Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Scenario’s House in London, England by Scenario Architecture

 
December 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Scenario Architecture

This house was a chance to be our own clients. It was purchased with the intention of completely renovating, extending and adapting it to the scenarios of our own family life. It presented us with the opportunity to ‘practice what we preach’ to its fullest expression and create the scenario house. The main design challenge was finding a way of connecting the front part of the house, which originally had two separate Victorian reception rooms with the basement level, a full floor height below, both physically and visually, in order to create a sense of single and connected open living and kitchen spaces.

Image Courtesy © Matt Clayton

Image Courtesy © Matt Clayton

  • Architects: Scenario Architecture
  • Project: Scenario’s House
  • Location: Alconbury Rd, London, England
  • Photography: Matt Clayton
  • Software used: ArchiCAD
  • Completed: 2016

Read the rest of Scenario’s House in London, England by Scenario Architecture

The Rotating Radius House in New Mexico by jantzen studio

 
December 13th, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: jantzen studio

The Rotating Radius House is an experimental interactive architecture project designed to provide a special weekend retreat place for two people living in New Mexico.

At the center is a twenty-foot diameter glass and steel cylindrical space formed by twelve perimeter sliding glass doors, and by twelve segments of a sloped glass and steel roof. Each of the sliding glass doors is fitted with interior privacy shades and screens. This space contains a large centrally located light, a bed, chairs, tables, a food preparation pod, and a bath/toilet pod, all mounted on wheels. The entire house is powered by a large solar panel mounted on the top of the structure, and by auxiliary propane gas, stored nearby in steel tanks. Rainwater is collected off of the roof and purified for use in the house, and stored in an outside reservoir.

Image Courtesy © jantzen studio

Image Courtesy © jantzen studio

  • Architects: jantzen studio
  • Project: The Rotating Radius House
  • Location: New Mexico, USA

Read the rest of The Rotating Radius House in New Mexico by jantzen studio

Dongshikou Hutong PJ in Beijing, China by B.L.U.E. Architecture Studio

 
December 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: B.L.U.E. Architecture Studio

Located in a hutong near the historical centre in Beijing, the L-­‐shaped house is sandwiched between the old hutong wall and a two floor building. The renovation aimed to transform the dated 43m2 residence into a convenient, functional modern living space for a family of six people .

Image Courtesy © Ruijing Photo

Image Courtesy © Ruijing Photo

  • Architects: B.L.U.E. Architecture Studio (Shuhei Aoyama, Yoko Fujii, Lingzi Liu)
  • Project: Dongshikou Hutong PJ in Beijing
  • Location: Dengshikou, Beijing, China
  • Photography: Ruijing Photo
  • Size: 2-Story
  • Building Area: 43m2
  • Construction Period: 9.2016

Read the rest of Dongshikou Hutong PJ in Beijing, China by B.L.U.E. Architecture Studio

Urban Topos in Vienna, Austria by HOLODECK architects

 
December 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: HOLODECK architects

The apartement building is defined as urban topography. surrounding green areas, balconies and terraces extend the living space that is framed by full height french windows. from the elegantly clad outdoor areas the inhabitants enjoy manifold perspectives. the orientation of each apartement`s floor plan facilitates views in two directions.

Gebaut 2011 Award MA 19 City Design Vienna

Image Courtesy © Herta Hurnaus

Image Courtesy © Herta Hurnaus

  • Architects: HOLODECK architects (Tomasz Padlo)
  • Project: Urban Topos
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: Herta Hurnaus
  • Team: Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Carolin Saile, Christian Rottensteiner, Nana Schilling
  • Client: CER Immobilienentwicklung GmbH
  • Size: 2615 m2
  • Year: 2009 – 2011

Read the rest of Urban Topos in Vienna, Austria by HOLODECK architects

Rocha Apartment in Catalonia, Spain by CaSA – Colombo and Serboli Architecture

 
December 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: CaSA – Colombo and Serboli Architecture 

The brief was to transform this neglected, very badly distributed apartment into an attractive holiday home.

The property is located in an extremely central street, right between Plaza Catalunya y Plaza Universitat, on the sixth floor of an art nouveau building.

Nonetheless, this last floor was built in the ’60 and lacked of the charm of the rest of the building.

Image Courtesy © Roberto Ruiz

Image Courtesy © Roberto Ruiz

Read the rest of Rocha Apartment in Catalonia, Spain by CaSA – Colombo and Serboli Architecture

OMR Art Gallery in Colonia Roma Norte, Mexico City by Max von Werz Architect

 
December 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Max von Werz Architect

After 30 years in a turn-of-the-century Porfirian villa, the contemporary art gallery OMR decided to move to a new location. The design strategy was to preserve the existing brutalist building as much as possible, adjusting some interior details so as to bring out the character of the building and transform it into a generous exhibition space. A vertical one story extension accommodates all back-of-house functions. The result is a sober project that amplifies the character of the original building whilst preparing it for a new cultural life without resorting to the international conventions of the sterile white cube.

Image Courtesy © Rory Gardiner

Image Courtesy © Rory Gardiner

  • Architects: Max von Werz Architect (Mateo Riestra, José Arnaud-Bello & Max von Werz)
  • Project: OMR Art Gallery
  • Location: Calle Cordoba 100, Colonia Roma Norte, 06700 Mexico City
  • Photography: Rory Gardiner
  • Collaborators / team: Javier Moctezuma & Oriam Morales
  • Construction: Cantiliver
  • Structural engineering: Ricardo Camacho / DECSA
  • Service engineering: Taller 2m
  • Built surface area: 455 m2
  • Date: 2016 (February)

Read the rest of OMR Art Gallery in Colonia Roma Norte, Mexico City by Max von Werz Architect

Ussher Library in Dublin, Ireland by McCullough Mulvin Architects

 
December 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: McCullough Mulvin Architects 

The Ussher Library in Trinity College is a landmark building for Dublin. The project – initiated as an international architectural competition design collaboration with KMD Architecture, Dublin – provides 750 undergraduate reader places and space for 350,00 volumes in a state-of-the-art library building with exposed boardmarked concrete and granite finishes. The concept established three prismatic sculptural blocks on a podium set North-South across the site; the two longer blocks are connected by an atrium. The taller is closed and stone-clad and dedicated to book storage (a tower of books), the other, lower, more dynamically shaped in stone and glass – contains reading rooms with views over College Park; the third block is for a Book Conservation Laboratory. Each block is served by a core at one end which anchors the plan; each is designed as a solid planar element without advance or recession – the line of stone cladding is carried through into the atrium in timber panelling; the atrium glazing is perceived as a separate shard-like element, while the Conservation Block roof is an origami -like folded plane of glass and metal. The new building forms a functional unit with the existing Berkeley and Lecky libraries – all three are connected under podium level and the Berkeley Library has been retained as the main entrance to the whole complex – a new staircase descends from it to a new orientation space serving all three. The library had to fit into a very strong urban context, standing on an edge condition between Trinity and Dublin; it keeps to the grid of the College buildings while recognising the line of Nassau Street. The building is like a gateway – three books forming open space between them which frame views and routes from the city into the College. By its shape and location on the site, the project establishes two strongly configured urban spaces at podium level – one against the rere of the Berkeley, open at the corners in the Trinity manner, with generous steps from the Park and Library square- the other between the Ussher Library and the street.

Image Courtesy © McCullough Mulvin Architects

Image Courtesy © McCullough Mulvin Architects

  • Architects: McCullough Mulvin Architects 
  • Project: Ussher Library
  • Location: Dublin, Ireland
  • Engineers: O’Connor Sutton Cronin
  • Quantity Surveyors: Brendan Merry & Partners
  • Building Services: Homan O’Brien
  • Contractors: McNamara Construction
  • Area: 10,000 m2

Read the rest of Ussher Library in Dublin, Ireland by McCullough Mulvin Architects

Manneriehof- Single Family Timber residence in East Cantons, Belgium by Philippe SAMYN and PARTNERS

 
December 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Philippe SAMYN and PARTNERS

The site 

The land is situated close to a small village in the East Cantons. It runs at a steep gradient into a small valley enclosed by a wooded slope in the distance. The view is spectacular, showcasing a rural landscape. The visual and ecological quality of the site must be preserved and developed as far as possible.

Image Courtesy © Laurent BRANDAJS

Image Courtesy © Laurent BRANDAJS

  • Architects: Philippe SAMYN and PARTNERS
  • Project: Manneriehof- Single Family Timber residence
  • Location: Province of Liège, East Cantons, Belgium
  • Photography: Laurent BRANDAJS and Steven MASSART
  • Administrative Partner: Denis MELOTTE
  • Associates: E. LORAND, M. NAUDIN, S. TOURBACH, F. DEFRENNE
  • Topographical survey: De Ceuster & Associés
  • Main contractor: Maison Patze sprl.
  • Costs: 410 000 €
  • Gross Floor Area: 360 m²
  • Year: 2009 – 2012

Read the rest of Manneriehof- Single Family Timber residence in East Cantons, Belgium by Philippe SAMYN and PARTNERS

L House in New York by LANZA Atelier

 
December 11th, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: LANZA Atelier

House L project derives from the need to create a new connection for the rooms of an existing house in Valle de Bravo, in a very beautiful natural environment. So far, some romos were accessed through other rooms and why the owners did not feel comfortable to invite friends because they could not offer them privacy.

The initial project also included a new two-story independent volume, which functioned as an apartment with a living room, bedroom, bathroom and kitchenette.

Image Courtesy © Onnis Luque

Image Courtesy © Onnis Luque

  • Architects: LANZA Atelier (Isabel Abascal and Alessandro Arienzo)
  • Project: L House 
  • Location: New York, USA
  • Photography: Onnis Luque
  • Software used: SketchUp, Autocad
  • Team: Alejandro Márquez, Jéssica Hernández
  • Constructed area: 58 m2
  • Year: 2016

Read the rest of L House in New York by LANZA Atelier

La spiaggia di Sesto in Lucca, Italy by Archilea architecture

 
December 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Archilea architecture

La spiaggia di Sesto is a project for a sport complex designed by Archilea architecture, Renato Pucci architect in collaboration with arch. Giovanni Carignani and arch. Maria Nieddu.

Located in the countryside of Capannori (Italy), near the ancient city of Lucca and in a fantastic natural scenery the new sport center project was elaborated to blend harmoniously with its natural surrounding, drawing inspiration from the traditional architecture and the natural landscape of the region.

Image Courtesy © Archilea architecture

Image Courtesy © Archilea architecture

  • Architects: Archilea architecture (Renato Pucci architect with arch. Giovanni Carignani & arch. Maria Nieddu)
  • Project: La spiaggia di Sesto – New sport complex
  • Location: Capannori, Lucca, Italy
  • Design team: Renato Pucci, Giovanni Carignani, Maria Nieddu
  • Site area: 10000 sqm ca

Read the rest of La spiaggia di Sesto in Lucca, Italy by Archilea architecture

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy