Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘S/W’ Category

Center of Excellence in Finance Educational Lobby in Ljubljana, Slovenia by Arhitektura Jure Kotnik

Saturday, January 16th, 2016

Article source: Arhitektura Jure Kotnik

Center of Excellence in Finance (CEF) is an educational institution that shares knowledge and experience in banking and finance through workshops, seminars, tailored trainings, certification programs, and conferences. Their highly focused programs provide guidance for current and future tasks in reforming public finance and strengthening central banking.

Image Courtesy © Janez Marolt

  • Architects: Arhitektura Jure Kotnik
  • Project: Center of Excellence
  • Location: Ljubljana, Slovenia
  • Photography: Janez Marolt
  • Design coordination: Urška Zrinski, Jana Repanšek
  • Project year: 2015
  • Completion year: 2015
  • Cost: 7.000 €
  • Software used: Sketchup and AutoCad

(more…)

Museumplein Limburg in Kerkrade, Netherlands by Shift Architecture

Wednesday, January 13th, 2016

Article source: Shift Architecture

Museumplein Limburg, designed by Shift architecture urbanism, has been completed in Kerkrade, a town at the Dutch-German border. Two new public facilities, Cube and Columbus, have been added to the existing Discovery Centre Continium. With these additions, Kerkrade hosts the first design museum in the Netherlands, the first inverse planetarium in Europe, as well as a wide range of new public amenities. Shift architecture urbanism’s design is an urban ensemble defined by clearly recognizable volumes, all connected by an elaborate underground public space. Museumplein Limburg formalizes the entrance into Kerkrade for both train passengers and visitors arriving by car from the main access road.

Connector, Image Courtesy © René de Wit

Connector, Image Courtesy © René de Wit

  • Architects: Shift Architecture
  • Project: Museumplein Limburg 
  • Location: Kerkrade, Netherlands
  • Team: Pieter Heymans, Rene Sangers, Davide Prioli, Thomas Grievink, Dalia Zakaite, Irgen Salianji, Mariya Gyaurova
  • Structural engineer design phase: ABT, Delft
  • Advisor building code and fire safety: Bureau Bouwkunde, Rotterdam, NL
  • Advisor Installations: Bremen Bouwadvies, Heerlen, NL
  • Construction management: Bremen Bouwadvies, Heerlen, NL
  • Contractor: Mertens Bouwbedrijf, Weert, NL
  • Contractor installations: Spie, Elsloo, NL
  • Execution construction: Van de Laar, Eindhoven, NL
  • Software used: Autocad

(more…)

Student Center Georgetown University in Washington DC by Ikon.5 architects

Wednesday, January 13th, 2016

Article source: Ikon.5 architects 

The New South Student Center at Georgetown University is a renovation and addition that transforms an existing mid century residence hall into a vibrant new university living room for undergraduate life. Inspired by the unique ‘Hoya Saxa’ (stones) identity of the Georgetown student body, the center creates an experience of study and casual living spaces carved out of interior and exterior stone edifices. The ‘Saxa’ living wall is a stone clad green wall that provides a natural bio-friendly character to the Great Room that overlooks the Potomac and is one of many design features that assist this project in achieving a LEED Gold certification. Inside the ‘Saxa’ living wall are 12 individual wood clad group study rooms with enhanced video display systems and writable glass partition for students to work on projects together or separately. The Riverside Terrace is an outdoor landscaped area that extends the living space of the Great Room outdoors and overlooks the Potomac.

view of portal from entrance to the Great Lounge, Image Courtesy © Brad Feinknopf

view of portal from entrance to the Great Lounge, Image Courtesy © Brad Feinknopf

  • Architects: Ikon.5 architects
  • Project: Student Center Georgetown University
  • Location: Washington DC, USA
  • Photography: Brad Feinknopf
  • Size: 45,000 SF
  • Software used: AutoCad

(more…)

URBAN ECO HOUSE in București, Romania by Tecon Architecture

Monday, January 11th, 2016

Article source: Tecon Architecture

The selection of the site for the future dwelling was determined by the proximity to Herastrau Park, which also determined the small size of the lot which is surrounded by undesirable neighboring areas.  A direct consequence of these conditions was the vertical development of the spaces (ground floor garage, first floor living quarters, second floor for sleeping area and the third floor for relaxation terrace/ spa to make up for the small and shady yard from the yard level).

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

  • Architects: Tecon Architecture
  • Project: URBAN ECO HOUSE
  • Location: București, Romania 
  • Photography: Cosmin Dragomir
  • Authors – architects in charge : arch. Bogdan babici, phd.arch. Eliodor streza
  • Coauthors architecture: arch. Tudor iacob, arch. Anca paunescu, arch. Monica streza, arch. Dragos fodoreanu, arch. Paul lipan weber
  • Structure: inginerie civila, eng. Gheorghe drugea, eng. Cristi voicu
  • Equipment- mechanical: Proing grup, eng. Lucian luca
  • Builder: Atehenaeum construct
  • Software used: AutoCAD, 3d Studio Max

(more…)

Monmouth Battlefield State Park Visitor Center in Manalapan, New Jersey by ikon.5 architects

Monday, January 11th, 2016

Article source: ikon.5 architects

Monmouth Battlefield State Park Visitor Center is a portal and orientation to a historic battlefield that figured prominently in the American Revolutionary War.  The building replaces an underutilized structure built for the Bicentennial with a more open pavilion that places primacy on the landscape of the battlefield as an important artifact.   Through its siting and generous use of large expanses of glass, the pavilion dramatically changes the visitor experience and frames views of the battlefield that were previously obscured.  Sited at the top of Combs Hill overlooking the Battlefield, the pavilion is conceived as a modern day primitive hut, templar in its siting, but diminutive in its appearance. Like a floating cloud above the summit, the visitor center is a one story structure that creates a cantilevered roof solar shade that frames views and protects the exhibits from the sun. In addition to the solar shade, the design incorporates a number of sustainable features in achieving a LEED Gold certification. The majority of the exterior of the enclosure is triple glazed low-e laminated glazing units permitting the maximum views, but minimizing heat gain and lost. The new visitor center occurs within the bounds of the existing site and land is not additionally disturbed to commence with this project. The new visitor center and renovated portions of the existing building is heated and cooled with a geo-thermal system. Rain water is collected on the roof and is channeled into a rain garden feature at the entry to the visitor center. Natural grasses and flora are planted adjacent to the structure to minimize maintenance and to encourage indigenous birds and reptiles to live on top of Combs Hill again.

view of visitor center from parking lot upon entrance to park, Image Courtesy © Jeffrey Totaro

view of visitor center from parking lot upon entrance to park, Image Courtesy © Jeffrey Totaro

  • Architects: ikon.5 architects
  • Project: Monmouth Battlefield State Park Visitor Center
  • Location: Manalapan, New Jersey
  • Photography: James D’ Addio- interior; Jeffrey Totaro- exterior
  • Client: The State of New Jersey
  • Structural Engineer: Thornton Tomasetti Engineering, Newark, New Jersey
  • Mechanical, electrical, Plumbing:  Altieri, Sebor, Weber engineers, Norwalk, Connecticut
  • Exhibition Design: Gallagher Design, Bethesda, Maryland
  • Software used: AutoCad 

(more…)

Villa Marichulegui in San Sebastián, Spain by Estudio Beldarrain

Monday, January 11th, 2016

Article source: Estudio Beldarrain

The good orientation and the view across the city of San Sebastian make Marichulegui villa a privileged place to live.

The house places, almost instinctively, the main spaces oriented diagonally looking for the sights to the Concha bay which are encased between two neighbour villages. To place the maximum possible number of spaces whit this condition, leads to group, apparently in a disordered way, tightening in the narrow front of the plot, as if they were the heads of a children group that who want to look through a little window at the same time. So, the interior space keeping its fluid and unitary condition, creates various areas where the nearest references disappeared in favour of the far sight.

Image Courtesy © Jesus Martín

Image Courtesy © Jesus Martín

  • Architects: Estudio Beldarrain
  • Project: Villa Marichulegui
  • Location: San Sebastián, Spain
  • Photography: Jesus Martín
  • Collaborator architect: Marta Badiola
  • Executive management: Jesus Mari Salaberria
  • Installations: Inconor Ingenieros Consultores
  • Structure: NB 35
  • Surface constructed: 560 m²
  • Developer: Private client
  • Software used: Autocad (more…)

The Castlereagh in Sydney, Australia by Tony Owen Partners

Monday, January 11th, 2016

Article source: Tony Owen Partners

The Castlereagh by Tony Owen Partners is a 16 storey apartment building located in the bustling heart of Sydney’s CBD. It contains 55 luxury apartments, retail and office space..

Image Courtesy © Tony Owen Partners

Image Courtesy © Tony Owen Partners

  • Architects: Tony Owen Partners
  • Project: The Castlereagh
  • Location: Sydney,  Australia
  • Software used: Autocad, Maya, Rhino, 3_d studio

(more…)

Urban intervention in Azul, Argentine by +Arqs

Thursday, January 7th, 2016

Article source:  +Arqs

The public space:

The intervention seeks to redefine the disjointed fragments of the city center, where by the new contributions to be incorporated in the future, is promoted to greater socialization, where public space acted as a landscape of events, meetings and exchanges.

Image Courtesy © +Arqs

Image Courtesy © +Arqs

(more…)

Kuopio City Theatre in Finland by ALA Architects Ltd

Thursday, January 7th, 2016

Article source: ALA Architects Ltd

ALA Architects has now completed the renovation and expansion of the modernist Kuopio City Theatre designed in the 1960s by architects Helmer Stenros and Risto-VeikkoLuukkonen.

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

Image Courtesy © Tuomas Uusheimo

  • Architects: ALA Architects Ltd
  • Project: Kuopio City Theatre
  • Location: Kuopio, Finland
  • Photography: Tuomas Uusheimo
  • Architect: ALA Architects Ltd.: Partners Juho Grönholm, Antti Nousjoki, JanneTeräsvirta and Samuli Woolston with HeikkiRiitahuhta, Toni Laurila, Pekka Sivula, Harri Ahokas, Petra Grisova, Vladimir Ilic, AuvoLindroos and JyriTartia
  • Collaborators: Insinööritoimisto Tanskanen (structural engineering), Granlund Kuopio (HVAC), Insinööritoimisto Tauno Nissinen (electrical engineering), City of Kuopio Survey Division (geo planning), Blue Node (theater technics), NCC Construction (construction)
  • Client: City of Kuopio
  • Type: Commission, 2010
  • Program: Renovation of the 1960’s theater 8,025 m2, expansion including a new studio stage 3,467 m2
  • Status: Building handed in in June 2014, theater re-opened in September 2014
  • Software used: AutoCAD Architecture and Rhinoceros 3D

(more…)

THE BERGERON CENTRE FOR ENGINEERING EXCELLENCE in TORONTO, CANADA by ZAS ARCHITECTS + INTERIORS

Thursday, January 7th, 2016

Article source: ZAS ARCHITECTS + INTERIORS

Setting benchmarks worldwide for engineering education, The Bergeron Centre for Engineering Excellence re-thinks campus hierarchy to foster modern ways of learning. Resulting from an intensive design process between ZAS Architects, The Lassonde School of Engineering, and York University, the world-class facility challenges past models with a modern approach rooted in student learning and empowerment.

Image Courtesy © Doublespace Photography

  • Architects: ZAS ARCHITECTS + INTERIORS
  • Project: THE BERGERON CENTRE FOR ENGINEERING EXCELLENCE
  • Location: YORK UNIVERSITY KEELE CAMPUS,TORONTO, CANADA
  • CLIENT: YORK UNIVERSITY, LASSONDE SCHOOL OF ENGINEERING
  • ENGINEERING: ARUP CANADA
  • FACADE ENGINEERING: BLACKWELL BOWICK PARTNERSHIP LTD.
  • MATHEMATICAL FACADE PATTERN RESOLUTION: MESH CONSULTANTS

  • LANDSCAPE: SCOTT TORRANCE LANDSCAPE ARCHITECT INC.
  • CONSTRUCTION MANAGEMENT: LAING O’ROURKE CANADA LTD & GILLAM GROUP INC
  • SIZE: 170,000 SQ FT (15,800 M2)
  • CONSTRUCTION BUDGET (CAD): $63 MILLION (BUILDING) $ 6 MILLION (SITE DEVELOPMENT)
  • COMPLETED: SEPTEMBER 2015/ FULLY COMPLETE SPRING 2016
  • Photography: Doublespace
  • Software used: Revit 2013, Rhino v5, Grasshopper v1, 3DS Max 2014, Solidworks 2014, ETABS 2013

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy