Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘S/W’ Category

Podčetrtek Traffic Circle in Podčetrtek, Slovenia by ENOTA Architects

Wednesday, February 6th, 2013

Article source: ENOTA Architects

The Podčetrtek Traffic Circle is built on a regional road located between the municipal sports hall with open-air sports grounds on one side and a spa centre with numerous swimming pools and hotels on the other side. It is primarily intended to slow down the traffic in this consequently very busy area as the main accesses to both complexes also connect to the traffic circle. The design of the roundabout’s central island thus references the appearance of both facilities and marks the entrance points to the destinations of the visitors to either of the programme centers.

Image Courtesy Miran Kambič 

  • Architects: ENOTA Architects
  • Project: Podčetrtek Traffic Circle
  • Location: Podčetrtek, Slovenia
  • Photography: Miran Kambič 
  • Type: Commission 
  • Year: 2012 
  • Status: Completed 2012 
  • Size: 380 m2 
  • Budget: 33.000 EUR 
  • Client Terme Olimia 
  • Project team: Dean Lah, Milan Tomac, Alja Černe, Tjaž Bauer
  • Software used: AutoCAD and Rhino-grasshopper

Grundfos Dormitory in Aarhus, DK by CEBRA

Tuesday, February 5th, 2013

Article source: CEBRA

One of Grundfos Dormitory’s remarkable characteristics is providing student housings in the heart of Aarhus’ new harbour front development – that is, a low cost residential building on a very attractive site. Like many other industrial harbor fronts, the former container port of Aarhus is being transformed into a dynamic new neighborhood. Grundfos Dormitory is one of the first finished projects in the area that on completion will be home to 7,000 inhabitants and provide 12,000 workplaces. Its total site area amounts to 800,000 m2 making this development one of Europe’s largest harbor front city developments.

Image Courtesy Mikkel Frost

  • Architects: CEBRA
  • Project: Grundfos Dormitory
  • Location: Grethe Løchtes Gade, Aarhus, DK
  • Commission: Private
  • Type: Turnkey contract
  • Category: Residential
  • Client: Engineering College of Aarhus
  • Software used: AutoCAD, Revit, Rhinoceros, VRay for Rhinoceros, Adobe Photoshop and Illustrator
    (more…)

Municipal Library of Greve in Chianti, Italy by mdu architetti

Tuesday, February 5th, 2013

Article source: mdu architetti

The New Municipal Library of Greve in Chianti, designed by mdu architetti, represents a further step, after the opening of the New Theatre of Montalto di Castro (Italy), in a period of prolific output for this Italian architecture studio, engaged in the realization of several projects inspired by a common thread: architecture as an urban fragment. The Libray of Greve in Chianti  interprets the theme, presenting itself as a light  sculptural volume in terracotta leaned on a travertine stone plinth. The terracotta facade, with its subtle texturals and graphic variations, is conceived as an abstract representation of the signs and colours in the  vineyards of the Chianti region.

Image Courtesy Pietro Savorelli

  • Architects: mdu architetti
  • Project: Municipal Library of Greve
  • Location: Chianti, Florence, Tuscany, Italy    
  • Program: library
  • Client: Municipality of Greve in Chianti, Florence, Italy
  • Architects: mdu architetti (Valerio Barberis, Alessandro Corradini, Cristiano Cosi, Marcello Marchesini)
  • Structural engineer: ing. Alessandro Incerpi
  • Mechanical and electrical engineer: ing. Gianluca Gori
  • Building and safety coordinator: geom. Fabio Alinari
  • Site construction supervision: Cristiano Cosi
  • Software used: Autocad LT for the project and construction documents

(more…)

Charles Smith Wines Tasting Room & World Headquarters in Walla Walla, Washington by Olson Kundig Architects

Tuesday, February 5th, 2013

Article source: Olson Kundig Architects

Winemaker Charles Smith approached our firm to design a new tasting room and office space that would match his rock and roll style. His approach to wine is captured by his trademark phrase: “It’s just booze – drink it!” The design team, led by Tom Kundig, was inspired by Charles’s in-your-face attitude to create a raw space that highlights the original aesthetics of the building while inserting highly flexible pieces, including a large unit dubbed the Armadillo. The resulting space can transform from an office, tasting room and retail store into a dining and entertainment venue.

Image Courtesy Olson Kundig Architects

  • Architects: Olson Kundig Architects
  • Project: Charles Smith Wines Tasting Room & World Headquarters
  • Location: Walla Walla, Washington
  • Project Team: Tom Kundig, FAIA, design principal; Les Eerkes, AIA, project manager; Chris Gerrick, LEED AP, project architect 
  • Contractor: Schuchart Corporation 
  • Consultants: Spearhead (fabricator); Turner Exhibits (gizmo engineer); KL&A Structural Engineers (structural engineer)
  • Completed: 2011
  • Size: 5,000 SF
  • Software used: Revit and Photoshop

Image Courtesy Olson Kundig Architects

Charles Smith Wines is located in downtown Walla Walla in the former Johnson Auto Electric building, constructed in 1917. The shell of the building—with original brick walls, wood trusses and a concrete floor—received minor structural updates but was otherwise left raw. The team highlighted the automotive history of the building by replacing garage doors with two custom, hand-cranked pivot doors that completely open the space to the street and form an awning for outdoor seating.

Image Courtesy Olson Kundig Architects

The concept of the drive-thru was important in the development of the design. Elements of the design, like the prefabricated Armadillo are “parked” within the space; other elements transform as needed, including floating “rafts” that serve as a seating area/stage, tasting tables that dock together to form a dining table, and a sliding panel that can function as a video screen. Vehicles—including delivery vans or taco trucks for catering—can literally drive through the space.

Image Courtesy Olson Kundig Architects

The Armadillo is a 70 foot long shell, measuring 12 feet high by 20 feet wide. It contains a conference room and workspaces for 14 people, including a semi-enclosed office space for Charles Smith and an enclosed space for accounting. L-shaped steel panels slide along the side and top of the structure, alternately opening it up to views of the tasting room and natural light from above or shutting it down for security and privacy. The panels also serve as a backdrop for Charles Smith Wines’ strong graphics, and are lined with cork in the inside, serving as an impromptu pin-up area. The design team collaborated with fabricators from Spearhead to design the structure as well as the custom furniture within it. Pieces were fabricated offsite and quickly assembled within the building, cutting down on construction time.

Image Courtesy Olson Kundig Architects

Awards Received
2013 AIA National Honor Award for Interior Architecture
2012 AIA Seattle Honor Award
2012 IIDA Northern Pacific Chapter INaward, People’s Choice
2012 Washington Main Street Program Awards, Outstanding Design or Rehabilitation Project Award

Image Courtesy Olson Kundig Architects

Image Courtesy Olson Kundig Architects

Image Courtesy Olson Kundig Architects

Villa Řitka in Czech Republic by Studio pha

Tuesday, February 5th, 2013

Article source: Studio pha

The basic idea is a kind of enclosure of the building in and on itself, and the use of the sloping ground to divide the building into a two-storey main residential part on the upper part of the land and a lower building containing the garages and entrance hall further down the slope. The result is essentially a two-storey house with a flat roof, positioned atop the concrete “retaining wall” of the lower structure. The house’s plan is of “U”-shape, or equally it could be described as a rectangle with an interior atrium open on one side to the surrounding landscape. Inside the atrium is a small pool, which ensures for this space pleasant cooling, reinforced by the system of louvered blinds against the sun.

Image Courtesy Filip Šlapal

  • Architects: Studio pha
  • Project: Villa Řitka
  • Location: Řitka, Czech Republic
  • Realization: 2011
  • Area: 490 m2
  • Author: Jan Šesták, Marek Deyl
  • Cooperation: Filip Tomášek , Gabriela Fišarová, Eva Bukovská, Tomáš Trojan
  • Statics: Hana Gattermayerová
  • Photo: Filip Šlapal
  • Software used: Autodesk AutoCAD, Autodesk 3ds Max, Adobe Photoshop

Image Courtesy Filip Šlapal

(more…)

Lordelo Pharmacy in Vila Real, Portugal by JOSÉ CARLOS CRUZ – ARQUITECTO

Sunday, February 3rd, 2013

Article source: JOSÉ CARLOS CRUZ – ARQUITECTO

The Pharmacy is located in Vila Real, in the centre north of Portugal and is part of a peripheral zone of the city where the environment does not have a consolidated and uniform image. In the absence of external references, it was chosen to create a building with an abstract and neutral character, reinforced by the absence of openings. With oval shape footprint, the two floors are fully aluminum coated corrugated and perforated. The only direct opening to the outside is the main entrance that gives access to the sales area. By changing the interior light and the symbol of pharmacy, the building gains dynamic, allowing the image variation from day to night. The store not only sells medicines but also has its own laboratory for compounding pharmacy.

Image Courtesy FG+SG

  • Architect: JOSÉ CARLOS CRUZ – ARQUITECTO
  • Project:Lordelo Pharmacy
  • Location: VILA REAL, PORTUGAL
  • Area: 522 m2
  • Design time: November 2010
  • Construction time: October 2012
  • Interior Design: JOSÉ CARLOS CRUZ – ARQUITECTO
  • Civil engineer: NORVIA
  • Mechanics Engineer:GET_Raul Bessa
  • Photography: FG+SG – Fotografia de arquitectura (www.fernandoguerra.com)
  • Software used: AutoCAD
    (more…)

O Dos Vasconcelos – Hotel Habita in Nuevo Leon, Mexico by Landa Arquitectos

Sunday, February 3rd, 2013

Article source: Landa Arquitectos

O Dos Vasconcelos is a mixed-use complex organized around a central, open-air public space with a circular plan. The parking area, the apartments and commercial spaces, and the hotel volume are all visible from the entrance level. The relation between the underground and the aboveground spaces, and the concentration of different functions in carefully crafted pieces, lends the complex a mechanical character –appropriate for a predominantly industrial city– which reminiscent of the early work of James Stirling.

Image Courtesy Javier Orozco

  • Architects: Landa Arquitectos
  • Project: O Dos Vasconcelos – Hotel Habita
  • Location: San Pedro Garza Garcia, Nuevo Leon, Mexico
  • Formal Name Of Building: O Dos Vasconcelos / Hotel Habita Monterrey
  • Architect Design: Arq. Agustin landa vertiz
  • Completion Date (Month And Year): October 2008
  • Project Team: Roberto Garcia, Rolando Martinez, Cecilia Dominguez, Edna Garza, Enrique Yañez, Claudia Carreno, Jorge Corcuera
  • Photographers: Javier Orozco, Rodrigo Ramos, Undine Pröhl
  • Square Meters: 40,000 m2 of Mixed-Use Complex. The part of the hotel corresponds 1,800m2
  • Client: Grupo Habita
  • Software used: AutoCAD

(more…)

Prato Lofts in Tuscany, Italy by mdu architetti

Sunday, February 3rd, 2013

Article source: mdu architetti

The Prato Lofts, designed by the italian architecture studio mdu architetti, is an investigation on the deep and complex relationships between the public space of the city and the intimacy of the private space of living. The Prato Lofts interpret the theme, generating quite inner spaces for the everyday life related to themselves and to the mutations of the sky, that are concealed from the urban chaos by a silent concrete wall.

Image Courtesy Pietro Savorelli

  • Architects: mdu architetti (Valerio Barberis, Alessandro Corradini, Cristiano Cosi, Marcello Marchesini)
  • Project: Prato Lofts
  • Location: Tuscany , Italy
  • Program: transformation of an old warehouse in 5 lofts
  • Client: CDM immobiliare
  • Collaborators: Nicola Becagli, Michele Fiesoli
  • Structural engineer: Venturi & Motta
  • Mechanical and electrical engineer: Venturi & Motta
  • Site construction supervision: Marcello Marchesini
  • Building cost: € 750.000
  • Dimentions : Roofed area: 360 sqm
                                     Gross area: 703 sqm
                                     Volume: 2.113 cubic meters
  • Materials: pigmented concrete
  • Schedule: Design: 2004 – 2005
                             Ground breaking: 2006
                             Completion: 2008
  • Photographer: Pietro Savorelli, mdu architetti
  • General contractor: Bassi Danilo & c. – Prato
  • Software used: Autocad LT for the project and construction documents

(more…)

DMB House in Montagna, Italy by act_romegialli

Saturday, February 2nd, 2013

Article source: act_romegialli

The project is located on the ground  of the alluvial cone of the Davaglione stream in Montagna, Valtellina, Italy.

To the east of the plot there are the public street and the wall of the stream bank, to the south there is a private house built departing from the right distances from the border, so the quality view is completely obstructed on this side.

Image Courtesy @ filippo simonetti ,act Romegialli

  • Architects:  act_romegialli
  • Project: DMB House
  • Location: Montagna, Valtellina, Italy
  • Art: French Fasulo – sandro fistolera – piero Zambuto
  • Structures: study moncecchi associated
  • Plants: study aquaengineering
  • Photos: © filippo simonetti,  © act Romegialli
  • Chief architects: Gianmatteo Romegialli, Angela Maria Romegialli, Erika Gaggia
  • Software used: Vectorworks
    (more…)

Pedras Salgadas Eco-Resort in Portugal by RA Architectural & Design Studio

Tuesday, January 29th, 2013

Article source: RA Architectural & Design Studio

The new Eco-resort of Parque de Pedras Salgadas, Portugal, consists of a set of seven small houses in perfect harmony with the surrounding outstanding nature.

Designed in a modular prefabrication system but flexible to adapt to the specific places within the park, these houses result in several different combinations of the same three modules (entrance/bathing – living – sleeping) creating different morphologies and different dialogues with the surrounding nature, wisely occupying the empty spaces between the trunksof large trees and, at the same time, allowing each home to be unique, special and worth visiting.

Image Courtesy FG + SG

  • Architects: RA Architectural & Design Studio
  • Project: Pedras Salgadas Eco-Resort
  • Location: Pedras Salgadas, Portugal
  • Architects: Luís Rebelo de Andrade & Diogo Aguiar
  • Collaborators:  Madalena Rebelo de Andrade, Raquel Jorge, João Jesus
  • Project Area: 1 EcoHouse — 52,92 m2 \ 12 EcoHouse2 — 635,04 m2
  • Client: UNICER
  • Constructor: Modular System
  • Photographs: FG + SG
  • Software used: ArchiCAD & Rhino

(more…)

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise