Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘University Building’ Category

URV In Catalunya, Spain by Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

Tuesday, November 20th, 2012

Article source: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

Halfway between the park and the city, the new building brings together several colleges and aims to make possible the transition between the natural and the urban. On the one hand, it can be discovered between the trees as a small fragmented piece allowing an easy integration with the surrounding park. But, on the other hand, it is able to offer a more compact urban façade that binds with the urban topography reaching the usual height of the city.

Image Courtesy Pedro Pegenaute

  • Architects: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
  • Project: URV
  • Location: Avinguda Remolins. Tortosa, Catalunya, Spain
  • Developer: Universitat Rovira i Virgili (URV)
  • Authors: Pere Joan Ravetllat, Carme Ribas, Josep Ferrando
  • Architects: Olga Schmid, Aida Español, Tania Oramas, Marc Nadal, Ferran Laguna, Roman Ortega
  • Structural Engineers: NB35
  • M&E Engineers: JG Ingenieros
  • Technical Architects: Toledo-Villarreal A.T.  
  • Site surveyors: Josep Codinas, Xavier Josa (Valeri Consultors)
  • Enterprise executor: Construccions PAI, S.A
  • Project ending: February 2008
  • Construction ending: July 2011
  • Surface: 9.835,80 m²
  • Budget: 7.942.752,93€(PEM)
  • Photographer: Pedro Pegenaute

(more…)

Admissions Center, Brandeis University in Waltham, MA by Charles Rose Architects Inc.

Tuesday, November 20th, 2012

Article source: Charles Rose Architects Inc.

Sited near the campus entrance, the admissions center is one of the first buildings that visitors see when entering Brandeis. First impressions were important to our clients when we began talks about design. Several questions became the basis of our work: How might the building accommodate large numbers of people and still feel intimate? How could the architecture impress—but not overwhelm—prospective students?

Image Courtesy John Linden

  • Architects: Charles Rose Architects Inc.
  • Project: Admissions Center, Brandeis University
  • Location: Waltham, MA USA
  • Commissioned by: Brandeis University
  • Scope: 24,000 SF gateway building; offers official welcome to prospective students; three waiting areas; 100-seat presentation room; administration offices.
  • Materials: Limestone; bush-hammered concrete; exposed aggregate concrete; stainless steel; aluminum windows; artisan plaster; acoustical plaster; American sycamore paneling.
  • Completed: 2009
  • Cost: $11,500,000
  • Photo Credits: John Linden and Peter Vanderwarker
  • Collaborators:

    • Landscape Architect: Reed Hilderbrand LLC
    • Civil Engineer: Nitsch Engineering
    • Geotechnical Engineer: McPhail Associates, Inc.
    • Structural Engineer: RSE Associates, Inc.
    • Lighting Consultant: PHT Lighting Design Inc.
    • Acoustical & IT Consultant: Acentech Inc.
    • Code Consultant: R.W. Sullivan Engineering

(more…)

Brock University CFHBRC: Daylighting / Layers of Transparency

Thursday, November 15th, 2012

Article source: Payette

Glass was once a rare and limiting material, used very sparingly in older buildings. Now, with technological advancements in the manufacturing and performance of glass, a building’s entire enclosure can be constructed with glass – and large expanses of glass are often used for interior partitions.

Courtesy of Payette

  • Architects: Payette and architectsAlliance
  • Project: Brock University CFHBRC: Daylighting / Layers of Transparency
  • Software used: ArchiCad and AutoCAD

Courtesy of Payette

For the Brock University Cairns Family Health and Biosciences Research Complex (CFHBRC), a series of glass “layers” allow daylight to penetrate deep into the building. There are also surface treatments on the glass, as well as an exterior screen wall that controls the light entering the building. The various types of glass and screens provide transparency, illumination, light filtration and privacy.

Courtesy of Payette

On the upper two laboratory floors, the continuous wall of transparent glass has a screen-printed pattern applied to it which filters the light and reduces solar heat gain. While a high degree of transparency exists with this technique, the plane of glass clearly defines a boundary and a screen between the interior and exterior of the building.

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

On the south façade, the uninterrupted glass wall has a solar screen 3 feet in front of it, which is an aluminum hexagonal frame supporting a closely spaced series of aluminum rods. The hexagon motif is meant to be symbolic of molecular structure. This screen serves as a “veil” to filter sunlight and control glare, but also exists as a much larger architectural expression of surface. From within the building, the views out through the “screen” are maintained, yet there is a perceived reduction in glare. When viewing the building’s exterior from the south, this screen wall appears to have various degrees of transparency which changes depending on the angle of light and viewing distance. There are moments in time when the wall seems to be almost solid, with a reflective metallic sheen that is reminiscent of a brushed stainless steel. At other times, the screen wall seems as though it is a very light veil, elegantly filtering the light.

Courtesy of Payette

With the two upper floors of laboratory space and faculty offices, the goal was to bring natural light deep into the labs, and to illuminate the main corridor with as much natural daylight as possible. The northern wall of this long corridor is a continuous, floor-to-ceiling acid etched glass wall, which actually presents itself as more of a luminous surface. The borrowed daylight from the offices along the north façade becomes a diffuse glow once it reaches the corridor. By contrast, the southern wall of the corridor is more solid, with entrances into the labs marked by a series of recesses and display boards set within bamboo clad entry portals. The sliding display boards also act to conceal the many electrical panels that line the corridor.

Courtesy of Payette

The write-up desks for the researchers are located in an open office zone along the southern edge of the lab floors. This space is separated from the main laboratory by a fully glazed wall with a series of bamboo clad entry portals, echoing the design of the main corridor lab entrances. Southern light is filtered by the exterior screen wall and allowed to pass through the write-up space and deep into the research labs.

Courtesy of Payette

Brock University celebrated the official grand opening of the CFHBRC with a ribbon cutting ceremony on September 14, 2012. The project is striving for a LEED Silver certification, and has been designed in collaboration with the Toronto based firm architectsAlliance.

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

 

New Engineering Research, Testing and Education bldg. at University of Alabama in USA by Lord, Aeck & Sargent (LAS)

Thursday, November 8th, 2012

Article Source: Lord, Aeck & Sargent (LAS)

As laboratory architect for the University of Alabama’s (UA) newest building on a growing Science and Engineering Complex, architecture firm Lord, Aeck & Sargent(LAS) was faced with a challenge: program and design 85 highly diverse laboratory spaces in a structure that had to fit within the footprint and site prescribed by a master plan.

The 3,400-square-foot electromechanical systems lab at the University of Alabama’s South Engineering Research Center (SERC). © Jonathan Hillyer / Atlanta

  • Architects: Lord, Aeck & Sargent (LAS) 
  • Project: New Engineering Research, Testing and Education bldg. at University of Alabama
  • Location:  Alabama, USA
  • Photography: Jonathan Hillyer / Atlanta
  • Project Team:
    UA Facilities (Tuscaloosa, Ala.) – Owner’s Representative
    • Davis Architects (Birmingham, Ala. office) – Architect-of-Record
    • Lord, Aeck & Sargent (Atlanta office) – Laboratory Architect
    • Whitaker & Rawson (Birmingham, Ala.) – MP/FP Engineer
    • Jackson, Renfro & Associates (Birmingham, Ala.) – Electrical Engineer
    • LBYD (Birmingham, Ala. office) – Structural Engineer
    • McGiffert and Associates (Tuscaloosa, Ala.) – Civil Engineer and Landscape Architect
    • Gary C. Wyatt (Birmingham, Ala.) – General Contractor

(more…)

William H. Johnston Building at the Florida State University in Tallahassee by Gould Evans Architects

Friday, October 26th, 2012

Article source: Gould Evans Architects

A sophisticated collage of old and new that reactivates a historic building in the heart of campus, the Johnston Building celebrates its mixed-use program through the dynamic intersection of circulation and transparency.

Particular attention was paid to the execution details in the building to reinforce the distinction between old and new and pay homage to the craftsmanship of the original building. Image credit: Adam Cohen Photography

  • Architects: Gould Evans Architects
  • Project: William H. Johnston Building at the Florida State University
  • Location: Tallahassee, Florida
  • Year: 2011
  • Area: 67,000 square foot renovation and 78,000 square foot addition
  • Owner: The Florida State University/ State University System Board of Governors
  • Construction Manager: Peter R. Brown Construction (Tallahassee, FL)
  • Structural Engineer: Walter P. Moore (Tampa, FL)
  • MEP: H2 Engineering (Tallahassee, FL)
  • Civil/Landscape: George & Associates (Tallahassee, FL)
  • Commissioning: TLC Engineering for Architecture (Tallahassee, FL)
  • Artwork: Rob Ley, Urbana (Beverly Hills, CA)
  • Photograph: Adam Cohen Photography

(more…)

Schlump ONE in Hamburg, Germany by J. MAYER H. Architects

Thursday, October 25th, 2012

Article source: J. MAYER H. Architects

The project “Schlump ONE” is located directly at the underground station Schlump in Eimsbüttel district in Hamburg. The original administration building from the 1950s and 90s was gutted, renovated and expanded, and has now been converted into an office building with four possible rental units per floor. The existing data processing center in the courtyard has been transformed into a private university and expanded to include a new building. The building’s facade has been completely renovated and redesigned to form a single unit that freely interprets the original building’s 1950s linear design. The organic formal language of the facade is continued in the design of interiors. The project is embedded in a sophisticated, open space planning design with oversized tree sculptures.

Image Courtesy Jan Bitter, Ludger Paffrath

  • Architects: J. MAYER H. Architects
  • Project: Schlump ONE
  • Location: Hamburg, Germany
  • Project Team: Juergen Mayer H., Christoph Emenlauer, Mehrdad Mashaie, Ana Alonso de la Varga
  • Project Architect: Hans Schneider
  • Project: 2010 – 2012
  • Completion: Summer 2012
  • Client: Cogiton, Projekt Eimsbuettel GmbH, Hamburg
  • Architect on Site: Architekturbuero Franke, Hamburg
  • Structural Engineers: WTM Engineers
  • Building Services: Energiehaus Ingenieure, Sineplan, Hamburg
  • Landscape Architects: Breimann Bruun Simons, Hamburg
  • Photographers: Jan Bitter  (post@janbitter.de),   Ludger Paffrath (info@ludger-paffrath.de)
  • Software used: ArchiCAD, Maya

(more…)

E.J. Ourso College of Business at Louisiana State University in Baton Rouge by ikon.5 architects

Thursday, October 25th, 2012

Article source: ikon.5 architects

The E.J. Ourso College of Business at Louisiana State University is a glass and steel ‘academical village’ for business education. The courtyard site plan and building forms are contextual— recalling the sloped roof pavilions and arcaded courtyards of the adjacent historic campus. To illustrate a forward looking aesthetic that embodies the mission of the school, which is to generate business innovation in Louisiana and the Gulf region, these traditional architectural forms are constructed of contemporary materials and details. The pavilions are clad in ceramic coated translucent mirror glass and the rotunda is clad in a bronze solar screen resulting in a composition of forms that are ephemeral apparitions of the original campus. This composition reflects the strong heritage of the campus while looking to the promises of the future.

Image Courtesy © Brad Feinknopf

  • Architects: ikon.5 architects
  • Project: E.J. Ourso College of Business at Louisiana State University in Baton Rouge
  • Location: Baton Rouge, Louisiana
  • Area: 167,000 SF
  • Software used: AutoCAD

(more…)

University of Washington Molecular Engineering & Sciences Building in Washington by ZGF Architects

Thursday, October 25th, 2012

Article source: ZGF Architects

The University of Washington desired a facility to accommodate growth in molecular engineering; respond to the evolving interdisciplinary nature of teaching and research;and fit within an area of campus that is home to recently revitalized facilities, as well as traditional campus architecture.

Image Courtesy ZGF Architects

  • Architects:ZGF Architects
  • Project: University of Washington Molecular Engineering & Sciences Building
  • Location: Washington
  • Software used:
  • Revit – Modeling, MEP coordination, and documentation
  • AutoCAD – Documentation
  • Sketchup – Modeling, Design Review
  • 3D Studio MAX – Renderings
  • eQuest – Energy modeling

(more…)

University of Oxford, Mathematical Institute Topping Out in England by Nadine Johnson & Associates Inc.

Saturday, October 20th, 2012

Article source: Nadine Johnson & Associates Inc.

Along with the master plan for the University of Oxford’s new Radcliffe Observatory Quarter, Rafael Viñoly Architects was hired to design the masterplan’s first building, the Mathematical Institute. The new building consolidates a department that was previously spread across multiple locations to provide a new focus and identity that balances researchers’ need for privacy with the increasing importance of interdisciplinary collaboration.

Image Courtesy Nadine Johnson & Associates Inc.

  • Architects: Nadine Johnson & Associates Inc.
  • Project: University of Oxford, Mathematical Institute Topping Out
  • Location: Oxford, England
  • Size: 262,600 gross square feet, 24,400 gross square meters
  • Construction Cost:
    • US $ Adjust to USD based on figure below.
    • GBP £ £54,154,046 (contract sum)
  • Completion Year: 2013
  • Category: Academic
  • Building Program: Faculty offices, lecture halls, classrooms, meeting rooms, faculty common rooms, social space, green roof and terrace, underground parking

(more…)

Leyteire Square in Bordeaux, France by Debarre Duplantiers Associés

Sunday, October 14th, 2012

Article source: Debarre Duplantiers Associés

The historical centre of Bordeaux University sets a new beginning : the Opération Campus begins with urban design at its heart. These spaces are currently closed, intended solely for receiving deliveries, however the project intends to turn them into a lively heart of the University, where intermingling can take place. The initial meaning of “campus” can be retrieved through an intense central green space.

Image Courtesy © Debarre Duplantiers Associés

  • Architects: Debarre Duplantiers Associés
  • Project: Leyteire Square
  • Location: Bordeaux, France
  • Architecture: Universities, public facilities, housing, residential, commercial
  • Landscape: parks, urban spaces, bridges
  • Urban Design: city extension, eco-neighborhood, regeneration, urban strategies

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy