Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

MW House in Lima, Peru by Riofrio+Rodrigo Arquitectos RRMR

 
May 31st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Riofrio+Rodrigo Arquitectos RRMR

The relief of the desert hills, an extension of the Andes mountains that reach the sea, characterize the geographic space where the project is located. The proposal for this seasonal house sought to establish a direct relationship with the surrounding environment via the structure’s main volume and with the materials and textures used.

Image Courtesy © Juan Solano

  • Architects: Riofrio+Rodrigo Arquitectos RRMR
  • Project:  MW House
  • Location: Cañete, Asia. Lima – Perú
  • Photography: Juan Solano
  • Structure: GCAQ ingenieros civiles
  • Electric: Ing. Jaime Alca Yañez
  • Water & Plumbing: Ing. Roberto Pain Peralta
  • Area built: 399.05  m2 
  • Plot size: 2,000 m2
  • Year of Construction: 2015

Read the rest of MW House in Lima, Peru by Riofrio+Rodrigo Arquitectos RRMR

Bosjes Chapel in Western Cape, South Africa by Steyn Studio

 
May 30th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Steyn Studio 

The new chapel, set within a vineyard in South Africa, is designed by South-African born Coetzee Steyn of London based Steyn Studio. Its serene sculptural form emulates the silhouette of surrounding mountain ranges, paying tribute to the historic Cape Dutch gables dotting the rural landscapes of the Western Cape. Constructed from a slim concrete cast shell, the roof supports itself as each undulation dramatically falls to meet the ground. Where each wave of the roof structure rises to a peak, expanses of glazing adjoined centrally by a crucifix adorn the façade.

Image Courtesy © Adam Letch

  • Architects: Steyn Studio
  • Project: Bosjes Chapel
  • Location: Bosjes Farm, Witzenberg District, Western Cape, South Africa
  • Photography: Adam Letch
  • Software used: Rhino, Revit, Autodesk Inventor
  • Project architect: TV3 Architects (South Africa)
  • Furniture Design: Liam Mooney Studio
  • Contractor: Longworth & Faul
  • Structural engineer: Henry Fagan & Partners
  • Mechanical & Electrical engineer: Solution Station
  • Quantity surveyor: De Leeuw
  • Planning consultant: Ron Brunings

Read the rest of Bosjes Chapel in Western Cape, South Africa by Steyn Studio

LEUCA at The William Vale in New York by Studio Munge

 
May 30th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Studio Munge

Located in the heart of fashionable Williamsburg, Leuca is the latest addition to the NoHo Hospitality Group’s collection of New York hot spots. Built within The William Vale hotel, the 5820 sq. ft. venue celebrates Southern Italian cuisine in a menu of wood-fired pizza, earthy pastas and grilled specialties crafted by chef Andrew Carmellini. Meant as an inviting, sophisticated yet approachable setting for travelers and locals alike to socialize in, the soulful 187 seat restaurant was designed following the poetic narrative of a young couple and their little girl relocating from Europe to Brooklyn. The venue is a romantic projection of their childhood spent in Italy and a reminiscence of their Nona’s country house.

Image Courtesy © Michael Stavaridis

  • Architects: Studio Munge
  • Project: LEUCA at The William Vale
  • Location: New York, USA
  • Photography: Michael Stavaridis and Maxime Bocken

Read the rest of LEUCA at The William Vale in New York by Studio Munge

Mill24 in Vienna, Austria by Caramel Architekten

 
May 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Caramel Architekten

Because of specific composition of the newest project „mill24“ by caramel architects, the urban recompaction, implemented by an expansion of the roof of an early days house, can hardly be noticed from the street area.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

  • Architects: Caramel Architekten
  • Project: Mill24
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: Hertha Hurnaus
  • Living area: 172,29 m²
  • Terraces: 71,96 m²
  • Start of Design Process: 11/2012
  • Start of Construction: 02/2015
  • Completion: 08/2016

Read the rest of Mill24 in Vienna, Austria by Caramel Architekten

PACCAR Environmental Technology Building in Pullman, Washington by LMN Architects

 
May 28th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: LMN Architects

The $52.8 million PACCAR Environmental Technology Building at Washington State University in Pullman, Washington brings to life the vision of WSU’s Voiland College of Engineering and Architecture and the pursuit of interdisciplinary research related to sustainability concerns. The 96,000-square-foot project is a collaboration between designers LMN Architects and general contractor Skanska. The four-story building serves five of WSU’s long-standing research and development centers, all dedicated to tackling multi-faceted environmental issues through interdisciplinary collaboration. “What’s exciting about this project is how it sums up so much of what contemporary education is about—collaboration, exploration…a true interdisciplinary approach—the whole project is essentially one giant laboratory,” notes Mark Reddington, FAIA, Partner at LMN.

Image Courtesy © Ed LaCasse

  • Architects: LMN Architects
  • Project: PACCAR Environmental Technology Building
  • Location: Pullman, Washington, USA
  • Photography: Ed LaCasse
  • Contractor: Skanska

Read the rest of PACCAR Environmental Technology Building in Pullman, Washington by LMN Architects

Mimico Creek House in Toronto, Canada by Altius Architecture Inc.

 
May 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Altius Architecture Inc. 

Located on the top of a large site overlooking Mimico Creek, this 3 storey family dwelling features a central corridor and stairway that connects the interior spaces as well as the exterior views to the creek and ravine. Programmatically the corridor separates the utility spaces, garage and mudroom, from the main living spaces. Open riser stairs and wooden screens allow for dynamic views in out and of the house. The main plan begins at the street side with a private dining room, open kitchen and lowered living room with floor to ceiling south facing glass and patio access. The patio has a retractable rain screen, sun shading, and connects to a BBQ area off the kitchen. The basement offers storage, guest room, gym, and recreation room. The upper floor includes 4 bedrooms and 2 bathrooms, with the master suite taking full advantage of the elevated views to the creek.

Image Courtesy © Altius Architecture Inc.

  • Architects: Altius Architecture Inc.
  • Project: Mimico Creek House
  • Location: Toronto, Canada
  • Software used: ArchiCAD by Graphisoft

Read the rest of Mimico Creek House in Toronto, Canada by Altius Architecture Inc.

CENTRO*Arezzo Coop.fi in Florence, Italy by Piuarch

 
May 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Piuarch

An iconic urban landmark, but also a sustainable structure for an evolving shopping experience: the new CENTRO*Arezzo Coop.fi frees itself from the conceptual dictates of the traditional shopping mall and acts as a social and recreation pole that is perfectly integrated with the city. Opened in 1988, the complex has undergone a significant aesthetic and functional redevelopment that has completely changed its identity and its relationship with the surrounding environment.

Image Courtesy © Giovanni Hanninen

  • Architects: Piuarch
  • Project: CENTRO*Arezzo Coop.fi
  • Location: Florence, Italy
  • Photography: Giovanni Hanninen
  • Software used: Autocad, 3D Studio Max, V-Ray and Rhino
  • Partners: Francesco Fresa, German Fuenmayor, Gino Garbellini and Monica Tricario
  • Associates: Cristina Castelli, Marco Dragoni, Luca Lazzerotti, Mauro Mandelli, Gianni Mollo, Miguel Pallares, Salvatore Seggio and Jenny Spagnolatti

Read the rest of CENTRO*Arezzo Coop.fi in Florence, Italy by Piuarch

150 North Riverside Office Tower in Chicago, Illinois by Goettsch Partners, Inc.

 
May 28th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Goettsch Partners, Inc. 

Chicago-based developer Riverside Investment & Development celebrated the debut of the 150 North Riverside office tower, which opened for business in February, with an official ribbon-cutting ceremony today. Comprising 1.25 million rentable square feet, the building is located in Chicago’s West Loop on one of the most prominent sites in the city, bounded by Randolph and Lake streets at the confluence of the north, south and main branches of the Chicago River. Designed by architecture firm Goettsch Partners (GP), the tower features a very narrow structure at its base in order to fit between seven active Amtrak rail lines to the west and the river to the east. The building’s compact footprint opens up to highly efficient, column-free office floors above and allows for the majority of the two-acre site (more than 75%) to be developed as a landscaped public park, riverside amphitheater and riverwalk.

Image Courtesy © Nick Ulivieri

  • Architects: Goettsch Partners, Inc.
  • Project: 150 North Riverside Office Tower
  • Location: Chicago, Illinois, USA
  • Photography: Nick Ulivieri

Read the rest of 150 North Riverside Office Tower in Chicago, Illinois by Goettsch Partners, Inc.

Home – White line in Almaty, Kazakhstan by nravil architects

 
May 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: nravil architects

We like to make the house as simple as possible and at the same time interesting. The building is located in a landscape of unique beauty. The main goal was to develop the project without harming the natural landscape. The exterior of the house is conceived, that would look different from different sides and due to this you can enjoy the view of a non-repetitive exterior. Appearance and interior support the same color, emphasizing the severity and unity of the house. Panoramic energy-saving windows from both sides of the house evoke a feeling of complete openness and privacy with nature. The glass has a reflective property from the outside to reflect trees and clouds, so the house merges as much as possible with the surrounding environment. You can go on the balcony in the morning to drink coffee, enjoy a panoramic view of the horizon and fresh air.

Image Courtesy © nravil architects

  • Architects: nravil architects
  • Project: Home – White line
  • Location: Almaty, Kazakhstan

Read the rest of Home – White line in Almaty, Kazakhstan by nravil architects

King Abdullah Petroleum Studies and Research Center Residential Community in Riyadh, Saudi Arabia by HOK

 
May 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: HOK

Saudi Arabia is diversifying its energy production from oil and gas to alternative sources such as solar and wind. The King Abdullah Petroleum Studies and Research Center (KAPSARC), a non-profit institution located outside Riyadh, is responding to this shift by studying the economics, technologies and policies associated with various types of energy.

KAPSARC Library and Apartments, Image Courtesy © Alan Karchmer

  • Architects: HOK
  • Project: King Abdullah Petroleum Studies and Research Center Residential Community
  • Location: Riyadh, Saudi Arabia
  • Photography: Alan Karchmer
  • Site: 500 acres / 200 hectares
  • Buildings: 2.05 million sq. ft. / 190,240 sq. m.

Read the rest of King Abdullah Petroleum Studies and Research Center Residential Community in Riyadh, Saudi Arabia by HOK

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise