Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Retreat’ Category

Grooming Retreat in Santanyi, Spain by Mariana De Delas and Gartnerfuglen

Sunday, May 28th, 2017

Article source: Gartnerfuglen 

As the young professional urbanite decided to move back to her hometown to take up the family agricultural legacy, she asked for a space for grooming, contemplation and delicacy. (Located on a remote agricultural estate in southern Mallorca, this structure was the realisation of her dream.) The project focuses on the ritual of self-cleansing, both mental and corporal. Learning from the importance and formality of horse grooming before and after riding it, the project intends to gain back the time devoted to one self that modern times has taken away. The ceremonial procedure begins with the ritual of the equestrian arrival. The horse is stationed and groomed next to the water tank and manger. Next, a peregrination across the raised wooden walkway leads to the ascension through a hatch into the solemn refuge. The elevated sanctuary does not prioritize to shelter from the environment but rather aims to refuge the urbanite from the social order to remind and applause the conditions of her indigenous surroundings. This fragile fortress, keeps you isolated, but also allows a toned down impression of the surroundings. In contrast to the urban daily life of the client, the presence inside the elevated shrine provides no impulses except the internal. Sited at the center of a barley field surrounded by autochthonous bushes and wild olive trees, the structure grants a panoramic view meeting the Mediterranean sea and senses at the horizon the lush island of Cabrera. The minimal space (3×3 meters footprint), functions as a grooming retreat for one person. The structure, made by local timber frames, elevates the cocoon to have exclusive views whilst giving a sense of translucent privacy to the user. Layers of white netting frames are interlaced throughout the interior to grant different opacities for each specific use. The subtle introvertness of the structure encourages the user to take a break from the multitasking contemporary madness, and centre on individual mental and bodily hygiene. With importance on grooming’s meditative (not cosmetic) qualities, the space inspires the user to devote time to the reconnection of the mind to the shell.

Image Courtesy © Mariana De Delas and Gartnerfuglen

  • Architects: Mariana De Delas and Gartnerfuglen
  • Project: Grooming Retreat
  • Location: Santanyi, Spain
  • Chief carpenters: Sindre Sahlqvist Blakar, Eirik Stormo
  • Collaborators: Marie Monsen, Julie Hauge, Suchi Vora, Martin Plante, Nataliya Kuznetsova
  • Project year: 2014
  • Status: Completed

(more…)

MINIMOD Catuçaba in São Paulo, Brazil by MAPA Architects

Sunday, February 19th, 2017

Article source: MAPA Architects

MINIMOD CATUÇABA is a primitive retreat with a contemporary reinterpretation, which more than an object aims to become an every-remote-landscape experience.

MINIMOD presents an alternative to traditional construction: based on prefab plug&play logics, it incorporates the benefits that a newly-born industry has to offer. Quiet but not shy, its unique-in-Brazil CLT Wood-Technology combines industrialized products`efficiency and new technologies` sustainability with the sensitivity of the natural material par excellence.

Image Courtesy © Leonardo Finotti

  • Architects: MAPA Architects (Luciano Andrades, Matías Carballal, Rochelle Castro, Andrés Gobba, Mauricio López, Silvio Machado)
  • Project: MINIMOD Catuçaba
  • Location: Fazenda Catuçaba, Catuçaba, São Paulo, Brazil
  • Photography:
    • (Building): Leonardo Finotti
    • (Prefab): André Turazzi
    • (Lifestyle): Fazenda Catuçaba | E. Rengade
  • Project Team: Pablo Courreges, Diego Morera, Emiliano Lago, Mauricio Müller, Camilla Pereira.
  • Other Colaborators:
    • Construction: CROSSLAM / CG Sistemas
    • Hydraulic Project: Eng. Júlio César Troleis
    • Electrical Project: Eng. Ari Martins Colares
  • Area: 42 m2 (each unit)
  • Year: 2015

(more…)

Won Dharma Center in Claverack, New York by Hanrahan Meyers Architects LLP

Thursday, January 5th, 2017

Article source: Hanrahan Meyers Architects LLP

The Won Dharma Center, USA, is a 28,000 square foot recreational and spiritual retreat in Claverack, New York for the Won Buddhists, a Korean organization that emphasizes balance in one’s daily life and relationship to nature. The center is located within a 500-acre property on a gently sloping hill with views west to the Hudson River valley and the Catskill Mountains. The buildings for the Center, including permanent and guest residences, an administration building and a meditation hall, are sited as far as possible from the highway and are oriented toward the west and south to maximize views and light. The symbol of this organization is an open circle, suggesting both a void without absence and infinite return. The buildings are organized around these dual concepts of void and spiral.

Image Courtesy © Hanrahan Meyers Architects LLP

Image Courtesy © Hanrahan Meyers Architects LLP

 

  • Architects: Hanrahan Meyers Architects LLP
  • Project: Won Dharma Center
  • Location: Claverack, New York, USA
  • Software used: Autocad, Adobe Photoshop
  • Client: Won Buddhism of America, Inc.
  • Size: 48,000 s.f.
  • Date: 2012

(more…)

Roof transformations in Vienna, Austria by HOLODECK architects

Wednesday, December 14th, 2016

Article source: HOLODECK architects

Light spaces, implementations, functional elements, green areas forming retreats are the design parameters that have been defined by analysis and are being rotated to form the structural frame for the development of the roof transformation. The two story duplexes afford views, private retreats sheltered by planted zones acting as filters and collective stopover spaces with terraces and views into the city.

Image Courtesy © Wolfgang Thaler

Image Courtesy © Wolfgang Thaler

  • Architects: HOLODECK architects
  • Project: Roof transformations
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: Wolfgang Thaler
  • Client: IMMOWERT Immobilieninvest GmbH, Vienna
  • Team: Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Marc Wohlschak, Christian Rottensteiner, Laura
  • Size: gross area 670 m2
  • Year: 2009-2012

(more…)

Vajrasana Buddhist Retreat Centre in Bury St Edmunds, England by Walters & Cohen Architects

Saturday, November 26th, 2016

Article source: The Double Unit

A Buddhist retreat in the Suffolk countryside has reopened, designed by Walters & Cohen Architects. Potash Farm is home to Vajrasana Buddhist Retreat Centre; capacity has been increased from 34 to 60, accessibility improved and the centre now includes a glittering new shrine room. While the retreat is run by the London Buddhist Centre, it is also used for carers on respite and those dealing with issues such as stress, addiction and anxiety. It is the first time in the UK  a new building has been designed specifically around the Buddhist practice as opposed to reusing existing buildings.

Image Courtesy © Walters & Cohen Architects

Image Courtesy © Walters & Cohen Architects

(more…)

The Malleable Autonomous Retreat House by Jantzen Studio

Tuesday, October 25th, 2016

Article source: Jantzen Studio

The Malleable Autonomous Retreat House was designed as a special interactive, prefabricated, painted wood retreat place for two people, in a remote location. It basically consists of a large exterior canopy, which is fitted with 32 slotted panels that are hinged in the middle, and at one end. All of these panels can be automatically moved up or down with small electric gear motors and/or manually folded up or down with hand operated geared cranks, in order to manipulate the quality of the space below, and at the same time change the shape of the entire structure. Whenever all of the panels are closed (or in the flat position) the house retains a simple rectangular form. In this position, the space under the canopy is entirely shaded, and blocks most of the wind. As the hinged panels are opened to any degree, the shape of the house begins to change into a totally unpredictable form, which can be based on the desired climatic conditions under the canopy, and/or just aesthetic preferences. Two of the largest panels are clad with solar panels, which supply all of the electricity for the house. These panels can also be folded up or down to adjust to ideal angles for capturing the most energy from the sun.

Image Courtesy © Jantzen Studio

Image Courtesy © Jantzen Studio

  • Architects: Jantzen Studio (Michael Jantzen)
  • Project: The Malleable Autonomous Retreat House

(more…)

Tucson Mountain Retreat in Arizona by DUST

Friday, October 21st, 2016

Article source: DUST 

The Tucson Mountain Retreat is located within the Sonoran Desert; an extremely lush, exposed, arid expanse of land that emits a sense of stillness and permanency, and holds mysteries of magical proportions.  The home is carefully sited in response to the adjacent arroyos, rock out-croppings, ancient cacti, animal migration paths, air movement, sun exposure and views.   Great effort was invested to minimize the physical impact of the home in such a fragile environment, while at the same time attempting to create a place that would serve as a backdrop to life and strengthen the sacred connections to the awe-inspiring mystical landscape.

Image Courtesy © Bill Timmerman

Image Courtesy © Bill Timmerman

  • Architects: DUST
  • Project: Tucson Mountain Retreat
  • Location: Tucson, Arizona, USA
  • Photography: Bill Timmerman
  • Structural Engineer: Harris Engineering Services (Mike Harris)
  • Plumbing/Mechanical Engineer: Otterbein Engineering (Roy Otterbein)
  • Electrical Engineer: Matthews Consulting & Design (Jeff Matthews)
  • Gross Sq. Ft.: 3640 Gross Sq. Ft.
  • Completion Date: June 2012

(more…)

Grotto in Georgian Bay, Canada by PARTISANS

Tuesday, December 16th, 2014

Article source: PARTISANS

The blue waters of Lake Huron—located north of Toronto—complement its majestic surroundings and offer a dream-like location for a retreat. A sensual environment, its serene landscape reminds the temporary dwellers of the harmony that exist beyond human possibilities. When PARTISANS team met on site, with a new client for designing and constructing a potential Sauna, they knew that their most prominent challenge was to make a free-standing structure that not only respected, but also matured from the context. Located within the Georgian Bay, the site is a prehistoric large-scale rock formation. Contemplated research was conducted, and through the process a Grotto was set as an inspiration that would inform the design. Grottos, historically, have been known as natural or artificial caves that are embedded deep behind the curvature of streams, and thus discovered by those who would take the time to explore.

Image Courtesy © PARTISANS

Image Courtesy © PARTISANS

  • Architects: PARTISANS
  • Project: Grotto
  • Location: Georgian Bay, Canada
  • Partisans Team: Alexander Josephson, Pooya Baktash, Jonathan Friedman, Shamir Panchal, Ivan Vasyliv, Betty Vuong, Nathan Bishop
  • Client: withheld
  • Contractor: Jordan Construction, Chantler Barging
  • Wood Installation: MCM Inc
  • Engineering: MOSES Inc
  • Glass Systems: AGNORA
  • Sauna Systems: Energy Misers
  • Lighting Consulting: G2J Design Inc

(more…)

The Hill Haven in Uttarakhand, India by Mold Design Studio 

Wednesday, August 21st, 2013

Article source: Mold Design Studio 

Sited on top of a Hill, in Saattal (Hindi for “seven lakes”), miles away from the chaos of the city, The Hill haven is a weekend cottage retreat for an urban Indian multi-generation family. Saattal is a group of seven freshwater lakes near the Himalayas, in the Uttarakhand district of India. Famous for its Oak and Pine trees, the lake sits scenically in the Mehragaon valley

Image Courtesy © Mold Design Studio

  • Architects: Mold Design Studio, Anika Mittal
  • Project: The Hill Haven
  • Location: sattal, Uttarakhand, India
  • Client: Undisclosed
  • Interior designer: Mold Design Studio, Anika Mittal
  • Material Specifications: Brick, concrete, locally available stone used for facade
  • Commencement Date: June 2011
  • Completion Date: Jan 2013
  • Building Area: 1930 sq.ft,
  • Site Area: 250 sq.m ,  2690 sq.ft
  • Cost: Undisclosed

Sekeping Kong Heng in Ipoh, Malaysia by Seksan Design

Saturday, April 6th, 2013

Article source: Seksan Design

Sekeping Kong Heng, in the charming old town of Ipoh, is the latest addition to the Sekeping family of retreats. It is located in a 3 storey neo-classical building which also houses a famous coffee shop of the same name on the ground floor that serves great coffee and the best local dishes in town. All effort has been made to preserve as much of the character of the existing building as possible in contrast to the surrounding new architectural interventions. In addition, an extension has been added at the back, tucked away to reveal an inner courtyard with a dramatic stairway to take guests up to their rooms.

Image Courtesy © Rupajiwa Studio

  • Architects: Seksan Design
  • Project: Sekeping Kong Heng
  • Location: Ipoh, Malaysia
  • Photography: Rupajiwa Studio

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise