Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

A New Landmark in Västerås, Sweden by C.F. Møller Architects

 
May 17th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: C.F. Møller Architects 

The winning C.F. Møller project is a high-rise building including a panoramic garden on the 15th floor.

The high-rise building marks a new significant silhouette in Västerås skyline and a characteristic landmark for the entire district of Lilludden. The three-dimensional facades and a green panoramic garden on the 15th floor overlooking the city and Lake Mälaren characterizes the architecture. C.F. Møller suggests in the competition proposal that the frame is carried out as a hybrid of solid wood and concrete.

Image Courtesy © C.F. Møller Architects

  • Architects: C.F. Møller Architects
  • Project: A New Landmark
  • Location: Västerås, Sweden
  • Team: Ola Jonsson, Bo Lidberg, Julia Schütz, Joakim Svahn, Manuel Cespades, Lasse Vilstrup, Anne-Katrine Arrildt och Henrik Hansen
  • Awarding authority: Riksbyggen
  • Size: Approx. 15.700 m²
  • Year: 2017

Read the rest of A New Landmark in Västerås, Sweden by C.F. Møller Architects

Greco House in Civita di Bagnoregio, Italy by DWA Design Studio

 
May 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: DWA Design Studio

In a place which seems to be out of time, connected to reality by a long bridge like an antique tuff stone island, the project researches a dialogue between traces of history and contemporaneity, with its necessity to regain the bonds with its past.

Thanks to objects which represent the history of Italian design the interiors become a stage for connecting with shapes and materials of the tradition of this region. Discreet presences able to give new meanings to ancient places.

Image Courtesy © DWA Design Studio

  • Architects: DWA Design Studio
  • Project: Greco House
  • Location: Civita di Bagnoregio, Italy

Read the rest of Greco House in Civita di Bagnoregio, Italy by DWA Design Studio

Canodròm, Creative Research Park in Barcelona, Spain by Dear Design studio

 
May 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Dear Design studio 

The new Creative Research Park of Barcelona is located in the Canòdrom, an emblematic rationalist building designed by the Catalan architect Antoni Bonet i Castellana in 1961, that used to work as a greyhound track.

After the building refurbishment in 2016, Dear Design Studio won the competition for the building’s interior design, and also proposed the corporate identity and signage design, to give the project greater coherence. The challenge was to adapt the facilities of the former greyhound stadium to its new function as a flexible and dynamic space for startups and technology companies in the creative and cultural industries. At the same time, Dear Design proposed to stimulate the neighbourhood by including technological interventions that reflect the processes developed in the building.

Image Courtesy © aitorestevez

  • Architects: Dear Design studio
  • Project: Canodròm, Creative Research Park
  • Location: Carrer de la Riera d’Horta, 3, Barcelona, Spain
  • Photography: aitorestevez
  • Client: Barcelona City Council
  • Design: Dear Design
  • Creative Director: Ignasi Llauradó
  • Collaborators: Paulina Calcagno, Sebastián Pereira, Laia Freixes, Cristina Anglès, Fran Rodríguez.
  • Graphic Design: Jordi Rins
  • Surface Area: 2312m2
  • Year: 2016

Read the rest of Canodròm, Creative Research Park in Barcelona, Spain by Dear Design studio

Schoolgarden “De Buitenkans” in Roosendaal, The Netherlands by RO&AD Architecten

 
May 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: RO&AD Architecten 

A neighbourhood family had a redundant piece of land, and offered that to “Het Da Vinci College” , a school for animal care and gardening, with pupils who require additional support. They didn’t know where this would end, because there was a plot, lots of enthusiasm, involvement, from the school, neighbourhood and city council, but neither the skills, nor the money to realise the project. That’s where RO&AD architects stepped in. With help of the Province of Noord-Brabant, Visavis Landscape designers, who gave a small budget, they designed a plan which made it possible to be made by the teachers, the pupils, and the neighbourhood themselves. It is a 6 meters wide and 100 meters long timber structure, with relatively easy to make trusses, which are held together by nail plates. All rooms, like the classroom, animal room, greenhouses etc are placed in a row, without any room and money devouring things like halls or hallways. When Rini, a teacher at the school, saw this, he became so enthusiastic, that he offered to make the building himself. And that is what happened. He postponed his retirement for 2 years, and together with neighbours, students and lots of other people he started to work. Under the guidance of a contractor and the architects, he built the school, and the garden in 1 ½ year’s time. And it works! Neighbours are taking down their fences to get access to the school garden. They take care of the plants and the animals during the holidays, and the students finally have a place where they can be proud of to work on.

Image Courtesy © Katja Effting

  • Architects: RO&AD Architecten (Bergen op Zoom, Middelburg, The Netherlands)
  • Project: Schoolgarden “De Buitenkans”
  • Location: Roosendaal, The Netherlands
  • Photography: Katja Effting
  • Software used: Revit and Autocad
  • Design Team: Ad Kil, Ro Koster, Tamara Giesbers, Chris Bakens
  • Landscape design: Vis-a-Vis Woudrichem, The Netherlands
  • Structural Engineer: ABR Roosendaal, The Netherlands

Read the rest of Schoolgarden “De Buitenkans” in Roosendaal, The Netherlands by RO&AD Architecten

Ranquist Development Group Offices in Chicago, Illinois by Vladimir Radutny Architects

 
May 14th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Vladimir Radutny Architects

A Chicago developer tasked us to create a new office atmosphere within an existing single story masonry shell. Our strategy was to place emphasis on the intrinsic character of materials used to build this simple box. First, we needed to uncloak its forgotten beauty, hidden behind the layers of old gypsum skin. Once the perimeter was brought back to life, we kept clear of it, and began to introduce the components needed for an everyday “office use”.

Image Courtesy © Mike Schwartz Photography

  • Architects: Vladimir Radutny Architects
  • Project: Ranquist Development Group Offices
  • Location: Chicago, Illinois, USA
  • Photography: Mike Schwartz Photography

Read the rest of Ranquist Development Group Offices in Chicago, Illinois by Vladimir Radutny Architects

Expocité in Québec, Canada by CCM2 architectes

 
May 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: CCM2 architectes

The administrative center is located at the heart of the ExpoCité complex, near the Centre de foires de Québec and the Pavillon de la Jeunesse. The project includes a shared lobby, a wharf, storage and archiving spaces, a rest area, men and women changing rooms, an exhibition room, a waiting room with front desk, extensive individual and group work spaces, offices and printing area.

Image Courtesy © Stéphane Groleau

  • Architects: CCM2 architectes
  • Project: Expocité
  • Location: Québec, Canada
  • Photography: Stéphane Groleau
  • Software used: SketchUp and Autocad
  • Project manager: Mathieu Morel
  • Structural / Civil: Dessau
  • Mechanical /electrical: Dessau
  • Contractor: JES Construction
  • Budget: 4,5M$ | CAN
  • Project area: 29 440 pi2 | 2735 m2
  • Completion: 2009

Read the rest of Expocité in Québec, Canada by CCM2 architectes

House in Paracas, Peru by Artadi Architects

 
May 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Artadi Architects 

The house is built in a condominium located on the edge of the Paracas Natural Reserve.

This singular fact defines a double relationship between the house and the place it is located: on the one hand, with the condominium itself, is a man-made oasis, with shade, water, greenery; while on the other with the vast desert to which it opens across the borders of the property.

Image Courtesy © Artadi Architects

Read the rest of House in Paracas, Peru by Artadi Architects

Oslo Airport in Norway by Nordic-Office of Architecture

 
May 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Nordic-Office of Architecture 

Designed by Oslo-based practice Nordic-Office of Architecture, the 115,000 sqm expansion to Oslo Airport sets new standards in sustainability. The competition-winning design, which uses snow as a coolant, has achieved the world’s first BREEAM ‘Excellent’ sustainability rating for an airport building.

Image Courtesy © Ivan Brodey

  • Architects: Nordic-Office of Architecture
  • Project: Oslo Airport
  • Location: Oslo, Norway 
  • Photography: Dag Spant, Ivan Brodey and Knut Ramstad

Read the rest of Oslo Airport in Norway by Nordic-Office of Architecture

MM Mixed-Use Complex in Manila, Philippines by CAZA

 
May 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: CAZA

For this urban complex, CAZA envisioned a lively mixed-use environment  that would accommodate luxury condominiums and a three-story  commercial center at the base. Informed by the exterior verandas and  courtyards, new dramatic sky terraces surmount the building, extending  a vertical sanctuary amidst the horizontal density of the Malate  district. CAZA’s design sustains a non-decorative, early-modernist  approach while forging a neoteric voice through a progression of  innovative interventions.

Image Courtesy © CAZA

  • Architects: CAZA
  • Project: MM Mixed-Use Complex
  • Location: Manila, Philippines
  • Project Team: Carlos Arnaiz, Alex Tseng
  • Client: SM Investments
  • Status: Schematic Design

Read the rest of MM Mixed-Use Complex in Manila, Philippines by CAZA

Jiaxing Innovation Park Exhibition Center in Zhejiang Province, China by Dou Zhi

 
May 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Dou Zhi 

Located in Xiuzhou New Area, Zhejiang Province, and built in 2011, sandwiched between the corner of two city roads——Zhongshan West Road and Xiuqing Road, Jiaxing Innovation Park Exhibition Center of North Branch Construction is one of south entrance to the commercial pedestrian street of the Beijing Science and Technology Park Yangtze River Delta innovation Business District 1 # block.

Image Courtesy © Zhou Ruogu

  • Architects: Dou Zhi
  • Project: Jiaxing Innovation Park Exhibition Center
  • Location: Jiaxing City, Zhejiang Province, China
  • Photography: Zhou Ruogu
  • Construction Unit: Beijing Science and Technology Park Construction(Group) Limited by Share Ltd
  • Design Unit: Beijing Architectural Design and Research Institute (BIAD)
  • Architectural Design: Dou Zhi, Hou Fang, Tang Siyuan
  • Structural Design: Xiao Chuanxin, Sun Lei
  • Equipment: Shen Zheng, Xu Tingting
  • Electricity: Han Quansheng, Shi Honggang

Read the rest of Jiaxing Innovation Park Exhibition Center in Zhejiang Province, China by Dou Zhi

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise