Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘SketchUp’ Category

The Seven Species in Kfar Shmaryahu, Israel by Sarit Shani Hay

Friday, January 24th, 2014

Article source: Sarit Shani Hay

A unique educational center promoting imagination and creativity by interior designer Sarit Shani Hay. It spans a cluster of six kindergartens ages 3-6, a play commons, and an empowerment center, where each functions as an independent unit with its own identity, and together they form an educational space offering a friendly, informal environment.

Image Courtesy © Sarit Shani Hay

  • Architects: Sarit Shani Hay
  • Project: The Seven Species
  • Location: Kfar Shmaryahu, Israel
  • Software used: Autocad and Sketchup Yael

SCAD Museum of Art in Savannah by Sottile & Sottile & Lord Aeck Sargent

Sunday, January 19th, 2014

Article source: Sottile & Sottile & Lord Aeck Sargent

The Evans Center for African American Studies at the Savannah College of Art and Design expands the University’s art museum by resurrecting the ruins of the only surviving antebellum railroad complex in the U.S. The project transformed a series of dilapidated freight warehouses originally built in 1853 by African slaves and incorporated them into a complex that includes galleries, art studios, classrooms, a 250-seat theatre, and public gardens. The 82,0000-square-foot expansion intentionally links the site’s historical and geographic context with its contemporary purpose; once part of the Underground Railroad, the Evans Center now celebrates African American art.

Image Courtesy © SCAD, Twilight view of Grand Courtyard

  • Architects: Sottile & Sottile & Lord Aeck Sargent
  • Project: SCAD Museum of Art
  • Location: Savannah, U.S.A
  • Photography: SCAD, Sottile & Sottile & Lord Aeck Sargent
  • Software used: Sketchup and Revit.
  • Owner: Savannah College of Art and Design
  • Associate Architect: Dawson Architects

Casa_SSM in Monferrato, Italy by Diego Bortolato Architetto

Saturday, December 21st, 2013

Article source: Diego Bortolato Architetto

This was a project for a New Villa developed on the northwest of Italy, Monferrato Coutryside Area, Piedmont, that follow principle of bioarchitecture.

The development of the new private residence , is based on the juxtaposition of two main bodies , the master house and an annex of service, united by a single large roof , oriented and designed to maximize solar gain during the winter and to protect and reduce the penetration of the same during the summer. A third building , detached from its predecessors is thegarage.

Image Courtesy © Daniela Bortolato

  • Architects: Diego Bortolato Architetto
  • Project: Casa_SSM
  • Location: Monferrato, Italy
  • Photography: Daniela Bortolato
  • General Contractor: LIgnoalp DAMIANIHOLZ&CO S.p.A. Brixen
  • Concrete and Logistic con construction site: Agest Costruzioni
  • Concrete: Ing. Claudio and Sofia Valenzano
  • Concrete Pavings: Capodicasa Sas.
  • Parquet Floorings: Bonardi Matteo per CP Parquet
  • Lights: Sacchi Giuseppe S.p.A. Resp. sig. Mauro Stanchi
  • Project: Luglio 2010
  • Construction: Settembre 2011 Luglio 2012
  • House Surf.: 350 Mq. Land
  • Area: 5.000 Mq
  • Software used: Sketchup, Vectorworks and Revit

ML House in Guadalajara, Mexico by Agraz Arquitectos

Saturday, December 21st, 2013

Article source: Agraz Arquitectos

ML house has been conceived as an architecture that is capable of containig and perpetuating  the spirit of each member of the family; an art form that enhances the day inn, day out with its singular presence and becomes the lively back-drop for the making of the  personal momoire .

Image Courtesy © Mito Covarrubias

  • Architects: Agraz Arquitectos
  • Project: ML House
  • Location: Guadalajara, Mexico
  • Photography: Mito Covarrubias
  • Software used: Autocad, Sketchup, 3dMax
  • Project: 2006
  • Construction: 2007
  • Designers: Agraz Arquitectos SC, Ricardo Agraz, Paolino Di Vece
  • Collaborators: Alberto Tacher, Sara Tamez, Marisol Reynoso, Juan Antonio Jaime, Jessica Magaña, Javier Gutiérrez, Edgar Benítez, Luís Enrique Reynoso
  • Construction: Planeación Integral Constructores, Ing. Rodolfo Ojeda Ezeta
  • Art:Fernando Sandoval, Adrián Guerrero
  • Interior design: Liliana Lavin
  • Industrial design: Cubo 3, Héctor Navarro

Aarhus Harbour in Denmark by Dorte Mandrup Architects

Saturday, December 21st, 2013

Article source: Dorte Mandrup Architects

The jury characterizes the winning project as a “architecturally superior solution” to the task at hand.

The tower is shaped like a sharp origami cut, urban sculpture with a significant architectural expression. The white steel tower will stand out as a glowing landmark giving identity to the area and act as a point of reference and meetings in this new part of the city.

Image Courtesy © Dorte Mandrup Architects

  • Architects: Dorte Mandrup Architects
  • Project: Aarhus Harbour
  • Location: Denmark
  • Client: City of Aarhus
  • Status: The project is funded by The Sallinge Foundation and is expected completed in year 2014
  • Software used: Schetch-up and Maxwell

(more…)

Beaux Arts Village Residence in Bellevue, Washington by BUILD LLC

Wednesday, December 11th, 2013

Article source: BUILD LLC

Located in the quaint and heavily wooded community of Beaux Arts, this residence takes advantage of an existing foundation and protects the surrounding tree canopy. The house serves an energetic family of four and provides ample flexibility for everything from hosting dinner parties to playing ping pong (at the same time if desired).

Image Courtesy © BUILD LLC

  • Architects: BUILD LLC
  • Project: Beaux Arts Village Residence
  • Location: Bellevue, Washington
  • Photography: BUILD LLC
  • Architect: Andrew van Leeuwen
  • Software used: AutoCAD and Sketchup

Team

  • Architect & Construction Manager: BUILD LLC
  • Structural Engineer: Aaron Pambianco

Suppliers & Manufacturers

  • Accordion doors: La Cantina
  • Windows: Marlin
  • Cabinets: Special Projects Division

Erasmus University Campus in Rotterdam, Netherlands

Tuesday, December 10th, 2013

Article source: Jvantspijker Architects

A living heart for a modernist Campus

Erasmus University Rotterdam has opened the new public heart of its Woudestein campus. The project can be seen as a benchmark for the way grim and gloomy ’60s and ’70s institutional areas can be sparked to life. A new semi-sunken garage has been integrated with a new public space design and pond. Together with a new student pavilion, they mark the realization of the first phase of a unique and ambitious revitalization master plan.  The master plan was designed by the collaborating Dutch firms Juurlink [+] Geluk and jvantspijker architects.

Image Courtesy © René de WIt

SYMPOSIUM OF CONTEMPORARY ART in BAIE-SAINT-PAUL, Canada BY ARCHITECTURAMA

Thursday, December 5th, 2013

Article source: ARCHITECTURAMA

Artist workshops and layout

Regular visitors of the Symposium of Contemporary Art of Baie-Saint-Paul, ARCHITECTURAMA conducted in 2010 a conceptual study demonstrating the potential for improving the physical layout of the event located in the municipal arena. Summarizing the deficiencies and opportunities, the study was made on a voluntary basis. In 2011, the study was used by the museum to apply for subsidy. A mandate to carry out the project for the 30th anniversary edition followed.

Image Courtesy © James Brittain Photography

  • Architects: ARCHITECTURAMA
  • Project: SYMPOSIUM OF CONTEMPORARY ART
  • Location: BAIE-SAINT-PAUL, Canada
  • Photography: James Brittain Photography, MACBSP / Gabriel Lajournade
  • Typology: Exhibition and workshop
  • Year designed: 2010-2012
  • Year built: 2012
  • Client: Musée d’art contemporain de Baie-Saint-Paul
  • Structural engineer: Laro Experts-Conseil, Louis Larouche ingénieur
  • Architectural carpentry: Les Ateliers la Cire-Constance
  • Foam funiture: Nordesco inc.
  • Steel plates: Mécanique Marius Gagné inc.
  • Cardboard boxes: Norampac
  • Software used: Autocad, SketchUp and Infographic softwares

Alpine Street in Pasadena, California by E4 Architects_studio

Friday, November 22nd, 2013

Article source:  E4 Architects_studio

Ned Engs, principal and founder of Los Angeles-based E4 Architects, recently completed a renovation and addition for a light post and beam mid-century modern house originally designed in 1954 by Pasadena firm Nyberg &Bissner Architecture & Engineering. Originally known as the Sechler House, the open and airy cruciform plan and design presented E4 with the unique opportunity to work with a mid-century classic.

Image Courtesy © Susanne Hayek

  • Architects: E4 Architects_studio
  • Project: Alpine Street
  • Location: Pasadena, California, U.S.A
  • Photography: Susanne Hayek
  • Principal: Ned Engs (M.Arch. 89)
  • Status: Built
  • Area: 3,779 sqf
  • Software used: autocad 2013, sketch up

Image Courtesy © Susanne Hayek

By taking advantage of the existing design language E4 was able to create a design that is  contemporary and adventurous yet sensitive to context. This was important for the historical character of the original house and the neighborhood—there is a Green & Green home right across the street.

Image Courtesy © Susanne Hayek

E4’s extensive renovation and second story addition sought to highlight and complement the original home’s clean and efficient spaces, structure, and finishes. The primary strategy for the added second floor was to highlight the cruciform layout of the house and the dramatic sweeping roof gables. The light-filled addition, a painting studio for the client, was thus conceived of as the fifth “living gable” to complement the original design’s four prominent clerestory gables. With the original Nyberg &Bissner design, the dramatic sweeping roof seems to fly above the house. In similar fashion, E4’s addition, utilizing a light tube steel structure and glass, appears to float above the original house. “It’s a light touch,” says Engs. “We wanted to do something that would be more than just a matching addition.

Image Courtesy © Susanne Hayek

The result is a singular house that, while retaining the spirit and character of the original, also builds upon it and adds new layers with up-to-date systems, materials, and spaces. The original clerestories became the inspiration to enhance the intrinsic Los Angeles indoor-outdoor aesthetic and functionality. A sliding glass wall seemingly dematerializes the house on its garden side. The front door was widened and hung on off-center pivots to complement an existing large picture window in the living room. The second story addition presents seamless butt-joined corner glazing and brings in natural light to illuminate the new floating” steel and wood stairs.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Through an interesting sequence of events, this also became the story of how two architects, spanning different generations, came to be connected through their experiences with one house and the continuing legacy of mid-century Los Angeles modernism and its relevance to contemporary architectural practice.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Soon after E4’s redesign was complete, the son of Harold Bissner, Jr., partner on the original 1954 design, saw the photographs of Susanne Hayek online and emailed her: “Wonderful photography and nice updating on the part of Mr. Engs. I’ll pass this onto my dad who continues to practice at age 87! Nice to see some homes modernized as opposed to torn down.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Once the connection was made, Ned Engs, principal and founder of E4, reached out to Mr. Bissner and they arranged to meet. As they walked the house together in March Mr. Bissner turned to Engs and said, “You did a very nice job.”

I realized he hadn’t seen the home in decades,” said Engs. “He shared thoughts on his design and memories of his career. It was truly enlightening.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Nesher Memorial in Israel by SO Architecture

Thursday, November 21st, 2013

Article source: SO Architecture

Nesher Memorial was built on a basis of an historic preservation building that was used in the past as a guarding position. In ’48 war the position’s used as protection to the residents of Giv’at Nesher. The building is located in the heart of a quiet neighborhood, on a hilltop, surrounded by a large square and a children’s playground.

Image Courtesy © Shai Epstein

  • Architects: SO Architecture
  • Project: Nesher Memorial
  • Location: Israel
  • Photography: Shai Epstein
  • Planning team: Shachar Lulav , Oded Rozenkier , Alejandro Fajnerman , Tomer Nahshon, Samer Hakim.
  • Site Area: 1100 Sqm
  • Building Area: 118 Sqm
  • Year: 2013
  • Software used: Sketchup and Autocad
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise