Open side-bar Menu

Archive for the ‘SketchUp’ Category

Casa_SSM in Monferrato, Italy by Diego Bortolato Architetto

Saturday, December 21st, 2013

Article source: Diego Bortolato Architetto

This was a project for a New Villa developed on the northwest of Italy, Monferrato Coutryside Area, Piedmont, that follow principle of bioarchitecture.

The development of the new private residence , is based on the juxtaposition of two main bodies , the master house and an annex of service, united by a single large roof , oriented and designed to maximize solar gain during the winter and to protect and reduce the penetration of the same during the summer. A third building , detached from its predecessors is thegarage.

Image Courtesy © Daniela Bortolato

  • Architects: Diego Bortolato Architetto
  • Project: Casa_SSM
  • Location: Monferrato, Italy
  • Photography: Daniela Bortolato
  • General Contractor: LIgnoalp DAMIANIHOLZ&CO S.p.A. Brixen
  • Concrete and Logistic con construction site: Agest Costruzioni
  • Concrete: Ing. Claudio and Sofia Valenzano
  • Concrete Pavings: Capodicasa Sas.
  • Parquet Floorings: Bonardi Matteo per CP Parquet
  • Lights: Sacchi Giuseppe S.p.A. Resp. sig. Mauro Stanchi
  • Project: Luglio 2010
  • Construction: Settembre 2011 Luglio 2012
  • House Surf.: 350 Mq. Land
  • Area: 5.000 Mq
  • Software used: Sketchup, Vectorworks and Revit

ML House in Guadalajara, Mexico by Agraz Arquitectos

Saturday, December 21st, 2013

Article source: Agraz Arquitectos

ML house has been conceived as an architecture that is capable of containig and perpetuating  the spirit of each member of the family; an art form that enhances the day inn, day out with its singular presence and becomes the lively back-drop for the making of the  personal momoire .

Image Courtesy © Mito Covarrubias

  • Architects: Agraz Arquitectos
  • Project: ML House
  • Location: Guadalajara, Mexico
  • Photography: Mito Covarrubias
  • Software used: Autocad, Sketchup, 3dMax
  • Project: 2006
  • Construction: 2007
  • Designers: Agraz Arquitectos SC, Ricardo Agraz, Paolino Di Vece
  • Collaborators: Alberto Tacher, Sara Tamez, Marisol Reynoso, Juan Antonio Jaime, Jessica Magaña, Javier Gutiérrez, Edgar Benítez, Luís Enrique Reynoso
  • Construction: Planeación Integral Constructores, Ing. Rodolfo Ojeda Ezeta
  • Art:Fernando Sandoval, Adrián Guerrero
  • Interior design: Liliana Lavin
  • Industrial design: Cubo 3, Héctor Navarro

Aarhus Harbour in Denmark by Dorte Mandrup Architects

Saturday, December 21st, 2013

Article source: Dorte Mandrup Architects

The jury characterizes the winning project as a “architecturally superior solution” to the task at hand.

The tower is shaped like a sharp origami cut, urban sculpture with a significant architectural expression. The white steel tower will stand out as a glowing landmark giving identity to the area and act as a point of reference and meetings in this new part of the city.

Image Courtesy © Dorte Mandrup Architects

  • Architects: Dorte Mandrup Architects
  • Project: Aarhus Harbour
  • Location: Denmark
  • Client: City of Aarhus
  • Status: The project is funded by The Sallinge Foundation and is expected completed in year 2014
  • Software used: Schetch-up and Maxwell


Beaux Arts Village Residence in Bellevue, Washington by BUILD LLC

Wednesday, December 11th, 2013

Article source: BUILD LLC

Located in the quaint and heavily wooded community of Beaux Arts, this residence takes advantage of an existing foundation and protects the surrounding tree canopy. The house serves an energetic family of four and provides ample flexibility for everything from hosting dinner parties to playing ping pong (at the same time if desired).

Image Courtesy © BUILD LLC

  • Architects: BUILD LLC
  • Project: Beaux Arts Village Residence
  • Location: Bellevue, Washington
  • Photography: BUILD LLC
  • Architect: Andrew van Leeuwen
  • Software used: AutoCAD and Sketchup


  • Architect & Construction Manager: BUILD LLC
  • Structural Engineer: Aaron Pambianco

Suppliers & Manufacturers

  • Accordion doors: La Cantina
  • Windows: Marlin
  • Cabinets: Special Projects Division

Erasmus University Campus in Rotterdam, Netherlands

Tuesday, December 10th, 2013

Article source: Jvantspijker Architects

A living heart for a modernist Campus

Erasmus University Rotterdam has opened the new public heart of its Woudestein campus. The project can be seen as a benchmark for the way grim and gloomy ’60s and ’70s institutional areas can be sparked to life. A new semi-sunken garage has been integrated with a new public space design and pond. Together with a new student pavilion, they mark the realization of the first phase of a unique and ambitious revitalization master plan.  The master plan was designed by the collaborating Dutch firms Juurlink [+] Geluk and jvantspijker architects.

Image Courtesy © René de WIt


Thursday, December 5th, 2013

Article source: ARCHITECTURAMA

Artist workshops and layout

Regular visitors of the Symposium of Contemporary Art of Baie-Saint-Paul, ARCHITECTURAMA conducted in 2010 a conceptual study demonstrating the potential for improving the physical layout of the event located in the municipal arena. Summarizing the deficiencies and opportunities, the study was made on a voluntary basis. In 2011, the study was used by the museum to apply for subsidy. A mandate to carry out the project for the 30th anniversary edition followed.

Image Courtesy © James Brittain Photography

  • Architects: ARCHITECTURAMA
  • Location: BAIE-SAINT-PAUL, Canada
  • Photography: James Brittain Photography, MACBSP / Gabriel Lajournade
  • Typology: Exhibition and workshop
  • Year designed: 2010-2012
  • Year built: 2012
  • Client: Musée d’art contemporain de Baie-Saint-Paul
  • Structural engineer: Laro Experts-Conseil, Louis Larouche ingénieur
  • Architectural carpentry: Les Ateliers la Cire-Constance
  • Foam funiture: Nordesco inc.
  • Steel plates: Mécanique Marius Gagné inc.
  • Cardboard boxes: Norampac
  • Software used: Autocad, SketchUp and Infographic softwares

Alpine Street in Pasadena, California by E4 Architects_studio

Friday, November 22nd, 2013

Article source:  E4 Architects_studio

Ned Engs, principal and founder of Los Angeles-based E4 Architects, recently completed a renovation and addition for a light post and beam mid-century modern house originally designed in 1954 by Pasadena firm Nyberg &Bissner Architecture & Engineering. Originally known as the Sechler House, the open and airy cruciform plan and design presented E4 with the unique opportunity to work with a mid-century classic.

Image Courtesy © Susanne Hayek

  • Architects: E4 Architects_studio
  • Project: Alpine Street
  • Location: Pasadena, California, U.S.A
  • Photography: Susanne Hayek
  • Principal: Ned Engs (M.Arch. 89)
  • Status: Built
  • Area: 3,779 sqf
  • Software used: autocad 2013, sketch up

Image Courtesy © Susanne Hayek

By taking advantage of the existing design language E4 was able to create a design that is  contemporary and adventurous yet sensitive to context. This was important for the historical character of the original house and the neighborhood—there is a Green & Green home right across the street.

Image Courtesy © Susanne Hayek

E4’s extensive renovation and second story addition sought to highlight and complement the original home’s clean and efficient spaces, structure, and finishes. The primary strategy for the added second floor was to highlight the cruciform layout of the house and the dramatic sweeping roof gables. The light-filled addition, a painting studio for the client, was thus conceived of as the fifth “living gable” to complement the original design’s four prominent clerestory gables. With the original Nyberg &Bissner design, the dramatic sweeping roof seems to fly above the house. In similar fashion, E4’s addition, utilizing a light tube steel structure and glass, appears to float above the original house. “It’s a light touch,” says Engs. “We wanted to do something that would be more than just a matching addition.

Image Courtesy © Susanne Hayek

The result is a singular house that, while retaining the spirit and character of the original, also builds upon it and adds new layers with up-to-date systems, materials, and spaces. The original clerestories became the inspiration to enhance the intrinsic Los Angeles indoor-outdoor aesthetic and functionality. A sliding glass wall seemingly dematerializes the house on its garden side. The front door was widened and hung on off-center pivots to complement an existing large picture window in the living room. The second story addition presents seamless butt-joined corner glazing and brings in natural light to illuminate the new floating” steel and wood stairs.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Through an interesting sequence of events, this also became the story of how two architects, spanning different generations, came to be connected through their experiences with one house and the continuing legacy of mid-century Los Angeles modernism and its relevance to contemporary architectural practice.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Soon after E4’s redesign was complete, the son of Harold Bissner, Jr., partner on the original 1954 design, saw the photographs of Susanne Hayek online and emailed her: “Wonderful photography and nice updating on the part of Mr. Engs. I’ll pass this onto my dad who continues to practice at age 87! Nice to see some homes modernized as opposed to torn down.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Once the connection was made, Ned Engs, principal and founder of E4, reached out to Mr. Bissner and they arranged to meet. As they walked the house together in March Mr. Bissner turned to Engs and said, “You did a very nice job.”

I realized he hadn’t seen the home in decades,” said Engs. “He shared thoughts on his design and memories of his career. It was truly enlightening.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Nesher Memorial in Israel by SO Architecture

Thursday, November 21st, 2013

Article source: SO Architecture

Nesher Memorial was built on a basis of an historic preservation building that was used in the past as a guarding position. In ’48 war the position’s used as protection to the residents of Giv’at Nesher. The building is located in the heart of a quiet neighborhood, on a hilltop, surrounded by a large square and a children’s playground.

Image Courtesy © Shai Epstein

  • Architects: SO Architecture
  • Project: Nesher Memorial
  • Location: Israel
  • Photography: Shai Epstein
  • Planning team: Shachar Lulav , Oded Rozenkier , Alejandro Fajnerman , Tomer Nahshon, Samer Hakim.
  • Site Area: 1100 Sqm
  • Building Area: 118 Sqm
  • Year: 2013
  • Software used: Sketchup and Autocad

Transparent fusion of old pumping station and new playground in Netherlands by derksen|windt architecten

Thursday, November 7th, 2013

Article source: derksen|windt architecten

For the renovation of a dated brick pumping station  in the Netherlands, the Dutch architectural firm derksen|windt architecten added a semi-transparent and eye-catching layer to the building. The perforated aluminium façade creates an amalgamation of the building and the adjacent square. Two separate worlds become one where the surroundings and the pumping station acquire a contemporary and attractive character.

Image Courtesy © derksen|windt architecten

  • Architects: derksen|windt architecten
  • Project: Transparent fusion of old pumping station and new playground
  • Location: Netherlands
  • Software used: 3D sketchup

The New Generation Youth and Community Centre in Wells Park, Lewisham, London by RCKa

Tuesday, October 29th, 2013

Article source: RCKa

RCKa played a key role in the genesis of the project, having identified the full extent of local authority site ownership and the opportunity to replace a structurally unsound facility with one wholly aligned with emerging youth provision policy.

The practice also identified the capital funding stream (having worked on the part-funded OPEN youth venue in Norwich), and were instrumental in the preparation of a funding bid to the government’s MyPlace scheme, which was subsequently selected from over 240 competing bids.

Image Courtesy © Ioana Marinescu and Jakob Spriestersbach

  • ArchitectsRCKa
  • Project: The New Generation Youth and Community Centre
  • Location: Wells Park, Lewisham, London
  • Photography: Ioana Marinescu and Jakob Spriestersbach
  • Software used: SketchUp and Bentley Microstation
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy