Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Residential’ Category

Wilson House in Chiba, Japan by Klein Dytham architecture

Tuesday, April 25th, 2017

Article source: Klein Dytham architecture 

Wilson House is a weekend house in a relaxed beachside town in Chiba, an hour and a half by train from Tokyo.

The house combines the aspirations of both client and architect – the client wanted the house to have a feeling of real solidity, and Klein Dytham architecture was keen to open the house to its magnificent setting. In meeting these two goals, KDa found inspiration in the wooden platform trays – called sanbo – found in Japan’s Shinto temples. These small trays have a built-in stand, and are used in Shinto rituals to present offerings of food or other special items to the enshrined gods. KDa reinterpreted this form as a building with a solid base – two heavy walls of concrete supporting a concrete tray. Arranged on this tray is the “offering” – a variety of lightweight, wooden-framed boxes.

Image Courtesy © Klein Dytham architecture

(more…)

House with Gardens and Roofs in Hamamatsu, Japan by ARII IRIE Architects

Tuesday, April 25th, 2017

Article source: ARII IRIE Architects

The house is located in Hamamatsu, a city located on the southern coast of Central Japan, known for its warm climate. The house is a detached extension of an existing house built in 1983. Our aim was to create a whole, old and new altogether rather than emphasizing the contrast between the two. Linear volumes stretching in the east-west direction, spread over the site leaving spaces in between, which are terraces and gardens. The group of roofs of the new volumes relate to that of the existing house, creating a sense of continuation between old and new.

Image Courtesy © Daici Ano

  • Architects: ARII IRIE Architects (Atsuo Arii)
  • Project: House with Gardens and Roofs
  • Location: Hamamatsu, Japan
  • Photography: Daici Ano
  • Structural Design: Mika Araki
  • Contractor: Sugiuragumi
  • Area: 125.8m2
  • Year: 2016

(more…)

House in Morrillos by Cristián Izquierdo Lehmann

Tuesday, April 25th, 2017

Article source: Cristián Izquierdo Lehmann 

This project is by a long, open beach, on a desert dune rising in front of a wetland. It is a seasonal house to accommodate up to three couples, and can be leased or bartered the rest of the year. Its intermittent occupation and isolated location led us to think of it as a superposition of two models: the motel and the cabin. The motel suggests self-sufficient rooms served from the outside by a second access, while the cabin presumes a centralized space that brings the community together. A set of 4 rooms come together in a shared central kitchen, forming a larger compact structure enclosed by mobile panels, which open different possibilities of use according to their position.

Image Courtesy © Tomás Rodríguez

  • Architects: Cristián Izquierdo Lehman
  • Project: House in Morrillos
  • Location: Morrillos
  • Photography: Tomás Rodríguez
  • Software used: Vectorworks
  • Constructor: Danilo Saldibar
  • Structure: Cristián Izquierdo
  • Structural consultancy: Osvaldo Peñaloza

(more…)

NURSERY in Nagykovácsi, Hungary by Földes és Társai Építésziroda

Tuesday, April 25th, 2017

Article source: Földes és Társai Építésziroda

During the design phase we strived to preserve the scales of the village. We chose the archetypical form of rural houses. Small independent pavilions were the bases of our spatial system which envelopes all three functions: a nursery, health visitor centre and a surgery. Shifting the volumes opened a small piazzetta at the entrance and intimate internal spaces were also formed which all present different exterior qualities. The volumes are interconnected via short glazed passageways.

Image Courtesy © Sirokai Levente

  • Architects: Földes és Társai Építésziroda
  • Project: NURSERY IN NAGYKOVÁCSI
  • Location: Nagykovácsi, Hungary
  • Photography: Sirokai Levente
  • Designer: Földes Architects
  • Chief architect: Földes László
  • Design architect: Sónicz Péter
  • Assistant architects: Csűri Johanna, Laczó Dániel

(more…)

Care Housing Boxmeer in The Netherlands by Zecc Architecten BV

Tuesday, April 25th, 2017

Article source: Zecc Architecten BV

Zecc designed an apartment building with 46 apartments commissioned by housing association Mooiland Vastgoed. The project concerns social housing for people with a need for limited residential care. The building is part of an ensemble of connected buildings and is designed to accent its height in the area. The building has a basement of curved masonry with a broad main entrance area. From the ground up the sculptural masonry transforms itself into an angular freeform with emphasized vertical elements.

Image Courtesy © Stijn Poelstra

  • Architects: Zecc Architecten BV
  • Project: Care Housing Boxmeer
  • Location: Boxmeer, The Netherlands
  • Photography: Stijn Poelstra
  • Client: Mooiland Vastgoed
  • Contractor: van der Heijden, Schaijk
  • Period: 2014 – 2016

(more…)

DOM in Tours, France by Edouard Brunet Architecte

Sunday, April 23rd, 2017

Article source: Edouard Brunet Architecte 

Located in the city centre of Tours (France) the project consists in transforming the interiors of a typical post- World War II flat. The rather unpretentious and small flat has been revamped in order to maximise the sensation of space and give it more soul.

Context:

The flat’s surface equals 65 m2 and the external structure has been kept untouched. The existing building was built with basic materials, hence the medium quality. The heating / water and electricity conduits are visible. Since it was built, the flat has not been redesigned or transformed: the flat is partitioned, as it is usually the case for flats from this period.

Image Courtesy © Edouard Brunet Architecte

  • Architects: Edouard Brunet Architecte (Edouard Brunet and Julie Duchateau)
  • Project: DOM
  • Location: Tours, France
  • Auto-construction: Dominique Bouyneau (OAK Agencement)
  • Surface: 65 m²
  • Year of construction: 2016

(more…)

Bilateral House in Toronto, Canada by Audax

Sunday, April 23rd, 2017

Article source: v2com

“Bilateral house is characterized by its two unique façades. The main façade is heritage while the rear is distinctly modern. At first glance, each side appears to be different, however upon a closer look you begin to understand how they are related,” says Gianpiero Pugliese, Principal of Audax.

The homeowners of Bilateral House are a married couple with three girls. They purchased a lot with a 116-year-old Period Revival home in a mature picturesque neighbourhood in the city. As avid collectors of contemporary art and vintage furniture, they wanted to build a modern gallery-inspired home with high ceilings to display their collections artfully. However shortly after purchasing their property, the house was designated as Heritage and could not be demolished.

Main façade which was faithfully restored. Demolished brick from the rear was used to build a new integrated garage, Image Courtesy © Shai Gil

  • Architects: Audax
  • Project: Bilateral House
  • Location: Toronto, Canada
  • Photography: William Suarez, Shai Gil

(more…)

WIM HOF in Barneveld, The Netherlands by IWT

Sunday, April 23rd, 2017

Article source: IWT 

Design studio IWT converts two rural barns into a glass house and wooden cave for Wim Hof in the east of the Netherlands. The Iceman (www.innerfire.nl) focus on the integration of extreme human physical endurance with psychological performance through a.o. breathing exercises, cold water exposure and meditation training for both international private clients and professional athletes.

Image Courtesy © Pim Top

  • Architects: IWT
  • Project: WIM HOF
  • Location: Barneveld, The Netherlands
  • Photography: Pim Top
  • Built area: 250m2
  • Completion year: 2017 (more…)

500 unit residential development in Birmingham, England by Architects of Invention

Sunday, April 23rd, 2017

Article source: Architects of Invention 

London-based practice Architects of Invention (AI) has submitted a design proposal for 500 residential units in Birmingham’s Digbeth area.

The practice was approached by Chinese private equity fund PGC- Capital whose The Jewel Court, 77 one-two bed luxury apartments, is already on site in Birmingham.

Image Courtesy © Architects of Invention

  • Architects: Architects of Invention
  • Project: 500 unit residential development
  • Location: 175 High Street Bordesley, Digbeth, Birmingham, England, UK
  • Client: PGC Capital (China)
  • Team: Dominykas Daunys, Carlos Hurtado de Mendoza, Nikoloz Japaridze, Anton Khmelnitskiy, Vano Ksnelashvili, Davit Tsanava
  • Structure: Combined CLT & Concrete
  • Consultants: Engenuiti (Structure), DSA engineers, HED (Landscape), GAP (Interiors), Alpha Omega, FUTIQUE Developers
  • Budget: £70 mil
  • Size: 38 500 m²

(more…)

House of the Acacia in Colombia by David Macias – Arquitectura & Urbanismo

Sunday, April 23rd, 2017

Article source: David Macias – Arquitectura & Urbanismo 

Facing the majesty of an old native tree, as a pre-existence on the land to be built, this was the perfect excuse to generate the design of the house. In the middle of the lot and with the natural traces of the passage of time, this natural element was the great actor in the middle of a difficult but important decision, to rescue it and recover its splendor. Decision that led to the architectural design to revolve around it, taking advantage of its virtue as a generator of shadow, helping the home to provide self-regulation and climatic comfort on warm days. The shade, an important aspect for a recreational house in warm weather, was generated by eaves in front, looking for the perfect orientation to minimize the direct impacts of the sun. However, the shadows generated by the same architectural design through its eaves were sufficient for the control of the private areas, reason why and thinking in the best implantation for the house it was decided to isolate the architectural volume towards one of the boundaries, Respecting in a natural way the land adjacent to the tree keeping its roots intact. This decision allowed to generate a center of activity where the main actor becomes the tree and the shadow that it projects, allowing to design a large perimeter terrace, outdoor spaces and recreation that take life under the old native tree.

Image Courtesy © Santiago Robayo

  • Architects: David Macias – Arquitectura & Urbanismo
  • Project: House of the Acacia
  • Location: Colombia
  • Photography: Santiago Robayo
  • Interior designer: Julian Macias
  • Energy and Sustainable Building Design: Bioteckta John Saavedra

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise