Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘S/W’ Category

Folded house in Cas Capità, Marratxí by juana canet rossello

Tuesday, June 12th, 2012

Article source: juana canet rossello

The site is located in a row housing development , close to the aerodrome and the village of Marratxi and not far from Palma. The area has a mainly residential character with very few premises on ground floor, from time to time a restaurant or a bar. The plot is a rectangular corner, that cannot be entirely occupied, on the contrary the construction needs to set back from the main street and pull forward from the other limit.

Image Courtesy jose hevia

  • Architects: juana canet rossello
  • Project: Folded house
  • Location: Cas Capità, Marratxí
  • Type: Single house, premise and parking spaces
  • Team: Juana Canet arquitectos in collaboration with Mª Pilar Riera Vicens. www.juanacanetarquitectos.com
  • Software used: Autocad,3d max, Photoshop, Rhino

Image Courtesy jose hevia

  • Photography: www.josehevia.es  
  • Developer: Private client 
  • Constractor: Construcciones Hidalgo Campoy s.l. 
  • Surface: 228,45 m2  
  • Contract value: 261.757,48 €  
  • Data: Completed in January 2007

Image Courtesy jose hevia

The main goal of the Project is to get the maximum space for parking, premises and dwelling as the main demand of the client and we achieved that also providing natural light to all the spaces and cross ventilation to the main ones and creating living and singular spaces in all the construction at different levels.

Image Courtesy jose hevia

The strategies we followed are:

1_ The construction is lifted up from the road level.

By doing that, the ramp descending towards the garage ended up beeing shorter so we could get the maximum number of parking spaces and beeing able to provide natural light and ventilation to the garage.

2_ The construction is set back from the street and pull out from the back of the plot.

So the front of the plot remains open which becomes a public space and people can gain access to the premises which could be seen from the street. This difference in height makes the front court to be an in-between space.

The lateral limit of the plot is made by a single wall which also forms part of the enclosure of the premises, with a top part of “fenêtres en longueur” that separates conceptually the dwelling. Where this wall is passing by the courtyards it becomes more permeable.

The back of plot becomes a private courtyard that also incorporates skylights at the ground level to light the garage.

Image Courtesy jose hevia

3_.The roofing of the house is folded up.

The program organization follows the logical use’s order in terms of public and private, so the higher you go the more private the space becomes.
The staircase which leeds to the upper level is placed by the party wall and is lighted from a skylight placed at the terrace level. We arrive at the center of the house.

At the interior of the house, the private spaces of the dwelling (bathrooms and bedrooms) are packed by the party wall, there are no corridors.

The roofing is folded up in order to achieve, at the one side a double height unique space to allocate the kitchen, living and dining area, and at the other one, enough height to acommodate a mezzanine which will allow to exit towards the terrace that has views to the Sierra de Tramuntana. The continuity of the roof is given by a window which becomes skylight.

In the main level of the housing a canopy area is created at the front area which will allow to have an external space designed to be protecting the big window with an external skin.

Image Courtesy jose hevia

4_The scale of is worked out with the materials.

The external wall is cladded in slate stones as an independent element. Then the folded roofing is cladded in limestone mares. The front and the back of the dwelling is rendered at first level and at ground level has a glass and aluminium facade.

Plan

Section

Section

Plan

Plan

Palm Springs Animal Care Facility by Swatt | Miers Architects

Sunday, June 10th, 2012

Article source: Swatt | Miers Architects

The Palm Springs Animal Care Facility represents a unique public/private partnership between the City and Friends of the Shelter.  Located on a 3 acre site across from the City’s Demuth Park, the exterior design reflects Palm Springs’ unique mid-century architectural heritage.  While creating an Animal/People Community Center ambiance the facility features a central indoor/outdoor kennel design with public adoption access within an inviting garden courtyard equipped with misters and fabric shade structures.  Also included are indoor cat community rooms, special canine “living rooms” adjacent to an indoor/outdoor socialization area, a training room for educational and community evening uses, and a fully equipped clinic for in-house medical procedures.  The project has been designed as an equivalent “silver” LEED facility with a special emphasis on water conservation, wherein recycled water from the adjacent sewage treatment plant is used for cleaning all animal areas and for landscape irrigation.

Adoption Entrance Garden

  • Architects: Swatt | Miers Architects
  • Project: Palm Springs Animal Care Facility
  • Location: Demuth Park, Palm Springs
  • Site Building Area Size – 21,000 SF
  • Construction Type – Type V non-rated
  • Design Team: George Miers, AIA, Project Designer/Principal in Charge; Tim Hotz, AIA, Job Captain, Aaron Harte, AIA, LEED AP, Construction Administrator; Maureen Cornwell, Interior Designer
  • Software used: AutoCAD and Google Sketchup

(more…)

SC PTV House in Nayarit, México by Luis Aldrete Arquitectos

Saturday, June 9th, 2012

Article source: Luis Aldrete Arquitectos

The proposal is the result of a process that is based on three variables which together articulate and give the narrative to ideas. The first responses how to adapt the piece to the land being consistent with their morphology to achieve better orientation, privacy and views in greater depth of field.

The second has to do with the idea orientations to analyze the context that we find in the background, it means, the distant views of the mountains where we find the similar lines between the mountains and rooftops.

Image Courtesy Paco Pérez Arriaga

  • Architects: Luis Aldrete Arquitectos
  • Project: SC PTV House
  • Location: Nuevo Vallarta, Nayarit, México
  • Project manager: Cynthia Mojica
  • Design team: Luis Aldrete, Cynthia Mojica, Arturo Galindo.
  • Collaborators: Cynthia Mojica, Arturo Galindo.
  • Engineers: VAO
  • Landscape architects: Arte Verde
  • Contractor: BLU Constructores
  • Lighting design: IXAYA
  • Surface: 714 m2
  • Project end date: April 2012
  • Photographer: Paco Pérez Arriaga
  • Software used: Autocad and sketchup

(more…)

Klaksvík City Center in Klaksvík, Faroe Island by Kubota & Bachmann Architects_LCC

Saturday, June 9th, 2012

Article source: Kubota & Bachmann Architects_LCC

The first step towards future Klasvík is a central situated square referring to the former landscape (the beach) in formations of the ancient building material the stone and the new industrial history – the beginning of Klaksvík – the stone pavements for drying fish – «Fiskastykki». The new Klaksvík will meet in a environment describing the essence of Klaksvík with the new layer of today´s life in an urban space for people to meet, engage and live modern life.

SUMMER VIEW

  • Architects: Kubota & Bachmann Architects_LCC
  • Project: Klaksvík City Center
  • Location: Klaksvík, Faroe Island
  • Client: Klaksvík Town Municipality
  • Type of Competition: Open International Competition
  • Program: Appartement, Commerces, Administration office, Tourist information office, Hotel, Library, Sailing sea museum, culture house, bus terminal, versailles orangerie concept glass house, parking and public square
  • Software used: Rhino, 3DS max and Photoshop

(more…)

RGB Project Made in China by Archiactivity

Saturday, June 9th, 2012

Article source: Archiactivity

A symbol of China’s, the Great Wall (GWC) snakes through the countryside over deserts, hills and plains. The GWC was created under Qin Empire (221-206 BC), but most of the current wall dates from de Ming Dynasty (1368-1644), with approximately 6.400Km. Around 40% has disappeared, 20% has been restored and 40% is in poor condition, in approximately 2.450Km to apply RGB_Project This proposal aims to generate the occasion and potential of the GWC as a main axis through the northern China, in the boundary with Inner Mongolia, a region that is important as a potential break for advancing desertification and climate change, to generate Green_Spots along this natural path in sustainable and replicable landscape structures to help stop desertification, revitalize the area and be an asset to the population: the N=MxRGB_Project.

RGB Project Made in China

  • Architects: Archiactivity
  • Project: RGB Project
  • Location: China
  • Software used: sketchup, v-ray and gimp

(more…)

Spruce Art Center in Zhejiang, China by LYCS Architecture

Saturday, June 9th, 2012

Article source: LYCS Architecture

Located in Hangzhou, Zhejiang, China, the site is flush with mature spruce trees and a pre-existing one-storey abandoned structure. The design is a mixture of two fundamental challenges in architecture: to evoke new spatial meaning while reconciling an existing structure, and to produce a formal language that can be dynamic and strong, yet carefully caress spruce trees. The Spruce Art Center design is inspired by traditional architectural aesthetics from the southern region of the Yangtze, known as the most desirable place to live in China. The architecture of this region is known to exude an intimate connection to water and to high-profile cultural institutions and people.

Rendering: Atrium

  • Architects: LYCS Architecture
  • Project: Spruce Art Center
  • Location: Zhejiang, China
  • Project Leader: RUAN Hao, ZHAN Yuan
  • Design Team: YANG Meng, LI Yan
  • Software used: Rhino and AutoCAD

(more…)

Buchter Retreat in Orcas Island, Washington by David Coleman Architecture

Friday, June 8th, 2012

Article source: David Coleman Architecture

Program: A 2000 square foot vacation retreat located on a 15 acre wooded site littered with  glacial ledge in Washington’s San Juan islands to accommodate two sisters and their spouses.
Design: Our clients had long envisioned developing a cluster of buildings on the site, carefully  sited to preserve the rugged, natural landscape. In keeping with this vision, we endeavored to  create a modern rendition of the “summer camp,” complete with sleeping pavilions, a great room  and covered porches, all inspired by the platform tents and national park lodges of the late 19th  century.

The Buchter Residence

(more…)

Block No.5 Residential Area in Moscow, Russia by TOTEMENT | PAPER

Friday, June 8th, 2012

Article source: TOTEMENT | PAPER

The architectural concept has been worked out to be presented at the second round of the competition on building of  “Science & Technology Park “-“Innovation Center” residential areas (it is located outside the Moscow Ring Highway; in 2010 its architectural concept was won by “AREP” company) declared by Skolkovo Foundation together with Strelka Institute. At the present moment the design of “Science & Technology Park” is being worked out by five teams which include both Russian and foreign designers.

Block No.5 Residential Area

  • Architects: TOTEMENT | PAPER
  • Project: Block No.5 Residential Area
  • Location: Moscow, Russia
  • Software used: Archicad and 3DMax

(more…)

6D Research Center in Aarhus V, Denmark by IAMZ design studio

Friday, June 8th, 2012

Article source: IAMZ design studio

Philosophical :

In Encyclopedia of dimensions .. Stage of the 6-D followed by a stage is the stage of the 5-D “rhythm”, which  combining the 2 d and the 3-D at the same time This is the dimension used in the design of this building, so-called 6-D.

The building represents a conflict of civilization and time,  mass No. 1 spins with a clock, to reflect the cultural future of civilization Mass No. 2 and begin to rotate counter-clockwise to reflect the tradition and originality, then turning back on track when it coincides with Mass No. 1 Mm shown reflects the blending of science and civilization, and confirms, culture effects  on science and current research.

6D Research center

  • Architects: IAMZ design studio
  • Project: 6D Research Center
  • Location: Aarhus V, Denmark
  • Project Architect : Ahmed Elseyofi
  • Area : 48000 m2
  • Software used: 3ds max, Autocad, Photoshop

(more…)

Mensa Moltke in Karlsruhe, Germany by J. MAYER H. Architects

Friday, June 8th, 2012

Article source: J. MAYER H. Architects

A new canteen for the Technical College, Teacher Training College and the State Academy for Fine Art has been completed north of the Moltkestrasse. This new address will form an attractive new centre for the campus where the disciplines can meet, eat and exchange ideas.

Image Courtesy David Franck

  • Architects: J. MAYER H. Architects
  • Project: Mensa Moltke
  • Location: Karlsruhe, Germany
  • Project Team: Juergen Mayer H., Andre Santer, Julia Neitzel, Sebastian Finckh, Wilko Hoffmann, Marcus Blum
  • Competition Team: Juergen Mayer H., Dominik Schwarzer, Wilko Hoffmann, Ingmar Schmidt, Daria Trovato, Sebastian Finckh,
  • Concept-Schema Nutellagram: Jan-Christoph Stockebrand
  • International Competition: 2004
  • Project Date: 2005 – 2006
  • Completion: 2007
  • Software used: ArchiCad and FormZ

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise