Open side-bar Menu

Archive for the ‘Rhino’ Category

VoltaDom by Skylar Tibbits

Wednesday, June 20th, 2012

Article source: Skylar Tibbits

VoltaDom is an installation for MIT’s 150th Anniversary Celebration & FAST Arts Festival (Festival of Arts, Science and Technology),  that populates the corridor spanning building 56 & 66 on MIT’s campus.  This installation lines the concrete and glass hallway with hundreds of vaults, reminiscent of the great vaulted ceilings of historic cathedrals.  The vaults provide a thickened surface articulation and a spectrum of oculi that penetrate the hallway and surrounding area with views and light.  VoltaDom attempts to expand the notion of the architectural “surface panel,” by intensifying the depth of a doubly-curved vaulted surface, while maintaining relative ease in assembly and fabrication.  This is made possible by transforming complex curved vaults to developable strips, one that likens the assembly to that of simply rolling a strip of material.


  • Architects: Skylar Tibbits
  • Project: VoltaDom
  • Quadrant EPP Plastics: Kress Schwartz
  • Philips, Color Kinetics: Fernando Matho & John Warwick
  • Software used: Rhino + Python


Chromatic Play in Mallorca, Spain by Juana Canet Arquitectos

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: Juana Canet Arquitectos

The project responds to the idea of extending the school with a multipurpose room in an adjacent plot which should be connected internally and have an independent entrance from the street.

The plot is rectangular in a 4:1 proportion and the aim is to have a whole 7 meter span open space with natural light and crossed ventilation. In order to achieve that the façade will have to provide as much light as possible and skylights will need to be incorporated in the roofing and on top of the internal staircase. The multipurpose room will be connected in two different levels with the school, at ground level through an ascendant staircase and at roofing level through a descending ramp.

Chromatic Play

  • Architects: Juana Canet Arquitectos
  • Project: Chromatic Play
  • Location: Housing development in Bendinat, Mallorc, Spain
  • Type: Multipurpose classroom primary school
  • Team: Juana Canet arquitectos;
  • Client: Hermanos de la Sagrada Familia (SAFA)
  • Constractor: NACAM s.l.
  • Surface: 167,98 m2
  • Contract value: 208.198,20 €
  • Data: Completed September 2011
  • Software used: Autocad,3d max, Photoshop, Rhino


Folded house in Cas Capità, Marratxí by juana canet rossello

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: juana canet rossello

The site is located in a row housing development , close to the aerodrome and the village of Marratxi and not far from Palma. The area has a mainly residential character with very few premises on ground floor, from time to time a restaurant or a bar. The plot is a rectangular corner, that cannot be entirely occupied, on the contrary the construction needs to set back from the main street and pull forward from the other limit.

Image Courtesy jose hevia

  • Architects: juana canet rossello
  • Project: Folded house
  • Location: Cas Capità, Marratxí
  • Type: Single house, premise and parking spaces
  • Team: Juana Canet arquitectos in collaboration with Mª Pilar Riera Vicens.
  • Software used: Autocad,3d max, Photoshop, Rhino

Image Courtesy jose hevia

  • Photography:  
  • Developer: Private client 
  • Constractor: Construcciones Hidalgo Campoy s.l. 
  • Surface: 228,45 m2  
  • Contract value: 261.757,48 €  
  • Data: Completed in January 2007

Image Courtesy jose hevia

The main goal of the Project is to get the maximum space for parking, premises and dwelling as the main demand of the client and we achieved that also providing natural light to all the spaces and cross ventilation to the main ones and creating living and singular spaces in all the construction at different levels.

Image Courtesy jose hevia

The strategies we followed are:

1_ The construction is lifted up from the road level.

By doing that, the ramp descending towards the garage ended up beeing shorter so we could get the maximum number of parking spaces and beeing able to provide natural light and ventilation to the garage.

2_ The construction is set back from the street and pull out from the back of the plot.

So the front of the plot remains open which becomes a public space and people can gain access to the premises which could be seen from the street. This difference in height makes the front court to be an in-between space.

The lateral limit of the plot is made by a single wall which also forms part of the enclosure of the premises, with a top part of “fenêtres en longueur” that separates conceptually the dwelling. Where this wall is passing by the courtyards it becomes more permeable.

The back of plot becomes a private courtyard that also incorporates skylights at the ground level to light the garage.

Image Courtesy jose hevia

3_.The roofing of the house is folded up.

The program organization follows the logical use’s order in terms of public and private, so the higher you go the more private the space becomes.
The staircase which leeds to the upper level is placed by the party wall and is lighted from a skylight placed at the terrace level. We arrive at the center of the house.

At the interior of the house, the private spaces of the dwelling (bathrooms and bedrooms) are packed by the party wall, there are no corridors.

The roofing is folded up in order to achieve, at the one side a double height unique space to allocate the kitchen, living and dining area, and at the other one, enough height to acommodate a mezzanine which will allow to exit towards the terrace that has views to the Sierra de Tramuntana. The continuity of the roof is given by a window which becomes skylight.

In the main level of the housing a canopy area is created at the front area which will allow to have an external space designed to be protecting the big window with an external skin.

Image Courtesy jose hevia

4_The scale of is worked out with the materials.

The external wall is cladded in slate stones as an independent element. Then the folded roofing is cladded in limestone mares. The front and the back of the dwelling is rendered at first level and at ground level has a glass and aluminium facade.






Klaksvík City Center in Klaksvík, Faroe Island by Kubota & Bachmann Architects_LCC

Saturday, June 9th, 2012

Article source: Kubota & Bachmann Architects_LCC

The first step towards future Klasvík is a central situated square referring to the former landscape (the beach) in formations of the ancient building material the stone and the new industrial history – the beginning of Klaksvík – the stone pavements for drying fish – «Fiskastykki». The new Klaksvík will meet in a environment describing the essence of Klaksvík with the new layer of today´s life in an urban space for people to meet, engage and live modern life.


  • Architects: Kubota & Bachmann Architects_LCC
  • Project: Klaksvík City Center
  • Location: Klaksvík, Faroe Island
  • Client: Klaksvík Town Municipality
  • Type of Competition: Open International Competition
  • Program: Appartement, Commerces, Administration office, Tourist information office, Hotel, Library, Sailing sea museum, culture house, bus terminal, versailles orangerie concept glass house, parking and public square
  • Software used: Rhino, 3DS max and Photoshop


Spruce Art Center in Zhejiang, China by LYCS Architecture

Saturday, June 9th, 2012

Article source: LYCS Architecture

Located in Hangzhou, Zhejiang, China, the site is flush with mature spruce trees and a pre-existing one-storey abandoned structure. The design is a mixture of two fundamental challenges in architecture: to evoke new spatial meaning while reconciling an existing structure, and to produce a formal language that can be dynamic and strong, yet carefully caress spruce trees. The Spruce Art Center design is inspired by traditional architectural aesthetics from the southern region of the Yangtze, known as the most desirable place to live in China. The architecture of this region is known to exude an intimate connection to water and to high-profile cultural institutions and people.

Rendering: Atrium

  • Architects: LYCS Architecture
  • Project: Spruce Art Center
  • Location: Zhejiang, China
  • Project Leader: RUAN Hao, ZHAN Yuan
  • Design Team: YANG Meng, LI Yan
  • Software used: Rhino and AutoCAD


Pattern City in Delft, Netherland by Ju-Hyun Kim, AIA

Tuesday, June 5th, 2012

Article source: Ju-Hyun Kim, AIA

Design of new campus started with the introduction of 3 dimensionally “interwoven” space. Space for faculty and staff (office space) & space for students (studio and library) are interwoven to create variety of mutual activities at the in between plazas. Interweaving is not only happening between the space for faculty and space for students, but also with sunlight, trees and breezes.


  • Architects: Ju-Hyun Kim, AIA
  • Project: Pattern City
  • Location: Delft, Netherland
  • Subtitle: Design of new campus for the faculty of architecture of the Delft University of Technology (TU Delft)
  • Project Area: 60,000 m2
  • Year: 2009
  • Type: Competition(Finalist in 1st Round)
  • Inspiration: Erwin Hauer
  • Software used: 3D Max, Rhino 3D, Vray, Autocad


Koby Cottage in Albion, Michigan by Garrison Architects

Saturday, June 2nd, 2012

Article source: Garrison Architects

Koby Cottage was designed for a boarding school for troubled teens to allow families to visit with their child in a private domestic setting surrounded by nature. The 1,100 sf cottage consists of two modules raised and separated for light, space and privacy. The space between the modules is enclosed with glass. The cottage plan has an ‘X’ form. The dining table is situated at the structure’s crossing, creating a place for rejoining and discussion.


  • Architects: Garrison Architects
  • Project: Koby Cottage
  • Location: Albion, Michigan
  • Software used: Autodesk Autocad
  • Software used: physical models to initiate the design process then modeled and refined it in Rhino.  Autocad for construction docs.


Jacob’s Ladder in Brooklyn, New York by BanG studio

Thursday, May 31st, 2012

Article source: BanG studio

In conjunction with their participation in American Express’ Partners in Preservation program, Congregation Beth Elohim in Brooklyn has commissioned BanG studio to design, fabricate, and erect an art installation inside the synagogue’s main sanctuary. The given theme of the piece is Jacob’s Ladder reflecting the synagogue’s special connection to the story.
In Genesis, Jacob stops for the night en route from the house of his father, Isaac to Paddan-aram. He dreams of a ladder set upon the earth and stretching to heaven. In his dream, angels ascend and descend the ladder. God appears to Jacob promising the land on which he sleeps to him and his descendants. When Jacob awakens he realizes that, “surely the Lord is in this place, and I did not know it.”

Image Courtesy Todd France

  • Architects: BanG studio
  • Project: Jacob’s Ladder
  • Location: Brooklyn, New York
  • Photographs: Todd France
  • Software used: Rhino with Grasshopper for the modeling with excel spreadsheets to keep track of tabulated information and then we rendered with Mental ray and 3dStudio Max with Photoshop to touch up


Downtown LA Hotel in Los Angeles, California by XTEN Architecture

Sunday, May 27th, 2012

Article source: XTEN Architecture

This new 65,000sf hotel is conceived as a monolithic concrete structure, carved by a system of slots and slices that bring light, air and views deep into the building.

The site is an infill parcel in downtown Los Angeles which measures just 50×150 feet. The hotel is freestanding, surrounded on all sides by alleys and streets. This allows for slots to be cut into the façade, which contrast with and dematerialize the otherwise monolithic quality of the building.

Image Courtesy XTEN Architecture

  • Architects: XTEN Architecture
  • Project: Downtown LA Hotel
  • Location: Los Angeles, California
  • Principals: Monika Haefelfinger, SIA & Austin Kelly, AIA
  • Project Team: Scott Utterstrom, Qichen Cao, Matthew Rosenberg, Dayuan Fu, Katie Green, Michael Hasey, Xian Chi
  • Project Area: 65,000sf
  • Renderings: Courtesy of XTEN Architecture
  • Software used: Rhino and Autocad


Sensational Garden in Frosinone, Italy by Nabito Architects & Partners

Saturday, May 26th, 2012

Article source: Nabito Architects & Partners

The neighbourhood of Corso Lazio, in the city Of Frosinone, Italy, finally could enjoy its first public space , expected to be ready 35 years ago.

Sensational Garden represents the starting point of a big master-plan to renew and integrate the public spaces and the services to the housing neighbourhood. This lack of public spaces generate an absolute degrade of the entire area, and the neighbourhood has become an unsustainable dormitory. For this reason the project for the sensational garden amplify the idea of a relational space filling the social void with an explosive, playfull, sensorial and interactive intimate room, like a personal living room in a public realm. The garden is constantly in tension between artificial and natural elements.

Nabito Sensational Garden

  • Architects: Nabito Architects & Partners
  • Project: Sensational Garden
  • Location: Frosinone, Italy
  • Assigned Typology: Public
  • Client: Frosinone’s Municipality
  • Assigned Task: Project design, site supervision, and security at design and execution
  • Project phase: BUILT
  • Collaboratores: L. Altana – D. Fois -
  • Partners: Arch. Luca Faticanti , Ing. Damiano Bauco, Agr. Gianluca Sanità
  • Budget: € 500.000,00
  • Contractors: EDILCM
  • Software used: AutoCAD, Rhinoceros, 3ds Max, Adobe photoshop


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy