Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘S/W’ Category

Marquee at San Juan Bosco Square in Pamplona, Spain by MLMR architects

Tuesday, February 3rd, 2015

Article source: MLMR architects 

The project is a small marquee designed to improve the pedestrian access to an underground parking, located in the Plaza San Juan Bosco, in Pamplona. Originally, the access was exposed, and consisted of stairs accompanied by old metal railings. The commission, therefore, consisted on covering such stairs; and the execution budget was very small.

Image Courtesy © Víctor Larripa Artieda, Javier Martín Pascual

Image Courtesy © Víctor Larripa Artieda, Javier Martín Pascual

  • Architects: MLMR architects 
  • Project: Marquee at San Juan Bosco Square
  • Location: Plaza San Juan Bosco. Pamplona,Spain
  • Photography: Víctor Larripa Artieda, Javier Martín Pascual
  • Software used: Autocad and SketchUP
  • Architects in charge: Javier Martín, Víctor Larripa, Javier Martínez, Daniel Ruiz de Gordejuela
  • Construction company: The architects managed the different guilds in the construction
    • Masonry: SCS construcciones
    • Metalwork: Metaldeco S.L.
    • Glasswork: Cristalería San Francisco.
    • Illumination: Biled Iluminación
    • Paintwork: Pinturas Galán
  • Area m2: 16,65 m2 (Plan projection)
  • Date: 2014

(more…)

Roebourne Children and Family Centre in Australia by Iredale Pedersen Hook Architects

Tuesday, February 3rd, 2015

Article source: Iredale Pedersen Hook Architects

Conceptual framework: Underlying principles: values; core ideas; philosophy

Roebourne Children and Family Centre has been designed to provide licensed child care places to mainly Aboriginal Families in the region.  Additionally the family centre component supports community groups and organisations by providing a multi-purpose activity space, kitchen, crèche, and a counseling room and medical examination suite focusing on child and youth issues.

Image Courtesy © Peter Bennetts

Image Courtesy © Peter Bennetts

  • Architects: Iredale Pedersen Hook Architects
  • Project: Roebourne Children and Family Centre
  • Location: Roebourne, Australia
  • Photography: Peter Bennetts
  • Software used: Vectorworks, Sketch-up and many card models
  • Project Team: Finn Pedersen, Adrian Iredale, Martyn Hook, Vincci Chow, Nikki Ross, Melissa Loong,Rebecca Angus, Khairani Khalifah, , Mary McAree, Drew Penhale, Matthew Fletcher
  •  Structural Engineer: Terpkos Engineering, Builder- Geraldton Building Services and Cabinets
  • Awards: 2014 Australian Institute of Architects AIA WA Chapter Colorbond Steel Commendation Award

(more…)

Villa G in Vilnius, Lithuania by Audrius Ambrasas Architects

Sunday, February 1st, 2015

Article source: Audrius Ambrasas Architects

The main architectural idea was provided by its siting in the Pavilniai Regional Park : the house has to dissolve in the landscape. Curved roofs all the way to the ground, and fluid forms extended by timber pergolas, are the most important architectural means achieving this effect. The building is designed on one level. Two boomerang shapes with pitched roofs combined with a shared common zone covered with a flat roof create its spatial expression. The utility zone is located in the northern part (a shed and garage, kitchen, storage room, boiler room, laundry). Four bedrooms and a bathroom face east. The common zone is located in the southwest. The dining-room, recreational and active zones are planned here. There is a terrace behind glass cases under the extended roof.

Image Courtesy © Audrius Ambrasas

Image Courtesy © Audrius Ambrasas

  • Architects: Audrius Ambrasas Architects
  • Project: Villa G
  • Location: Vilnius, Lithuania
  • Photography: Leonas Garbacauskas, Audrius Ambrasas
  • Software used: Archicad
  • Design team: Audrius Ambrasas, Vilma Adomonyte
  • Interior design: Darius Juskevicius
  • Structural engineering: Constr
  • Project Year: 2010
  • Construction Year: 2014
  • Total Area: 520 m2

(more…)

64 Westbourne Drive in London, England by Ansham Architects

Sunday, February 1st, 2015

Article source: Ansham Architects

64 Westbourne Drive, is located at the juncture of Perry Vale, Westbourne Drive & Church Rise in the suburb of Forest Hill, South London.

Image Courtesy © Ashley Gendek

Image Courtesy © Ashley Gendek

  • Architects: Shyam Patel (Ansham Architects)
  • Project: 64 Westbourne Drive
  • Location: 64 Westbourne Drive, Forest Hill, London SE23 2UN
  • Photography: Ashley Gendek
  • Software used: Sketchup pro and layout (Trimble) for all architectural work
  • Structural Engineers: NWS Associates
  • Project Architect: Shyam Patel
  • Design Team: Christopher Beckett, Shyam Patel
  • Client: OG Developments LLP
  • Funding: Private

(more…)

Sebastopol Barn House in California by ANDERSON ANDERSON ARCHITECTURE

Sunday, February 1st, 2015

Article source: ANDERSON ANDERSON ARCHITECTURE

The classic barn form of the Sebastopol Barn House is the result of an historic timber frame structure dismantled in upstate New York, cleaned, cataloged and refurbished in Texas, and planned for relocation in the wine country of Northern California. The interior enclosed living spaces within the barn form are carefully designed to preserve the massive open space of the frame, weaving in and out of the existing timbers as a simple background of folding white planes, highlighting the special wood and joinery, and gathering the mysterious light, shadow, and spatial tracery of the floating beams and columns. All new elements of the architecture are constructed of simple materials, painted white, so that only the barn frame itself is highlighted. The pure form of the barn exterior is counterpoised with a low concrete wing cut into the hillside, locking the barn into its meadow landscape with simply formed outdoor courtyard living spaces formed by the two wings.

Image Courtesy © ANTHONY VIZZARI

Image Courtesy © ANTHONY VIZZARI

  • Architects: ANDERSON ANDERSON ARCHITECTURE
  • Project: Sebastopol Barn House
  • Location: Sebastopol, California, USA
  • Photography: ANTHONY VIZZARI3
  • Software used: Autodesk Revit, Rhino
  • Building Type: Single family residents with second dwelling unit, Wood + Concrete Construction
  • Completion: 2014
  • Area of Building: 3732 sq. ft.
  • Design Team: MARK ANDERSON, PETER ANDERSON, JOHNSON TANG, YEVGENIY OSSIPOV, Gennifer Muñoz, YINGYING XUE, JIA WU, CHRIS CAMPBELL
  • Project Manager: JOHNSON TANG
  • BARN TIMBER FRAME RESTORATION: TROY DUMONT
  • GENERAL CONTRACTOR: ANDY BANNISTER

(more…)

SL HOUSE in Buenos Aires, Argentina by Speziale Linares | Arquitectos

Sunday, February 1st, 2015

Article source: Speziale Linares | Arquitectos

In an irregular lot, the house is located in order to win the major lake view. In relation to this, the social sector appears on the ground floor, composed of living and dining room, kitchen and an opened gallery, free of columns that frames the view and proposes a fluid connection inside – outside. On the same floor, a set of solid volumes, containing services, work as visual barriers and give privacy to the house. Over them, on the first floor, there is a single volume of concrete that contains the private sector, from where you also have a privileged view of the landscape.

Image Courtesy © Speziale Linares Arquitectos

Image Courtesy © Speziale Linares Arquitectos

  • Architects: Speziale Linares | Arquitectos
  • Project: SL HOUSE 
  • Location: Los Alisos neighborhood, Bs. As., Argentina
  • Software used: Autocad, Sketch up, V-Ray
  • COLLABORATOR: Engineer S. Berdichevsky   (structure)
  • DESIGN TEAM: Architect  Javier Speziale, Architect Patricia Linares, Architect Matías Quintela, Architect Guillermo Gauna, Architect Agustina Acosta
  • SCALE: 260 square meters
  • YEAR: 2013

(more…)

North Pamet Ridge House by Hammer Architects

Saturday, January 31st, 2015

Article source: Hammer Architects

This two story, four-bedroom residence is sited along a high ridge surrounded by dense woodland. The client desired a home, which would function as a weekend retreat, accommodate single floor living and provide abundant natural light.

Image Courtesy © Hammer Architects

Image Courtesy © Hammer Architects

  • Architects: Hammer Architects
  • Project: North Pamet Ridge House
  • Software used: Archicad BIM/3D modeling software

(more…)

Guggenheim Helsinki Museum in Finland by LPzR architetti associati & Principioattivo architecture group

Saturday, January 31st, 2015

Article source: LPzR architetti associati & Principioattivo architecture group

The skyline of the Guggenheim Helsinki Museum emerges as a sequence of soft golden waves undulating in the harbor.

To the north the volumes are low, to avoid shading the public realm and not to overlook the Palace Hotel; then they rise rapidly and decrease in the center of the building; towards the park the waves rise again and fall to the south, where they find a perfect balance with the harbor’s public realm. There’s a central slope between north and south so that the volume does not interfere with the main views from the park Tähtitornin Vuori, the Helsinki Cathedral and the Uspenski Cathedral.

Image Courtesy © LPzR architetti associati, Principioattivo architecture group

Image Courtesy © LPzR architetti associati, Principioattivo architecture group

  • Architects: LPzR architetti associati & Principioattivo architecture group
  • Project: Guggenheim Helsinki Museum
  • Location: Finland
  • Software used: AutoCAD LT 2014 for 2D Cad drawing, Rhinoceros 5 for 3D modeling, Grasshopper for advanced 3D modeling, Vray for Rhino for rendering, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator
  • Year: 2014
  • Architectural Team:
    • LPzR architetti associati (partners in charge: Gabriele Pranzo-Zaccaria, Federico Reyneri; architects: Camelia Stefan, Margherita Censi)
    • Principioattivo architecture group (partners in charge: Luca Bigliardi, Luca Gobbo; architects: Gloria Balconi, Simona Castagliuolo, Alessia De Luca, Matteo Marconi)
  • Engineering: Buro Happold (Paolo Cresci)

(more…)

Phoenix House in Berkeley, California by Anderson Anderson Architecture

Saturday, January 31st, 2015

Article source: Anderson Anderson Architecture

The Phoenix house is named for the mythical bird that rose from the ashes of fire to start a new life. This home on a hillside site looking across San Francisco Bay to a panoramic view of San Francisco and the Golden Gate Bridge is a rebuild following a tragic fire on the site. The original house was built in 1952 by Berkeley architect Henry Hill for the family of a local lighting fabricator who collaborated with many important Bay Area artists, artisans and architects, from early masters such as Julia Morgan and Bernard Maybeck, to the region’s mid-century modern masters. With this legacy, the original home was filled with works of art and craft from local craftspeople and the family’s travels in Asia and the Middle East, much of which was lost in the fire.

Image Courtesy © ANTHONY VIZZARI

Image Courtesy © ANTHONY VIZZARI

  • Architects: Anderson Anderson Architecture
  • Project: Phoenix House
  • Location: Berkeley, California, USA
  • Photography: ANTHONY VIZZARI
  • Software used: Revit
  • Building Type: Single Family Residential, CNC Prefabricated steel and wood construction
  • Area of Building: 3700 sq. ft.
  • Design Team: MARK ANDERSON, PETER ANDERSON, JOHNSON TANG, YEVGENIY OSSIPOV, Gennifer Muñoz, YINGYING XUE, JIA WU, CHRIS CAMPBELL
  • Project Manager: YEVGENIY OSSIPOV
  • GENERAL CONTRACTOR: YEVGENIY OSSIPOV
  • ENVIRONMENTAL CONSULTANT: OLIVIER PENNETIER
  • CNC MILLWORK: STEFAN SCHNEIDER

(more…)

Norway`s national music museum (Extension, restoration) in Lade, Trondheim by LINK arkitektur

Saturday, January 31st, 2015

Article source: LINK arkitektur

Ringve – Norway`s National Music Museum is located on a hill on the Lade peninsula near Trondheim with great views of the cultural landscape and Trondheimsfjorden surrounding the site. The buildings, situated in a typical homestead arrangement, were erected from 1740 to 1952. All of the buildings are worthy of protection. The Ringve National Music Museum has a national mandate to conserve and convey both music and musical instruments. The museum is fitted with a new extension as well as rehabilitation and refurbishing of the existing buildings. The extension is located outside of the stead enclosure as a “black box” for temporary exhibitions. The design of the building is in part inspired by the resonance boxes usually featured in many musical instruments. From the media library, you will find beautiful views of the botanic garden surrounding the estate. A new common entry area with a reception, museum store and café connects both the permanent and temporary exhibitions. In addition, the old banquet hall has also been upgraded and refurbished. One of the main goals of the project was to secure an environmentally friendly design throughout, and the new extension is Norway’s first museum building built in compliance with the passive house standard. A new elevator was installed to secure accessibility for all visitors in the new museum complex.

Image Courtesy © Harald Oren/Ringve Museum

Image Courtesy © Harald Oren/Ringve Museum

  • Architects: LINK arkitektur
  • Project: Norway`s national music museum (Extension, restoration)
  • Location: Lade, Trondheim
  • Photography: Harald Oren/Ringve Museum
  • Software used: ArchiCad
  • PROCUREMENT: 1. Prize, 2010 Competition
  • BUILDER: Stiftelsen Ringve Museum
  • GROSS AREA: 910 m2, 1 300 m2 refurbished
  • COST: NOK approx. 40 mill
  • STATUS: Completed 2013

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise