Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Residential’ Category

Grândola House in Portugal by ColectivArquitectura™

Friday, September 2nd, 2016

Article source: ColectivArquitectura™

The choice of location for deployment of the buildings aimed to make the most of the view of the terrain. At the same time it takes a small promontory to the location of a yard, located to the west of the dwelling, for the parking and maneuvering of vehicles.

The outside form resulted from the intention of creating situations of full/empty, adopting a composition of parallelepiped volumes, which create misalignment through its two courtyards, prolonging the experience of the house to the outside.

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: ColectivArquitectura™ (architecture Vera Martins Alves, Christopher Fonseca Ferreira)
  • Project: Grândola House
  • Location: Pardieiro de Baixo – Grândola, Portugal 38.10432, -8.53238
  • Photography: FG+SG
  • Interior architecture: José Luís Barbosa
  • Engineering: Eng. Fernando Campos
  • General Contractor: JVF, Lda
  • Plot area: 1 484.095 sqft, 137.877 m2
  • Floor area: 2.225 sqft, 206,70 m2
  • Project: 2008.06 | 2009.07
  • Construction: 2012.01 | 2014.03

(more…)

Seadrift Residence in Stinson Beach, California by CCS ARCHITECTURE

Wednesday, August 31st, 2016

Article source: CCS ARCHITECTURE 

CCS Architecture designed this sustainable, 1900-square-foot beach house in Stinson Beach, CA, as a second home for a three-generation San Francisco family.  Located in Seadrift, a gated vacation community that originated in the 1950s at the tip of Stinson Beach, the Northern California architecture is at ease among neighboring homes by Joe Esherick, Stanley Saitowitz and William Wurster.

Image Courtesy © Matthew Millman

Image Courtesy © Matthew Millman

  • Architects: CCS ARCHITECTURE
  • Project: Seadrift Residence
  • Location: Seadrift, Stinson Beach,  California, USA
  • Photography: Matthew Millman
  • Software used: Autocad and Photoshop
  • General Contractor: Jim Allen, Allen Construction. Sebastopol, California
  • Architectural Team:

    • Design Principal: Cass Smith
    • Project Architect: Dera-Jill Lamontagne
    • Designer: Lynne Riesselman
  • Consultants:

    • Civil Engineer: ILS Associates, Novato, CA
    • Structural Engineer: Erik Tryde, Novato, CA
    • Interior Designer: Belknap + Purcell, San Francisco
    • Landscape: Las Baulines Nursery, Bolinas, CA
    • Solar Contractor: Sun Light + Power, Berkeley, CA
  • Area: 1900 sf
  • Completion: August 2007

(more…)

Dallas City Block in Texas by SLAB architecture, PLLC

Wednesday, August 31st, 2016

Article source: SLAB architecture, PLLC 

The World’s populations continue to migrate towards cities. In the case of our country, people are again returning downtown to live and to work. To make our future cities healthy and livable, it is imperative that urban development embrace sustainable design strategies and adopt necessary guidelines and regulations. The city block– the basic DNA of urban planning–provides the appropriate scale for intervening and speculating on the future well-being of our cities.  Sustainability, in its broadest definition, includes a range of issues from environmental technologies, lifestyles, community integration, to education and economics. Our project aims to address these essential issues and illustrate through a design proposition that sustainability can be a catalyst for both change and innovation.

Image Courtesy © SLAB architecture, PLLC

Image Courtesy © SLAB architecture, PLLC

  • Architects: SLAB architecture, PLLC
  • Project: Dallas City Block
  • Location: Dallas, Texas, USA
  • Project Team: Jeffrey Johnson and Jill Leckner (principals); Jessica Dobkin, Aimee Duquette, Adam Koogler, Magda Wala, Sid Wichienkuer
  • Size: 661,000 SF
  • Date: 2009

(more…)

Grove at Grand Bay in Miami, Florida by BIG – Bjarke Ingels Group

Wednesday, August 31st, 2016

Article source: BIG – Bjarke Ingels Group

Miami has developed a contemporary vernacular of condominiums that includes brise-soleil-style balconies with floor-to-ceiling windows that offer panoramic water views. We have taken these indigenous elements of the new Miami skyline and continue the evolution of their local architectural language. Coconut Grove’s identity is closely tied to its untamed jungle-like vegetation, yet the center sadly lacks this quality. Our design “re-groves” the heart of Coconut Grove, and create a landscape in tune with the surroundings. The two towers of the Grove at Grand Bay respond to the surroundings and to each other, to give optimum views at every level. The towers take off from the ground to capture the full breadth of panoramic views from sailboat bays and the marina to the Miami skyline. The dancing motion of the towers creates a new landmark in the community. A lush abundance of plant-life blankets over the parking and amenity spaces, folding down to create pedestrian and vehicular access to the towers.

Image Courtesy © Facchina

Image Courtesy © Facchina

  • Architects: BIG – Bjarke Ingels Group
  • Project: Grove at Grand Bay
  • Location: Coconut Grove, Miami, Florida, USA
  • Photography: Azeez Bakare Studios, Facchina, Mir
  • Client: Terra Group
  • Collaborators: VSN, Nichols Brosch Wurst Wolfe & Associates, Inc., Esrawe, Desimone, HNGS, Raymond Jungles, OVI, Hufsey Nicolaides Garcia Suarez, O’Brien Lighting, Aquadynamics Design Group
  • Partner in charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
  • Project Leader: Leon Rost
  • Project Manager: Ziad Shehab
  • Size: 58900 m2
  • Date: 24/09/2012
  • Status: Under Construction

(more…)

Clover House in Okazaki, Japan by MAD Architects

Wednesday, August 31st, 2016

Article source: MAD Architects 

MAD architects have completed their first project in Japan, the Clover House kindergarten. Located in the small town of Okazaki, the school’s setting boasts views of the paddy fields and mountains, characteristic of the Aichi Prefecture. The kindergarten was originally operated out of the old family home of siblings Kentaro and Tamaki Nara, which soon became too small and unfit for expanding their educational goals. The siblings desired to create a modern educational institution where children could feel as comfortable as they do in their own homes, allowing them to grow and learn in a nurturing setting.

Image Courtesy © Fuji Koji

Image Courtesy © Fuji Koji

  • Architects: MAD Architects
  • Project: Clover House
  • Location: Okazaki, Aichi, Japan
  • Photography: Fuji Koji, Dan Honda and Rasmus Daniel Taun
  • Client: Kentaro Nara / Tamaki Nara
  • Constructor: Kira Construction Inc.
  • Structural Engineer: Takuo Nagai
  • Directors: Ma Yansong, Yosuke Hayano, Dang Qun
  • Design Team: Takahiro Yonezu, Yukan Yanagawa, Hiroki Fujino, Julian Sattler, Davide Signorato
  • Site Area: 283 sqm
  • Building Area: 134 sqm
  • Total Floor Area: 300 sqm
  • Status: Completed

(more…)

Rothesay Bay House in Auckland, New Zealand by Creative Arch Ltd

Wednesday, August 31st, 2016

Article source: Creative Arch Ltd

This project involved undertaking alterations to an existing family home on the cliff top edge of Rothesay bay, Auckland. The brief included taking advantage of the coastal sea views, providing a modern four bedroom home with separate lounge attached to the master bedroom. The home has been designed around the existing garage and footprint of the existing ground floor, recycling as much of the existing slab and groundwork structures. A combination of cedar shiplap vertical and horizontal, metal cladding and plaster have been used combined with low lying roofs help to break up the buildings form. Working with the existing parameters and layered approach, has resulted in a modern home that rests comfortably between neighbouring high and low properties on a cliff top site.

Image Courtesy © Andy Chui

Image Courtesy © Andy Chui

 

  • Architects: Creative Arch Ltd (Mark Mcleay & Daniel Eiem)
  • Project: Rothesay Bay House
  • Location: Rothesay Bay, Auckland, New Zealand
  • Photography: Andy Chui
  • Software used: Archicad 19
  • Engineer: Brian Jones Engineers
  • Interior Designer: Yellow Fox / Creative Arch
  • Landscape Designer: Patrick Corfe
  • Landscaper: Mat Rush- Good Mates Gardening

(more…)

The Thumb House in Madison, Wisconsin by Lazor Office

Tuesday, August 30th, 2016

Article source: Lazor Office

It can be challenging enough to find the right frame for a painting. But what if you want to frame an ever-changing natural environment—and you also want to live inside the frame?

The spaces of the Thumb House actively engage the surrounding landscape. Where the warm wood façade of the house recedes within a zinc wrapper, a wide outdoor room opens toward the lake, framing a panoramic view of water and sky. White-stained wood lines the inside of the outdoor room, transitioning smoothly into the white interior of the house at a glass wall.

Image Courtesy © Lazor Office

Image Courtesy © Lazor Office

  • Architects: Lazor Office
  • Project: The Thumb House
  • Location: Madison, Wisconsin, USA

(more…)

Double Roof House in Yamaguchi Prefecture, Japan by Hirokazu Suemitsu + Yoko Suemitsu / SUEP

Tuesday, August 30th, 2016

Article source: Hirokazu Suemitsu + Yoko Suemitsu / SUEP

Create a cool space controlling sunlight like in a huge “SUDARE”  (a reed screen).

A one-story house is built on a large site in the middle of the residential area, surrounded by low hills. As the neighboring buildings are mostly low-rise houses, almost none of the shadows fall on the site, and in the result the site is always exposed to the sunlight during daytime. Therefore we thought to suspend a huge “SUDARE” on the site to create cool energy in its shadow and then locate four boxes that forming house at its bottom. The upper roof is made out of 75 mm by 75 mm thinned wood arranged in a checkerboard pattern.  The span between its ends is approx. 40 m. To allow such as extension we used a PC steel rod system such as in suspended bridge construction, hanged on the steel beam located on concrete pilaster. This “SUDARE” has a role to cut off sunlight that falls on the roof surface. In the gap between the four buildings under the huge “SUDARE” was created a comfortable, half outdoor space. With overlapping of the conical landscape made out of remaining soil and the scenery of slightly elevated hills,  the huge SUDARE formed into curved by its gravity creates  a beautiful appearance.

Image Courtesy © Kai Nakamura

Image Courtesy © Kai Nakamura

 

(more…)

Lightwell House in London, United Kingdom by Emergent Design Studios

Tuesday, August 30th, 2016

Article source: Emergent Design Studios

This unusually long Victorian Lion House is situated at the bend of a long terrace in Fulham. Given the limited depth of the rear garden and narrow proportion, the main body of the building and its rear wing were carefully extended towards the side and into a large basement, in accordance with the historical constraints imposed by its heritage context. Extensive light wells topping the extensions are utilised to expose newly open, contempviews. An ample basement space is connected to the upper levels both visually and physically through light wells, glass floors and cantilevered staircases, thus opening spaces across levels and creating a flexible and welcoming family home environment.

Image Courtesy © Emergent Design Studios

Image Courtesy © Emergent Design Studios

 

  • Architects: Emergent Design Studios
  • Project: Lightwell House
  • Location: London, United Kingdom
  • Private Residence: 300sqm
  • Completed: April 2016

(more…)

House BB in Buenos Aires, Argentina by LUCIANOKRUK

Tuesday, August 30th, 2016

Article source: LUCIANOKRUK

The place

The ground of 20m x 30m located in the forest of Mar Azul has the particularity of a very important unevenness respect of the two streets it faces. While this complicates the resolution of access to the site provides the advantage that, if the house is located high, it is very little exposed to the gaze from the street, and also from the inside you can get views of the landscape above the neighboring buildings. This difference in level is more or less smooth to the back of the lot, but it is very sharp towards the opposite front and in this area the forest is also thinned.

Image Courtesy © Gustavo Sosa Pinilla

Image Courtesy © Gustavo Sosa Pinilla

  • Architects: LUCIANOKRUK (Maria Victoria Besonias , Luciano Kruk)
  • Project: House BB
  • Location: Blue Sea of Villa Gesell, Buenos Aires, Argentina
  • Photography: Gustavo Sosa Pinilla
  • Collaborating: Arq Diorella Fortunati
  • Land area: 595.5 m2
  • Built area: 114.81 m2
  • Year Built: 2011

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Canon
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy