Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Residential’ Category

PO87 in Belgium by AWAA

Tuesday, March 28th, 2017

Article source: AWAA

This private commission for a single family home is located in a wooded residential area in Belgium. The house is a response to strict legislations on implantation and surface occupancy, as well as a municipality desire to promote housing in the neighborhood.

During the development, we proposed to the promoter an added value: a construction that would be energetically addressed, according to the passive house standards.

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

  • Architects: AWAA
  • Project: PO87
  • Location: Belgium
  • Photography: Nathalie Van Eygen
  • Lead Architects: Charly Wittock, Christophe Bourdeaux
  • Collaborators (arch): Didier Bourtembourg, Aurélien Sauvée
  • Building service engineering & EPB: MK Engineering
  • Structural engineering: Ney & Partners
  • Landscape Architect: Wirtz international
  • Gross Built Area: 465m²
  • Completion Year: 2015

(more…)

MR 299 in México by HGR Arquitectos

Tuesday, March 28th, 2017

Article source: HGR Arquitectos

MR 299 is a Housing Project with 15 units located in Matias Romero # 299, on a central neighborhood of Mexico City.

The Project is located on a regular site of 364.00 sqm. with two street fronts. The building has 6 floors:  The ground floor is destined for parking and lobby, and the last 5 floors are destined for housing, having 15 apartments in total.

Image Courtesy © Diana Arnau

  • Architects: HGR Arquitectos (Marcos Hagerman)
  • Project: MR 299
  • Location: Matías Romero # 299, Colonia Vertiz Narvarte, Delegación Benito Juárez, México d.f. C.p. 03630
  • Photography: Diana Arnau
  • Lettice Design: Ariel Rojo
  • Graphic Design: Leolab
  • Development: Ciudad Vertical
  • Structural Design: Mata Y Triana Ingenieros Consultores
  • Installation: zMP INSTALACIONES
  • Lattice Production: VYPSA
  • Area: 1,835.4 sqm
  • Year: 2014

(more…)

Family house in As Galeras, Spain by Díaz y Díaz Arquitectos

Tuesday, March 28th, 2017

Article source: Díaz y Díaz Arquitectos

This semi-basement and ground floor house is located in the town of Oleiros. It is implanted on the site considering the previous situation of the plot of land, and solving the different orientations of the volumes.

The landscape and siting of the different volumes with the slopes of the plot of land, becomes a key factor in this project.

According to this, several masonry stone platforms arise. Over them, the volumes sit with a zinc coating.

Image Courtesy © Tungsteno Grafismo

  • Architects: Díaz y Díaz Arquitectos [Lucas Díaz Sierra, Gustavo Díaz García]
  • Project: Family house in As Galeras
  • Location: Oleiros, A Coruña, Galicia, Spain
  • Client: Privado
  • Renders: Tungsteno Grafismo
  • Area: 705 m²
  • Date: 2016

(more…)

35HP in New York by Joeb Moore & Partners

Sunday, March 26th, 2017

Article source: Joeb Moore & Partners

The renovation/addition of this Tudor style residence in Rye, New York links the home to its exterior by adding light filled program and circulation. While maximizing the habitable use of the site, the addition also responds to the key parameters of the existing home, preserving its character and history within the suburban neighborhood context.

Image Courtesy © David Sundberg/Esto

  • Architects: Joeb Moore & Partners
  • Project: 35HP
  • Location: Rye, New York, USA
  • Photography: David Sundberg/Esto and Dorothy Hong
  • Collaborators:

    • General Contractor: Prutting & Company Custom Builders
    • Structural Engineer: Edward Stanley Engineers LLC
    • Civil Enginner: Frangione Engineering, LLC
    • Interior Design: DB Design
  • Design Principal: Joeb Moore
  • Project Manager: Doug Patt
  • Gross Built Area: 4815 square feet
  • Completion Year: 2014

(more…)

Single House Re-Using a Former Water Cistern in Madrid, Spain by Valdivieso Arquitectos

Saturday, March 25th, 2017

Article source: Valdivieso Arquitectos 

Building a single-occupancy home over a former water cistern was the starting point of the project. The site, subsequently altered over time, reached its final configuration circa 1955. It has two levels, facing south, and has remained unaltered since then. The site is part of a low-density suburban environment, which belongs to a development model distinctive of peripheral areas, characteristic of the first third of the 20th century as the summer stays residential areas in the mountain range of Madrid. The site contains typical scrubland vegetation, increased with non-native but suitable species, conditioned by the region´s dry continental climate (very warm summers and very cold winters).

Image Courtesy © David Frutos

  • Architects: Valdivieso Arquitectos (Alejandro Valdivieso)
  • Project: Single House Re-Using a Former Water Cistern
  • Location: Alpedrete, Madrid, Spain
  • Photography: David Frutos
  • Collaborators: Ángel L. Valdivieso, architect; David Verdú, quantity surveyor; Fernando de la Torre, Carmen Bruna y Patricia Lobo; students
  • Project Management: Alejandro Valdivieso (architect), Joaquín Jesús Cepas Flores (quantity surveyor)
  • Consultants: Miguel Nevado – KLH Systems Austria (cross-laminated timber panels)
  • Contractor: Construcciones Eugenio Herranz S.L. and alterMATERIA (management and assemblage de cross-laminated timber panels)

(more…)

Black lodge and a walnut tree in Gorski kotar, Croatia by Tomislav Soldo, PRO-S

Saturday, March 25th, 2017

Article source: Tomislav Soldo, PRO-S

The genesis of this house might have a somewhat peculiar narrative. The possibly reversed but certainly not unwanted process of conceiving and designing the space where the foremost sensory role has the nature itself.

Initially, before everything else, there was a walnut tree, providing perfect natural shade and representing the first outdoor residing space. Over time, a terrace was gradually shaped around the tree, and eventually the idea of building the house emerged.

Image Courtesy © Jure Živković

  • Architects: Tomislav Soldo, PRO-S
  • Project: Black lodge and a walnut tree
  • Location: Gorski kotar, Croatia
  • Photography: Jure Živković
  • Architect in Charge: Tomislav Soldo
  • Area: 100 m2
  • Plot area: 4500 m2
  • Project Year: 2016

(more…)

Mill Valley Guesthouse in California by Turnbull Griffin Haesloop Architects

Saturday, March 25th, 2017

Article source: Turnbull Griffin Haesloop Architects

Sited in an existing small level clearing at the top of a steeply sloping Mill Valley lot surrounded by mature cedar and redwood trees, this 640 square foot guest house is designed to serve multiple generations and functions; a guest room for visiting parents and friends, a media room, and a hangout space for teenage children. The porch and media room are situated on the more open side of the site and the guest room is tucked into the trees.

Image Courtesy © David Wakely

  • Architects: Turnbull Griffin Haesloop Architects
  • Project: Mill Valley Guesthouse
  • Location: Mill Valley, California, USA
  • Photography: David Wakely
  • Design Team: Eric Haesloop, Mark Hoffman
  • Geotechnical & Civil Engineer: DAC Associates
  • Structural: Fratessa, Forbes & Wong
  • Landscape: Outerspace Landscape Architecture
  • General Contractor: Hennessey Construction
  • Area: 640 sq. ft.
  • Project Year: 2016

(more…)

Rock Creek House in Washington D.C. by NADAAA

Saturday, March 25th, 2017

Article source: NADAAA 

The Rock Creek House is an adaptive re-use project of a 1920’s brick structure that was originally composed of two floors, with a mechanical basement and attic. This adaptation leverages the robustness of the existing structure to capture the attic and basement to double the house’s size, while expanding its functions into the landscape.

Image Courtesy © John Horner

  • Architects: NADAAA
  • Project: Rock Creek House
  • Location: Washington D.C., USA
  • Photography: John Horner
  • Software used: Autocad, Rhino
  • Principals: Nader Tehrani; Katherine Faulkner, AIA
  • Project Manager: Harry Lowd
  • Project team: Sarah Dunbar, Remon Alberts, John Houser, Stephen Saude, Jonathan Palazzolo, Lisa Lostritto, Parke Macdowell, David Richmond, Dane Assmusen, Ghazal Abbasy-Asbagh,  Mehdi Alibakhshian, Sina Mesdaghi, Tom Beresford, Dan Gallagher
  • Structural Engineer: SGH
  • Mechanical Engineer: Allied Consulting Engineering

(more…)

The Filigrane in Nord, France by D’HOUNDT+BAJART architectes&associés

Saturday, March 25th, 2017

Article source: D’HOUNDT+BAJART architectes&associés 

Sponsored by a property developer, the Filigrane is the renovation of a building in the Grand Place of Tourcoing as a bank and eight housing units. The bank occupies the ground floor and the first floor façade, with the eight dwellings on the second floor façade and at the back of the plot. The key challenge of the project is to provide a contemporary architectural response that takes into account the complex built environment accumulated over the course of history.

Image Courtesy © D’HOUNDT+BAJART architectes&associés

  • Architects: D’HOUNDT+BAJART architectes&associés
  • Project: The Filigrane
  • Location: Tourcoing, Nord, France
  • Contracting Authority: CFA+SEM Ville Renouvelée (dwellings) / Crédit du Nord (bank)
  • Building Contractor: RABOT DUTILLEUL – Croix (59)
  • Façade Panels: BETSINOR – Courrières (62)
  • Area: 1352 m2
  • Cost: 1480 000 € HT

(more…)

MON factory / house in Kyoko- City, Japan by EASTERN design office

Friday, March 24th, 2017

Article source: EASTERN design office

The holes are lined up on a cross shape. The hole is made on the architecture like the perforated line. This architecture is “House with Crest”.

A light that penetrates into the architecture always moves and never stays. It is a symbolical spectacle. A light that goes through the hole is projected in a circle shape, moves unlimitedly, and never stays. Occasionally, it disappears, and it appears.

Image Courtesy © Koichi Torimura

  • Architects: EASTERN design office + HOJO STRUCTURE RESEARCH INSTITUTE
  • Project: MON factory / house
  • Location: Shimogyo-Ku, Kyoko- City, Kyoto-Prefecture, Japan
  • Photography: Koichi Torimura
  • Client name:  Morita MON factory
  • Project Team:  names of the in-house contributors, Anna Nakamura and Taiyo Jinno  EASTERN design office
  • Structural Engineer: HOJO STRUCTURE RESEARCH INSTITUTE
  • Site area: 236.90m2
  • Total floor area: 259.78m2
  • Completion: 2007

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise