Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘School’ Category

York House Senior School in Vancouver, Canada by ACTON OSTRY ARCHITECTS INC

Thursday, April 16th, 2015

Article source: ACTON OSTRY ARCHITECTS INC 

York House School, an independent K–12 for girls, has been located in the heart of Vancouver’s heritage Shaughnessy neighborhood since 1932. The forward-looking Institute required a new senior school building with a mandate that included the incorporation of energy efficient systems, the maximization of natural lighting, and the provision of flexible work spaces to accommodate 21st-century teaching practices. The new senior school was also required to unify the 144,721ft2 (13,445m2) campus, which comprised several buildings of various styles that had been added over an 80-year span.

Image Courtesy © Michael Elkan

Image Courtesy © Michael Elkan

  • Architects: ACTON OSTRY ARCHITECTS INC
  • Project: York House Senior School
  • Location: Vancouver, Canada
  • Photography: Michael Elkan, Bob Matheson
  • Software used: Vectorworks
  • Design Team:
    • Principal-in-charge: Mark Ostry, ARCHITECT AIBC AAA SAA OAA FRAIC
    • Project Lead: Susan Ockwell, ARCHITECT AIBC LEED AP
    • Team: Russell Acton, ARCHITECT AIBC AAA SAA OAA FRAIC; Nathaniel Straathof, ARCHITECT AIBC LEED, AP; Ryan McCuaig, ARCHITECT AIBC, CP, MRAIC, LEED AP; Michael Fugeta, MArch IA; Sergei Vakhrameev, MArch
  • Collaborators
    • Structural Engineer: Fast & Epp
    • Mechanical Engineer: MCW Consultants Ltd.
    • Electrical Engineer: Acumen Engineering Pte Ltd:
    • Landscape Architect: PWL Partnership Landscape Architects Inc.
    • Contractor: Haebler Construction Ltd.
    • Code: Gage Babcock & Associates Ltd.
    • Acoustic: Daniel Lyzun & Associates Ltd./ Rowan Williams Davies and Irwin Inc.
    • Envelope: Morrison Hershfield Ltd.
    • Environmental: A.C.M. Environmental
    • Geotechnical: Exp Associates Inc.
    • Specifications: Padley Consulting Inc.
  • Awards & Recognition
    • 2014 City of Vancouver Urban Design Award
    • 2015 ACEC-BC Award of Merit for Engineering Excellence
  • Client: York House School
  • Area: 
    • Gross Floor Area: 36,000 ft2 (3345m2)
    • Building Footprint Area: 33.65m x 37.33m
    • Massing: three stories, plus basement
  • Project Schedule:
    • Construction start: May 2012
    • Completion: August 2013

(more…)

Nursery “Pluchke” in Brussels, Belgium by ZAmpone architectuur

Wednesday, April 15th, 2015

Article source: ZAmpone architectuur

The projects’ brief consisted off the increase of capacity of the existing daycare center in urban context of 35 to 75 child places. The existing daycare center was housed in a decrepit church. ZAmpone chooses to demolish and start with a new build.

Image Courtesy © Tim Van de Velde

Image Courtesy © Tim Van de Velde

  • Architects: ZAmpone architectuur
  • Project: Nursery “Pluchke”
  • Location: Horzelstraat 28/4, 1180 Ukkel, Belgium
  • Photography: Tim Van de Velde
  • Client: vzw kind- en jeugdzorg Ukkel-Caelevoet
  • Artwork: Moos gallery
  • Partners: 
    • Contractor: DSV nv
    • Structural engineer: Jo Deflander bvba
    • Technical engineer: AA&O nv
  • Floor area surface: 1200 m²
  • Budget: € 2.035.000 excl. VAT and fees
  • Procurement: competition
  • Design/execution: 2007 / 2014

(more…)

José Macedo Fragateiro Secondary School in Ovar, Portugal by Atelier d’Arquitectura J. A. Lopes da Costa

Wednesday, April 15th, 2015

Article source: Atelier d’Arquitectura J. A. Lopes da Costa

The School dates from the 70’s and is located on a flat, regular land. The building consists of five independent blocks or pavilions.

The intervention is part of Phase 2 of the Schools Modernisation Programme carried out by PARQUE ESCOLAR, EP.

Image Courtesy ©  Manuel Aguiar

Image Courtesy © Manuel Aguiar

  • Architects: Atelier d’Arquitectura J. A. Lopes da Costa, Tiago Meireles
  • Project: José Macedo Fragateiro Secondary School
  • Location: Ovar, Portugal
  • Photography: Manuel Aguiar
  • Engineering: TERMOPROJECTO
  • Project Date: 2008-2009
  • Building Date: 2009-2010

(more…)

BEM PARIS SACLAY in France by OXO Architectes

Friday, April 10th, 2015

Article source: OXO Architectes

Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi OXO Architectes and Nicolas Laisné Associés, Won the first Prize for the new Learning Centre of the Ecole Polytechnique, in Paris-Saclay.

Image Courtesy © SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NICOLAS LAISNE ASSOCIES + MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS

Image Courtesy © SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NICOLAS LAISNE ASSOCIES + MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS

  • Architects: OXO Architectes
  • Project: BEM PARIS SACLAY
  • Location: PARIS, France
  • Photography: SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NICOLAS LAISNE ASSOCIES + MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS+ RENDERING BY RSI-STUDIO.
  • ARCHITECTS TEAM: SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + MANAL RACHDI  OXO ARCHITECTS+ NICOLAS LAISNE ASSOCIES
  • TEAM PROJECT: 
    • SOU FUJIMOTO ARCHITECTS (Tokyo, Japan)
      Partner in charge: Sou Fujimoto
      Project manager: Marie de France
    • MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS (Paris, France)
      Partenaires-en-Charge: Manal Rachdi
      Project manager: Traian Bompa, Helena Frigola
    •  NICOLAS LAISNE ASSOCIES (Paris, France)
      Partner in charge: Nicolas Laisné, Dimitri Roussel
      Project manager: Margaux Desombre
    • CONSULTANT: EGIS BATIMENTS (Paris, France)
      Partner in charge: Patrice Lynch
      Engineers: Alain Collet, Mario Figueiredo, Henri Souchon
    • BET CONCEPTION ET INGENIERIE ENVIRONNEMENTALE: FRANK BOUTTÉ
      CONSULTANTS (Paris, France)
      Project manager: Olivier Puertas
    • ACOUSTICIAN: LAMOUREUX ACOUSTICS (Paris, France)
      Thomas Jourdan
    •  PERSPECTIVE: RSI-studio, Manal Rachdi Oxo architectes. Nicolas Laisné associés.
  • TYPE: Restricted competition
  • SURFACE: 10 000 m²
  • BUDGET:  € 32.5M
  • STATUS: First prize.

(more…)

Horizon in Knokke-Heist, Belgium by BOGDAN & VAN BROECK

Wednesday, April 1st, 2015

Article source: BOGDAN & VAN BROECK

ELEMENTARY AND PRIMARY SCHOOL IN OPEN LANDSCAPE | OPEN CALL ORGANISED BY THE FLEMISH GOVERNMENT ARCHITECT, 2nd LAUREATE

The historical permanent presence of the polder landscape is experienced as a quality of the site that is to be protected, and it is also used as a source of design choices. The typology of the school buildings is designed analogous to that of the polder farms as solitary volumes in the landscape. The outdoor space is structured as a landscape similar to the diverse and flexible patchwork of different fields in the polder.

Image Courtesy © BOGDAN & VAN BROECK

Image Courtesy © BOGDAN & VAN BROECK

  • Architects: BOGDAN & VAN BROECK
  • Project: Horizon
  • Location: Angle formed by Kragendijk and Jan Devischstraat, 8300, Knokke, BE
  • Software used: Vectorworks, Sketchup, Rhino, Photoshop
  • Client: Municipality of Knokke-Heist
  • Surface: 3.157 m² gross
  • Budget: 4.210.000,00 euro excl. vat and fees
  • Timing: Competition design 2011
  • Status: Competition, 2nd laureate
  • Team: T. Boogaerts, M. Czvek, T. Rigby, M. Steel Lebre

(more…)

SAILING SCHOOL IN SOTOGRANDE, CADIZ by Héctor Fernández Elorza/HFE Arch. & Carlos García Fernández

Wednesday, April 1st, 2015

Article source: Héctor Fernández Elorza/HFE Arch. & Carlos García Fernández

The sailing school for the Sotogrande´s Royal Maritime Club is located in an ideal position, between the marina and the catamarans´ beach.

The project is linked to the stone jetty spanning longitudinally over the promenade in the north side of the beach. The structure seemingly levitates from the ground, standing gently in the sand, as if it were a catamaran. Due to the limited dimensions of the school and its facilities it is necessary the interposing of a larger element to create more visibility for the building. The pergola, constructed in front of the school, unifies all the project elements while also creating a shaded threshold, covering the exterior from direct sun exposure, stretching towards the southern end of the building. Seen from a distance, the school becomes a landmark near the port entrance.

Image Courtesy © Montse Zamorano

Image Courtesy © Montse Zamorano

  • Architects: Héctor Fernández Elorza/HFE Arch. & Carlos García Fernández
  • Project: SAILING SCHOOL IN SOTOGRANDE
  • Location: SOTOGRANDE, CADIZ
  • Photography: Montse Zamorano
  • Collaborators: Javier Mengibar (Building Engineer), Miguel Ángel Palencia (Building Engineer), María Concepción Pérez Gutierrez (Structure)
  • Situation: Playa de los Catamaranes, San Roque, Cádiz
  • Project: July – December 2012
  • Construction: January- June 2013
  • Client: Real Club Marítimo de Sotogrande
  • Constructors: Construcciones Mena y Barranco S.L.
  • Surface Area: 145 m2
  • Budget: 75.000 euros

(more…)

SCHOOL FOR ORNAMENTAL METALWORK AND BLACKSMITHING AND ERLECHT in Anderlecht, Belgium by BURO II & ARCHI+I

Tuesday, March 31st, 2015

Article source: BURO II & ARCHI+I

The new building houses both courses – ornamental metalwork and blacksmithing – in order to provide the students (adult education and evening classes) with all modern comforts while creating a showcase for the craft. The plot is located on a site with two other schools, the CVO and the Erasmus University College, which form a campus. With its compact form, the new school similarly inhabits the space. The plot was selected so that the rest of the site can be used as a green area.

Image Courtesy © BURO II & ARCHI+I © Bart Heijnens

Image Courtesy © BURO II & ARCHI+I © Bart Heijnens

  • Architects: BURO II & ARCHI+I
  • Project: SCHOOL FOR ORNAMENTAL METALWORK AND BLACKSMITHING AND ERLECHT
  • Location: Corner Materiaalstraat, Albert I-square, Flinsdreef, B-1070 Anderlecht
  • Photography: Bart Heijnens
  • Client: GO! Onderwij s van de Vlaamse Gemeenschap
  • Status:
    • Specified execution term: 250 working days
    • Actual execution term: 250 working days
    • Handover date: completed on September 15, 2014

(more…)

Novo school by DREAMDESIGN

Saturday, March 28th, 2015

Article source: DREAMDESIGN

Elena Dobrovolskaya and Dream Design Studio designed an uncommon primary school. They created an optimistic environment where children not only acquire knowledge but also learn about the world. The architects organized a comfortable study space and tried to change the usual attitude of adults and children towards school. The project named “New School” was initiated under a concept based on joy, inspiration, creativity, positive thinking. Design with an idea to create necessary conditions for a new progressive generation growing which is important for our young country.

Image Courtesy © DREAMDESIGN

Image Courtesy © DREAMDESIGN

(more…)

Kindergarten “Tesla – Science for life” in New Belgrade, Serbia by DVA: STUDIO

Tuesday, March 17th, 2015

Article source: DVA: STUDIO

Specific features of this location originate from the fact that primordial modernist setting of the New Belgrade, extremely modernized throughout the principles of Le Corbusier’s Ville Radieuse was interrupted by so called investor’s (speculators) architecture during the past few decades. One of the outcomes of such conflict is the fact that new-formed, fragmentized sites are in huge disproportion compared to existing structures and primarily, sites marked for the complementary functions such as educational facilities are in large scale undersized. So it is the case with this site for the kindergarten. That fact as well as the nearness of heavy traffic corridor were predominant in the process of designing. Circular form was the most appropriate as a response to the built environment as well as to the very intensive traffic which backside of the building faces.

Image Courtesy © DVA: STUDIO

Image Courtesy © DVA: STUDIO

  • Architects: DVA: STUDIO
  • Project: Kindergarten “Tesla – Science for life”
  • Location: New Belgrade, Serbia
  • Photography: Relja Ivanić
  • Team: Aleksandru Vuja, Milan Djurić, Milka Gnjato
  • YEAR OF COMPLETION: 2013
  • AREA:
    • Site area: 3,600 m2
    • Gross area: 1,890 m2

(more…)

Reggio Pre-school and religious center in West Hills, New York by Scalar Architecture

Tuesday, March 17th, 2015

Article source: Scalar Architecture

The pre-school is based on the Reggio pedagogical approach which fosters community through exploration and discovery in a supportive and enriching environment based on the interests of the children through a self-guided curriculum. The environment as a whole becomes a “third teacher”.

Image Courtesy © Miguel de Guzman

Image Courtesy © Miguel de Guzman

  • Architects: Scalar Architecture
  • Project: Reggio Pre-school and religious center
  • Location: West Hills, New York, US
  • Photography: Miguel de Guzman, Imagen Subliminal
  • Team: Julio Salcedo – Principal in Charge, Yetunde Ogunwumi, Megan Roy, Justin Tan, Adam Kuruc, Josh Carrelo-Mendez
  • Structural: Thomas D. Reilly P.E. , Materials: Standing seam enamel metal roof, recycled fiber cement panels, Steel and wood insulated windows, certified harvested wood floors, 2 by 6 balloon frame construction.
  • Photography: Miguel de Guzman, Imagen Subliminal
  • Area: 5,500 sq ft
  • Year of Completion: 2015

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy