Open side-bar Menu

Archive for the ‘S/W’ Category

Cvetkova Apartments in Murska Sobota, Slovenia by Andrej Kalamar

Sunday, March 4th, 2012

Article source: Andrej Kalamar

Apartment buildings are located in a redeveloped downtown area that has recently been converted from derelict industrial to public and residential use. Despite its central position in the city, the site is removed from main roads and downtown bustle. Next to the new music school on the north of the city block, three apartment buildings rise from a green surface. Their positions reflect the heterogeneous surroundings; variety of directions influences the varying orientations of the volumes. As there are no parallel facades, each apartment can establish an individual character without obstruction.

Image Courtesy Miran Kambič, Studio Kalamar

  • Architects: Andrej Kalamar – Studio Kalamar
  • Project: Cvetkova Apartments
  • Location: Murska Sobota, Slovenia
  • Structural Engineering:Dušan Arko
  • HVAC Engineering:Jože Velnar
  • Electrical Engineering:Aleš Matuš
  • Client: Imo-Real d.o.o.
  • Software used: AutoCAD and 3DS Max


Cliff House in Ontario, Canada by Altius Architecture (designed using ArchiCAD)

Saturday, March 3rd, 2012

Article source: Altius Architecture Inc.

Set on the Cliff-side of a much-cherished lake, this cottage seeks to enhance the extraordinary surrounding scenery through the thoughtful integration of building elements with the natural assets of the site and terrain. This dwelling emerges form the rock formation of the cliff using the same local granite to form its base. A central core acts as an anchor that circulates movement, light and air into the living spaces that pinwheel and cantilever off into the landscape. In spite of its modest scale, the residence easily accommodates the family of four by providing amenity for dinning, cooking, living, reading and sleeping which are each carefully tuned to the unique view, light and breezes of the cliff. To balance the heavy mass derived from the fireplaces; cantilevered volumes, flying roofs and floor to ceiling glass are used to achieve a lightness of form as it works to bring the lake into the living spaces.


Exterior view

  • Architects: Altius Architecture Inc.
  • Project: Cliff House
  • Location: Muskoka Lakes, Ontario, Canada
  • Date of Occupancy: August 2009
  • Area: 3,200 sf
  • Lead Design Architect: Trevor McIvor, Tony Round
  • Architecture: Trevor McIvor, Tony Round: Altius Architecture Inc.
  • Engineer: Christopher Cucco: CUCCO engineering + design
  • Mechanical Consultants: Paul Shrigley: Sunburn Mechanical; Chip Loughead: Gravenhurst Plumbing, Heating & Electric
  • Construction Management: Trevor McIvor, Tony Round: Altius Architecture Inc.
  • Construction Consultants: Doug Orchard: Orchard Contracting
  • Software used: ArchiCAD


Multiple Natures – Fibrous Tower in Taichung, Taiwan by soma (designed with Rhino and Grasshopper)

Saturday, March 3rd, 2012

Article source: soma

A new tower typology
The Taiwan Tower will become an innovative landmark people can identify with in present as well as in future times. Therefore the tower should not state a fixed message, but trigger people to invent their own interpretations of the tower’s meaning. To evoke multiply and diverse associations the tower has to be illusive and complex. It will become a dynamic and contemporary landmark that celebrates diversity.


  • Architect: soma
  • Project Name: Multiple Natures – Fibrous Tower
  • Location: Taichung, Taiwan
  • Client: Taichung City Government
  • Use: Observation Tower, Taichung City Museum, park
  • Competition: Taiwan Tower Competition
  • Software used: Rhino, Grasshopper, Processing and Karamba.


15° Off-White House in Holland Park, London in Paul McAneary Architects

Friday, March 2nd, 2012

Article source: Paul McAneary Architects

The clients requested a large space for their young family’s life. Paul McAneary Architects responded with an open-plan design concept, to remove all of the internal walls of the existing building without any trace of columns nor beams and to create a seamless connection from the entrance right through to the garden. A faceted ceiling-scape was designed to force light deeper into the ground floor plan.

Image Courtesy Ståle Eriksen

  • Architects: Paul McAneary Architects
  • Project: 15° Off-White House
  • Location: Holland Park, London
  • Completion Date: 2009
  • Contract Value: £ 150k
  • Area: 145 sqm
  • Client: Private Family
  • Design Team: Paul McAneary, Daniel Morgan, Matthias Laumayer,
  • Contractor: Typhoon
  • Supplier: Farrow & Ball
  • Photographer: Ståle Eriksen
  • Software used: Vectorworks


Clayfield House in Brisbane, Australia by Shaun Lockyer Architects

Friday, March 2nd, 2012

Article source: Shaun Lockyer Architects

In January 2010, clients commissioned SLa to do a ‘traditional’ build-in-under project to their 1890’s Queenslander that had already undergone a substantial renovation some years before. The house, while grand and in great condition, ignored the site attributes and did not adequately address the needs of contemporary living in the sub-tropics.

Image Courtesy Aperture

  • Architects: Shaun Lockyer Architects
  • Project: Clayfield House
  • Location: Clayfield, Brisbane, Australia
  • Project Team: Shaun Lockyer – Design Principal; Lucy Hyndman – Project Architect; Jen Lambkin – Architect; Richard Pain – Architectural Technician; Corinne Bolton – Interiors
  • Structural Engineer: Westera Partners
  • General Contractor: BR Wales Pty Ltd
  • Project Year: 2011
  • Floor Area: 450m² (all inclusive of indoor, outdoor and garage areas)
  • Photographs: Aperture Photography
  • Software used: AutoCAD


Southold Animal Shelter in New York by Studio a/b Architects

Friday, March 2nd, 2012

Article source: Studio a/b Architects

AIA Peconic Chapter, Merit Award, 2010

An animal shelter is complex, being hospital, refuge, prison, school, community center, and shop. The program required multiple small rooms configured for both interconnections and separations, which careful zoning reinforces. The main entrance divides healthy visits from drop-offs. There are separate entrances for night deliveries of animals, public access to the community room, goods delivery and access to exterior dog runs. Most rooms require exterior exposures for fresh air, sunlight and access.  Sound, safety, air quality and sanitary controls have stringent requirements. A dense, circulation mesh results. To provide expansive places in a compact plan, day-lighting and visual connections between and through spaces are provided.

South façade (Image Courtesy studio a/b architects)

  • Architects: Studio a/b Architects
  • Project: Southold Town Animal Shelter 2009
  • Location: Southold, New York
  • Program: Animal Shelter for Southold Town
  • Structure: NRG concrete masonry units, single wythe, one story.
  • Materials: Asphalt shingles on roof; NRG concrete masonry units split surface on exterior walls; GWB on ceilings, partially sprayed with acoustic material; Epoxy coated floors and walls;
  • Contractor: Construction Consultants, L.I.
  • Site Area: 58,000 sq. ft.
  • Floor Area: 6,910 sq. ft.
  • Photography: studio a/b architects
  • Software used: AutoCAD


Hewitt Ave House in Toronto, Canada by Altius Architecture (designed using ArchiCAD)

Friday, March 2nd, 2012

Article source: Altius Architecture

Located in Torontoʼs Bloor West Village neighbourhood the Hewitt Avenue House was conceived as an urban home that places a bold emphasis on natural materials, sustainable design and contemporary living. The home was constructed on the site of an existing home typical of Torontoʼs older neighborhoods and just steps from Bloor Street. While renovation was considered, rebuilding was the most cost effective way to achieve the project goals to create free flowing open plan spaces with natural day lighting, ventilation and a high performance envelope.

Image Courtesy Altius Architecture Inc.

  • Architects: Altius Architecture
  • Project: Hewitt Ave House
  • Location: Toronto, Canada
  • Software used: ArchiCAD


Pass Museum in North Tyrolean, Austria by Timmelsjoch

Friday, March 2nd, 2012

Article source: Timmelsjoch

The new Pass Museum on the North Tyrolean side juts out like an erratic boulder into the South Tyrolean side, underlining the cross-border nature of the Timmelsjoch Experience. The “Ice Cave” inside the museum pays tribute to the pioneers of the High Alpine Road and their remarkable accomplishment.

Discover all about…

…the history of the Timmelsjoch High Alpine Road.
…the name Timmelsjoch.
…a brooch dating back to the pre-Christian era.


Exterior View

  • Architect: Timmelsjoch
  • Name of Project: Pass Museum
  • Location: North Tyrolean, Austria
  • Software used: Autocad architecture 2008


Mill City Museum in Minneapolis, MN by MS&R Architecture

Friday, March 2nd, 2012

Article source: MS&R Architecture

The Mississippi River is an unbroken thread running through the history of the City of Minneapolisand the Northern Plains region. Saint Anthony Falls—the only waterfall on the Mississippi—has attracted people to the region for thousands of years. By 1880, the falls’ massive power was harnessed to drive the turbines in Minneapolis’ monster flour mills, grinding wheat from the vast western plains into flour.

Mill City Museum


  • Architects: MS&R Architecture
  • Project: Mill City Museum
  • Location: Minneapolis, MN
  • Software used: AutoCAD


The Lanes in Cambridgeshire, UK by Mole Architects

Friday, March 2nd, 2012

Article source: Mole Architects

Designed by MOLE Architects the aim of the project was the refurbishment of an existing unprepossessing 2-bedroom 1960’s Bungalow in the village of Over, Cambridgeshire. The completed building includes the reorganisation of the internal rooms to include main and guest bedroom, opening up of garden room at the rear to be used as a main living space, focusing on an existing magnolia tree, attic space, and the addition of utility room and incorporation of garage into main house. Most significantly, the front North façade of the building has been completely remodelled into a saw-tooth elevation composed of 4 pitches clad in vertical Siberian larch boarding.


Exterior View

  • Architect: Mole Architects
  • Name of project: The Lanes
  • Location: Cambridgeshire, UK
  • Clients: Patricia & Michael Sumpter
  • Start on site date: March 2010
  • Date of completion: October 2011
  • Software used: Vectorworks


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy