Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Thurøhus in Copenhagen, Denmark by EFFEKT

 
March 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: EFFEKT 

Thurøhus is a new apartment building located on Thurøvej – a unique location in the dense city fabric of Frederiksberg, Copenhagen. Thurøhus is a reinterpretation of the typical Frederiksberg perimeter block, referencing the existing historical surroundings in materials and details, but at the same time offering a new interpretation and rejuvenation of the typology.

Image Courtesy © EFFEKT

  • Architects: EFFEKT
  • Project: Thurøhus
  • Location: Frederiksberg, Copenhagen, Denmark
  • Photography: Enok Holsegaard
  • Client: FB Gruppen
  • Collaborators: Ingcon
  • Size: 2.000 m2
  • Year: 2015-16
  • Status: Commission, Completed 2016

Read the rest of Thurøhus in Copenhagen, Denmark by EFFEKT

PINAR DEL FARO HOUSE in José Ignacio, Uruguay by Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi

 
March 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi

The house is situated on a high point of the terrain, surrounded by a number of large pine trees.

The abrupt shoulder towards the street is taken advantage of for the access to the house. A set of outdoor stairs connects to the high level of the garden, turning it into the new zero.

Image Courtesy © Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi

Read the rest of PINAR DEL FARO HOUSE in José Ignacio, Uruguay by Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi

Experimental Structure in Slavkov u Brna, Czech Republic by Fránek Architects

 
March 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: BoysPlayNice

Experimental structure in Slavkov u Brna is one of several buildings by Zdeněk Fránek, that have been created in partnership with scientists. The task was to develop an innovation center for a family business. A structure that will operate solely on energy gained from natural resources and using water independently thanks to its natural water treatment system.

Architecture of the building presents dichotomous conception of space increasing its effect on a spectator through its duality.

Image Courtesy © Boys Play Nice

  • Architects: Fránek Architects (Zdeněk Fránek)
  • Project: Experimental Structure
  • Location: Liko-Noe, U Splavu 1419, Slavkov u Brna
  • Photography: BoysPlayNice
  • Co-authors: Libor Musil (Liko-S), Michal Šperling, Dalibor Skácel
  • General contractors:  Liko-s, Icynene, Novatop, Michal Šperling (constructed wetland wastewater treatment), Skanska SK (monolithic concrete), Dalibor Skácel (heat pump, ventilation, solar technology)
  • Investor:  Liko-S
  • Built-up area: 249 m2
  • Building volume: 1 300 m3
  • Budget: CZK 15 mil.
  • Project: 2014 – 2015
  • Completion: 2015 (27 days)

Read the rest of Experimental Structure in Slavkov u Brna, Czech Republic by Fránek Architects

Moreelse Bridge in Utrecht, Netherlands by cepezed architects eg

 
March 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: cepezed architects eg

The Station district in Utrecht has been undergoing a real metamorphosis since some years. Between all the new buildings, conversions and renovations, the Moreelsebrug has also been realized recently. Across the railway tracks, the bridge for cyclists and pedestrians now connects the Croeselaan and the Moreelsepark with each other.

Image Courtesy © Jannes Linders

  • Architects: cepezed architects eg
  • Project: Moreelse Bridge
  • Location: Moreelsepark – Croeselaan, Utrecht, Netherlands
  • Photography: Jannes Linders, cepezed | Léon van Woerkom, Willem Heesen
  • Client: Gemeente Utrecht, ProRail
  • Architectural design: architectenbureau cepezed, Delft
  • Consultant stability: ABT, Velp
  • Consultant mechanical & electrical installations, elevators and lighting design: Arup
  • Main contractor: Colijn Beton- en Waterbouw B.V.
  • Steel contractor: BSB Staalbouw
  • Contractor balustrades: Octatube
  • supplier trees: BSI Bomenservice
  • Span: 310 meters
  • Opening: December 2016

Read the rest of Moreelse Bridge in Utrecht, Netherlands by cepezed architects eg

Chesapeake Car Park 3 in Oklahoma City by Elliott + Associates Architects

 
March 8th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Elliott + Associates Architects 

Concept Points:          

  1. This is the first rooftop restaurant on campus.
  2. It will be a new experience with views 90’ above the street.
  3. There is seating for 256 including 54 on the East Roof deck.
  4. Inspiration
    1. The panoramic views…you can see 25 miles in all directions.
    2. The transparency lets the sky come into the space…
    3. Imagine a restaurant in a
    4. Imagine a personal
    5. Imagine dining while cantilevered over the edge of the building…lunch while floating.

The south elevation of Chesapeake Building 14 with the 6th floor Skyline Restaurant cantilevered over the edge. The form frames the downtown view. The lattice creates sun shading, Image Courtesy © Scott McDonald (Hedrich Blessing)       

  • Architects: Elliott + Associates Architects
  • Project: Chesapeake Car Park 3
  • Location: Oklahoma City, USA
  • Photography: Scott McDonald (Hedrich Blessing)
  • Client: Chesapeake Energy Corporation
  • Scope: 14,160 sq. ft.; 2,080 sq. ft. roof deck
  • Completed: 2014

Read the rest of Chesapeake Car Park 3 in Oklahoma City by Elliott + Associates Architects

Cultural Center of La Hague in France by PERIPHERIQUES MARIN+TROTTIN ARCHITECTES

 
March 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: PERIPHERIQUES MARIN+TROTTIN ARCHITECTES

Building a cultural center in Beaumont-Hague, in Cotentin, means to integrate an architectural project that takes benefits from the landscape qualities of this piece of peninsula. On the shore, sunken roads are planted of wooded hedges that protects from the wind, and becomes vegetal vaults to filter the light over time. These landscape elements are secular forms from the site culture but also inspiring spaces that can be employed for the design.

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: PERIPHERIQUES MARIN+TROTTIN ARCHITECTES
  • Project: Cultural Center of La Hague
  • Location: 8 rue des Tohagues 50 440 Beaumont-Hague France
  • Photography: Sergio Grazia
  • 3D pictures: L’Autre Image and Périphériques Architects
  • Client: COMMUNAUTE DE COMMUNES DE LA HAGUE
  • Project team: Charlotte Lefebvre With Anne Clerget, Emily Murphy, Alfredo Luvison, Camille Isaac-Dognin, Gabriele Motta, Anatole Jeannot, Kirsten Elliot, Thomas Dantec, Yann Peter, Alexandre Pascal, Mehrnoush Naraghi, Estelle Grange-Dubellé.
  • Build team: Anne Clerget, Charlotte Lefebvre
  • TCE, Economie, HQE : EGIS Centre Ouest (Caen)
  • Acoustic: PEUTZ & Associés
  • Scénography: LABEYRIE & Associés
  • Area: 2560 m² shon (net floor area)
  • Cost: 6,5 M  € not including VAT
  • Schedule :
    • Competition: August 2010
    • Studies: 2011
    • Construction: Achievement Fall 2015

Read the rest of Cultural Center of La Hague in France by PERIPHERIQUES MARIN+TROTTIN ARCHITECTES

Prototype of Minimum Rural Housing in Quintana Roo, Mexico by Pascal Arquitectos

 
March 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Pascal Arquitectos 

This project does not seek to replicate the typical southeast house (Mayan) but to achieve a modern version that is repeatable and easily constructed in  time and cost, using materials from the region. The design promotes life in the inisde  and also  in contact with the outside, integrating it to its environment and giving continuity to the customs from the region, thus achieving sustainable housing through reuse of water; zero discharge; alternative energies and systems that allow to save energy and resources with the possibility of not being connected to any municipal network.

Image Courtesy © Pascal Arquitectos

  • Architects: Pascal Arquitectos
  • Project: Prototype of Minimum Rural Housing
  • Location: Quintana Roo, Mexico

Read the rest of Prototype of Minimum Rural Housing in Quintana Roo, Mexico by Pascal Arquitectos

House R in Anglet, France by GARDERA-D Architecture

 
March 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: GARDERA-D Architecture

The House R is located at Anglet on an estate of 1000m². The relatively large dimensions of the plot (50x20m) give a horizontal lecture to the field which compose the start of the project. The North-South orientation, the sun path and the pre-existing houses around the site were also predominant data for the design of the project.

The house is set back from the street, clearing a parking space for three vehicles.

Image Courtesy © GARDERA-D Architecture

  • Architects: GARDERA-D Architecture (Gardera Patrice)
  • Project: House R
  • Location: Anglet (64), France
  • Delivered: September 2010

Read the rest of House R in Anglet, France by GARDERA-D Architecture

Quai de Rome in Liège, Belgium by MDW ARCHITECTURE & H+G ARCHITECTS

 
March 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: MDW ARCHITECTURE

Programmes of this type are notorious for producing mundane buildings – devoid of interest at best, and often outright urbicide. Our vision goes beyond the mere cosmetic upgrade of the decorated shed, asking: How can the designers of a supermarket quietly succeed in weaving part of the urban fabric?

Image Courtesy © Séverin Malaud

  • Architects: MDW ARCHITECTURE & H+G ARCHITECTS
  • Project: Quai de Rome
  • Location: Liège, Belgium
  • Photography: Séverin Malaud
  • Client: Delhaize Group
  • Team: (MDW) Marie Moignot, Xavier De Wil, Ludovic Raquet, Gilles Debrun, Jérôme Elleboudt, Kristof Van Den Berghe, Yvan Breithof, Thomas Gillet,; (H+G) Charles Herfurth, Guillaume De Ghellinck, Henry Lebrun, François Denayer, Tanguy van Cutsem, Marie-Eve Delfosse
  • Mechanical Engineer: DTS
  • Structural Engineer: SETESCO
  • Contractor: BCDG (Temporary association BERNARD CONSTRUCTION – DONNAY-GOFFIN – CORDEEL)
  • Surface: 3.500m²
  • Dates: Conception 2009 – completed Septembre 2015

Read the rest of Quai de Rome in Liège, Belgium by MDW ARCHITECTURE & H+G ARCHITECTS

Oak Pass House in Beverly Hills, California by Walker Workshop

 
March 8th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: v2com

The Oak Pass Main House sits atop a 3.5-acre ridge site with panoramic canyon views. The property’s topography and landscape, which most notably include over 130 protected Coast Live Oak Trees, were the primary drivers for the house’s design. In order to showcase and amplify the site’s inherent beauty, the house’s mass is buried into the hillside, with only a one-story pavilion above grade as it unfolds along the ridge.

Image Courtesy © Joe Fletcher

  • Architects: Walker Workshop
  • Project: Oak Pass House
  • Location: Beverly Hills, California, USA
  • Photography: Joe Fletcher
  • Software used: Revit
  • Client: Nathan Frankel
  • Project manager: Noah Walker
  • Structural Engineer: John Labib & Associates
  • Civil Engineer: Barbara L. Hall, P.E.
  • Area: 8,000 sf
  • Project end date: 2016

Read the rest of Oak Pass House in Beverly Hills, California by Walker Workshop

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy