Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘S/W’ Category

Hansen, Mixed Use Building in Athens, Greece by AREA, Architecture Research Athens

Tuesday, February 21st, 2017

Article source: AREA, Architecture Research Athens

This project redefines the mixed-use housing typology of the “polykatoikia”, ubiquitous in Greek cities, in one of the most dense urban neighborhoods of Athens’ center, Patissia. An L-shaped plan is dictated by site orientation and adjacent building mass, creating a small garden to the South. The vertical arrangement of different programs, typically integrated behind a uniform facade of duplicate floors, is articulated here as a “sectional” facade: individual floor levels appear to extend different lengths along the street, varying the relationship of closed to open space at each floor. Along the street, the mass of the building is lifted to provide broad visual access to the private garden, and allow room for two vehicles. At each level of the building, an exterior or transparent space \”bridges\” the street to the backyard along the East party line, whereas the most sheltered interior spaces are concentrated along the opposite party line. This results in a double strategy. On the one hand, the careful manipulation of the building code incorporates a pilotis, a pergola and covered outdoor spaces, creating a porous civic facade that subverts the requirement for the building’s mass to continue that of its neighbors. On the other hand, the near-absence of protruding balconies brings the building’s interior closer to the realm of the street.

Building’s main facade, an exterior or transparent space “bridges” the street to the backyard along the East party line, Image Courtesy © Vassilis Makris

  • Architects: AREA, Architecture Research Athens (Styliani Daouti, Giorgos Mitroulias, Michaeljohn Raftopoulos)
  • Project: Hansen, Mixed Use Building in Athens
  • Location: Athens, Greece
  • Photography: Vassilis Makris
  • Software used: Autocad
  • Civil Engineer: Thanos Giannimaras
  • Mechanical Engineer: Panos Kampoukos
  • Landscape Architect: Katerina Gkoltsiou
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 401.40sqm
  • Completion Year: 2016

(more…)

Moustiquaire Maurel-Coulombe in Québec, Canada by Guillaume Pelletier Architecte

Sunday, February 19th, 2017

Article source: Guillaume Pelletier Architecte 

Project Description

Canards Maurel-Coulombe is an artisanal farm that produces the finest Foie Gras in Quebec.

The clients wanted to create a space where customers could have a total gourmet experience of duck foie gras.  Like a Japanese tea room, this project is a space where art, nature, tradition & gastronomy becomes one. The contemporary exterior screen porch is an extension of an old traditional wooden house. The wood timber structure is placed in a way to make a visual connection between the farm and the products boutique.   The tasting room faces the landscape from where you can see the ducks in the field. By night, the screen porch becomes a lantern.

Image Courtesy © Saul Rosales

  • Architects: Guillaume Pelletier Architecte
  • Project: Moustiquaire Maurel-Coulombe
  • Location: Saint-Jean-de-Matha, Quebec, Canada
  • Photography: Saul Rosales
  • Software used: Autocad and SketchUp
  • Construction: Dominic Heneault
  • Gross Built Area: 256 ft2
  • Completion Year: 2016

(more…)

Residential House Cologne Hahnwald in Köln, Germany by Corneille Uedingslohmann Architekten

Friday, February 17th, 2017

Article source: Corneille Uedingslohmann Architekten

The original planning brief foresaw an adaptation of the existing house, which was inhabited by the building owner at the time. The home owner’s driving aspiration for the project was the integration of a swimming pool with a visual relationship to the outside. After many design variations and the exhaustion of all building parameters it became clear this would not be feasible within the constraints of the old house. However the strong desire for a private swimming pool remained, leading the owner to the courageous decision to tear down the original house and build new in order to realize their ideas.

Image Courtesy © Michael Neuhaus

  • Architects: Corneille Uedingslohmann Architekten
  • Project: Residential House Cologne Hahnwald
  • Location: Köln, Germany
  • Photography: Michael Neuhaus
  • Software used: Bentley Microstation Connect, Adobe Photoshop CC, Ava Orca
  • Property size: 995 sqm
  • Living Area: 266 sqm
  • Other Area: 207 sqm
  • Completion: 2016

(more…)

Oslo Skatehall in Norway by DARK Arkitekter AS

Friday, February 17th, 2017

Article source: DARK Arkitekter AS 

Skateboarding was banned in Norway on 1 September 1978, with the intention of preventing serious accidents. This did not discourage the skateboarders, and the skateboarding scene grew steadily. When the ban was lifted in 1989 the interest exploded. Skateboarders went from being lawbreakers to celebrities and youth idols. In January 2017, 28 years after the ban was lifted, Oslo finally got its own custom-built venue for the today a well-established sport. Oslo Skatehall stands now as the best custom-designed skatepark, and one of the largest of its kind in northern Europe.

Image Courtesy © Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

  • Architects: DARK Arkitekter AS
  • Project: Oslo Skatehall
  • Location: Stavangergata 28, Oslo, Norway
  • Photography: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF and Lars Gartå/DARK
  • Software used: SketchUp, Revit
  • Client: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
  • Landscape architect: Rambøll/Landskapsfabrikken
  • Interior skateboard elements: Glifberg+Lykke/IOU Ramps
  • Contractor: Varden Entreprenør AS
  • Area: 2.300 sqm + 640 sqm exterior skatepark
  • Project year: 2017

(more…)

Dafundo Apartment in Lisboa, Portugal by Joao Tiago Aguiar Arquitectos

Friday, February 17th, 2017

Article source: Joao Tiago Aguiar Arquitectos

Built with tabique (traditional wooden partitions), this building situated on the river bank of the Dafundo area, develops a privileged relationship with the river.

The future residence of a couple who are marine biologists, the intervention had as its main premise the perusal of this relation with the water, in a way to allow its visibility in as many as possible points of the house.

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: Joao Tiago Aguiar Arquitectos
  • Project: Dafundo Apartment
  • Location: Lisboa, Portugal
  • Photography: FG+SG
  • Software used: Autocad, Word, Excel
  • Architecture Collaboration: Renata Vieira, Ana Caracol, Sílvia Amaral
  • Builder: Oficina Dos Sonhos
  • Surface Area: 140m2
  • Built Area: 140m2
  • Project: 2010/2011

(more…)

A Cutting Edge Pharmacy in Himeji, Japan by KTX archiLAB

Thursday, February 16th, 2017

Article source: KTX archiLAB

In Japan, two major types of pharmacies can be found. The first is the drug store, or what can be described as retail pharmacies. This type offers services related to basic medicines as well as parapharmaceutical products. The second type is the dispensing pharmacies, usually related to a nearby clinic or hospital. In this type of pharmacies, the products are prepared in the backyard after the customer presents prescription issued by his doctor. Once prepared, the pharmacist has to explain to the customer about the prescription.

Image Courtesy © Stirling Elmendorf

  • Architects: KTX archiLAB
  • Project: A Cutting Edge Pharmacy
  • Location: Himeji, Japan
  • Photography: Stirling Elmendorf
  • Software used: Vectorworks

(more…)

San Jacinto Building in Austin, Texas by Specht Architects

Thursday, February 16th, 2017

Article source: Specht Architects 

The original poured-in-place concrete warehouse in downtown Austin dates from the early 1900s and is a prime example of the type of building that once populated the warehouse district. Built alongside a once active railroad spur, the building was purchased from its original owner who had performed almost no alterations to the 1915 building. The original concrete frame and brick infill building had been in continuous use as an unconditioned storage space and suffered from what we call “benign neglect”—it hadn’t been upgraded, but it hadn’t been messed up, either.

Image Courtesy © Taggart Sorenson

  • Architects: Specht Architects (Specht Harpman)
  • Project: San Jacinto Building
  • Location: Austin, Texas, USA
  • Photography: Taggart Sorenson
  • Software used: Autocad

(more…)

Thinking Gallery Space in Taipei, Taiwan by Studio In2

Thursday, February 16th, 2017

Article source: Studio In2

The Thinking Gallery Space provides rental services for exhibitions, parties, and classes.

Design Concept:

Concretizing abstract thinking enables us to sketch outlines on paper. The orientations of thought are like angles and changes in light and shadow, and different people do not necessarily see details of pictures in the same way. Based on this, we derived a means by which to embody thought and created the Thinking Gallery Space, which allows us to enjoy the thinking process in a tranquil atmosphere.

Image Courtesy © Studio In2

  • Architects: Studio In2
  • Project: Thinking Gallery Space
  • Location: Taipei, Taiwan
  • Software used: Autocad and 3dS Max
  • Designer : Howard Yu, William Sun
  • Total Square Footage: 1,210 sq ft

(more…)

Villa PNK in Puglia, Italy by m12 AD

Thursday, February 16th, 2017

Article source: m12 AD

In Puglia, at the feet of the Frederick’s manor, a UNESCO heritage site, is located an innovative private residence, recently renovated to be in perfect balance with the surrounding environment and society.

The project of villa PNK has been entrusted to the m12 AD, led by architect Michelangelo Olivieri, who has accepted the challenge of transforming a country house in a sophisticated house, giving it a new appearance, but above all, making it a real example of sustainable and efficient energetically house.

Image Courtesy © m12 AD

  • Architects: m12 AD (Michelangelo Olivieri)
  • Project: Villa PNK
  • Location: Puglia, Italy
  • Software used: ArchiCAD

(more…)

Av.Roma Apartment in Lisboa, Portugal by Joao Tiago Aguiar Arquitectos

Thursday, February 16th, 2017

Article source: Joao Tiago Aguiar Arquitectos

The apartment was too compartmentalized in the social areas.

There was only one common bathroom, since the other was conditioned to the maid’s room, only accessible from the kitchen.

The main idea was to bring together living-room, entrance hall and kitchen in an uninterrupted space, giving access to other compartments through a single indoor hall. The elimination of the maid’s room also enabled increasing the kitchen and the reorganization of the bathrooms.

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: Joao Tiago Aguiar Arquitectos
  • Project: Av.Roma Apartment
  • Location: Lisboa, Portugal
  • Photography: FG+SG – FOTOGRAFIA DE ARQUITECTURA
  • Software used: Autocad, Word, Excel
  • Architecture Collaboration: Renata Vieira, Ruben Mateus, João Nery Morais, André Barreiros Silva
  • Builder: A Renovadora Construções, Lda.
  • Surface Area: 180m2
  • Built Area: 180m2
  • Project: 2014/2015

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy