Open side-bar Menu

Archive for the ‘S/W’ Category

Red Bridge House by Smerin Architects

Wednesday, March 26th, 2014

Article source: Smerin Architects

In an area of ancient woodland bordering Ashdown Forest in East Sussex the new build house for a private client is set into a hillside overlooking a stream and the Wealden farmland beyond. Arranged over three levels the main living spaces, accessed via a folded steel plate bridge, occupy the middle floor and lead out to a generous verandah hung from and sheltered by the overhanging roof. Solid oak stairs machined from timber from the woods and cantilevered from the supporting concrete walls lead either up to the bedroom floor or down to a strip of utility spaces and through to a swimming pool room whose sliding glass wall opens up to the adjoining covered terrace and surrounding meadow.

Image Courtesy © Tim Crocker

  • Architects: Smerin Architects
  • Project: Red Bridge House
  • Photography: Tim Crocker
  • Software used: Vectorworks.
  • Structural Engineer: Lyons O’Neill
  • Main Contractor: Client self-build

Floor Area

  • House: 345 sqm/3,700 sqft
  • Garage: 120 sqm/1,300 sqft
    Construction Cost ( For information only )
  • House and Garage: £2,500 sqm/£230 sqft

Amarin Apartment Village in Rovinj, Croatia by 3LHD

Tuesday, March 25th, 2014

Article source: 3LHD

Amarin Apartment Village is located north of the city of Rovinj, surrounded by lush vegetation. Next to the existing 272 apartments, the old substandard ones were removed from the site and 190 new were built in their place. The new buildings location is partly determined by the existing pedestrian paths that continue into the new project; and by the plots gentle slope from north to south. The Village was conceived to have a high quality intimate outdoor space that accompanies each apartment as well as a comfortable interior.

Image Courtesy © Igor Zirojevic

  • Architects: 3LHD
  • Project: Amarin Apartment Village
  • Location: Rovinj, Croatia
  • Photography: Igor Zirojevic and Miljenko Bernfest
  • Software used: AutoCAD and ArchiCAD
  • Project number: P210
  • Program: leisure, tourism
  • Status: completed
  • Project start date: 21.03.2012.
  • Project end date: 01.11.2012.
  • Construction start date: 01.11.2012.
  • Construction end date: 15.05.2013

District heating plant Chiusa in Italy by Roland Baldi architects

Tuesday, March 25th, 2014

Article source: Roland Baldi architects

The new district heating plant of chiusa looks like a big copper wing that comes out of the terrain.

The skewed roof surfaces create one dynamic volume, which seems like a shim between the viaduct and the old Gröden´s train line carriage house. From the main building’s entry you arrive directly to the visitors area, where a big glass wall gives visitors the view into the boiler house. To the west there is a wood-chips storage, to the east the main co-generation units; one stair goes to the first floor and creates a connection to the administration and toilet facilities.

Image Courtesy © Oskar Da Riz

  • Architects: Roland Baldi architects (Roland Bald)
  • Project: District heating plant Chiusa
  • Location: Chiusa, Italy
  • Photography: Oskar Da Riz
  • Software used: AUTOCAD

Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece by nikiforidis-cuomo architects

Tuesday, March 25th, 2014

Article source: nikiforidis-cuomo architects

In 2000, the Municipality of Thessaloniki launched an International Architectural Competition for the redevelopment of the New Waterfront and in 2006 the construction of the 1st prize begun. The first part (around 75800m2) was completed in 2008 and the second part (around 163000m2) started in 2011 and was completed in 2014. The total length of the New Waterfront is 3km. There are 2.353 new trees, 118.432 new plants, 58,75 acres of green spaces and 11.557m2 of playgrounds.

The waterfront with the sculpture of G.Zoggolopoulos, Image Courtesy © Prodromos Nikiforidis

  • Architects: nikiforidis-cuomo architects
  • Project: Redevelopment of the New Waterfront
  • Location: Thessaloniki, Greece
  • Photography: Bernard Cuomo, Prodromos Nikiforidis, Ionnis Kaktsis.
  • Software used: AutoCad
  • Date of completion: 2014
  • Developer: Municipality ofThessaloniki
  • Area: 238.800 m2
  • Special collaborators: P. Tarani, E. Karioti
  • Collaborators: I. Dova, E. Zografou, N. Karakosta, N. Biskos, S. Nikolakaki, D. Pavlopoulou, G. Skiadopoulos, F. Valsami, E. Konstantara
  • Acoustic consultant (for the competition): N. Barkas
  • SUPERVISION OF THE STUDIES: K. Belibasakis, M. Zourna, K. Bletsa, E. Fountoulidou, S. Laftsidou, D. Katirtzoglou, D. Sotiriadis
  • SUPERVISION OF THE CONSTRUCTION: A. Spiliopoulos, D. Tzioras, N. Mourouzidis, I. Karagianni, S. Paraskeva

Missouri Heights Residence in Carbondale, CO by Forum Phi Architecture

Friday, March 21st, 2014

Article source: Forum Phi Architecture

The Missouri Heights Residence project began with an interesting client, an amazing site and a goal for the ultimate in eco-conscious architectural design. Built on a 36-acre lot with majestic views of the Roaring Fork Valley, the “Mountain Modern” home is strongly focused on energy efficiency. The property is south facing to maximize solar access.

With views to the south, this home takes advantage of natural vistas and solar access to responsibly open its living space, creating a real sense of indoor/ outdoor living., Image Courtesy © Brent Moss Photography

  • Architects: Forum Phi Architecture
  • Project: Missouri Heights Residence
  • Location: Carbondale, CO, U.S.A
  • Photography: Brent Moss Photography
  • Software used: Archicad, Ecotect

95 King Street East Arts Centre and Lofts in Hamilton, Canada by TCA / Their + Curran Architects Inc.

Thursday, March 20th, 2014

Article source: TCA / Their + Curran Architects Inc.

The City of Hamilton Housing Division engaged TCA to adaptively reuse this high visibility historic building and former strip club into an arts centre with a multipurpose gallery/event space, 8 artist studios, a meeting room and 12 loft apartments. Intended to contribute to the burgeoning downtown renewal well established nearby, this is intended as a catalyst for renewal of the Gore Park area, a triangular park that is at the heart of downtown Hamilton.

Image Courtesy © DoubleSpace Photography and Kevin Patrick Robbins Photography

  • Architects: TCA / Their + Curran Architects Inc.
  • Project: 95 King Street East Arts Centre and Lofts
  • Location: Hamilton, Canada
  • Photography: DoubleSpace Photography and Kevin Patrick Robbins Photography
  • Software used: ACAD
  • Structural: Maitland Spencer Engineering
  • Mechanical: CoPa Engineering
  • Electrical: Fortech Engineering
  • Construction: Porteous-Hardcastle Ltd
  • Building Area: 489m2
  • Total Floor Area: 1955.4m2
  • No. of Floors: 3 + Basement
  • Construction Period: 2012.October〜2013.October
  • Primary use: Gallery / Studios (Ground Floor), Residential (Upper Floors)
  • Client: CityHousing Hamilton
  • Design Team: Bill Curran, Stevan Gacesa, Kyle Slote

The Hayden Building in Boston by CUBE design + research

Saturday, March 15th, 2014

Article source: CUBE design + research

The adaptive reuse of Henry Hobson Richardson’s 1875 Hayden Building was two-fold: convert a dilapidated commercial building into housing for a not-for-profit developer and preserve the ideas and storied past that shaped this National Landmark building.

Image Courtesy © CUBE design + research

  • Architects: CUBE design + research
  • Project: The Hayden Building
  • Location: Boston, U.S.A
  • Software used: Sketchup

Renovating a former school as community centre in Woesten, Belgium by atelier tom vanhee

Saturday, March 15th, 2014

Article source: atelier tom vanhee

The building is accessible by a central binding public domain, the playground of the former school (built in the 19th century). By opening some windows further down we reinforce the relationship between interior spaces and this square. By doing the same at the other site of the building, the back area is activated as a green semi-public space linked with the meeting hall. The closed functions, the storeroom, the technical areas and the sanitary facilities are grouped in a partially extended volume. It is a rejuvenation of the building, where the recent sanitair extension gave rise to.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: atelier tom vanhee
  • Project: Renovating a former school as community centre
  • Location: Woesten, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Software used: Autocadlt, Sketchup, Photoshop & indesign, Microsoft office
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove
  • BRUTO SURFACE: 629 m²
  • CONCEPT: 2009 – 2010
  • EXECUTION: 2011 – 2012

Monique Corriveau-Library in 1100 route de l’Église, Québec by Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas architects

Saturday, March 15th, 2014

Article source: Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas architects

The Monique-Corriveau Library, housed in the Saint-Denys-du-Plateau church, is an exception, and in a rather unusual way. It is a tribute to the career—exceptional for her time—of the Quebec writer whose name it honours. This mother of 10 children, to each of whom she dedicated a book, was the author of numerous children’s books and winner of several literary awards.

Image Courtesy © Nikolas Koenig

  • Architects: Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas architects
  • Project: Monique Corriveau-Library
  • Location: 1100 route de l’Église, Québec
  • Photography: Nikolas Koenig
  • Software used: Autocad and Sketch-up.
  • Name of client: Ville de Québec, arrondissement Sainte-Foy – Sillery – Cap-Rouge
  • Architecte of the church Saint-Denys-du-Plateau (1964): Jean-Marie Roy
  • Architect in charge: Jacques Côté, Sébastien Laberge,
  • Design Team: Dan S. Hanganu, Gilles Prud’homme, Diana Cardas, Sébastien Laberge
  • Team: Pascal Gobeil, Martin Girard, Marie-Andrée Goyette (CLC), Olivier Grenier, Martine Walsh, Anne-Catherine Richard, Marc Despaties (DHA)
  • Engineers: Civil / Structure
  • Project size: 4400m2 (3 levels)
  • Cost: $14.7 millions
  • Date of completion: Occupation autumn 2013

Alkhozama Desert House in Riyadh Desert, Saudi Arabia by Ark-Kassam Architects

Saturday, March 15th, 2014

Article source: Ark-Kassam Architects

Ark-Kassam Architects have created a contemporary residence design concept which is to be allocated on a knoll in the middle of a private Oasis palm, Al-Riyadh Desert.

Three Masses are forming the design of the house and defining the entry lobby with the Arcade courtyard and the interior garden. These volumes are the Service Mass, Living Mass with sunset view and Night Mass with sunrise view. All masses were organized in order to provide the needed shade for one another, creating the different atmospheric scales in between the indoor and the outdoor space protecting the house from extreme weather conditions.

Image Courtesy © Ark-Kassam Architects

  • Architects: Ark-Kassam Architects
  • Project: Alkhozama Desert House
  • Location: Riyadh Desert, Saudi Arabia
  • Software used: Revit, 3D Max and Photoshop
  • Project Architect: Abdalrahim Kassam
  • Client: Conser Co.
  • Area: 1500Sq.m
  • Design Year: 2014
  • Construction Year: 2014-2015
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy