Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Smartline Hotel in Protaras, Cyprus by HappyANTS Interior Architecture and Design

 
March 15th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: HappyANTS Interior Architecture and Design

A low budget renovation for a hotel in Protaras. The concept was color me by Smartline. The hotel is 25 years old and a renovation was due. We changed half of the furniture and refurbished the other half and renovated all of the areas of the hotel. The result is a design highly appreciated by both the people who are working there as well as the guests staying there for its light and happy atmosphere! This project was in collaboration with interior designer Leonidas Leonidou.

Image Courtesy © HappyANTS Interior Architecture and Design

  • Architects: HappyANTS Interior Architecture and Design (Stavriana Antoniou)
  • Project: Smartline Hotel
  • Location: Protaras, Cyprus
  • Materials used: wood/ glass/ acrylic glass/ tiles/ granite/ fabric/ stone/ prints

Read the rest of Smartline Hotel in Protaras, Cyprus by HappyANTS Interior Architecture and Design

Chemin des Carrières in Rosheim, France by REIULF RAMSTAD ARKITEKTER

 
March 15th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: REIULF RAMSTAD ARKITEKTER

Chemin des Carrières, the Quarries’ Track, is a lace undulating in the landscape, an invitation to travel as our ambition behind the reconquest of the Rosheim-St Nabor railway in Alsace, France.

Ominous, sometimes hidden, the vestiges of the railway still mark the reading of the site. The desire to create a route to serve the quarries had to adapt to the undulating landscapes of the sub-Vosges hills and the very form of the tracing tells the history of the landscape and the men. The journey to discover forgotten landscapes or to take a different view on everyday landscapes is addressed to both local users and tourists. Like the old track that offered a dual function (industrial and passenger transport), the route has a double vocation where the functional must rub shoulders with the imaginary of travel.

Image Courtesy © Reiulf Ramstad Arkitekter

  • Architects: REIULF RAMSTAD ARKITEKTER
  • Project: Chemin des Carrières
  • Location: Rosheim, France
  • Client: Communauté de Communes des Portes de Rosheim
  • Commission type: Invited Competition (2016) in collaboration with Parenthèse Paysage
  • Size / value: 11km 3,5M€
  • Status: Under Development

Read the rest of Chemin des Carrières in Rosheim, France by REIULF RAMSTAD ARKITEKTER

Kirkpatrick Oil Hennessey in Oklahoma by Elliott + Associates Architects

 
March 15th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Elliott + Associates Architects 

Site History:

The Kirkpatrick family began oil exploration in the 1920’s when John Kirkpatrick’s  father-in-law, M.B. Blake, drilled their first well. John then founded Kirkpatrick Oil in 1950. Kirkpatrick Oil has been active in the Hennessey area for 60 years.

East elevation – Main entry for Kirkpatrick Oil and future tenant entry, Image Courtesy © Scott McDonald(Hedrich Blessing)

  • Architects: Elliott + Associates Architects
  • Project: Kirkpatrick Oil Hennessey
  • Location: 106 West Main Street, Hennessey, Oklahoma 7374 2, USA
  • Photography: Scott McDonald(Hedrich Blessing)
  • Client: Kirkpatrick Oil Company
  • Scope: 9,400 s.f.
  • Completed: September 2011

Read the rest of Kirkpatrick Oil Hennessey in Oklahoma by Elliott + Associates Architects

Belsenpark Offices in Dusseldorf Oberkassel, Germany by slapa oberholz pszczulny I architekten

 
March 15th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: slapa oberholz pszczulny I architekten 

The site of a former freight train depot in the Oberkassel district of Dusseldorf is being revitalised by the BelsenPark development and instilled with new life. Criss-crossed by grassy corridors, a green residential and office district is emerging around a 20,000-square metre park and its central lake.

Situated directly on bustling Belsenplatz, the BelsenPark office buildings of Belmundo and LaVista by sop architekten form the spatial entryway to the new district. The five-storey office and commercial buildings accommodate retail shops and restaurants with their ground floors, which can be accessed via a pedestrian street leading to the park. Plazas around the buildings are used as outdoor patios by the restaurants.

Image Courtesy © sop architekten, B+E Fotografie

  • Architects: slapa oberholz pszczulny I architekten
  • Project: Belsenpark Offices
  • Location: Dusseldorf Oberkassel, Germany
  • Photography: sop architekten, B+E Fotografie
  • Developer: CA Immo Deutschland GmbH
  • Team: Helmut Oberholz, Nicole Diewald, Katja Knaup, Iljana Slapa, Edith Schewerda, Volker Lau, Markus Lücker
  • GFA: ca. 14,900 m², ca. 28,600 m² underground carpark
  • Completion: 2015

Read the rest of Belsenpark Offices in Dusseldorf Oberkassel, Germany by slapa oberholz pszczulny I architekten

Upper Queen Street in Richmond, New Zealand by irving smith architects

 
March 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: irving smith architects  

Big Box retail is increasingly placed away from New Zealand’s small town centres, taking the life and community vitality of the centre with it. The town of Richmond called big box retail back into the main street, questioning how to maintain streetscape and commercial viability to both large and small tenancies. Big Box can entail up to 100m lengths of uninterrupted walls to the street, a scale and typology seemingly incongruous with a greengrocer or a provincial NZ townscape.

Image Courtesy © Patrick Reynolds

  • Architects: irving smith architects
  • Project: Upper Queen Street
  • Location:  Richmond, New Zealand
  • Photography: Patrick Reynolds

Read the rest of Upper Queen Street in Richmond, New Zealand by irving smith architects

Podgorje TimeShare Kindergarten and School in Slovenia by Arhitektura Jure Kotnik

 
March 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Arhitektura Jure Kotnik 

New TimeShare Kindergarten is located in the central area of small Slovenian village settlement Podgorje. The building is an extension of an existing school and hosts four playrooms and a classroom for first graders. The kindergarten’s special feature is its open plan approach with unified play space, which covers as much as 86% of the entire kindergarten and can be closed off if necessary. Children can move inside the kindergarten without restrictions, according to the so-called timeshare principle. Movement is even encouraged by a series of elements like sliding doors between playrooms, accordion doors of the central common room, and the road meandering between playrooms, which visually connects different spaces and invites children to follow it (walk, run, ride their kick scooter or bike). Even special road signs have been designed, encouraging children to mimic movements of a particular animal (butterfly, crab, lizard, etc.), and go either fast (cheetah) or slow (snail).

Image Courtesy © Janez Marolt Photography

  • Architects: Arhitektura Jure Kotnik (Jure Kotnik, Andrej Kotnik)
  • Project: Podgorje TimeShare Kindergarten and School
  • Location: Podgorje pri Slovenj Gradcu, Slovenia
  • Photography: Janez Marolt Photography
  • Client: City of Slovenj Gradec, Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec
  • Constructions: CBD, d.o.o, Dr. Bruno Dujić
  • HVAC: FIMA, d.o.o
  • Electrical installations: EPNS d.o.o, Danilo Smolar
  • Landscape design: Arhitektura Jure Kotnik, Lesoteka projektiva d.o.o.
  • Surveillance: Manja Podpečan
  • Client coordination: Natalija Knez
  • Energy efficiency: EUTRIP d.o.o.
  • Timber construction: Lesoteka hiše d.o.o.
  • Construction, and concrete works: Gradbeništvo Kuster, d.o.o.

Read the rest of Podgorje TimeShare Kindergarten and School in Slovenia by Arhitektura Jure Kotnik

The Folding House in Chile by B+V Arquitectura

 
March 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: B+V Arquitectura 

The project is located near Lake Rapel, on a site of 896.5 sqm. This is characterized by a privileged view of the lake and a strong slope in most of its development. The budget forces to minimize the intervention in the slope, containing the largest amount of program in the minimum of flat space available at the beginning of the site. This, together with the high temperatures presented by Rapel’s microclimate in summer, implies the following problems: high program density, excessive solar radiation and lack of comfortable space for recreation.

Image Courtesy © Rodolfo Lagos Berardi

  • Architects: B+V Arquitectura
  • Project: The Folding House
  • Location: Chile
  • Photography: Rodolfo Lagos Berardi
  • Software used: Autocad and 3ds Max

Read the rest of The Folding House in Chile by B+V Arquitectura

Concrete House At The Seaside in Klaipeda district, Lithuania by NEBRAU

 
March 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: NEBRAU 

The Idea

To create such an architectural character, which is clear, unique, in harmony to the landscape, preserves and highlights the natural surroundings, and the nature itself.

Integration to the environment

The place of the house in the quarter: the angular, square-shaped land plot which starts the row of villas emphasised with a small-volume turning, it maintains the line of the built-up area.

Image Courtesy © Laurynas Avyzius

  • Architects: NEBRAU
  • Project: Concrete House At The Seaside
  • Location: Lithuania, Klaipeda district, Aukstkiemiai village, Ringelio alley 1
  • Photography: Laurynas Avyzius
  • Software used: Autodesk Autocad
  • Clients: Remigijus Drakšas, Lina Drakšienė
  • Lead Architects: Laurynas Avyzius, Andrius Gabrys
  • NEBRAU team: Laurynas, Avyzius, Andrius Gabrys
  • Landscape Design: Artūras Poškus, Domas Timinskas
  • Glass Art: Ieva Žilytė
  • Concrete façade: “Betonika”, UAB
  • Gross Built Area: 360sqm
  • Site Area: 3000sqm
  • Completion Year: 2016

Read the rest of Concrete House At The Seaside in Klaipeda district, Lithuania by NEBRAU

DSSI Elementary School Renovation in Seoul, South Korea by Daniel Valle Architects

 
March 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Daniel Valle Architects

The project focuses on three main strategies to address the school’s requirements:

1. Maximize space. The space was not properly used since the corridor that connects the main door with the other floors was only used sporadically.

2. Equal size. The two classrooms were very different in form and size due to the plan’s layout. The target was to propose a new configuration that gives equal spaces for both.

3. Sharing activities. The new school’s philosophy has to do with sharing spaces to study and providing diverse number of possibilities to educators to perform new pedagogical practices. The two rooms in the existing condition were duplicating spaces for playing, studying, meeting, sharing, etc.

Image Courtesy © Lee Namsun

  • Architects: Daniel Valle Architects
  • Project: DSSI Elementary School Renovation
  • Location: Seoul, South Korea
  • Photography: Lee Namsun
  • Credits: Daniel Valle, Jiwon Hur, Sunmin Lee, Irene R Vara, Iago Blanco
  • Size: 150 m2
  • Year: 2016

Read the rest of DSSI Elementary School Renovation in Seoul, South Korea by Daniel Valle Architects

COUNTRY GARDEN FOREST CITY in Malaysia by LAVA

 
March 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: LAVA

LAVA has won 2nd prize in an international competition to design a new city in Malaysia.

LAVA’s concept sees the city defined not as one iconic building, nor as a skyline, but as a central public space, a real forest. Chris Bosse, director of LAVA, explains: “Skylines across the world look the same – usually a couple of iconic towers in the centre surrounded by lots of lesser quality buildings, which all resemble each other.” “Here we have designed an inverse city skyline where the icon of the city is a public space, not an object/building. Our central space is a Rainforest Valley and demonstrates the equation: PEOPLE = CITY. From an object to a place.”

Image Courtesy © Bitscapes

  • Architects: LAVA
  • Project: COUNTRY GARDEN FOREST CITY
  • Location: Malaysia
  • Photography: Bitscapes
  • Client: Country Garden Group
  • Lava: Chris Bosse, Alexander Rieck, Tobias Wallisser
  • Size: Total development: 20 square kilometres; site: 24 hectares
  • Status 2nd prize, design competition 2017

Read the rest of COUNTRY GARDEN FOREST CITY in Malaysia by LAVA

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy