Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Residential’ Category

Joto House Renovation in Shiga, Japan by ALTS DESIGN OFFICE

Friday, November 11th, 2016

Article source: ALTS DESIGN OFFICE

Between the Exterior Structure and the Building

The property is in the old quarter where there are used-to-be-stores and shops along historic Tokaido road. The father of the owner also used to run tobacco shop there. The project this time is to replace such old building with a two household residence in which the parents’ household and child’s household can live together.

Image Courtesy © fuji-shokai/ masahiko nishida

Image Courtesy © fuji-shokai/ masahiko nishida

  • Architects: ALTS DESIGN OFFICE (Sumiou Mizumoto)
  • Project: Joto House Renovation
  • Location: Minakuchichojoto  Koka, Shiga 528-0028 Japan
  • Photography: fuji-shokai/ masahiko nishida
  • Year: 2016/10

(more…)

12 Degrees in Ontario, Canada by CORE Architects Inc.

Friday, November 11th, 2016

Article source: CORE Architects Inc.

12 degrees was designed as an urban infill project, fitting into the context of a mixed use residential area where the city block has buildings that include both the Art Gallery of Ontario and the Ontario College of Art and Design.

Given the artistic nature of the city block, the design became a playful exercise in massing and an anchor to the south-west corner of the block.  The design can be read as analogous to the stacking of toy blocks, with one of the blocks skewed at 12 degrees from the others.

Image Courtesy © CORE Architects Inc.

Image Courtesy © CORE Architects Inc.

  • Architects: CORE Architects Inc.
  • Project: 12 Degrees
  • Location: Toronto, Ontario, Canada
  • Software used: REVIT and AutoCad

(more…)

Buena Vida in Turin, Italy by officina8a

Friday, November 11th, 2016

Article source: officina8a

Positions and functions of the apartment are the same, what changed is its surface.

The phase that concerns the terrace is totally revolutionary instead. It is considered as a natural extension of the inner house and converted as the relax area. There are two different themes: one space for free time with friends, around a table or on a couch under the stars; one cozy space, with sauna and Jacuzzi. The filter between the two parts is underlined with a stellar set, in fact the CORTEN that covers storage, sauna and flower boxes is dotted to draw the zodiac and then lighten up from the inside.

Image Courtesy ©Sabrina Gazzola

Image Courtesy © Sabrina Gazzola

  • Architects: officina8a
  • Project: Buena Vida
  • Location: Turin, Italy
  • Photography: Sabrina Gazzola

(more…)

Örnberget – Spine/Precipice in Stockholm archipelago, Sweden by Petra Gipp Arkitektur

Friday, November 11th, 2016

Article source: Petra Gipp Arkitektur

A narrow site high up on a precipice overlooks the inner Stockholm archipelago to the south. It meets a dense row of pine trees to the west and a softer grove of deciduous trees to the east. One enters the site from the north, where a generous staircase mediates the initial steep south-facing slope. The stairs follow a concrete wall that forms the spine of the structure, and lead the visitor downwards between the concrete wall on the one side and a wooden volume on the other. The staircase leaves the visitor at a gap in the concrete wall, providing a glimpse of the garden on the other side. The promenade continues along the closed wall, towards the view and the water, now flanked to the west by the row of pine trees. A second opening in the wall presents the entrance to the house and extends a passage through and across it, into the garden.

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

  • Architects: Petra Gipp Arkitektur (Petra Gipp, Malin Heyman, Marco Nathansohn and Maria Cagnoli)
  • Project: Örnberget – Spine/Precipice
  • Location: Älgö, Stockholm archipelago, Sweden
  • Photography: Åke E:son Lindman
  • Software used: ArchiCAD
  • Structural engineer: Astadien – Johan Sandström
  • Landscape architect: HORN.UGGLA – Maria Horn
  • Project year: 2013-2016

(more…)

WOODMAN’S TREEHOUSE in England, United Kingdom by Mallinson Ltd

Thursday, November 10th, 2016

Article source: Mallinson Ltd

The Woodman’s Treehouse is a luxurious two-storey suite arranged between and beneath the canopy of aged oaks. Far from being a woodland folly it is the sleepover den every grown-up dreamed of as a child; a self-contained tree-top world of tricks and toys, part castle, part hovel, part lair. The treehouse is determinedly architectural, eschewing archetypal ‘Dr Suess’ aesthetic kitsch in favour of controlled composition and material exploration. The timber building draws on diverse architectural and cultural references combining with theatrical effects to create a visually rich and playful construction in the picturesque tradition. The building is situated in a Dorset woodland campus offering green workworking courses and was constructed by a self-build team of highly skilled green wood furniture makers, woodworkers and traditional craftsmen to an exceptionally high standard.

Image Courtesy © Mallinson Ltd

Image Courtesy © Mallinson Ltd

  • Architects: Mallinson Ltd
  • Project: WOODMAN’S TREEHOUSE
  • Location: Dorset, England, United Kingdom

(more…)

House H in Wrocław, Poland by STOPROCENT Architekci s.c

Thursday, November 10th, 2016

Article source: STOPROCENT Architekci s.c

H House is nestled on the bank of the Bystrzyca river, in the suburbs of Wrocław. Before World War II this area was known as Schmiedefeld. A corner plot is lined by the street from the north and the east, while in the south it opens to a garden with many trees and a park Currently there is a small cottage from the 1970s, which the client decided to replace with a completely new one. Interestingly, there was another house designed for this location – a spacious three-storey villa with a large underground garage. However, the client decided the house was too big and too expensive and commissioned a new design. It was our task to draft a smaller, more modest building, better suited to the client’s needs. We decided to drop the underground part, a double garage and all redundant spaces.

Image Courtesy © STOPROCENT Architekci s.c

Image Courtesy © STOPROCENT Architekci s.c

  • Architects: STOPROCENT Architekci s.c
  • Project: House H
  • Location: Wrocław, Poland
  • Design team: Przemek Kaczkowski, Magda Morelewska
  • Co-operation: Aleksandra Wolffgram, Krzysztof Melon-Mika
  • Plot area: 1117
  • Usable area: 270 m2
  • Year: 2016

(more…)

Monolith House in Victoria, Australia by Rara Architecture

Thursday, November 10th, 2016

Article source: Rara Architecture

Our mission was to reinstate the old home’s glory through highlighting it’s simplistic characteristics and its overall form. We stripped it right back to a neutral state. The height of the rear addition had the potential to dwarf the original heritage home, so, sympathetically, we mimicked the roof angle, but didn’t hide it. Nothing about the addition is ‘trying to hide’ anything. The old building transitions smoothly to the new, visually and emotionally, both internally and externally – the old floorboards transition to a new polished concrete slab, the old weatherboards transition to a perforated brick wall (outlining the central Zen garden) and then again to a solid brick wall. The addition, which can be enjoyed from the rear lanes and from within the property stands proud, like the existing Edwardian; it stands high, and strong without any exaggeration or excess, it is brutal, minimal and statuesque: a monolith.

Image Courtesy © Christopher Alexander

Image Courtesy © Christopher Alexander

  • Architects: Rara Architecture (Wesley Spencer)
  • Project: Monolith House
  • Location: Victoria, Australia
  • Photography: Alison McWhirter, Christopher Alexander
  • Software used: AutoCAD

(more…)

Single family house in Vilnius, Lithuania by Architekturos linija

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: Architekturos linija

The main architectural idea of the residential house is to build an expressive, memorable building yet not overshadowing the fragile context, but directly to the matching to it. The residential house is implemented instead of the natural environment of a garden house built during the Soviet period, and spot-homestead type development near the junction to the block street. One floor, specifically elongated volume was deliberately opposed the vertical lines of the nearby tall pine trees. The unusual shape of the house was due to a very complex shape of the plot. Looking from the approach, only the rear façade with expressive silhouette, reiterating the scale of adjacent buildings, is perceived, while the actual size of the building is understood only entering the area through the gate.

Image Courtesy © Karolis Bingelis

Image Courtesy © Karolis Bingelis

  • Architects: Architekturos linija
  • Project: Single family house
  • Location: Nemenčinė’s gardens, Vilnius, Lithuania
  • Photography: Karolis Bingelis, Gintaras Čaikauskas
  • Lead Architects: Gintaras Caikauskas, Virginija Venckūnienė
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 400 sqm
  • Completion Year: 2015

(more…)

KODA in Tallinn, Estonia by Kodasema

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: Kodasema

KODA is constructed of thin composite panels made of a concrete exterior and wood interior, with silica-fume vacuum insulation panels in-between. This combination of materials creates a strong and durable exterior, a nice and cosy interior and will keep the building as warm or cool as needed. The front of the house is a four-ply glass wall with a small terrace and a concrete sunscreen.

Image Courtesy © Paul Kuimet

Image Courtesy © Paul Kuimet

  • Architects: Kodasema
  • Project: KODA
  • Location: Borough of Harku, Tallinn, Estonia
  • Photography: Tõnu Tunnel and Paul Kuimet
  • Cost: Approximate 120,000 Euros / 135,000 USD
  • Area: 25.8 m² / 277.7 ft²
  • Internal volume: 75,8 m 3 / 2676.9 ft 3
  • Project year: Completed in September 2015

(more…)

Bartlett Residence in Guanacaste, Costa Rica by Sarco Architects Costa Rica

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: Sarco Architects Costa Rica

The Bartlett Residence was designed as a luxury vacation home in the middle of a dry tropical forest area.  The property has a long and narrow building envelope area (limited by the development), that works parallel to the slope of the land, which is a fairly constant natural slope of around 30 to 35 degrees, forming into a natural ravine in the middle of the buildable space.

“The lateral view shows the terrain slope and slanted column design theme”, Image Courtesy © Estilos y Casas Magazine

“The lateral view shows the terrain slope and slanted column design theme”, Image Courtesy © Estilos y Casas Magazine

  • Architects: Sarco Architects Costa Rica
  • Project: Bartlett Residence
  • Location: Guanacaste, Costa Rica
  • Photography: Estilos y Casas Magazine
  • Software used: Grafisoft Archicad 20
  • Client: Bartlett Family
  • Principal Designer: Roderick Anderson, Intl. Assoc. AIA
  • Design Team: Roderick Anderson, Gustavo Alvarez
  • Structural Engineering: Heriel S.A.
  • Electromechanical: Circuito S.A.
  • Construction: SARCO Design-Build
  • Site Area: 3 Acres
  • Built-Up Area: 3,300 sq.ft. Air conditioned Area, 2,700 Outdoor Covered Area, 7,300sq.ft. Total Built Area
  • Year of Completion: 2008

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy