Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Residential’ Category

Commonwealth Honors College, University of Massachusetts in Amherst by William Rawn Associates, Architects, Inc.

Wednesday, April 13th, 2016

Article source: The American Institute of Architects (AIA)

The new 500,000 g.s.f. residential complex provides 1,500 beds in seven new buildings for the Honors Program at this University. The project brings together all classes of students in a mix of unit types, including approximately 600 beds of singles and doubles, and 900 beds in suites and apartments.

Image Courtesy © Robert Benson Photography

Image Courtesy © Robert Benson Photography

  • Architects: William Rawn Associates, Architects, Inc.
  • Project: Commonwealth Honors College, University of Massachusetts
  • Location: Amherst, Massachusetts, USA
  • Photography: Robert Benson Photography
  • Structural Engineer: LeMessurier Consultants
  • MEP/FP Engineer: Rist Frost Shumway Engineering
  • Code Consultant: The Sullivan Group, R.W. Sullivan Engineering
  • Interior Designer: Lab[3.2] Architecture
  • Sustainable Design Consultant: The Green Engineer
  • Landscape Architect/Civil Engineer: Stantec
  • Geotechnical Engineer: McPhail Associates.
  • Construction Manager: Dimeo Construction.
  • OPM: Joslin, Lesser + Associates, Inc.

(more…)

1180 Fourth Street in San Francisco, California by Mithun

Wednesday, April 13th, 2016

Article source: The American Institute of Architects (AIA)

The project houses 150 low income, very low income and formerly homeless families and individuals, currently including 261 children. As with other affordable housing in San Francisco, the tenants were selected by lottery from a long list of qualified applicants. Given the acute housing needs most of these people have experienced, particularly the homeless, the project sponsors, city officials, funders, and architects have endeavored to provide for a spectrum of user needs. Moreover, the intention has been to create an environment to forge bonds of community and companionship within the project, to make it a welcome, integral part of the neighborhood, and, by the prominence of the site and the excellence of its architecture, to serve as a symbol of the city’s robust efforts to address the ever-growing need for affordable and supportive housing.

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

  • Architects: Mithun
  • Project: 1180 Fourth Street
  • Location: San Francisco, California, USA
  • Photography: Bruce Damonte
  • Client: Mercy Housing California
  • Associate Design Architect: Kennerly Architecture and Planning
  • Associate Architect: Full Circle Architecture
  • MEP Engineer: Ajmani & Pamidi Inc.
  • Civil Engineer: Urban Design Consulting Engineers
  • Structural Engineer: Tipping Mar and Associates; Bello & Associates
  • General Contractor: James E. Roberts-Obayashi Corp.
  • LEED Consultant: Design AVEnues
  • Landscape Architect: GLS Landscape Architecture
  • Lighting Design: Horton Lees Brogden Lighting Design
  • Acoustical Engineer: Mei Wu Acoustics
  • Water-proofing Consultant: Gale Associates
  • Size: 1.4 acres
  • Completion: 2014

(more…)

Newberg Residence in Oregon by Cutler Anderson Architects

Wednesday, April 13th, 2016

Article source: The American Institute of Architects (AIA)

This single-family 1,440 square foot residence and 550 square foot guesthouse was designed to broaden the owners already strong emotional connection to the living world. The architect chose the site of an overgrown, man-made pond in an area of the owner’s farm that was not conducive to cultivation.

Image Courtesy © Jeremy Bitterman

Image Courtesy © Jeremy Bitterman

  • Architects: Cutler Anderson Architects
  • Project: Newberg Residence
  • Location: Newberg, Oregon, USA
  • Photography: Jeremy Bitterman and Carey Critchlow
  • Design Architects: James Cutler, FAIA and Bruce Anderson, AIA
  • Contractor: R & Engineering
  • Structural Engineer: Madden & Baughman Engineering
  • Landscape Designer: PLACE Studio

(more…)

Island Residence in Honolulu, Hawaii by Bohlin Cywinski Jackson

Wednesday, April 13th, 2016

Article source: The American Institute of Architects (AIA)

Situated on the Ocean’s coastline at a corner of an ancient fishpond, this private residence reflects the culture of the Hawaiian Islands by embracing its lush surroundings. The clients sought a modern expression that drew inspiration from their Japanese heritage, without being overly imitative or contrived. This influence is often subtle, manifesting itself through an attention to detail, an affinity for craftsmanship, and a delight in natural materials.

Image Courtesy © Nic Lehoux

Image Courtesy © Nic Lehoux

  • Architects: Bohlin Cywinski Jackson
  • Project: Island Residence
  • Location: Honolulu,  Hawaii, US 
  • Photography: Nic Lehoux
  • Landscape Architect: Helber Hastert & Fee Planners
  • General Contractor: Armstrong Builders, LLC
  • Structural Engineer: PCS Structural Solutions
  • M/E/P Engineer: WSP Lincolne Scott
  • Geotechnical Engineering: PanGeo Incorporated

(more…)

Independence Pass Residence in Aspen, Colorado by Bohlin Cywinski Jackson

Wednesday, April 13th, 2016

Article source: The American Institute of Architects (AIA)

At the edge of a nature preserve, the Independence Pass Residence has sweeping views across an alpine meadow to the Roaring Fork River and the Rocky Mountains. The house stretches between two knolls, forming a threshold to the views. A series of textured Vals quartzite walls extend into the landscape on either side, giving weight to the lower level. The upper volume is a glass and wood pavilion with a roof that floats on slender stainless steel columns. Its position on the site, linear shape and the use of glass, steel and quartzite gives great strength to this mountain home.

Image Courtesy © Nic Lehoux

Image Courtesy © Nic Lehoux

  • Architects: Bohlin Cywinski Jackson
  • Project: Independence Pass Residence
  • Location: Aspen, Colorado, USA
  • Photography: Nic Lehoux
  • Structural Engineer: PCS Structural Solutions
  • Civil Engineer: Schmueser Gordon Meyer
  • M/E/P Engineer: Gordon Prill Drapes, PC
  • Landscape Architect: Bluegreen
  • Interior Design: Shelton Mindel & Associates
  • Lighting Consultant: Fisher Marantz Stone
  • Acoustical Engineer: The Greenbusch Group, Inc.
  • Specification Consultant: Specifications Northwest
  • LEED and Photovoltaic Consultant: Active Energies, Inc.
  • Custom Fabricator: Company K
  • Size: 12,550 SF
  • Dates: 2014

(more…)

Hog Pen Creek Retreat in Austin, Texas by Lake|Flato Architects

Wednesday, April 13th, 2016

Article source: The American Institute of Architects (AIA)

Situated at the confluence of Hog Pen Creek and Lake Austin, Hog Pen Creek Residence was envisioned by its owners as a place that evokes the playfulness of summer on the lake and emphasizes exterior living space. Towering heritage oak trees, a steeply sloping site and aggressive setbacks from the water created challenging site constraints thoughtfully answered by the home’s L-shaped footprint and orientation. A long exterior boardwalk connects a series of structures that stair step down the hillside, crossing a 75-foot lap pool and terminating at a screened pavilion by the water’s edge.

Image Courtesy © Casey Dunn

Image Courtesy © Casey Dunn

  • Architects: Lake|Flato Architects
  • Project: Hog Pen Creek Retreat
  • Location: Austin, Texas, USA
  • Photography: Casey Dunn
  • Contractor: Don Crowell Builders
  • Structural Engineer: Datum Engineers
  • Lighting Designer: Studio Lumina
  • Specifications: Introspec
  • Landscape Architect: Garden Design Studio
  • Furnishings: Abode | Fern Santini Design
  • Surveyor: Bury + Partners
  • Arborist: Don Gardner Consulting Arborist
  • Woodwork: Thompson Woodworking & Design
  • HVAC Contractor: Ay Mechanical
  • Pool Contractor: Johnson Custom Pools

(more…)

Niine 6a apartment building in Tallinn, Estonia by KUU architects

Tuesday, April 12th, 2016

Article source: KUU architects

The building is fitted into the urban tissue of a mostly residential historic area. The plot is big enough to leave a gap between the other buildings. With a 300 m2 footprint, the house is also a bit smaller than the adjacent buildings. This gave us the chance to preserve most of the trees and create a large back-yard with a playground,parking, and a communal terrace shared by the residents. In the front, the building creates a recess in the building line for the main entrance.  The first floor level is not much higher than the pavement, which provides a voyeuristic perspective into the apartments and, we believe, contributes to the street by fading the border between private and public space.

Image Courtesy © Tõnu Tunnel

Image Courtesy © Tõnu Tunnel

  • Architects: KUU architects
  • Project: Niine 6a apartment building
  • Location: Tallinn, Estonia
  • Photography: Tõnu Tunnel
  • Software used: Graphisoft ArchiCAD
  • Team: Juhan Rohtla, Koit Ojaliiv, Joel Kopli

(more…)

Square Amsterdam in Netherlands by LEVS architecten

Tuesday, April 12th, 2016

Article source: LEVS architecten

On Kop Zuidas in the south of Amsterdam the scaffolding of project Square has been dismantled, revealing the nicely detailed masonry of the outer façade. Square is a compact residential building with 111 mid-market rental apartments. With its on-site restaurant and young inhabitants, Square will serve as a lively center-spot for this new neighborhood between the Rivierenbuurt, RAI and Amstelpark. A linden tree has recently been planted in the inner courtyard, soon to be a showpiece of 8 metres tall. The gate will be enriched with an art piece, a filigree fence with bronze linden branches. At the beginning of May, the new inhabitants will move into their new homes.

Image Courtesy © Marcel van der Burg

Image Courtesy © Marcel van der Burg

 

  • Architects: LEVS architecten
  • Project: Square Amsterdam
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Photography: Marcel van der Burg

(more…)

CAEaCLAVELES in Asturias, Spain by Longo + Roldán Arquitectos

Tuesday, April 12th, 2016

Article source: Longo + Roldán Arquitectos

The peculiar topography of the site, its orientation and mountain views of Cuera are the starting points in the design of an artist´s residence/studio + countryside bed&breakfast in the Asturian population La Pereda, in the village of Llanes, Spain. The project takes advantage of a loophole in the law -which requires regional build-pitched roofs of curved ceramic tile- to propose a building that looks forward the integration into the natural beauty of the area more than in the built environment that surrounds it. To reach a level that will optimize the views of the mountains and the forest surrounding the plot, the action takes place in the northern part of the site. The existing hill there is removed to play with a single green roof that shelters the different uses, thereby diluting the boundaries between the natural and the built in a game between the tectonic and estereotomic that refers to the land-art interventions. A curved stone wall leads from the main road and back into the building and gains altitude to become the load bearing wall that supports the concrete deck, while separates the residence/studio area, for the artist private use, from the small b&b open to the public. This central wall, massive and forceful to ensure the privacy of both functions, contrast to the facades oriented to the north and south in the housing area and to the east in the b&b, much lighter and visually permeable, to enhance the views. The cover in continuity with the ground not only integrates the building into the environment and minimizes the height above the ground naturally, but also alows to maximize energy savings.

Image Courtesy © Marcos Morilla

Image Courtesy © Marcos Morilla

  • Architects: Longo + Roldán Arquitectos
  • Project: CAEaCLAVELES
  • Location: La Pereda, Llanes, Asturias, Spain
  • Photography: Marcos Morilla
  • Software used: Autocad
  • Client: Emma Fernández Granada
  • Site Area: 7.827 m2
  • Building Area: 484,40 m2
  • Design Period: 2005/2006
  • Construction Period: 2007/2011

(more…)

Leeghwaterkwartier in Hoofddorp, Netherlands by LEVS architecten

Sunday, April 10th, 2016

Article source:  LEVS architecten

The new neighborhood with single-family homes and apartments is typical for the current restructuring task of post-war housing estates. Right next to the centre of Hoofddorp a 50’s and 60’s district with building strips will be transformed. Urban planning and architecture refer to the classic feeling of a garden village with living in a relaxed setting. The architecture follows the village grain and sober architecture that characterizes the post-war expansions around the centre of Hoofddorp. Green pedestrian courtyards bind the blocks and form the neighborhood. Yet the plan has a high density that appeals to its proximity to the urban centre.

Image Courtesy © LEVS architecten, Beeldenfabriek

Image Courtesy © LEVS architecten, Beeldenfabriek

  • Architects: LEVS architecten
  • Project: Leeghwaterkwartier 
  • Location: Hoofddorp, Netherlands
  • Photography: LEVS architecten, Beeldenfabriek
  • Program: Urban plan and architectural design of 250 dwellings (140 in phase 1)
  • Co-creation: Ymere and Thunnisse
  • Client: Ymere
  • Contractor: Thunnissen Bouw
  • Landscape design: VLUGP
  • Art project : René Veenhuizen, Atelier Remy & Veenhuizen
  • Year: 2016

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy