Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Drift House in Northern Canada by The Open Workshop

 
July 19th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: THE OPEN WORKSHOP

With insufficient core populations to support public structures, the typology of dwelling has attained the highest level of refinement within the Arctic’s unique climate. Pre-WWII indigenous Inuit Housing Types had embedded connections to the local landscape, its orientation, materials and fabrication, while embracing the nomadic Inuit lifestyle. With zero ecological footprint, these temporal dwellings employed opportunities from the landscape and atmosphere to form a complex shelter that negotiated thermal performance, local materials, soft construction techniques, program and cultural values.

View of the Drift House in summer configuration from the highway, Image Courtesy © THE OPEN WORKSHOP

View of the Drift House in summer configuration from the highway, Image Courtesy © THE OPEN WORKSHOP

  • Architects: THE OPEN WORKSHOP
  • Project: THE DRIFT HOUSE
  • Location: Northern Canada
  • Project Research and Design Team: Neeraj Bhatia (Director), Tracy Bremer, Mary Casper, Zachariah Glennon, Alicia Hergenroeder, Brian Lee & Sonia Ramundi
  • Funded by: Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts, MIT Lawrence B. Anderson Award & Rice School of Architecture Faculty Research Grant
  • Year: 2012

Read the rest of The Drift House in Northern Canada by The Open Workshop

LAHO House in Hofit, Israel by Brahma-Architects

 
July 19th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Brahma-Architects

At the onset of this project, when we asked the clients what type of house they were interested in, they replied “a simple house, like a lifeguard tower”.

We designed a one story house spread across a corner lot. Two layers of exposed concrete comprise floor and ceiling with white stucco walls enveloping the house. Sliding the upper plane forward allowed for light penetration at the core of the house as well as air circulation. Between the two layers lies a rectangular tube, separating while connecting inside form out. This unique space houses an entry corridor and art studio.

Image Courtesy © Sharon Tzarfati

Image Courtesy © Sharon Tzarfati

  • Architects: Brahma-Architects
  • Project: LAHO House
  • Location: Hofit, Israel
  • Photography: Sharon Tzarfati
  • Lot size: 1000m2
  • Built space: 300m2
  • Completion Date: 2015

Read the rest of LAHO House in Hofit, Israel by Brahma-Architects

Repossi Place Vendome in Paris, France by OMA

 
July 19th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: OMA

The proposal for the 90 square meter Repossi flagship on Place Vendome divides the store into three distinct spaces – contextually referred to as street, gallery and salon. Based on the idea that the collection of jewelry will be experienced and purchased at three different speeds – fast, slow, very slow – each floor responds to the different paces of shopping.

The ground floor is the most public space. It works as an extension of the street providing a quick experience of the store. The first floor is a gallery, the level where the entire Repossi collection is exhibited. The basement is a salon. The most intimate space of the boutique, it allows customized service for clients and patient exploration of special pieces.

Image Courtesy © Cyrille Weiner

Image Courtesy © Cyrille Weiner

  • Architects: OMA
  • Project: Repossi Place Vendome
  • Location: Paris, France
  • Photography: Cyrille Weiner
  • Client: Repossi
  • Partner: Ippolito Pestellini Laparelli
  • Team: Antonio Barone, Paul Cornet, Leonardos Katsaros, Francesca Lantieri, Kate Lee, Francesco Moncada, Silvia Sandor
  • Collaborators:

    • Local Architect: DATA Architectes
    • Structure engineer: Batiserf
    • MEP engineer: BET Louis Choulet
    • Wall displays and mechanical displays: Goppion
    • Standing displays: Sice-Previt
    • Mirror design: Sabine Marcelis Studio
  • Year: 2014, concept, 2016 built
  • Status: Completed

Read the rest of Repossi Place Vendome in Paris, France by OMA

“El Coso” Garden and Business Incubator in Murcia, Spain by Cómo Crear Historias

 
July 19th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Cómo Crear Historias

Known as “El Coso”, the place was a great void at the back of the old part Cehegín (Murcia, Spain). After a big snow storm in the 1950s, many of the houses of this neighborhood collapsed or were damaged, leaving that big, sloped empty space. Besides this, the old part of Cehegín seemed to lack inhabitable gardens. The city needs to breathe through them.

Image Courtesy © David Frutos

Image Courtesy © David Frutos

  • Architects: Cómo Crear Historias (Mónica García Fernández and Javier Rubio Montero)
  • Project: “El Coso” Garden and Business Incubator
  • Location: Cehegín, Murcia, Spain
  • Photography: David Frutos
  • Quantity surveyor: Patricia León de la Cruz
  • Structural engineering: Dolores Romám
  • Mechanical engineering: AGM ingenieros, José Alberto García Fernández
  • Safety and health coordinator: Antonio Martínez Sánchez
  • Owner/ developer: Municipality of the city of Cehegín
  • Contractor: Jose Diaz Garcia S.A.
  • Budget (Materials and execution works): 3.111.262 €
  • Total area: 4.436 m2
  • Project start date: 2003
  • Construction period: 2011-2015

Read the rest of “El Coso” Garden and Business Incubator in Murcia, Spain by Cómo Crear Historias

CUNY Medgar Evers College Library in New York by ikon.5 architects

 
July 19th, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: ikon.5 architects

Set within the existing Bedford building of The City University of New York, the Medgar Evers College Library transforms an existing 45,000 square foot traditional library into a modern information commons. A new addition, located adjacent to the library, adds a glassy 2,000 square foot welcome center that gives the library a more civic presence on the street while providing new front door to the College along Bedford Avenue.

Image Courtesy © ikon.5 architects

Image Courtesy © ikon.5 architects

  • Architects: ikon.5 architects
  • Project: CUNY Medgar Evers College Library
  • Location: New York, U.S.A
  • Electrical: Rockmor Electric
  • Mechanical: King Freeze

Read the rest of CUNY Medgar Evers College Library in New York by ikon.5 architects

IVG Media Bridge in Munich, Germany by Steidle Architects

 
July 19th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Steidle Architects

On the industrial site directly neighboring the East Railway Station, the IVG Munich developed a concept for the future of the “new media” many of which were already housed in an existing building on the site.  In order to fulfil the desperately needed extra space requirements for the already fully rented 100,000 square meters of building, Steidle Architects studied the zoning and building situation of this area neighboring the well-known “Kunstpark Ost” (artistic park east).

Image Courtesy © Steidle Architects

Image Courtesy © Steidle Architects

  • Architects: Steidle Architects
  • Project: IVG Media Bridge
  • Location: Munich, Germany
  • Software used: Allplan Nemetschek
  • Design principals: Johannes Ernst, Martin Klein
  • Team: Stefan Kissling, Manfred Erich, Duc Hua
  • Gross square area: 7500 sqm
  • Construction: Concrete cores with steel lattice framework
  • HVACR: District heating and well water cooling system
  • Renter: Group M

Read the rest of IVG Media Bridge in Munich, Germany by Steidle Architects

HP Innovation Centre in Cernusco sul Naviglio, Italy by Progetto CMR

 
July 19th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Progetto CMR

A new chapter in the cooperation between Progetto CMR and HP, the world-famous US high-tech firm: after the offices in Rome, the Italian integrated design practice designed the new HQ in Cernusco sul Naviglio (Milan), the “Innovation Centre”.

Located in an existing building, the new HQ count two floors and one basement, for a total area of 3000 sqm. Each floor has its own dedicated function. As the name suggests, it is not a common office building: besides the office area on the first floor and the technical floor on the basement, the ground floor hosts a large expo area (650 sqm), where the visitor is welcomed to a tour among the most innovative HP products, a journey that also describes its mission and values.

Image Courtesy © Progetto CMR

Image Courtesy © Progetto CMR

  • Architects: Progetto CMR
  • Project: HP Innovation Centre
  • Location: Cernusco sul Naviglio, Italy
  • Software used: Autocad, 3d studio max and Photoshop

Read the rest of HP Innovation Centre in Cernusco sul Naviglio, Italy by Progetto CMR

“House in Sol de Mallorca” in Calvia, Spain by Hummel Architekt Mallorca

 
July 19th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Hummel Architekt Mallorca

Andreas Hummel is building a three-bedroom villa in Sol de Mallorca, Calvia.

The project is based on three volumes, resting the volumen of the first floor on the top of the two of ground floor.

Image Courtesy © Hummel Architekt Mallorca

Image Courtesy © Hummel Architekt Mallorca

Read the rest of “House in Sol de Mallorca” in Calvia, Spain by Hummel Architekt Mallorca

Renovation and extension in Mallorca, Spain by Hummel Architekt Mallorca

 
July 19th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Hummel Architekt Mallorca

BRINGING A HOUSE BACK TO LIFE

Andreas Hummel made a refurbishment and extension of an old mediterranean house in the center of the villa of Ariany in the island of Mallorca.

Image Courtesy © Hummel Architekt Mallorca

Image Courtesy © Hummel Architekt Mallorca

  • Architects: Hummel Architekt Mallorca
  • Project: Renovation and extension in Ariany, Mallorca
  • Location: Ariany, Mallorca, Spain

Read the rest of Renovation and extension in Mallorca, Spain by Hummel Architekt Mallorca

Cervantes Building in Zaragoza, Spain by saiz+renduelesARQUITECTOS

 
July 19th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: saiz+renduelesARQUITECTOS

This residential building makes the most of a tiny space that enjoys a privileged location on a chamfered sidewalk street corner.

The public space takes the lead. The strong volumen of the building steps back on the corner to emphasize the main access.

Image Courtesy © Eugeni Pons

Image Courtesy © Eugeni Pons

  • Architects: saiz+renduelesARQUITECTOS
  • Project:Cervantes Building
  • Location: Zaragoza, Spain
  • Photography: Eugeni Pons
  • Promoter / Client: Cervantes 19 S.L.
  • Constructor: Inviasa
  • Budget: 574,929.42 €
  • Area: 807.12 m² (above ground) and 601,17 m² (below ground)

Read the rest of Cervantes Building in Zaragoza, Spain by saiz+renduelesARQUITECTOS

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy