Open side-bar Menu

Archive for the ‘shopping center’ Category

LORD & TAYLOR Ridge Hill in New York by Giorgio Borruso Design

Wednesday, April 12th, 2017

Article source: Giorgio Borruso Design


Lord & Taylor, founded in 1826, is the oldest specialty department store chain in the country. They built the first suburban department stores, which became models for a new retail typology. In 1953, Lord & Taylor presented an award for independent thinking to Albert Einstein for his “nonconformity” in scientific matters. The company has an especially interesting story to tell in terms of both its history and its connection to high-level architectural design in its department stores. The projects developed under the leadership of Dorothy Shaver with Raymond Loewy provide a rich catalogue of inspiration. The spatial and formal fluidity in these early works was something we looked to rediscover, in particular, for the store in Ridge Hill, both in terms of the building’s relationship to its context as well as the experience of the public.

As the first new L&T store since 2001, our goal was to realize a project that honors the legacy of an iconic and historic partnership in design, both in terms of its architectural and urban presence (evolving the “big box” store) and its technological and design creativity.

Image Courtesy © Giorgio Borruso Design

  • Architects: Giorgio Borruso Design
  • Project: LORD & TAYLOR Ridge Hill
  • Location: New York, USA
  • Software used: FormZ


Torre Bicentenario in Mexico City by OMA

Wednesday, April 12th, 2017

Article source: OMA 

Compared with the world’s other economically ascendant regions such as Asia and the Middle East, Latin America has a skyscraper deficit. Poised to harness the economic and symbolic potential of the Bicentennial, Mexico City will celebrate a historic moment with the emergence of a new skyscraper, the Torre Bicentenario. In an architectural age defined by the pursuit of expression at all costs, the Torre Bicentenario is building whose unique form is responsive rather than frivolous; a building whose form facilitates rather than complicates its use: the stacking of two pyramidal forms produces a building simultaneously familiar and unexpected, historic yet visionary.

Image Courtesy © OMA

  • Architects: OMA
  • Project: Torre Bicentenario
  • Location: Mexico City
  • Photography: Frans Parthesius
  • Model: Vincent de Rijk
  • Client: Grupo DANHOS
  • Partner in charge: Rem Koolhaas
  • Team: Shohei Shigematsu, Christin Svensson, Gabriela Bojalil, Noah Shepherd, Natalia Busch, Leonie Wenz, Jan Kroman, Leo Ferretto, Max Wittkopp, Jason Long, Margaret Arbanas, Jonah Gamblin, Amparo Casani, Jin Hong Jeon, Jane Mulvey, Michela Tonus, Matthew Seidel, Nobuki Ogasahara, Justin Huxol, David Jaubert, Mark Balzar, Charles Berman, James Davies, Jesse Seegers
  • Site: Northeast corner of Chapultepec Park, adjacent to the interchange of two major highways
  • Associate Architect: Laboratory of Architecture – Max Betancourt, Fernando Romero, Dolores Robles-Martinez
  • Engineers: Arup – David Scott, Chris Carroll, Ricardo Pittella, Michael Willford, Bruce McKinlay, Julian Sutherland, Alistair Guthrie, Huseyin Darama, Yuvaraj Saravanan, Betsy Price, Keith Frankllin, Matt Clarke, Renee Mackay-Lyons
  • Final concept design floor areas: BOMA gross area: 173,158.5m2; BOMA leasable area: 151,755.7m2; Mexico City leasable area: 150,528.1; BOMA usable area: 130,547.2 m2


WaterGarden in Istanbul, Turkey by Gorkem Volkan Design Studio

Sunday, April 9th, 2017

Article source: pRchitect communications consultancy

The Watergarden Project located in Atasehir district of Istanbul, is a recreational center focusing only on gastronomy and entertainment. It is designed by the Dutch design firm, T Concept and the spatial organization as well as the interior design is undertaken by Gorkem Volkan Design Studio.

The main focal points are specialized for refreshments and recreational functions in the project, which has a balanced spatial organization in open, semi-open and closed spaces. There are various units in relation but different from each other, spreaded over a site of 165.000m2, and designed for various activities. The performance pool of covering an area of 5000m2 is aimed to be the project’s visual and functional center and different areas around the pool are designed to have different atmospheres related with the user profile. Additionally, the City Park, designed by DS Architecture, is an important part of the project that is surrounded by plants and trees and covers a 15.000m2 of land.

Image Courtesy © Gorkem Volkan Design Studio

  • Architects: Gorkem Volkan Design Studio
  • Project: WaterGarden
  • Location: Atasehir, Istanbul, Turkey
  • Interior: 165.000m2
  • Project Date: 2015
  • Construction Date: 2015-2016


World Trade Center Phase 3C in Beijing, China by Andrew Bromberg at Aedas

Friday, March 31st, 2017

Article source: Andrew Bromberg at Aedas

China World Trade Center Phase 3C in Beijing, China, designed by Andrew Bromberg at Aedas, made a double win at MIPIM, the world’s leading property market, this year in France – the project was crowned Best Futura Project at MIPIM Awards 2017 and awarded a Commendation in the Retail and Leisure category at The Architectural Review MIPIM Future Project Awards.

Image Courtesy © Andrew Bromberg at Aedas


Östermalm’s temporary market hall in Sweden by Metsä Wood

Saturday, March 25th, 2017

Article source: Metsä Wood 

The distinctive new building in Stockholm’s Östermalm is a temporary market hall that was built as a temporary space while the old market hall is being renovated. What nobody expected was the tremendous popularity of this “wooden box”, which ended up winning Sweden’s most prestigious design award.

The old market hall, built in 1886, in Stockholm’s Östermalm district is known for the prestige its history carries among its committed customers. In 2012, this well-established rendezvous point in Stockholm’s finest district faced a critical need for a complete renovation, and the city invited bids for the refurbishment project. The entrepreneurs of the market hall needed to relocate for a couple of years.

Image Courtesy © Metsä Wood

  • Architects: Metsä Wood
  • Project: Östermalm’s temporary market hall
  • Location: Östermalm, Sweden


Common Ground in Seoul, South Korea by URBANTAINER

Thursday, March 9th, 2017

Article source: URBANTAINER

Common Ground is the result of an experiment of revitalising unused land in the middle of the city. By applying prefab methods, e.g. producing modules in a factory, transporting them to the construction site and assembling them on-site, it was possible to reduce the construction time of the 5300 m2 building to five months.

In order to maximise the usage efficiency of the elongated rectangular shaped land, the architectural form is based on a center square connecting two buildings.

Image Courtesy © URBANTAINER

  • Architects: URBANTAINER
  • Project: Common Ground
  • Location: 17-1, Gwangjin-gu, Jayang-dong, Seoul and the 5 lands
  • Construction: Kolon Environmental Service Co., Ltd.
  • Structure Engineer: PAN Structural Engineering Inc.
  • Client: Kolon Industries
  • Structure Steel Frame Structure
  • Modular Construction: Yoochang
  • Landscape design:LIVESCAPE / Seungjong Yoo
  • Building Scope: 4F / B1F
  • Floor Area Ratio: 98.59%
  • Building To Land Ratio: 40.8%
  • Gross Floor Area: 5,060 sqm
  • Building Area: 2,094 sqm
  • Site Area: 5,132 sqm
  • Completion Date: 2015.04.10



Quai de Rome in Liège, Belgium by MDW ARCHITECTURE & H+G ARCHITECTS

Wednesday, March 8th, 2017

Article source: MDW ARCHITECTURE

Programmes of this type are notorious for producing mundane buildings – devoid of interest at best, and often outright urbicide. Our vision goes beyond the mere cosmetic upgrade of the decorated shed, asking: How can the designers of a supermarket quietly succeed in weaving part of the urban fabric?

Image Courtesy © Séverin Malaud

  • Project: Quai de Rome
  • Location: Liège, Belgium
  • Photography: Séverin Malaud
  • Client: Delhaize Group
  • Team: (MDW) Marie Moignot, Xavier De Wil, Ludovic Raquet, Gilles Debrun, Jérôme Elleboudt, Kristof Van Den Berghe, Yvan Breithof, Thomas Gillet,; (H+G) Charles Herfurth, Guillaume De Ghellinck, Henry Lebrun, François Denayer, Tanguy van Cutsem, Marie-Eve Delfosse
  • Mechanical Engineer: DTS
  • Structural Engineer: SETESCO
  • Contractor: BCDG (Temporary association BERNARD CONSTRUCTION – DONNAY-GOFFIN – CORDEEL)
  • Surface: 3.500m²
  • Dates: Conception 2009 – completed Septembre 2015


MyZeil in Frankfurt am Main, Germany by Studio Fuksas

Tuesday, March 7th, 2017

Article source: Studio Fuksas

The MyZeil Shopping Mall covers an area of 77,000 square meters, a structure that includes shops, leisure spaces, kids areas, restaurants, fitness center and parking.

The building is spread over 6 floors, the shopping area from level -1 to the third floor, while from the fourth floor, which serves as a square and meeting place, there are the fitness area and restaurants.

Image Courtesy © Karsten Monnerjahn

  • Architects: Studio Fuksas (Massimiliano and Doriana Fuksas)
  • Project: MyZeil
  • Location: Grosse Eschenheimer Strasse 10-14, Frankfurt am Main, Germany
  • Photography: Karsten Monnerjahn, Moreno Maggi and Gianmarco Chieregato
  • Client: PalaisQuartier GmBH & CO., KG
  • Structures: Knippers-Helbig Beratende Ingenieure, Stuttgart; Krebs und Kiefer Beratende Ingenieure für das Bauwesen GmbH, Darmstadt
  • Realization of the façade and covering: Waagner Biro Stahlbau AG, Wien
  • Cost: 135,000,000 Euros
  • Built surface: 77,000 sq.m.
  • Façade: 8,500 sq.m.
  • Cover: 13,000 sq.m.
  • Period: 2002-2009


Ave Plaza in Kharkiv, Ukraine by DROZDOV & PARTNERS Ltd.

Sunday, March 5th, 2017

Article source: DROZDOV & PARTNERS Ltd. 

Located in the very heart of kharkov’s busy downtown, ave plaza inevitably became a new commercial hub of the city, attracting visitors with a variety of shops and restaurants, as well as with its striking appearance. the new building fills a gap in the historic tissue along the red line of the street, providing smooth transition between two existing scales. although the building has a relatively small footprint, it proves to be highly efficient due to well thought-out circulation, which provides access to numerous facilities on each of the four commercial floors. in order to achieve maximum efficiency of the retail centre, the volume of the building is pierced by an ellipsoid atrium with a peninsular tower in the middle. the tower is occupied by a variety of restaurants, encouraging visitors to climb higher to the upper floors. the tower inside the atrium creates a lively atmosphere, without spoiling the sightlines and the entire visual perception of the interior space. occupying one fourth of the total area, the atrium represents an allusion to a city quarter. it is topped by a roof garden on the level of the fourth floor.

Image Courtesy © Andrey Avdeenko

  • Architects: DROZDOV & PARTNERS Ltd. (Irina Goydenko, Oleg Drozdov, Vyacheslav Zhemir, Aleksandr Zhydkov, Dmitry Zhuykov, Denis Moseyko, Aleksey Yakymenko)
  • Project: Ave Plaza
  • Location: Sumskaya Str., Kharkiv, Ukraine
  • Photography: Andrey Avdeenko
  • Client: avek & co
  • Size: 23400 m2
  • Status: Realized (2011)


Urban Repurposing of a Former Dairy in Paris, France by NOMAA_MARC YOUNAN ARCHITECTES

Sunday, March 5th, 2017


The project involves the conversion of an industrial building dating from the 19th century into 85 units of social housing, and a nursery with space for 40 cribs, as well as a commercial space and a parking garage. The existing building, which has served a series of varied activities – first as a dairy, then for food processing industries, followed by maintenance workshops and a printing business – was built on a trapezius plan around a courtyard covered with an industrial glass roof sheltering delivery docks.

Image Courtesy © Daniel Moulinet

  • Architects: NOMAA_MARC YOUNAN ARCHITECTES (Eddy Vahanian)
  • Project: Urban Repurposing of a former dairy
  • Location: 13-19 boulevard Ornano, 75018 Paris, France
  • Photography: Daniel Moulinet Photographe
  • Project owner: Linkcity pour Paris habitat
  • BET TCE: Groupe Nox (feasibility study, design and supervision of the engineering trades, contract management for the site)
  • General contractor: Brezillon
  • Surface area: 9 300 m²
  • Cost: 13.5 M€ excluding VAT
    Calendar: Delivered in December 2016


Canon: oce crystalPoint
Bentley: Top 5 Reasons
AIA 2018 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise