Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Residential’ Category

Hill Top Cottage in NSW, Australia by Luigi Rosselli Architects

Thursday, February 23rd, 2017

Article source: Luigi Rosselli Architects

Weaving architectural heritage with contemporary design and lifestyle is a practice that rewards with surprises and characterful places.

In a conservative residential pocket close to North Sydney, a workers cottage perches on top of a hill looking south-east towards striking views of Sydney Harbour.  The idea behind the design was to retain the existing character of the cottage to the front – its low slung and strong horizontal lines – and place a more contemporary two storey addition at the back behind the ridge.  The new upper level is fully clad with CNC routed plywood shutters, it pierces the ample roof plane to the front of the house with a wide dormer window that is curved at the corners.

The “Craftsman’s” cottage style of the first decades of the 20th century was characterised by a simple gable roof with low eaves that ran parallel to the street with a horizontal elevation, the complete opposite to the California Bungalow style, with its gables facing the front boundary. The first floor attic dormer and garage have been designed with stretched and horizontal proportions. The existing ground floor windows have new sliding plywood shutters. The sandstone walls have adopted the same type of coursing and jointing as the existing stone footings of the house, Image Courtesy © Justin Alexander

(more…)

Casa Acreditar Porto in Portugal by atelier do cardoso . arquitectos

Thursday, February 23rd, 2017

Article source: atelier do cardoso . arquitectos

Casa Acreditar do Porto is a very peculiar project, with a very specific program, for a universe of very special users. The House is designed for 16 children and adolescents with cancer who, during the period of treatments to be done at the Porto IPO, need a House to stay with their families. As such, the main objective of this project was to create a building, a living space with the maximum of comfort, that could help to overcome the longing, creating a familiar environment in a coexistence of friendship and solidarity.

Image Courtesy © João Morgado

  • Architects: atelier do cardoso . arquitectos
  • Project: Casa Acreditar Porto
  • Location: Rua do Académico Futebol Club 364, Porto, Portugal
  • Photography: João Morgado
  • Client: Acreditar – Associação de Pais e Amigos de Crianças com Cancro
  • Autors: Mafalda Ribeiro Ambrósio + João Gomes Leitão
  • Landscape: Filipa Pedro Branco
  • Structures: TRUST – Sílvia Castilho Martins
  • MEP: Fraústo & Cª
  • Cost Manegement: DIMSCALE
  • Safe: EXACTUSENSU
  • Construction Managers: ENES.COORD
  • General contractors: CASAIS
  • Area: 1700 m2
  • Project year: 2016

(more…)

“Tea House in Li Garden” in Shanghai, China by Atelier Deshaus

Thursday, February 23rd, 2017

Article source: Atelier Deshaus 

The Tea House is located in an approximately 110 m2 little garden, where a tall paulownia stands and covers our little building under its huge crown. Before that, this small place could not be seriously called garden, for it was something residue left by two staircases connecting to the neighboring office. Therefore, how to make the Tea House occupy this space at a minimum level so as to form a garden, becomes a key point in the design process.

Image Courtesy © Tian Fangfang

  • Architects: Atelier Deshaus
  • Project: Tea House in Li Garden
  • Location: Longteng Avenue Xuhui Area, Shanghai, China
  • Photography: Tian Fangfang and Liu Yichun
  • Client: Exception
  • Sturcture Engineer: structure AND architecture OFFICE
  • Design Team: Liu Yichun, Shen Wen, Wang Weishi
  • Structure design: Zhang Zhun
  • Landscape Design: July Cooperative Company
  • Gross Floor Area: 19.0m2
  • Design Period: 2015.09-2015.12
  • Completion: 2016.06

(more…)

House Justice in NSW, Australia by buck&simple

Thursday, February 23rd, 2017

Article source: buck&simple

House Justice involves alterations and additions to a two storey, semi-detached, Edwardian Queen Anne/Arts and Crafts style house listed on the state heritage inventory. The project begun with our client requesting that we add a carport and an awning reacquainting the rear yard with their home.

Their decision to downsize and remain local to the civic and social places they love, thankfully, had positive repercussions on the design process.

Image Courtesy © Tim Pascoe Photography

  • Architects: buck&simple
  • Project: House Justice
  • Location: Manly, NSW, Australia
  • Photography: Tim Pascoe Photography
  • Year: 2015
    (more…)

Double Dome Home in Minnesota by Sarah Kallal

Thursday, February 23rd, 2017

Article source: Sarah Kallal

We just remodeled this 8k square foot home in MN. It features two domes connected together, brand new custom windows, new kitchen, eucalyptus flooring, some Velux solar windows, putting green hallway, wool carpets and so much more…..

Too cool of a gem not to share!

Image Courtesy © Sarah Kallal

  • Architects: Sarah Kallal
  • Project: Double Dome Home
  • Location: Minnesota, USA
  • Software used: ArchiCAD
  • Designer: TMBRZ Residential Design

(more…)

Iceberg in Aarhus, Denmark by JDS/Julien De Smedt Architects

Thursday, February 23rd, 2017

Article source: JDS/Julien De Smedt Architects  

This project provides an enormous opportunity for Aarhus, Denmark’s second largest city, to redevelop in a socially sustainable way by renovating its old, out-of-use container terminal. The area is meant to become a living city quarter and achieve a proper level of urban density, comprised of a multitude of cultural and social activities, generous amounts of workplaces, and of course, a highly mixed and diverse array of housing types.

Image Courtesy © Julien Lanoo

  • Architects: JDS/Julien De Smedt Architects
  • Project: Iceberg
  • Location: Aarhus, Denmark
  • Photography: Julien Lanoo
  • Client: Pension Danmark
  • Collaborators: Cebra, SeArch, Louis Paillard
  • Budget: 243 000 000 DKK (32 600 000 EUR)
  • Size: 21 600 M2
  • Status: 1st prize, completed May 2013

(more…)

The Quest in Swanage, England by Ström Architects

Thursday, February 23rd, 2017

Article source: Ström Architects 

“The Quest” is a private house in Swanage (UK); it is a new-build home replacing an ageing bungalow that had been on the site since 1917.

The clients wanted a house for their retirement, but with a keen interest in design and a love of abstract and modern art, it needed to eschew the usual trappings of staid, retirement home design.

Image Courtesy © Martin Gardner

  • Architects: Ström Architects
  • Project: The Quest
  • Location: West Durlston Lane, Swanage, Dorset BH19 2JF, England
  • Photography: Martin Gardner
  • Client Name: Charles and Pennie Denton
  • Main Contractor: Matrod Frampton Ltd
  • Structural Engineer: Barton Engineers, Calcinotto Consulting Engineers
  • Cost Consultant: Stockdale
  • Landscape Architects: Ross Allan Designs
  • Project Construction Cost: £750,000 total (inc. landscaping)
  • Cost per sq.m.: £3,650 /sqm
  • Project Size: 205sqm
  • Start Date: October 2014
  • Completion Date: December 2015

(more…)

VILLA BRAECKMAN-STAELS and GARDEN COTTAGE in Sint-Martens-Latem, Belgium by De Smet Vermeulen architecten

Wednesday, February 22nd, 2017

Article source: De Smet Vermeulen architecten

PASTORAL MEMORIES, revisited

The opposition between cities and countryside in Flanders has increasingly become a mental rather than a physical one. A long-standing anti-urban policy has led to a thorough contamination – i.e. urbanization – of the Flemish countryside. Multiple networks connect locations irrespective of their urban or rural status, enabling ever more frequent movements, eroding physical boundaries, merging it all into a semi-urban pattern we call the Nebular City. Inside this Nebular City, rurality has become less a fact than a choice, less a self-evident tradition than a mental construction. It is the architect’s task to design this mental construction.

Image Courtesy © De Smet Vermeulen architecten

  • Architects: De Smet Vermeulen architecten
  • Project: VILLA BRAECKMAN-STAELS
  • Location: Sint-Martens-Latem, Belgium
  • Software used: Vectorworks (The garden cottage)
  • Villa Braeckman-Staels: Axel Cayman, Henk De Smet, Marleen Goethals, Tom Thys, Paul Vermeulen, 1996-2000
  • Garden cottage Braeckman-Staels: Henk De Smet, Nikolaj De Meulder, Paul Vermeulen, 2011-2013

(more…)

Mid Century Composition in Reno, Nevada by Aspen Leaf Interiors

Wednesday, February 22nd, 2017

Article source: Aspen Leaf Interiors 

This home was designed for a mature client passionate about the arts, travel, and philanthropy. The home’s intention was to be a gathering place for large formal groups as well as small intimate circles to mingle, exchange ideas, and inspire.

The exterior of the home is intriguing with its curved zinc spine that projects from an asymmetrical roofline, Image Courtesy © Aspen Leaf Interiors

  • Architects: Cathexes
  • Project: Mid Century Composition
  • Location: Reno, Nevada, USA
  • Interior Design Firm: Aspen Leaf Interiors

(more…)

Houses Sole I – Sole II in Jalisco, Mexico by Santoscreativos + Vtaller

Wednesday, February 22nd, 2017

Article source: Santoscreativos + Vtaller

Sole Houses are two twin houses located in a private residential development in Guadalajara City (Mexico). These houses were designed for a real state group for sale. For such reason, Sole Houses should accomplish a very specific program that could in general terms “take into account” the main needs of upper middle class families according to market standards, without knowing who will inhabit the house. At the same time, the project was looking forward to offer 2 unique facades that could identify each house with nevertheless they had same program, same orientation and same lot measures. The program initially consisted on: three rooms, studio, living room, dinning room, kitchen and two parking lots for each house.

SOLE II HOUSE – PRINCIPAL FACADE, Image Courtesy © Miguel Valverde

  • Architects: Santoscreativos + Vtaller
  • Project: Houses Sole I – Sole II
  • Location: Guadalajara, Jalisco, Mexico
  • Photography: Miguel Valverde
  • General Contractor: Dieguez Taller -2 Arquitectos
  • Project Team: Victor Valverde, Miguel Valverde
  • Lot Area: 159M2
  • Built Area: 191m2
  • Project Year: 2015

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy