Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Residential’ Category

Out of the Box in Zoetermeer, The Netherlands by Arjen Reas Architects + Van Voorden Architecture

Tuesday, February 21st, 2017

Article source: Arjen Reas Architects

Villa Out of the box is situated on the edge of Zoetermeer, next to the Bentwoud Park. The design is a contemporary interpretation of the rural surroundings. Inspired by the local building typology, the villa closes itself off from the busy street, only to open itself up to the garden via several carefully designed terraces.

Image Courtesy © Arjen Reas / Martijn van Voorden

(more…)

Dikehaugen 12 in Trondheim, Norway by Arkitekt August Schmidt AS

Tuesday, February 21st, 2017

Article source: Arkitekt August Schmidt AS

Dikehaugen 12 is a small one-family home situated amid trees in the outskirts of the city of Trondheim, Norway. The complex comprises three saddle-roof built volumes: dwelling, suana and annex, all constructed in wood and clad with pine shingles.

The Dikehaugen project is a commentary on contemporary building practices, the aim is to demontrate (rather than speak of) solutions and thinking which represents an alternative to todays standards. The project aimed at keeping a high standard in planning, materials, construction, and design, with the architect involved in and in charge of all aspects of the building process.

Image Courtesy © Arkitekt August Schmidt AS

(more…)

Hansen, Mixed Use Building in Athens, Greece by AREA, Architecture Research Athens

Tuesday, February 21st, 2017

Article source: AREA, Architecture Research Athens

This project redefines the mixed-use housing typology of the “polykatoikia”, ubiquitous in Greek cities, in one of the most dense urban neighborhoods of Athens’ center, Patissia. An L-shaped plan is dictated by site orientation and adjacent building mass, creating a small garden to the South. The vertical arrangement of different programs, typically integrated behind a uniform facade of duplicate floors, is articulated here as a “sectional” facade: individual floor levels appear to extend different lengths along the street, varying the relationship of closed to open space at each floor. Along the street, the mass of the building is lifted to provide broad visual access to the private garden, and allow room for two vehicles. At each level of the building, an exterior or transparent space \”bridges\” the street to the backyard along the East party line, whereas the most sheltered interior spaces are concentrated along the opposite party line. This results in a double strategy. On the one hand, the careful manipulation of the building code incorporates a pilotis, a pergola and covered outdoor spaces, creating a porous civic facade that subverts the requirement for the building’s mass to continue that of its neighbors. On the other hand, the near-absence of protruding balconies brings the building’s interior closer to the realm of the street.

Building’s main facade, an exterior or transparent space “bridges” the street to the backyard along the East party line, Image Courtesy © Vassilis Makris

  • Architects: AREA, Architecture Research Athens (Styliani Daouti, Giorgos Mitroulias, Michaeljohn Raftopoulos)
  • Project: Hansen, Mixed Use Building in Athens
  • Location: Athens, Greece
  • Photography: Vassilis Makris
  • Software used: Autocad
  • Civil Engineer: Thanos Giannimaras
  • Mechanical Engineer: Panos Kampoukos
  • Landscape Architect: Katerina Gkoltsiou
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 401.40sqm
  • Completion Year: 2016

(more…)

LISBON STONE BLOCK in Lisboa, Portugal by Souza Oliveira – Arquitectura e Urbanismo Lda.

Tuesday, February 21st, 2017

Article source: Souza Oliveira – Arquitectura e Urbanismo Lda.

Lisbon and its “new avenues” (built in the beginning of the past century) are always a challenge for an architect.

Lisbon’s Stone Block is located in the corner of two major streets  and that position is somehow special in the relation that the building it-self creates with the “urban net”.

The idea/concept of the building is based in a “mutant facade”: a skin in stone, almost metamorphoses and movable.

Image Courtesy © Nelson Garrido

  • Architects: Souza Oliveira – Arquitectura e Urbanismo Lda. (Alberto de Souza Oliveira)
  • Project: LISBON STONE BLOCK
  • Location: Defensores de Chaves Avenue, Lisboa, Portugal
  • Photography: Nelson Garrido
  • Collaborators: Inês Cordovil, Sílvia Fernandes, Sérgio Godinho, Ana Cravinho, Sofia Pinto Basto
  • Engineer: BETAR estudos e projectos de estabilidade lda.
  • Construtor: Ramos Catarino, S.A.
  • Materials/products: concret, stone, wood, glass
  • Built Area: 5672 sqm
  • Date of construction: 2008/2011

(more…)

Oberholz Mountain Hut in Südtirol, Italien by PETER PICHLER ARCHITECTURE & Arch. Pavol Mikolajcak

Sunday, February 19th, 2017

Article source: PETER PICHLER ARCHITECTURE

Peter Pichler Architecture, in collaboration with Arch. Pavol Mikolajcak, won a competition to design a new mountain hut at 2.000m in the Italian Dolomites in 2015.

The new hut contains a restaurant and is located next to the cable station Oberholz in Obereggen with direct connection to the ski slope.

Image Courtesy © Oskar Dariz, Jens Rüßmann

  • Architects: PETER PICHLER ARCHITECTURE & Arch. Pavol Mikolajcak
  • Project: Oberholz Mountain Hut
  • Location: Obereggen, Südtirol, Italien
  • Photography: Oskar Dariz, Jens Rüßmann
  • Client: Obereggen AG / Spa
  • Engineer: Dr. Ing. Andreas Erlacher
  • Credits: Peter Pichler, Pavol Mikolajcak, Gianluigi D´Alosio, Simona Alu, Giovanni Paterlini, Matteo Savoia, Silvana Ordinas, Krzysztof Zinger, Jens Kellner
  • Year: 2015 winning competition, april 2016 beginning of construction, december 2016 finish construction

(more…)

Mosman House by Rolf Ockert; Architect.

Sunday, February 19th, 2017

Article source: Rolf Ockert; Architect.

Seen from the street the house appears minimal.

Set on a large block falling towards the harbour beach reserve many layers of living spaces are revealed as one progresses through the house.

Private rooms, sauna and gym are housed in the southern pavilion, opened to natural air and light via a landscaped courtyard, also revealing some of the rock all this depends on.

Image Courtesy © Rolf Ockert; Architect.

(more…)

Lévesque Project in Quebec, Canada by Mélissa Ohnona Design

Sunday, February 19th, 2017

Article source: v2com

Located in Laval, a Montreal suburb, this century old house underwent a complete overhaul of its interior. The owner/designer Mélissa Ohnona wanted to maximize the space as well as the natural light and exterior views from the house, to create a welcoming and functional family home.

The space had been renovated in the 90’s, leaving it oddly divided and devoid of any original charm. Therefore, it was decided they would start from scratch and completely rethink the layout. Not much was left intact; the kitchen, bathroom, powder room, even the stairs were relocated. An extension was also added on the second floor, in order to have 4 bedrooms (allowing each of their 3 daughters to have their own bedroom).

Image Courtesy © Maxime Brouillet

  • Architects: Mélissa Ohnona Design
  • Project: Lévesque Project
  • Location: Laval, Quebec, Canada
  • Photography: Maxime Brouillet
  • Area: 1500 sq ft
  • End date of the project: 2016

(more…)

The New Residence at the Swiss Embassy in Washington D.C. by Steven Holl Architects & Rüssli Architekten

Sunday, February 19th, 2017

Article source: Steven Holl Architects

This scheme placed first in the competition of ten Swiss-American team’s designs for the replacement of the Washington D.C. residence of the Swiss Ambassador. It is not only to be a private house but also a cultural gathering place on which standards and self-image of a country are measured.

Image Courtesy © Andy Ryan

  • Architects: Steven Holl Architects & Rüssli Architekten
  • Project: The New Residence at the Swiss Embassy
  • Location: Washington D.C., United States
  • Photography: Andy Ryan
  • Client: Swiss Federal Office for Buildings and Logistics (BBL)
  • Architects:
    • Steven Holl Architects: Steven Holl (design architect), Tim Bade, Stephen O’Dell (associate in charge), Olaf Schmidt (project architect), Arnault Biou, Peter Englaender, Annette Goderbauer, Li Hu, Irene Vogt (project team)
    • Rüssli Architekten: Mimi Kueh (project architect), Justin Rüssli (design architect), Andreas Gervasi, Phillip Röösli, Rafael Schnyder, Urs Zuercher(project team)
  • Structural engineer: A. F. & J. Steffen Consulting Engineers, Robert Silman Associates
  • Mechanical engineer: B2E Consulting Engineers, B+B Energietechnik AG
  • Interior designer: ZedNetwork Hannes Wettstein
  • General contractor: James G. Davis Construction, Niersberger Gebäudetechnik Pforzheim GmbH
  • Landscape architect: Robert GissingerL
  • Building area (square): 23,000sf/7010sm
  • Cost: $14,000,000
  • Construction period: December 2004 – September 2006 (more…)

MINIMOD Catuçaba in São Paulo, Brazil by MAPA Architects

Sunday, February 19th, 2017

Article source: MAPA Architects

MINIMOD CATUÇABA is a primitive retreat with a contemporary reinterpretation, which more than an object aims to become an every-remote-landscape experience.

MINIMOD presents an alternative to traditional construction: based on prefab plug&play logics, it incorporates the benefits that a newly-born industry has to offer. Quiet but not shy, its unique-in-Brazil CLT Wood-Technology combines industrialized products`efficiency and new technologies` sustainability with the sensitivity of the natural material par excellence.

Image Courtesy © Leonardo Finotti

  • Architects: MAPA Architects (Luciano Andrades, Matías Carballal, Rochelle Castro, Andrés Gobba, Mauricio López, Silvio Machado)
  • Project: MINIMOD Catuçaba
  • Location: Fazenda Catuçaba, Catuçaba, São Paulo, Brazil
  • Photography:
    • (Building): Leonardo Finotti
    • (Prefab): André Turazzi
    • (Lifestyle): Fazenda Catuçaba | E. Rengade
  • Project Team: Pablo Courreges, Diego Morera, Emiliano Lago, Mauricio Müller, Camilla Pereira.
  • Other Colaborators:
    • Construction: CROSSLAM / CG Sistemas
    • Hydraulic Project: Eng. Júlio César Troleis
    • Electrical Project: Eng. Ari Martins Colares
  • Area: 42 m2 (each unit)
  • Year: 2015

(more…)

“Los Álamos de Fuentecisneros” Block of 59 houses in Madrid, Spain by Otto Medem Arquitectura S.L.

Sunday, February 19th, 2017

Article source: Otto Medem Arquitectura S.L.

As the architect, from the begining of the project, I set out the following main goals:

Make the most of the characteristics of the terrain and enhance them by choosing the perfect orientation.

Design a set of housing complex that escapes from the everyday conventionalism of collective housing, and that is able to transmit and generate feelings. I want people to be overcome with emotion as soon as they enter the complex and feel the  beauty and harmony that each home provides, without sacrificing functionality.

Image Courtesy © Daniel Font

  • Architects: Otto Medem Arquitectura S.L.
  • Project: “Los Álamos de Fuentecisneros” Block of 59 houses
  • Location: Avenida Alcalde Mostoles. Madrid, Spain
  • Photography: Daniel Font
  • Architect Partner: Carlos Bernardez Agrafojo, Pedro Cortes Nieves,  Augustine Utrilla Sanchez
  • Surveyor: Andrew Garea Noguerol
  • Constructor: OPROLER Works and Projects
  • Project Year: 2011
  • End of Work: 2016

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy