Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Residential’ Category

OVO Wroclaw in Poland by Gottesman-Szmelcman Architecture

Saturday, January 14th, 2017

Article source: Gottesman-Szmelcman Architecture

Gottesman-Szmelcman Architecture, the award-winning architectural firm based in Israel and France founded by architects Asaf Gottesman and Ami Szmelcman, unveiled last month their latest project: OVO Wroclaw, a mixed-use, grandiose “blob-like” architectural structure combining residential, commercial, hospitality and retail spaces in the heart of Poland’s fourth largest city, Wroclaw.

Exterior View of OVO Wroclaw, Image Courtesy © Kamil Czaja

Exterior View of OVO Wroclaw, Image Courtesy © Kamil Czaja

(more…)

Oceanwide Center in San Francisco by Foster + Partners

Saturday, January 14th, 2017

Article source: Foster + Partners

The groundbreaking ceremony for Oceanwide Center was held on Thursday, 8 December, marking the start of construction on one of the most pivotal urban projects in San Francisco’s recent history. Situated in the rapidly changing Transbay Area of San Francisco, close to Market Street and the financial district, this transit-oriented development is at the core of downtown San Francisco.

Image Courtesy © Foster + Partners / Heller Manus Architects

Image Courtesy © Foster + Partners / Heller Manus Architects

  • Architects: Foster + Partners
  • Project: Oceanwide Center
  • Location: San Francisco, United States of America
  • Photography: Foster + Partners Heller Manus Architects
  • Client: Oceanwide Center
  • Collaborating Architect: Norman Foster, Stefan Behling, David Summerfield, Michael Wurzel, Morgan Fleming, Armstrong Yakubu, Bassem Fawwaz, Michael Powers, Tillmann Lenz Piers Heath, Nathan Millar, Jens Kaarsholm, Kadri Kaldam, Jean-Francois Lemay, Simone Martin, Liam Alsop, Ignacio Amunategui, Christos Antonopoulos, Elina Christou, Andrew Dabomprez, Eva Diu, Eleonora Rosselli, Tandorn Prakobpol, Steven Ascensao, Belen Lopez Barrera, Stefano Corsi, Umberto Guareschi, Dovydas Kunsmonas, Lulu Yang, Parul Singh Jio Fish, Jose Garcia Gallardo, Karim Anwar, Quiddale O Sullivan, Radu Ionut Boeriu, Samson Simberg, Sigita Burbulyte, Miguel Munoz, Oliver Mould
  • Land Use Attorney: Reuben Junius & Rose
  • Structural Engineer: Magnusson klemencic Associates
  • Mechanical Engineers:
    • Foster + Partners
    • Taylor Engineering
    • Engineering Enterprise
  • Civil Engineer: BKF
  • Landscape Consultant: Gustafson Guthrie Nichols
  • Façade Consultant: Heintges & Associates
  • Acoustic consultant: Wilson Ihrig

(more…)

Two courtyards in Los Angeles, California by MUÑOZ ARQUITECTOS ASOCIADOS S. C. P.

Saturday, January 14th, 2017

Article source: MUÑOZ ARQUITECTOS ASOCIADOS S. C. P.

We received a commission from a married couple to design a house to be built on a small plot (with an 8-meter frontage and a depth of 30 meters) inserted within a dense and difficult context. The couple, whose children had already left home, asked us for a simple house, obstruction-free and with a strongly contemporary feel.

Image Courtesy © David Cervera

Image Courtesy © David Cervera

  • Architects: MUÑOZ ARQUITECTOS ASOCIADOS S. C. P. (Javier Muñoz Menéndez)
  • Project: Two courtyards
  • Location: Los Angeles, California, United States
  • Photography: David Cervera
  • Other Participants: Arch. Gareth Lowe Negrón, Arch. Iza Pérez Jaramillo, Arch. Javier Ceballos Cabañas.
  • Suppliers / Products: Ing. Jorge Pino Gamboa / Construction
  • Constructed area: 219.55 (m2)
  • Year: 2015

(more…)

Mountain View Double Gable Eichler Remodel in California by Klopf Architecture

Saturday, January 14th, 2017

Article source: Klopf Architecture

Klopf Architecture, Outer Space Landscape Architects, Sezen & Moon Structural Engineer and Flegels Construction updated a classic Eichler open, indoor-outdoor home.

Everyone loved the classic, original bones of this house, but it was in need of a major facelift both inside and out. The owners also wanted to remove the barriers between the kitchen and great room, and increase the size of the master bathroom as well as make other layout changes. No addition to the house was contemplated.

Image Courtesy © Mariko Reed

Image Courtesy © Mariko Reed

  • Architects: Klopf Architecture
  • Project: Mountain View Double Gable Eichler Remodel
  • Location: California, USA
  • Photography: Mariko Reed
  • Software used: ArchiCAD
  • Project Team: John Klopf, AIA, Klara Kevane, and Yegvenia Torres-Zavala
  • Landscape Architect: Outer Space Landscape Architects
  • Structural Engineer: Sezen & Moon
  • Contractor: Flegels Construction
  • Landscape Contractor: Roco’s Gardening & Arroyo Vista Landscaping, Inc.
  • Year completed: 2015

(more…)

Garage House in Lisbon, Portugal by fala atelier

Saturday, January 14th, 2017

Article source: fala atelier

The project started with an unconventional request from an open minded couple: within a very tight budget, to convert a windowless 200m2 garage into a house. The proposed intervention intended the clearest reading possible of the existing structure, emphasising its strength. While the garage was careless and grey, the house is clean and white; its materiality is flat, its light is abstract. Two generous bathrooms were included behind a curved wall, where a broken corner was before; the walls and ceilings were painted in white and the floor covered in a continuous polished concrete surface; the existing skylights we’re rethought. No other change felt necessary. Carefully placed elements organize the living areas: a marble kitchen, curtains, potted plants. Along with the furniture, the free standing elements carry the flexible identity of the house, hinting its domesticity while punctuating the abstract volume with color.

Image Courtesy © fala atelier

Image Courtesy © fala atelier

  • Architects: fala atelier
  • Project: Garage House
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Project Team: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Mariana Silva, Camelia Petre, Clara Pailler
  • Consultants: Paulo Sousa
  • Year: September 2015 – April 2016
  • Status: Private Commission; Built

(more…)

Casa Invisibile by Delugan Meissl Associated Architects

Friday, January 13th, 2017

Article source: Delugan Meissl Associated Architects  

Casa Invisibile is a flexible housing unit, which consists of a prefabricated wood structure designed for turnkey implementation at any designated site. Maximum flexibility and spatial quality are the key elements in its concept of development. The open layout is structured by a chimney and a wet cell creating three spatial units that provide for individual use and design. The structure and ambience of the rooms are characterised by the use of domestic woods. The mounting framework and fitments of the housing unit are exclusively assembled from prefabricated elements at the factory. The overall dimensions are 14.50 x 3.50 meters, which provides for easy transportation by lorry. Design and texture of the interior design and façade can be determined by the client from various options listed in a design catalogue. This provides for tailor-made design options for the housing units as well as for flexible pricing options. Through modular element construction and the intensive use of wood, the housing units can be completely disassembled thus minimizing their environmental footprint. By combining innovation and mobility at a reasonable price, Casa Invisibile is a product that offers a ground breaking alternative in an increasingly critical housing situation.

Image Courtesy © Christian Brandstaetter

Image Courtesy © Christian Brandstaetter

  • Architects: Delugan Meissl Associated Architects
  • Project: Casa Invisibile
  • Location: Various
  • Photography: Christian Brandstaetter
  • Project manager: Gerhard Goelles
  • Gross floor area: 50 m²
  • Net floor area: 45 m²
  • Construction volume: 160 m³
  • Start of planning: 02/2013
  • Start of construction: 05/2013
  • Completion: 07/2013

(more…)

The Re-wrapped House in Jalan Binchang, Singapore by A D Lab Pte Ltd

Friday, January 13th, 2017

Article source: A D Lab Pte Ltd 

This quiet low-rise cul-de-sac of semi detached houses at Jalan Binchang is similar to many in Singapore.  Constructed mostly in the 1970’s, the pairs of two storey brick houses are now at the stage in their building lifespan where renovation is eminent.  The designers saw the development of the quaint neighborhood and its natural evolution as a main source of inspiration in the design of no. 67 Jalan Binchang.  They brainstormed on how to enlarge and rejuvenate the existing semi detached house while maintaining a harmony with the existing built environment, the history of tropical residential buildings and with the natural environment.  The designers looked at the existing building as one would study a living organism that needed to adapt to a new environment.  Instead of demolishing its embedded history and reinventing it as something completely new, they decided to use its structure, its internal logic of organization and meaning as a starting point to the design, and to build upon this pre-existing pattern and structure to evolve it into a new form and space.  The architects find it important to study how space can evolve with time and with the changing conditions of the inhabitants so that the lifespan of construction can be increased.  Also as a way of reducing waste, savings cost on the project, and minimizing disruption to the neighbor’s house, the designers decided to retain the entire 2-storey semi detached house on the site.  Between this structure and a newly added 2 storey plus attic extension, a gap between the old and new structures was kept to bring light and wind through the house as well as to allow for the settlement of the new structure independently from the old.  The internal building’s logic of the front facing public room, rear facing services and private second storey of the existing house was maintained and carried over to the side extension.

Image Courtesy © Edward Hendricks, CI & A Photography

Image Courtesy © Edward Hendricks, CI & A Photography

  • Architects: A D Lab Pte Ltd
  • Project: The Re-wrapped House
  • Location: 67 Jalan Binchang, Singapore
  • Photography: Edward Hendricks, CI & A Photography
  • Project Team Members: Warren Liu, Wu Yanling, Anna May Manrique, Najeeb Rahmat
  • Builder/ Construction Company: Newell Builders Pte Ltd
  • Building Surveyor: LEE BOON HAW Registered Surveyor
  • Quantity Surveyor: CCL CHARTERED SURVEYORS PTE LTD
  • Civil and Structural Engineering Firm: EPM CONSULTANTS
  • Site Area (sq-ft or sq-metres): 496.80 sq metres
  • Total Floor Area (sq-ft or sq-metres): 529.55 sq metres
  • Time to complete (Number of months): 9 – 12 months

(more…)

One Hundred in St. Louis, Missouri by Studio Gang

Friday, January 13th, 2017

Article source: Studio Gang 

Studio Gang announces their design for One Hundred, a new tower at 100 North Kingshighway Boulevard in St. Louis, Missouri, for Mac Properties. The design, which will be unveiled in a public meeting in St. Louis on Monday, December 12, proposes an architecturally significant apartment tower at the northeast corner of Kingshighway Boulevard and West Pine Boulevard in the Central West End neighborhood.

“The Central West End is an extraordinary, architecturally rich neighborhood that has evolved over many decades,” said Eli Ungar, Founder of Mac Properties. “In planning a development for this exceptional site, we selected Studio Gang for their commitment to thoughtful, sustainable development and to a design that both honors the history of a community and contributes to its continued evolution.”

Image Courtesy © Studio Gang

Image Courtesy © Studio Gang

  • Architects: Studio Gang
  • Project: One Hundred
  • Location: 100 North Kingshighway Boulevard, St. Louis, Missouri, USA
  • Client: Mac Properties
  • Engineering Team: Structural Engineering, MKA; MEP/FP Engineering, dbHMS
  • Sustainability: Targeting LEED Certification
  • Residential tower: 305 apartments / 36 stories / 385 ft in height
  • Size: 540,369 sf, 315,440 sf residential, 5-story podium including 882 sf retail, 6,756 sf amenity space, with 23,810 sf below-ground parking (355 parking spaces), and 8,817 sf green roof
  • Status: Commissioned 2015, set to begin construction in 2017, anticipated completion 2019

(more…)

Graça Apartment in Lisbon, Portugal by fala atelier

Friday, January 13th, 2017

Article source: fala atelier 

The apartment lies in an unremarkable building in Lisbon. Its obsolete fragmented typology presented a series of small rooms, some devoid of natural light, and an impractical exterior bathroom. The intervention aimed to erase these faults and to clarify the use of the available surface: a gently curved wall was extended from façade to façade, defining the limit between a vast common space and the different private rooms.

Image Courtesy © Fernando Guerra (FG+SG)

Image Courtesy © Fernando Guerra (FG+SG)

  • Architects: fala atelier
  • Project: Graça Apartment
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photography: Fernando Guerra (FG+SG)
  • Project team: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Clara Pailler, Mariana Silva, Lera Samovich
  • Year: October 2015 – May 2016

(more…)

Old People’s Home in Durango, Spain by Roberto Ercilla Arquitectura

Friday, January 13th, 2017

Article source: Roberto Ercilla Arquitectura

This competition involved a double intervention. On the one hand, it involved the construction of a new building next to the historical building which would hold all of the welfare services for the permanent care of the elderly.  On the other hand, it involved the rehabilitation of the former hospital, to hold different social services and associations. Both buildings were to be related, complementing each other in some way.

Image Courtesy © César San Millán

Image Courtesy © César San Millán

  • Architects: Roberto Ercilla Arquitectura (Roberto Ercilla, Miguel Angel Campo)
  • Project: Old People’ S Home
  • Location: Barandiarán Street, Durango (Bikaia), Spain
  • Photography: César San Millán
  • Developer: Bideak Bizkaiko Bideak
  • Technical Architects: Javier Valdivielso, Gorka Sagasti
  • Collaborators: Cesar Besada. Architect, Pablo Dormal. Architect
  • Estructural work: Eduardo Martín
  • Landscape: Local 4
  • Construction Company: Olabarri S.L.
  • Works Budget: 4.730.000 €
  • Surface: 6.000 m²
  • Year: 2000/2005

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise