Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

ITER Building Technology Park in Tenerife, Spain by Estudio Lunar

 
December 7th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Estudio Lunar

With this volcanic surroundings, the proposal settles in like another crater. The building looks into the courtyard, the heart of the crater, that is the meeting point, organizes the access and the connexions with the other buildings. In this courtyard there are some fissures that communicates the laboratories and research areas with the exterior. These small courtyards create a series of visual connectivities between all the spaces that looks over the outside creating a complex and interesting spatiality for the users of the building.

Exterior view : Image Courtesy Estudio Lunar

  • Architects: Estudio Lunar
  • Project: ITER Building Technology Park, 2nd Prize Proposal
  • Location: Tenerife, Spain
  • Slogan: OOOH
  • Team: Conxa Gené, Joan Alomar, Javier Íñigo, Carmen Largacha
  • Collaborator: Lunar vision
  • Client: Instituto Tecnológico y de Energías Renovables (ITER)
  • Program: Laboratories, office, library, congress centre, parking.
  • Date of the competition: October 2012
  • Built Area: 16.000 m2

Cybernetic Assemblages in Chicago, Illinois by Nikita Troufanov

 
December 7th, 2012 by Sanjay Gangal

Article source: Nikita Troufanov

CYBORGS

The proposed Dance Center explores the idea of superimposition and cybernetic assemblages. By combining and overlaying organic, natural, smooth systems with machine-like, synthetic, rigid ones, a deeper experience of architectural space is achieved. Cyborg as an idea and image has informed much of the process where new nature, transformation and time are central themes. Through exploitation of cyborg vocabulary such as plug-ins, prosthetics, new skins and add-ons an architectural Cyborg is developed.

Image Courtesy Nikita Troufanov

  • Architects: Nikita Troufanov
  • Project: Cybernetic Assemblages
  • Location: Chicago, Illinois
  • Academic: IIT
  • Instructor: Steven Brubaker
  • Date: Spring 2012
  • Exhibited: Crown Hall, Annual Student Work Exhibition 2012
  • Software used: Maya, Rhino

Read the rest of Cybernetic Assemblages in Chicago, Illinois by Nikita Troufanov

Kunsthalle Mannheim in Germany by gmp Architekten

 
December 5th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: gmp Architekten

gmp wins Competition for Kunsthalle Mannheim

The architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) have been awarded the contract to design the new Kunsthalle Mannheim. This was the decision made by the Kunsthalle‘s jury in Mannheim on Monday 3 December 2012. After three architect’s practices were awarded first place in a closed, anonymous competition back in July 2012, these practices were asked to revise their designs. The practices were gmp, Staab Architects and Peter Pütz Architects. Irrespective of the negotiation procedure, an exhibition started in October at which the public were able to familiarize themselves with the three winning entries.

Aerial perspective © gmp

  • Architects: gmp Architekten
  • Project: Kunsthalle Mannheim
  • Location: Mannheim, Germany
  • International competition: 2012 – 1st prize
  • Design: Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Volkmar Sievers
  • Project Manager: Di Miao
  • Design Team: Mira Schmidt, Liselotte Knall, Kai Siebke, Frederik Heisel

Read the rest of Kunsthalle Mannheim in Germany by gmp Architekten

Tåkern Visitor Centre in Glänås, Sweden by Wingårdh Arkitektkontor AB

 
December 5th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Wingårdh Arkitektkontor

All the way out where the forest ends and the reeds begin, a visitor center hovers low on piles set carefully into the water’s edge. The building is clad in thatch, camouflaged like a birdwatcher’s blind, hiding its contents from the natural world that surrounds it. This is quiet architecture, using traditional local materials to break new ground with its crystalline geometry. Steep roofs transition seamlessly into walls. The steep pitch gives them longevity. The ridge, where a thatched roof is most vulnerable, is transformed into a glazed skylight.

Image Courtesy Åke E:son Lindman

  • Architects: Wingårdh Arkitektkontor AB
  • Project: Tåkern Visitor Centre
  • Location: Lake Tåkern, Glänås, Sweden
  • Architects: Wingårdh Arkitektkontor AB trough Gert Wingårdh, Jonas Edblad. Team: Ingrid Gunnarsson, Aron Davidsson, Jannika Wirstad and Peter Öhman.
  • Plan: Ödeshög municipality
  • Client: County of Östergötland
  • Contract form: General contractor
  • Contractor:

    • Bird watching tower: Håkan Ström AB
    • Buildings: Skanska Östergötland
  • Gross area: circa 750 sqm
  • Year of construction:
  • Bird watching tower: 2008- 2009.
  • Buildings: 2010-2012
  • Photography: Åke E:son Lindman, Tord-Rickard Söderström and Christian Badenfelt
  • Main building: 680m2

Read the rest of Tåkern Visitor Centre in Glänås, Sweden by Wingårdh Arkitektkontor AB

Shining Lighthouse in Belfort, France by archi5 with B. Huidobro

 
December 5th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: archi5

The town of Belfort was founded to control the pass between the Vosges and the Jura. The original pentagonal structure was designed by Vauban in 1687 and completed and reorganised by General Haxo. Fort Hatry, where the new sports hall is located, was once part of the city’s defences. The shape of the fortifications was not so much a result of the orthogonal shape of the city but a response to the art of warfare at the time: defence and control of movement using the traditional configuration of edges and folded walls. Since the military abandoned the fortress it has become a recreational park used for open-air events with temporary structures such as fairgrounds or circuses.

Image Courtesy Fabien Terreaux and Amoor Maadi

  • Architects: archi5 with B. Huidobro
  • Project: The Lighthouse, sports arena
  • Location: Belfort, France
  • Urbanism and architecture agency: archi5prod
  • Photographer: Fabien Terreaux and Amoor Maadi
  • Client: City of Belfort
  • Program: Construction of a multisport and events arena. 1500 to 2800 seats.
  • Surface: 5 163 m²
  • Cost: 6 383 176 € Excl tax.
  • Timetable: Competition prize winner 2005 – Completion 2008

Read the rest of Shining Lighthouse in Belfort, France by archi5 with B. Huidobro

University of District of Columbia Student Center in Washington, DC by Marshall Moya Design

 
December 5th, 2012 by Sanjay Gangal

Article source: Marshall Moya Design

Marshall Moya Design in association with Cannon Design worked together to create the new UDC Student Center, with an expected completion in the Fall of 2013. This project incorporates a new ground-floor restaurant, meeting spaces, fitness center, and ballroom, all addressing specific needs of the student community. This blend of public and intimate spaces helps to create a haven for these college students, and cater to community needs. The design provides collaborative spaces that will foster and cultivate student relationships and develop school identity. The building will achieve Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Platinum status, which recognizes designs in buildings that incorporate sustainable green initiatives.

Image Courtesy Marshall Moya Design

  • Architects: Marshall Moya Design
  • Project: University of District of Columbia Student Center
  • Location: Washington, DC

Read the rest of University of District of Columbia Student Center in Washington, DC by Marshall Moya Design

Secondary School in Sant Esteve Sesrovires in Cataluña, Spain by Jordi Farrando

 
December 5th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Jordi Farrando

Site Description

The site is located at the junction of Avinguda Josep Llobet and the road from Sant Esteve to Ca n’Amat. It presents a front of 241 m onto the former and 140 m onto the latter. The first of the two was built recently and runs southeast-northwest, whereas the second runs southwest-northeast and leads out of the town centre towards Ca n’Amat.

Image Courtesy Jordi Farrando

  • Architects: Jordi Farrando
  • Project: Secondary School in Sant Esteve Sesrovires
  • Location: Sant Esteve Sesrovires, Cataluña, Spain

Read the rest of Secondary School in Sant Esteve Sesrovires in Cataluña, Spain by Jordi Farrando

“H2O in Geometry” in Bulgaria by Gemelli Design

 
December 5th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Gemelli Design

The Bath is very important room in the house and is probably the only one place for staying alone, relaxing, thinking and dreaming.

We chose the name H2O in geometry, because water is a leading element in the idea of our Bath project. It represents the natural connection between this room and the man.

Image Courtesy Gemelli Design

  • Architects: Gemelli Design
  • Project: “H2O in Geometry”
  • Location: Bulgaria
  • Design Studio: Gemelli Design
  • Designers: Branimira Ivanova & Desislava Ivanova
  • Gross area: 12 m2

Read the rest of “H2O in Geometry” in Bulgaria by Gemelli Design

Family Housing Ca’drelo in Trieste, Italy by Equipo Olivares Arquitectos

 
December 5th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Equipo Olivares Arquitectos

The regulatory obligation to remove and rebuild the top floor of the original house intervention result on a larger size space, rearranging the resulting volume more naturally and integrating the building into the environment with contemporary standards.

Image Courtesy Equipo Olivares Arquitectos

  • Architects: Equipo Olivares Arquitectos
  • Project: Family Housing Ca’drelo
  • Location: Grignano, Trieste, Italy
  • Year of Completion: 2009

Read the rest of Family Housing Ca’drelo in Trieste, Italy by Equipo Olivares Arquitectos

Barber Amsterdam in The Netherlands by Ard Hoksbergen Architects

 
December 5th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Ard Hoksbergen Architects

This project concerns the interior of a traditional shaving salon, housed in a 19th-century shop in the city center of Amsterdam. For a raw, but warm atmosphere, mainly natural materials are used: a floor of old sawn floor beams, clay plaster, pine plates, leather and concrete.

Image Courtesy of Ard Hoksbergen

  • Architects: Ard Hoksbergen Architects
  • Project: Barber Amsterdam
  • Location: Binnen Oranjestraat 24Amsterdam, The Netherlands
  • Project Design Team: Ard Hoksbergen, Petra van Roon, Herman Ypma
  • Client: Barber Amsterdam
  • Constructor: Herman Ypma
  • Use: Shaving salon
  • Area: 40 m2
  • Design Period: April -June 2012
  • Completion Period: July 2012
  • MaterialFloor: old sawn floor beams, Wall: clay plaster, ‘subway’ tiles, pine wood, Furniture: concrete, glass, leather
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy