Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Joto House Renovation in Shiga, Japan by ALTS DESIGN OFFICE

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: ALTS DESIGN OFFICE

Between the Exterior Structure and the Building

The property is in the old quarter where there are used-to-be-stores and shops along historic Tokaido road. The father of the owner also used to run tobacco shop there. The project this time is to replace such old building with a two household residence in which the parents’ household and child’s household can live together.

Image Courtesy © fuji-shokai/ masahiko nishida

Image Courtesy © fuji-shokai/ masahiko nishida

  • Architects: ALTS DESIGN OFFICE (Sumiou Mizumoto)
  • Project: Joto House Renovation
  • Location: Minakuchichojoto  Koka, Shiga 528-0028 Japan
  • Photography: fuji-shokai/ masahiko nishida
  • Year: 2016/10

Read the rest of Joto House Renovation in Shiga, Japan by ALTS DESIGN OFFICE

Borgeaud bibliotheques in Chartres, France by betec Lighting AG

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: betec Lighting AG

For the areas architecture, interior fittings and treatment of furniture this light fulfils high photometric and aesthetic requirements. The T5 tube is particularly characterised by high efficiency and solid life span in this light. For aesthetic reasons, the electronic ballast is mounted externally.

Image Courtesy © betec Lighting AG

Image Courtesy © betec Lighting AG

  • Architects: betec Lighting AG
  • Project: Borgeaud bibliotheques
  • Location: 1 Boulevard Maurice Viollette, 28000 Chartres, France
  • Design: Horst Lettenmayer
  • Year: 2007

Read the rest of Borgeaud bibliotheques in Chartres, France by betec Lighting AG

Central Bus Station (ZOB) Pforzheim in Germany by METARAUM Architekten BDA

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: METARAUM Architekten BDA

An Urban Landmark

Respectfully set aside from the train station, the new central bus station (Zentraler Busbahnhof or ZOB) is an addition to the historic station building of Pforzheim. It constitutes a concise urban landmark, giving new form to a formerly barren area east of the station building. The historic style of the latter is now supplemented by a contemporary design: The roof segments’ curved edges are derived from typical radii and loops of vehicle movements and road curves. But not only the design had to fulfil highest demands, also the materials of the ZOB were chosen with regard to stability, weather resistance and most of all formability. Thus a total of 6,500 m2 AQUAPANEL® Cement Board Outdoor were used for the exterior ceilings and an exterior wall – as a water- and mould-resistant, robust solution.

Image Courtesy © zooey braun FOTOGRAFIE, Stuttgart

Image Courtesy © zooey braun FOTOGRAFIE, Stuttgart

  • Architects: METARAUM Architekten BDA
  • Project: Central Bus Station (ZOB) Pforzheim
  • Location: Bahnhofsplatz 1, 75175 Pforzheim, Germany
  • Photography: zooey braun FOTOGRAFIE, Stuttgart
  • Client: Municipality of Pforzheim
  • Contractor: Jaeger Ausbau GmbH +Co KG Rhein Main
  • Consulting: KNAUF AQUAPANEL GmbH
  • Material delivery: Bedo Berlin/Metzger Holding GmbH & Co KG
  • Base area: 10.000 m2
  • Roof area: 5.000 m2
  • Building volume: 45.000 m³
  • Construction period: 2013 – 2015

Read the rest of Central Bus Station (ZOB) Pforzheim in Germany by METARAUM Architekten BDA

Courcelles patiente in Paris, France by Ubalt architectes

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Ubalt architectes

The purpose of this project is the complete renovation of a cabinet of physiotherapy with creation of water sources, furniture and a waiting space to replace a former consultation room This waiting room is created as an intimate alcove totally out of season and different from the rest of the place.

Image Courtesy © Ubalt architectes

Image Courtesy © Ubalt architectes

  • Architects: Ubalt architectes
  • Project: Courcelles patiente
  • Location: Paris, France

Read the rest of Courcelles patiente in Paris, France by Ubalt architectes

Pierced Box, Cerrillo De Maracena School in Granada, Spain by Elisavalero Arquitectura

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Elisavalero Arquitectura 

Cerrillo de Maracenas School is a 50-year-old parish school situated in a low-income outlying area of Granada, with nearly 250 students under 12.

The building was in need of a new flexible multipurpose space, and a second stairway for security reasons. Valero built a new space, linking with the existing building, to become the new west façade.

Image Courtesy © Fernando Alda

Image Courtesy © Fernando Alda

  • Architects: Elisavalero Arquitectura (Elisa Valero Ramos)
  • Project: Pierced Box, Cerrillo De Maracena School
  • Location: 135th Maracena Avenue, Granada, Spain
  • Photography: Fernando Alda
  • Client: Patronato San Juan de Ávila
  • Constructor: El Partal S.A.U.
  • Building surveyor: Isabel Álvarez
  • Collaborator: Leonardo Tapiz, architect
  • Cost: 81.750 €
  • Operated surface: 139,65 m2
  • Work: October 2014

Read the rest of Pierced Box, Cerrillo De Maracena School in Granada, Spain by Elisavalero Arquitectura

12 Degrees in Ontario, Canada by CORE Architects Inc.

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: CORE Architects Inc.

12 degrees was designed as an urban infill project, fitting into the context of a mixed use residential area where the city block has buildings that include both the Art Gallery of Ontario and the Ontario College of Art and Design.

Given the artistic nature of the city block, the design became a playful exercise in massing and an anchor to the south-west corner of the block.  The design can be read as analogous to the stacking of toy blocks, with one of the blocks skewed at 12 degrees from the others.

Image Courtesy © CORE Architects Inc.

Image Courtesy © CORE Architects Inc.

  • Architects: CORE Architects Inc.
  • Project: 12 Degrees
  • Location: Toronto, Ontario, Canada
  • Software used: REVIT and AutoCad

Read the rest of 12 Degrees in Ontario, Canada by CORE Architects Inc.

ACADEMY OF FINE ARTS in Munich, Germany by COOP HIMMELB(L)AU

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: COOP HIMMELB(L)AU

The project expands the Academy of Fine Arts in Munich, built in 1876, and is also meant to be a conceptual renewal. The open configuration of buildings produces a sequence of transitory connecting spaces between the park and urban spaces. Main elements are the glass facade, the gate to the Academy, the inner court, and the studio terraces.

Image Courtesy © Duccio Malagamba

Image Courtesy © Duccio Malagamba

  • Architects: COOP HIMMELB(L)AU
  • Project: ACADEMY OF FINE ARTS
  • Location: Munich, Germany
  • Photography: Marcus Buck, Duccio Malagamba
  • Client: Freistaat Bayern
  • Design Principals: Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky
  • Project Partner: Frank Stepper
  • Design Architect: Hartmut Hank
  • Project Team: Johannes Behrens, Sebastian Denda, Stefan Hochstrasser, Rolf Mattmüller, Mark Myndl, Régis Péan, Markus Pillhofer, Jessica Ramge, Karolin Schmidbaur, Hari Setka (3-D Modell), Egon Türmer, Sepp Weichenberger Model Building: Philip Bley, Michael Gaertner, Bettina Hartung, Anja Passek, Jakob Przybylo, Rafal Paszenda
  • Construction Supervision: Letzbor Bau-Engineering GmbH, St. Georgen an der Gussen, Austria
  • Project Management: IMP-Ingenieurbüro für Bauwesen, Munich, Germany
  • Structural Engineering : Planungsgruppe Brachmann, Munich, Germany
  • HVAC + Acoustics: Kuzyl und Sander, Munich, Germany / IGT, Unterhaching, Germany
  • Gross Floor Area: 9,909 m²
  • Usable Floor Area: 5,666 m²
  • Start of Construction:   07/2003
  • Completion: 10/2005

Read the rest of ACADEMY OF FINE ARTS in Munich, Germany by COOP HIMMELB(L)AU

The Urban Heritage Administration Centre in Diriyah, Saudi Arabia by Zaha Hadid Architects

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Zaha Hadid Architects 

Zaha Hadid Architects (ZHA) has been awarded first prize in the competition to build the Urban Heritage Administration Centre in Diriyah, Saudi Arabia. The competition for the 8,780m² head office of the Heritage Museum was initiated in 2015. The centre is integral to the on-going works to preserve Diriyah’s historic UNESCO world heritage listed site, continuing the restoration programmes throughout the 120km Wadi Hanifah valley that also includes the re-establishment of its natural environments.

Image Courtesy © Methanoia

Image Courtesy © Methanoia

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: The Urban Heritage Administration Centre
  • Location: Diriyah, Saudi Arabia
  • Rendering: Methanoia

Read the rest of The Urban Heritage Administration Centre in Diriyah, Saudi Arabia by Zaha Hadid Architects

Buena Vida in Turin, Italy by officina8a

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: officina8a

Positions and functions of the apartment are the same, what changed is its surface.

The phase that concerns the terrace is totally revolutionary instead. It is considered as a natural extension of the inner house and converted as the relax area. There are two different themes: one space for free time with friends, around a table or on a couch under the stars; one cozy space, with sauna and Jacuzzi. The filter between the two parts is underlined with a stellar set, in fact the CORTEN that covers storage, sauna and flower boxes is dotted to draw the zodiac and then lighten up from the inside.

Image Courtesy ©Sabrina Gazzola

Image Courtesy © Sabrina Gazzola

  • Architects: officina8a
  • Project: Buena Vida
  • Location: Turin, Italy
  • Photography: Sabrina Gazzola

Read the rest of Buena Vida in Turin, Italy by officina8a

Örnberget – Spine/Precipice in Stockholm archipelago, Sweden by Petra Gipp Arkitektur

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Petra Gipp Arkitektur

A narrow site high up on a precipice overlooks the inner Stockholm archipelago to the south. It meets a dense row of pine trees to the west and a softer grove of deciduous trees to the east. One enters the site from the north, where a generous staircase mediates the initial steep south-facing slope. The stairs follow a concrete wall that forms the spine of the structure, and lead the visitor downwards between the concrete wall on the one side and a wooden volume on the other. The staircase leaves the visitor at a gap in the concrete wall, providing a glimpse of the garden on the other side. The promenade continues along the closed wall, towards the view and the water, now flanked to the west by the row of pine trees. A second opening in the wall presents the entrance to the house and extends a passage through and across it, into the garden.

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

  • Architects: Petra Gipp Arkitektur (Petra Gipp, Malin Heyman, Marco Nathansohn and Maria Cagnoli)
  • Project: Örnberget – Spine/Precipice
  • Location: Älgö, Stockholm archipelago, Sweden
  • Photography: Åke E:son Lindman
  • Software used: ArchiCAD
  • Structural engineer: Astadien – Johan Sandström
  • Landscape architect: HORN.UGGLA – Maria Horn
  • Project year: 2013-2016

Read the rest of Örnberget – Spine/Precipice in Stockholm archipelago, Sweden by Petra Gipp Arkitektur

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy