Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

San Francisco Museum of Modern Art in California by Snøhetta

 
March 16th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Snøhetta 

Project Overview

SFMOMA’s leadership worked closely with Snøhetta to create a transformational expansion that incorporates and renovates the museum’s existing Mario Botta–designed building, which debuted in 1995. The new museum accommodates the significant growth of SFMOMA’s collection, program and visitorship, nearly tripling the museum’s gallery space, including nearly 45,000 square feet of free public-access space and weaving SFMOMA into its urban setting as never before.

Snøhetta expansion of the new SFMOMA, 2016; photo © Henrik Kam, courtesy SFMOMA

  • Architects: Snøhetta
  • Project: San Francisco Museum of Modern Art
  • Location: San Francisco, California, USA
  • Photography: Henrik Kam, Joe Fletcher, Jon McNeal
  • Partner-in-Charge: Craig Dykers
  • Project Architects: Aaron Dorf, Lara Kaufman, Jon McNeal
  • Senior Architects: Simon Ewings, Alan Gordon, Marianne Lau, Elaine Molinar, Kjetil Trædal Thorsen
  • Design Team: Nick Anderson, Behrang Behin, Sam Brissette, Chad Carpenter, Michael Cotton, Aroussiak Gabrielian, Kyle Johnson, Nick Koster, Mario Mohan, Neda Mostafavi, Anne-Rachel Schiffmann, Carrie Tsang, Giancarlo Valle
  • Associate Architect: EHDD, San Francisco
  • EHDD Team:
    • Duncan Ballash, Principal + President
    • Lotte Kaefer, Project Architect
    • Rebecca Sharkey, Project Manager

Read the rest of San Francisco Museum of Modern Art in California by Snøhetta

Beigang Cultural Center in Yunlin, Taiwan by MAYU architects+

 
March 16th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: MAYU architects+ 

Beigang Township is the epicenter for the Taiwanese worshipping of Mazu, a Chinese sea goddess. Therefore, the Beigang Chao-Tien Temple for Mazu and its surrounding form a core area with local historic significance. However, Beigang as well as other cities in the western plain of Taiwan faces the same suburban sprawl, exacerbated by disorderly building development resulting from the lack of a cohesive planning guidance. The project site itself is located at the northwestern corner of the 90-years-old Bei-Chen Elementary School campus, sitting right on the axis of the sprawling expansion.

Image Courtesy © Shawn Liu Studio

  • Architects: MAYU architects+ (Malone Chang, Yu-lin Chen)
  • Project: Beigang Cultural Center
  • Location: Yunlin, Taiwan
  • Photography: Shawn Liu Studio
  • Client: Yunlin County Government
  • Project Team: Malone Chang, Yu-lin Chen (Architects), Ya-yun Wang, Pin-min Huang (SD, DD, CD), Shi-hong Yao (CA)
  • Structural Engineer: Li-Yen Wang Structural Engineers Associates
  • Structure: Reinforced Concrete
  • Finish (Exterior): Stucco, Granite, Low-E Glass
  • Finish (Interior): Oak veneer wall and ceiling panel, Oak floor, paint, Tiles, Linoleum Flooring
  • Site Area: 7652 m2
  • Building Area: 2053 m2
  • Total Floor Area: 2918 m2
  • Competition: 05/2012
  • Construction Start: 02/2014
  • Completion: 02/2015

Read the rest of Beigang Cultural Center in Yunlin, Taiwan by MAYU architects+

Concrete Slit House in Nanjing, China by AZL architects

 
March 16th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: AZL architects

Slit House is a contemporary concrete residence enmeshed within a quiet Kuomingtang-era neighborhood in central Nanjing. The entire structure and roof are made from concrete pressed into a custom mould, handmade from five-centimetre horizontal wood strips to remain in scale with the adjacent century-old brick buildings. The slit in the concrete creates transparency as it responds to interior circulation, and provides different programmes with differing interior heights & elevations, thus crates in upper bedrooms half floor volume shifting for its privacy. The living room spans over two stories, the dining area extends over one and half levels, and remaining bedrooms and studies occupy single storey spaces.

Image Courtesy © Iwan Baan

  • Architects: AZL architects
  • Project: Concrete Slit House
  • Location: Jiangsu Province, Nanjing, China
  • Photography: Iwan Baan
  • Design Team: Zhang Lei, Meng Fanhao, Cai Menglei, Lu Yuan, Tang Xiaoxin
  • Collaborator: Architectural Design & Planning Institute, Nanjing University
  • Floor Areas: 270 m2
  • Design: 2005.07
  • Completion: 2007.10

Read the rest of Concrete Slit House in Nanjing, China by AZL architects

Kulm Eispavillon in St. Moritz, Switzerland by Foster + Partners

 
March 16th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Foster + Partners 

The new Kulm Eispavillon in St Moritz opens to the public today, a regeneration project that is set to reinstate Kulm Park as the social focus of this part of the resort by returning it to the community.

The initial aim of the project was to restore the existing 1905 eispavillon which played host to the 1928 and 1948 Winter Olympics. The building had been abandoned for many years, and had fallen into a state of extreme disrepair. The new scheme brings the building back to its original state with the ice skating rink as the focus, also introducing a new club restaurant, patisserie, and sun terrace for visitors and the local Engadin community to enjoy. To expand the old eispavillon’s capacity to host events, a new multipurpose pavilion has been incorporated with links to the historic structure. Designed in the spirit of a mini-stadium, it is set to be the focus of the annual calendar of sporting and cultural events including the medal ceremonies at the Ski World Championships to be held in St Moritz in February 2017, as well as music festivals and shows of classic cars.

Image Courtesy © Nigel Young / Foster + Partner

  • Architects: Foster + Partners (Norman Foster, David Summerfield, Kirsten Scott, Ignacio Diaz Raya, Eduardo Ruiz de Assin Fierro, Emmanuelle Dechelette, Jan Dierckx, Jon Espinosa, Josh Corfield)
  • Project: Kulm Eispavillon
  • Location: St. Moritz, Switzerland
  • Photography: Nigel Young / Foster + Partner
  • Client: Kulm Hotel, St. Moritz
  • Collaborating Architect: Küchel Architects AG
  • Timber Engineering Construction: Blumer – Lehmann AG
  • Steel Manufacturer: Pfister Metallbau AG
  • Stonework: EdilStone AG
  • Civil and Structural Engineer: Edy Toscano AG
  • Sustainability Consultant: mkB – Martin Kant Bauphzsik
  • Builder: Nicol. Hartmann & Cie. AG

Read the rest of Kulm Eispavillon in St. Moritz, Switzerland by Foster + Partners

Adkins Gallery in Norman, Oklahoma by Elliott + Associates Architects

 
March 16th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Elliott + Associates Architects 

The University of Oklahoma has renovated and expanded The Fred Jones Jr. Museum of Art.  The impetus of the expansion was the awarding of the Eugene B. Adkins Collection to a partnership between the University of Oklahoma and the Philbrook Museum of Art in Tulsa. The Collection is among the nation’s most important private collections of works by the Taos artists as well as Native American works of art. It totals more than 3,300 objects including 1,100 two-dimensional works, 370 pieces of pottery, more than 1,600 examples of jewelry and silverwork, and nearly 250 pieces of other Native arts.

Exterior view looking southeast, Image Courtesy © Scott McDonald (Hedrich Blessing)

  • Architects: Elliott + Associates Architects
  • Project: Adkins Gallery
  • Location: 555 Elm Avenue, Norman, Oklahoma 73019-3003, USA
  • Photography: Scott McDonald (Hedrich Blessing)
  • Software used: Autocad, SketchUp
  • Client: University of Oklahoma Board of Regents
  • Cost: $13 Million
  • Scope: Renovation of existing gallery and addition of new galleries 54,570  s.f.
  • Completion: October 2011

Read the rest of Adkins Gallery in Norman, Oklahoma by Elliott + Associates Architects

Souvlaki Bar Restaurant in Nicosia, Cyprus by HappyANTS Interior Architecture and Design

 
March 16th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: HappyANTS Interior Architecture and Design

The concept for this pioneer restaurant was to successfully combine tradition with contemporary design and has set the example for other similar restaurants to follow. The result is a space with traditional atmosphere created in a unique and contemporary way just like the restaurant serves a traditional product in a unique and contemporary way. A low budget restaurant in minimal lines with “clean” materials in a combination of cold and warm colors. Inspired mostly by it’s name, the bar is the dominant element in the space. You can watch and enjoy how your food is being cooked sited on stools and counters or on conventional chairs and tables. This project was in collaboration with interior designer Leonidas Leonidou.

Interior of restaurant, Image Courtesy © HappyANTS Interior Architecture and Design

  • Architects: HappyANTS Interior Architecture and Design
  • Project: Souvlaki Bar Restaurant
  • Location: Nicosia, Cyprus 
  • Software used: Autocad
  • Materials used: wood/ concrete/ acrylic glass/ glass/ gypsum board/ ceramic tiles/ aluminum/ stainless steel

Read the rest of Souvlaki Bar Restaurant in Nicosia, Cyprus by HappyANTS Interior Architecture and Design

Kirikkale Nur Mosque in Turkey by Necip Dinc

 
March 15th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: pRchitect communications consultancy

The story of the lighting design works started with a simple question; Does ‘light’ really touch us emotionally?

Inspired by the late Ottoman architecture, the mosque consists of a main dome, eight carrier columns, four secondary domes, five entrance domes and four three-balcony-minarets. The main dome has inner diameter of 20m and height of 32m. The height of minarets is 61m. The mosque is extending in the west and east directions with a domed portico surrounding the courtyard.

Image Courtesy © Idris Ekinci

  • Architects: Necip Dinc
  • Project: Kirikkale Nur Mosque
  • Location: Kirikkale, Turkey
  • Photography: Idris Ekinci
  • Owner: Turkiye Diyanet Foundation
  • Project Coordinator: Bekir Gerek
  • Lighting Designer: Ayrim Yaser Talu / ZEVE Lighting Design Studio
  • 3D Visualization: Kenan Akifoglu  / ZEVE Lighting Design Studio

Read the rest of Kirikkale Nur Mosque in Turkey by Necip Dinc

Avenue Leclerc office building in Boulogne-Billancourt, France by Agence AZC Atelier Zündel Cristea

 
March 15th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Agence AZC Atelier Zündel Cristea

The project consists of the renovation of an office existing building of 10.544 m², the redesign of the facade taking into account the overall structure, the renovation of the technical premises, and the optimizing of office planning. The building requires a new architectural point of departure; the new project is justified in light of the evolution of conditions of usage as well as regards energy standards. The idea of total flexibility is pursued throughout: through the uniform grid patterning of the facade paneling into 1.35m modules corresponding to the 1.35m modules of the suspended ceilings, and through the electrical and technical “irrigation” of the offices by means of raised floors. The building’s new image will form both out of restraint regarding the economy of means and the taking into account of the client’s expressed wishes and needs. Our proposition highlights generosity of space, light, comfort, transparency and wellbeing. The problem of energy will be approached subtly, with the aim of upgrading the efficiency of the facades and facilities “to measure”, rather that simply applying current regulations brutally. The building will be wiped entirely clean of all superfluous elements.

Image Courtesy © Agence AZC Atelier Zündel Cristea

  • Architects: Agence AZC Atelier Zündel Cristea (AZC Grégoire Zündel, Irina Cristea)
  • Location: Boulogne-Billancourt, France
  • Clients: GECINA
  • Program: Renovation and extension of an office building (10 544 m²)
  • Year: 2016
  • Status: Completed

Read the rest of Avenue Leclerc office building in Boulogne-Billancourt, France by Agence AZC Atelier Zündel Cristea

Grafton Street NHS Car Park in Manchester, England by Sheppard Robson Architects

 
March 15th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Sheppard Robson Architects

Aliva UK was commissioned to develop an eye-catching, 3D-effect façade that would bring vitality to a hospital parking ‘super-hub’ for visitors. Architect Sheppard Robson’s brief was to extend the existing Grafton Street car park and create a striking local landmark for Central Manchester University Hospitals NHS Trust, which cares for a million patients every year.

The brief

The car park building is normally seen from the side, not face-on, so the architects wanted cladding that would ‘step off’ the building, pushing out a further 800mm.

Sheppard Robson specified a metal façade that would not only enhance security, but also provide a minimum 75% natural air-flow to help the building breathe without the need for mechanical ventilation. This was a vital consideration due to exhaust fumes in the car park.

Image Courtesy © Sheppard Robson Architects

  • Architects: Sheppard Robson Architect
  • Project: Grafton Street NHS Car Park, Manchester, UK
  • Location: Manchester, England, UK
  • Façade Design and Installation: Aliva UK
  • Client: Central Manchester University Hospitals NHS Trust

Read the rest of Grafton Street NHS Car Park in Manchester, England by Sheppard Robson Architects

Loft F5.04 in Prague, Czech Republic by Klára Valová / SMLXL studio

 
March 15th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: BoysPlayNice

When the chance to buy an apartment in the former factory ETA Regula arose for its prospective owners, they did not hesitate for a minute. After a long search of an apartment offering both interesting and atypical elements, and located in central Prague, this proved to be an ideal choice. Time management was perfect, and the arrangement with the developer was that the apartment would be made over as shell and core, meeting only the most basic approval standards. The owners also addressed our studio ahead of time, providing us with enough time to think about the project in detail. As soon as the owners were handed the keys to the apartment, we were ready to begin with the change

Image Courtesy © BoysPlayNice

Read the rest of Loft F5.04 in Prague, Czech Republic by Klára Valová / SMLXL studio

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy