Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Residential’ Category

Bayside in Toronto, Canada by ODA New York

Tuesday, March 15th, 2016

Article source: ODA New York 

The practice of orienting a home to the path of the sun is as old as civilization itself, and in nature, significantly predates it.  Just as plants and flowers orient themselves to the sun through phototaxis, the newest building designed by ODA New York, appears to be doing the same.

Image Courtesy © ODA New York

Image Courtesy © ODA New York

  • Architects: ODA New York 
  • Project: Bayside 
  • Location: Toronto, Canada
  • Total gross floor area: 262,000 sf
  • Number of floors: 24 Floors
  • Floor plate areamin: 4075 to max 28950
  • Number of units: 228 Units
  • Number of units with outdoor terraces: 221 Units
  • Total terrace area: 68,550sf
  • Amenities area: 13,500sf

(more…)

HABITAT 2.0 in Toronto, Canada by BIG-Bjarke Ingels Group

Sunday, March 13th, 2016

Article source: BIG-Bjarke Ingels Group

King Street West is set in a transitional area of Toronto. From the tall towers of the Central Business District to the East, to the low-rise neighborhoods in the Northwest, the skyline is a mark of the city’s progress. Located at the meeting point of three 20th century neighborhood parks, BIG and Westbank propose a mixed use development with a public plaza that will create a new center for the community while connecting the various pedestrian pathways that crisscross the area.

Image Courtesy © BIG-Bjarke Ingels Group

Image Courtesy © BIG-Bjarke Ingels Group

  • Architects: BIG-Bjarke Ingels Group
  • Project: HABITAT 2.0
  • Location: Toronto, Ontario, Canada (43.641,-79.3976)
  • Collaborators: Diamond Schmitt Architects, BA Group, BIG IDEAS, ERA Architects, Gladki Planning Consultants, Greenberg Consultants, Gunn Consultants, Hidi Group, LMDG, MGM Group, Nemetz& Associates, Public Work, Read Jones Christoffersen Ltd.
  • Partners in Charge: BjarkeIngels, Thomas Christoffersen
  • Project Manager: Christopher White
  • Project Architect: Lucio Santos
  • Project Designer: Bryan Maddock
  • Team: Aaron Mark, Alan Tansey, Alvaro Velosa, Andreas Buettner, John Hilmes, Juan David Ramirez, Megan Ng, OvidiuMunteanu, Terrence Che
  • Project Leaders, Concept Design: Daniel Kidd, Tiago Sá (more…)

A Resident next to a Historic Site in Japan by HYAD architects

Sunday, March 13th, 2016

Article source: HYAD architects

The shape of the lot is short in north and south and stretches long in west and east. The lot is adjacent to a historic site on the east side.Also, the lot is located in a school zone. Lying within a residential area, there are a number of elementary, junior high and high schools as well as a city hall.The historical site is now developed into a peaceful park in which local residents gather and relax.Therefore, the east side of the lot is the most beautiful part of the residential area. People can enjoy the nature and the open sky.The site is designated as the Cultural Properties Protection Area.  Excavation is required when developing the surrounding area that includes the lot.  We are restricted in our building plan that we are only allowed to excavate 30cm from the surface as some pieces of kawara (roof tiles) from the Nara period (about 1300 years ago) were discovered through the pre-construction investigation.The building is completely closed on the west side facing the street and on the north side which is a vacant lot.

western exterior, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

western exterior, Image Courtesy © Motoo Nakagawa

  • Architects: HYAD architects
  • Project: A Resident next to a Historic Site
  • Location: Japan
  • Photography: Motoo Nakagawa(photo studio earth)
  • Structural Engineer: Tatsuya Kawaguchi (es koubou)
  • Area: 267.45 sqm
  • Project Year: 2015

(more…)

Residence in the Hinode District, Japan by HYAD architects

Friday, March 11th, 2016

Article source: HYAD architects

The lot is located at the end of a “Landscape Development Emphasis District,” which spreads along the main road running East to West through the urban center of Fukui City. The lot faces a street with two lanes each direction heading towards the mountains such as the Hakusan Mountain Range and Kunimi Pass. All infrastructure lines are placed underground to maintain a fitting landscape. Houses along the street mostly have gabled roofs and are lined with eaves facing the street. Some “voids” are maintained as parking lots or front gardens, and a few of the buildings have flat roofs. This lot has been used as a parking lot, which was part of a “line of open lots (continuous voids),” and had functioned as the open space where light, air and gaze went through for the surrounding area.

southern exterior, Image Courtesy © HYAD architects

southern exterior, Image Courtesy © HYAD architects

  • Architects: HYAD architects
  • Project: Residence in the Hinode District
  • Location: Hinode, Japan 
  • Structural Engineer: Ryoichi Mabuchi
  • Area: 181.88 sqm
  • Project Year: 2015

(more…)

The Conterie in Venezia, Italy by Studio Macola

Friday, March 11th, 2016

Article source: Studio Macola

The project is part of a plan to revitalise a former industrial site, “the Conterie” ( small beads), on the island of Murano. Also known as the island of glass, Murano forms part of the Venetian lagoon. The Conterie were a two-hectare-wide industrial complex located in the heart of Murano. Brought into being between the end of the 18th century and the first half of 19th century, the Conterie’s zenith dates to the second half of the 19th century, when the complex achieved its maximum industrial output. Decline, on the other hand, kicked in in the 1970s, and the factory was finally closed down in 1993. Two years later the complex was acquired by the Municipality of Venice. This decision was taken because the former industrial site was deemed to offer significant urban development opportunities on account of its extent, location and the variety of building which makes it up. Many of the latter, it must be added, were in a particularly poor state of conservation.

Image Courtesy © M. Zanta

Image Courtesy © M. Zanta

  • Architects: Studio Macola
  • Project: The Conterie
  • Location: Murano, Venezia, Italy
  • Photography: M. Zanta
  • Client: Comune di Venezia – Insula S.p.a.
  • Project manager: M. Negro – Insula S.p.a.
  • Structural engineer: L. Rota with G. Di Mento
  • Mechanical engineer: R. Bonacina
  • Electrical engineer: D. Colpo
  • Covering and roofing in titanium zinc:  Zintek Srl
  • Project Year: 1999-2015

(more…)

Breeze in Drummoyne, Australia by Tony Owen Partners

Thursday, March 10th, 2016

Article source: Tony Owen Partners

Breeze is a boutique waterfront apartment development located in Drummoyne next to Peppercorn Park. It contains 11 units, a marina, pool and basement parking. The site enjoys panoramic views to the harbour and city. The 5 storey building contains 2 units per floor which are focussed toward the waterfront views.

Image Courtesy © Tony Owen Partners

Image Courtesy © Tony Owen Partners

(more…)

Grünberger in Bozen, Italy by noa* (network of architecture)

Thursday, March 10th, 2016

Article source: noa* (network of architecture)

noa* (network of architecture) completes a traditional urban residential house and adds a contemporary volume, which grows into the vineyards of Gries.

“…the material penetration of the old and the new create a field of confrontation of the generations – an untamed urge for transformation…”

Image Courtesy © noa* (network of architecture)

Image Courtesy © noa* (network of architecture)

(more…)

Umaid Heritage by Design Atelier

Wednesday, March 9th, 2016

Article source: Design Atelier

Umaid Heritage Elevation controls require the use of local Jodhpur stone to be expressed as the primary building material.

Design Atelier worked out various elements for stone construction, for expression in screens, blocks and flutes to build a contemporary form that responds to the high sun and which gives the form an unusual presence in light. Natural stone preserves the unique local character, adds to the aesthetic appeal of stability, grandeur and continuity of style in the construction. Not only is local stone sustainable, its versatility of use, enduring life cycle, low maintenance and 100% recyclable qualities qualify it as a useful green material.

Image Courtesy © Design Atelier

Image Courtesy © Design Atelier

(more…)

Rive Seine _ Macro Lot A5 (110 social dwellings) in Boulogne-Billancourt, France by Tetrarc Architects

Wednesday, March 9th, 2016

Article source: v2com

Ile Seguin-Rives de Seine: a major urban renewal project in the heart of Greater Paris, spread over 74 hectares on the site of the former Renault factories, including the Ile Seguin. At the heart of one of these 3 sectors, the “Trapeze”, sits Macro-lot A5, comprising a secondary school, due to be delivered in 2018 – block A – and 110 apartments along its southern edge – block B. This block comprises 110 flats for social housing on top of a 2-level underground car park.

main view, Image Courtesy © Stéphane Chalmeau

main view, Image Courtesy © Stéphane Chalmeau

  • Architects: Tetrarc Architects
  • Project: Rive Seine _ Macro Lot A5 (110 social dwellings)
  • Location: Boulogne-Billancourt, France
  • Photography: Stéphane Chalmeau
  • General Contractor: Nexity – Icade
  • Surface: 9 129 m²
  • Year of construction: 2015

(more…)

Shenyang Aquatic Residential Tower in China by Spatial practice

Wednesday, March 9th, 2016

Article source: Spatial practice 

“How can we create an alternate living environment for a harsh cold climate? Is it possible to create a residential tower that is closed for warmth but open for views and sunlight?”

The project is located in front of Zhongshan Park in Shenyang, China; where the temperature drops to -11°C in winters. The design catches the maximum amount of natural sunlight while providing a large thermal mass for insulation. The result is a living zigzag facade with winter gardens acting as a buffer zone for cold winters and creating an internalized view.

winter view, Image Courtesy © Spatial practice

winter view, Image Courtesy © Spatial practice

  • Architects: Spatial practice 
  • Project: Shenyang Aquatic Residential Tower
  • Location: Shenyang, China
  • Client: Confidential
  • Project Team: Erik Amir, Dora Chi, Jason Loo, Ryo Otsuka, Eric Yuen
  • Render: Karol Borkowski
  • Project Area: 81,981 m2 (above ground) 28,329 m2 (below ground)
  • Number of Stories: 29
  • Building Height: 120m

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy