Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘SketchUp’ Category

BC House in Leuven, Belgium by Vander Velpen Architects

Friday, August 25th, 2017

Article source: Vander Velpen Architects 

Dieter Vander Velpen Architects remodelled a 70’s house near the Belgian town of Leuven, to create a new kitchen and bathroom for the owners, with clean lines but a warm material palette including bronze, Walnut veneer, Travertine and Calacatta marble.

Image Courtesy © Thomas De Bruyne

  • Architects: Vander Velpen Architects
  • Project: BC House
  • Location: Leuven, Belgium
  • Photography: Thomas De Bruyne
  • Software used: Autocad, Vectorworks, SketchUp
  • Project Team: Dieter Vander Velpen, Hilke Baart, Hans Verelst
  • Completion: 2017

(more…)

325 WESTLAKE in Seattle, Washington by Graham Baba Architects

Friday, August 25th, 2017

Article source: Graham Baba Architects

Part arts initiative and part residential development, 325 Westlake merges old and new structures to create a building that preserves the character of the existing building and the site, while ensuring its continued usefulness. Rents from the residential development fund MadArt, an arts initiative focused on connecting emerging artists with the community in unexpected ways. MadArt, which runs the studio space occupying the storefront, makes it possible to engage with art and artists every day, making artists and residents richer through their programmatic partnership.

Image Courtesy © Benjamin Benschneider

  • Architects: Graham Baba Architects
  • Project: 325 WESTLAKE
  • Location: Seattle, Washington, USA
  • Software used: AutoCad, SketchUp, Adobe
  • Photography: Benjamin Benschneider, Tim Bies, James Harnois
  • Design Team: Brett Baba, Jim Graham, Leann Crist, Lauren Strang
  • Project Team: Graham Baba Architects (architecture), MA Wright Structural Engineers (structural engineering), PanGeo Geotechnical Engineers (geotechnical engineering), Lighting Designs, Inc. (lighting), JRS Engineering (building envelope), Sparling (acoustical), Brian Paquette Interiors (loft apartment styling), Electrical (design build), Inform Interiors (penthouse styling), Schuchart (contractor)

(more…)

Clemson University Core Campus Dining Facility in South Carolina by Sasaki

Thursday, August 24th, 2017

Article source: Sasaki

The Clemson University Core Campus Dining Facility is a 81,000 square foot, 1,200 seat modern food service facility that offers freshly prepared daily meals via a variety of open cooking venues and houses five different late night retail venues and a small P.O.D. convenience store. As part of Clemson’s redevelopment of its “Core Campus,” construction of this dining facility proceeded in tandem with new student housing construction, designed by VMDO Architects. These projects as a whole address the growing demand for contemporary housing and dining options in support of the university’s goals of retaining more sophomore students on campus, and maintaining its position in the top 20 national public universities.

Image Courtesy © Jonathan Hillyer

  • Architects: Sasaki (Stevens & Wilkinson)
  • Project: Clemson University Core Campus Dining Facility
  • Location: Clemson, South Carolina, USA
  • Photography: Jonathan Hillyer
  • Software used: Revit, SketchUp, Photoshop
  • Client name: Clemson University
  • Size: 81,000 sf
  • Completion date: September 2016

(more…)

Riverside Villa in Kyoto, Japan by Atelier Boronski

Wednesday, August 23rd, 2017

Article source: Atelier Boronski

On a typically small site wedged between the road and the river this house in Kyoto is a kind of European canal-house in Japan. It is close to the city center but in a quiet street near cafes and restaurants, bakeries and a chocolatier. The museum district (with temples and shrines) is a short walk, and there are many cherry trees lining nearby streets.

Image Courtesy © atelier-boronski

  • Architects: Atelier Boronski
  • Project: Riverside Villa
  • Location: Kyoto, Japan
  • Software used: SketchUp, Autocad
  • Engineer: Jun Yanagimuro Structural Engineering
  • Main Contractor: Takahashi Komuten
  • Landscaping: Teiyu (Tomoatsu Sano)
  • Main Materials: Steel frame, concrete floors, lightweight hollow-core cement panel siding, galvanized steel-work.  Fire-proof timber siding, double glazing.  Double-layer plaster-board, paint finish.
  • Total Built Area: 230m2 (incl. Roof Garden)
  • Construction period: Eight months

(more…)

Taylor Residence in Matthews, Carolina by situ studio

Tuesday, August 22nd, 2017

Article source: situ studio

The house is on a flat site, well off the street, overlooking a woodland pond. The drive meanders through the trees and approaches from the northern forest side. The house screens any view of the pond. A tall entry and stair volume bisects the plan and is a lens to the pond upon entry. The entire ground level, which includes the master suite, opens north to the forest and south to the pond. Openings on the south wall are shaded by an overhang. A composition of surfaces and site walls define formal exterior spaces adjacent to the house.

Image Courtesy © Keith Isaacs

  • Architects: situ studio
  • Project: Taylor Residence
  • Location: Matthews, Carolina, USA
  • Photography: Keith Isaacs
  • Software used: SketchUp

(more…)

Casa di Luce in Dallas, Texas by Morrison Dilworth + Walls

Wednesday, August 16th, 2017

Article source: Morrison Dilworth + Walls

Casa di Luce is a single-family house located in the Turtle Creek section of Dallas and comprises 3,226 air-conditioned square feet on two levels. The house is constructed on an irregularly-shaped, 8,075 square foot site with significant topography.

The size and shape of the site, as well as the presence of grand oak tree, presented challenges that greatly influenced the design of the house and its surroundings.

Image Courtesy © Morrison Dilworth + Walls

  • Architects: Morrison Dilworth + Walls
  • Project: Casa di Luce
  • Location: Dallas, Texas, USA
  • Software used: AutoCAD, SketchUp

(more…)

Ilôt Poste Weiss, ZAC Châteaucreux à ST-ETIENNE in France by ecdm Architectes

Sunday, August 13th, 2017

Article source: ecdm Architectes

Contribute to a new polarity in the landscape 

Located across from the St. Etienne station on the Esplanade de France, the influence of the intervention at the heart of the BIA Châteaucreux is a link between neighborhoods and horizon lines, a low point in the topography of St. Etienne in front of a preferred route to the city center. Combined with the scale of the project and the symbolic value of the program, This unique location gives the project a special status in the construction of the city. The project subscribes to the contemporary idea of the construction of the city that leads to the creation of rhythms, of multipurpose spaces contributing to the realization of a less linear environment, able to evolve and mutate. The goal is to embed the large commercial component of the neighbourhood in a more complex urban dynamic, made of interlocking assemblies essential to any large and vibrant city. Thus, the project offers an open floor plan, initiating continuity and affiliations, creating links between polarity and panoramas, hills and plains, lower and upper town.

Image Courtesy © ecdm Architectes

  • Architects: ecdm Architectes
  • Project: Ilôt Poste Weiss, ZAC Châteaucreux à ST-ETIENNE
  • Location: ST-ETIENNE, France
  • Software used: Autocad, SketchUp, Rhino, Adobe CS

(more…)

The Itupeva House in Brazil, by Aresto Arquitetura

Sunday, August 13th, 2017

Article source: Aresto Arquitetura

The house is basically organized in a large block in format with two floors.

The social sector was positioned on the lower floor, which features the living room, dining room, kitchen, home theater, utility room, guest toilet, laundry room, gourmet space and pool. On the ground floor are the garage, the warehouse, the entrance hall, the office and the three dormitories.
The local conditions were decisive for the solutions adopted in the project. The lot is located in the highest part of the condominium, which allowed the creation of large openings overlooking the natural landscape.

This privileged location also allowed a better use of ventilation and natural lighting. The large openings in opposite directions allow the control of the air currents inside the house.

Image Courtesy © Danillo Mazzani

  • Architects: Aresto Arquitetura (Danillo Mazzani)
  • Project: The Itupeva House
  • Location: Brazil
  • Software used: Autocad, SketchUp, Revit

(more…)

C_29 / Optimist in Greece, Balkans by 314 Architecture Studio

Sunday, July 23rd, 2017

Article source: 314 Architecture Studio

The optical shop C_29 / ’Optimist’, is an interwar listed building of a total surface 90m2 and is located in the centre of Chalkida. The space is airy and expands along the central market and the back courtyard / patio which is formed in the core of the building. The building itself is a composite construction with the ground floor being made of bearing masonry and the two floors of reinforced concrete bearer and filling brickwork. The main design aspect was the creation of a gradient technique in the texture of materiality in order to emphasize the reflection and the absorbance of light. This gradient tool continues to exist and plays a significant role even to the choice of materials, resulting in their sound existence or their theoretical absence in the formed space. Some utilitarian objects are transformed into prismatic sculptures. The courtyard space is defined by an imaginary cube. What is more is that the plan does not allow visual contact to the courtyard and the shop. Therefore,  there is formed a wall at an angle of 45 degrees in the intermediate space fully covered by mirror , which results in visual continuity between the two spaces.

Image Courtesy © Panagiotis Voumvakis

  • Architects: 314 Architecture Studio
  • Project: C_29 / Optimist
  • Location: Chalkida, Euboea island, Greece, Balkans, Europe
  • Photography: Panagiotis Voumvakis
  • Software used: SketchUp, Photoshop
  • Design team: Pavlos Chatziangelidis, Giota Chala, Theodora Papadopoulou, Stelios Dilintas, Andrea Bratu, Karolina Balionyte, Angeliki Kokkosi, Maria Nikolousi, Elvin Demiri
  • Construction: SUCH
  • Year: 2015

(more…)

Fleinvær Refugium in GildeskŒl, Norway by TYIN tegnestue Architects and Rintala Eggertsson Architects

Saturday, July 22nd, 2017

Article source: TYIN tegnestue Architects

A dream of the worldÕs most beautiful workspace

Three years ago HŒvard Lund stood in the office of TYIN Tegnestue. The musician from GildeskŒl presented a vision of creating the worldÕs most beautiful workspace on the isle of Fleinv¾r outside Bod¿, in the northernmost parts of Norway. The workspace would be a place where musicians, artists and other creative souls could rent rooms for shorter or longer timespans. The small isle offers a secluded working environment in an area of awe-inspiring natural beauty, surrounded on all sides by wild sea.

Image Courtesy © Pasi Aalto

  • Architects: TYIN tegnestue Architects and Rintala Eggertsson Architects (Sami Rintala, Andreas G. Gjertsen, Yashar Hanstad, Dagur Eggertsson)
  • Project: Fleinvær Refugium
  • Location: Fleinv¾r, GildeskŒl Kommune, Norway
  • Photography: Pasi Aalto
  • Software used: SketchUp
  • Client: HŒvard Lund
  • Professionals: Hanmo (welding), T¿mrer Stangvik (carpentry), Andrew Devine (carpentry), Ruben Stranger (carpentry), Harboe Leganger (engineer)
  • Students: Annika Persch Andersen, Simen Aas, Thea Hougsrud Andreassen, Edouard Bernard, Camille Boudeweel, Claudia Calvet Gomez, Steinar Hillers¿y Dyvik, Sophie Galarneau, William Gibson, Henrik Pfeiffer, Elise Aunet Tyldum, Espen Strandmyr Eide, Aurora Sch¿nfeldt Larsen, Kim Stroh, Erik Hadin, Anna van der Zwaag, Sara Lipinska, Harald Seljes¾ter, Tuva Andersen, Julia Kolacz, Mats Heggern¾s, Anne-Margrethe Lothe, Ulrikke Sch¿nfeldt, Anette Morvik Roberstad, Fredrik Asplin, Jan Fredrik Holmestrand, Alberto Reques, Sara Kamilla, Wik Edwina Brisbane, Adrian Aress¿nn Norwich, James Dugdale, Marek Lepiochin, Odin Ardach, Marie Norum, Tyra Mathilde Marsteng, Theodor Braat¿y, Jana Mentges, Simone Marusi, Pilou Passard, Quentin Desveaux, Rahel Haas, Ninni Westerholm, Ambra Aliraj, Sebastiˆ Mercadal, Ingrid Stenvik Larsen, Anna Maragno, Martin Boullay, Eirik SkŒrdalsmo, Even Egholm Fuglestad, Matilde Sundquist, Silva Marie Eikaas, Elisabeth Zachries, Beno”t Perrier, Martin Barrre, Julie Huseby, Agathe Ledoux, Ossian Quigley Berg, Roger Escorihuela, Emmanuel Banda
  • Workshop teachers: Sami Rintala, Andreas G. Gjertsen, Yashar Hanstad, Dagur Eggertsson, Carla Carvalho, Pasi Aalto, Kata Palicz
  • Cost: 6.000.000 NOK
  • Area: 123 m2
  • Building period: May 2013 – January 2017

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise