Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘S/W’ Category

Riverside Villa in Kyoto, Japan by Atelier Boronski

Wednesday, August 23rd, 2017

Article source: Atelier Boronski

On a typically small site wedged between the road and the river this house in Kyoto is a kind of European canal-house in Japan. It is close to the city center but in a quiet street near cafes and restaurants, bakeries and a chocolatier. The museum district (with temples and shrines) is a short walk, and there are many cherry trees lining nearby streets.

Image Courtesy © atelier-boronski

  • Architects: Atelier Boronski
  • Project: Riverside Villa
  • Location: Kyoto, Japan
  • Software used: SketchUp, Autocad
  • Engineer: Jun Yanagimuro Structural Engineering
  • Main Contractor: Takahashi Komuten
  • Landscaping: Teiyu (Tomoatsu Sano)
  • Main Materials: Steel frame, concrete floors, lightweight hollow-core cement panel siding, galvanized steel-work.  Fire-proof timber siding, double glazing.  Double-layer plaster-board, paint finish.
  • Total Built Area: 230m2 (incl. Roof Garden)
  • Construction period: Eight months

(more…)

Taylor Residence in Matthews, Carolina by situ studio

Tuesday, August 22nd, 2017

Article source: situ studio

The house is on a flat site, well off the street, overlooking a woodland pond. The drive meanders through the trees and approaches from the northern forest side. The house screens any view of the pond. A tall entry and stair volume bisects the plan and is a lens to the pond upon entry. The entire ground level, which includes the master suite, opens north to the forest and south to the pond. Openings on the south wall are shaded by an overhang. A composition of surfaces and site walls define formal exterior spaces adjacent to the house.

Image Courtesy © Keith Isaacs

  • Architects: situ studio
  • Project: Taylor Residence
  • Location: Matthews, Carolina, USA
  • Photography: Keith Isaacs
  • Software used: SketchUp

(more…)

Upcycling Gemert in The Netherlands by Denkkamer architectuur & onderzoek

Sunday, August 20th, 2017

Article source: Denkkamer architectuur & onderzoek

The initiators developed a process in which spent mushroom compost from mushroom cultivation is upgraded and turned into a valuable soil improver. They do this by biologically drying spent mushroom compost in so-called tunnels. By adding a small amount of concentrated manure, a popular soil improver rich in nitrogen, phosphate and potassium is created. The spent mushroom compost is not only upgraded to a popular soil improver but it is also made lighter in specific weight. As a result, fewer freight transports are needed to deliver the product. A large amount of heat is released naturally during the biological drying process. This heat is used to provide the neighbouring existing mushroom nurseries with heat and consequently natural gas-fuelled boilers are no longer required. The surplus heat is distributed to nearby crop growers.

Image Courtesy © Denkkamer architectuur & onderzoek

(more…)

Enso Sushi & Grill in Stuttgart, Germany by Dittel Architekten GmbH

Sunday, August 20th, 2017

Article source: Dittel Architekten GmbH

DIA – Dittel Architekten conceptualised and designed the fine food restaurant Enso Sushi & Grill in a prime location in the Dorotheen Quartier shopping mall in Stuttgart. The restaurant’s modern design is as sophisticated and creative as Asian-European fusion cuisine. The reinterpretation of traditional Asian architectural elements using high-quality materials and natural colours lend a unique appeal to the 250 m2 restaurant. The restaurant concept truly lives up to its name, Enso, which means “harmony and perfection”.

Image Courtesy © Dittel Architekten GmbH

  • Architects: Dittel Architekten GmbH
  • Project: Enso Sushi & Grill
  • Location: Stuttgart, Germany
  • Software used: Vectorworks

(more…)

Fire Station Houten in The Netherlands by Philippe SAMYN and PARTNERS

Wednesday, August 16th, 2017

Article source: Samyn and Partners

The municipal authority in Houten (Netherlands) commisssioned the Samyn and Partners practice to build a small fire station on a site surrounded by lots of green space. The municipality of Houten has a hybrid fire fighting force : four professional firefighters, and around sixty volunteers. The building agenda set a requirement that there should be space to accommodate six fire engines.

Image Courtesy © Christian RICHTERS

  • Architects: Philippe SAMYN and PARTNERS (Ph. Samyn, N. Neuckermans, J. Ceyssens, R. Houben, B. Calcagno)
  • Project: Fire Station Houten
  • Location: Veerwagenweg (De Brug 2) 3991 LN – Houten, Netherlands
  • Photography: Christian RICHTERS
  • Software used: Autocad
  • Client: GEMEENTE HOUTEN
  • Project Manager: DHV AIB bv
  • Structural engineering: SAMYN and PARTNERS and SETESCO s.a, de Bondt Rijssen BV(execution)
  • Mechanical and electrical engineering: DHV AIB bv
  • Energy and environmental  engineering: ECOFYS
  • Main Contractor: NIJHUIS UTRECHT
  • Contractor services: INSTALLATIEBEDRIJF ANDRIESSEN

(more…)

Casa di Luce in Dallas, Texas by Morrison Dilworth + Walls

Wednesday, August 16th, 2017

Article source: Morrison Dilworth + Walls

Casa di Luce is a single-family house located in the Turtle Creek section of Dallas and comprises 3,226 air-conditioned square feet on two levels. The house is constructed on an irregularly-shaped, 8,075 square foot site with significant topography.

The size and shape of the site, as well as the presence of grand oak tree, presented challenges that greatly influenced the design of the house and its surroundings.

Image Courtesy © Morrison Dilworth + Walls

  • Architects: Morrison Dilworth + Walls
  • Project: Casa di Luce
  • Location: Dallas, Texas, USA
  • Software used: AutoCAD, SketchUp

(more…)

Ilôt Poste Weiss, ZAC Châteaucreux à ST-ETIENNE in France by ecdm Architectes

Sunday, August 13th, 2017

Article source: ecdm Architectes

Contribute to a new polarity in the landscape 

Located across from the St. Etienne station on the Esplanade de France, the influence of the intervention at the heart of the BIA Châteaucreux is a link between neighborhoods and horizon lines, a low point in the topography of St. Etienne in front of a preferred route to the city center. Combined with the scale of the project and the symbolic value of the program, This unique location gives the project a special status in the construction of the city. The project subscribes to the contemporary idea of the construction of the city that leads to the creation of rhythms, of multipurpose spaces contributing to the realization of a less linear environment, able to evolve and mutate. The goal is to embed the large commercial component of the neighbourhood in a more complex urban dynamic, made of interlocking assemblies essential to any large and vibrant city. Thus, the project offers an open floor plan, initiating continuity and affiliations, creating links between polarity and panoramas, hills and plains, lower and upper town.

Image Courtesy © ecdm Architectes

  • Architects: ecdm Architectes
  • Project: Ilôt Poste Weiss, ZAC Châteaucreux à ST-ETIENNE
  • Location: ST-ETIENNE, France
  • Software used: Autocad, SketchUp, Rhino, Adobe CS

(more…)

Fulham Pavilion in London by Silver & Co.

Sunday, August 13th, 2017

Article source: Satchel Tang

Silver & Co has designed and converted a derelict shed into a flexible multi-functional art studio for an artist couple and their child at the bottom of a West London garden.

Image Courtesy © Jason Taylor

(more…)

The Itupeva House in Brazil, by Aresto Arquitetura

Sunday, August 13th, 2017

Article source: Aresto Arquitetura

The house is basically organized in a large block in format with two floors.

The social sector was positioned on the lower floor, which features the living room, dining room, kitchen, home theater, utility room, guest toilet, laundry room, gourmet space and pool. On the ground floor are the garage, the warehouse, the entrance hall, the office and the three dormitories.
The local conditions were decisive for the solutions adopted in the project. The lot is located in the highest part of the condominium, which allowed the creation of large openings overlooking the natural landscape.

This privileged location also allowed a better use of ventilation and natural lighting. The large openings in opposite directions allow the control of the air currents inside the house.

Image Courtesy © Danillo Mazzani

  • Architects: Aresto Arquitetura (Danillo Mazzani)
  • Project: The Itupeva House
  • Location: Brazil
  • Software used: Autocad, SketchUp, Revit

(more…)

Waltham Jewel in Victoria, Australia by Melbourne Design Studio (MDS)

Friday, August 11th, 2017

Article source: Melbourne Design Studio (MDS)

Melbourne Design Studios (MDS) are terrifically adaptable. Given a brief for contemporary new residences for a development, the team also took on the dilapidated heritage home on the allotment, transforming it into ‘Waltham Jewel’, one of Richmond’s finest homes.

Image Courtesy © Peter Clarke Photography

  • Architects: Melbourne Design Studio (MDS)
  • Project: Waltham Jewel
  • Location: Richmond, Victoria, Australia
  • Photography: Peter Clarke Photography
  • Software used: Vectorworks, BIM
  • Project Team: MDS: Marc Bernstein-Hussmann, Felicity Bernstein, Paola Provinciali
  • Builder: H Daniel Constructions
  • Building Surveyor: Metro Building Surveying
  • ESD Consultant: Melbourne Design Studios (MDS)
  • Structural Engineer: Hive Engineering
  • Services Engineer: NJM
  • Completion Date: April 2016

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise