Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Las Trancas House in Araucanía Region, Chile by CIA_ARQ

 
July 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: CIA_ARQ

The Las Trancas house is the first of a series of new constructions on this . It’s a starting point for the colonization of this property, located on the banks of lake Calafquen near Coñaripe. A virgin place which must be tamed.

For this first construction, the project’s logic had to be as fitting to local knowledge as possible, because due to the terrain’s characteristics and the difficulties of access, most of the materials, techniques and workmanship used would have to be local, presenting a somewhat technically atemporal construction.

Image Courtesy © CIA_ARQ

Image Courtesy © CIA_ARQ

  • Architects: CIA_ARQ (Cristián Irarrázaval Andrews Arquitecto)
  • Project: Las Trancas House
  • Location: Las Trancas estate, Coñaripe, Lake Calafquen, IX Region, Chile
  • Author: Cristián Irarrázaval Andrews
  • Predominant materials: Oregon pine wood, impregnated pine wood
  • Location surface: 20 Ha
  • Built surface: 125 mt2
  • Project year: 2011
  • Construction year: 2011
  • ICA: In process

Read the rest of Las Trancas House in Araucanía Region, Chile by CIA_ARQ

Day center for the elderly and housing in Bellvitge, Spain by Jordi Farrando architect

 
July 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Jordi Farrando architect

There are two parts to the programme: sheltered dwellings for 24 residents and a day centre for the elderly.

The ground floor and half of the first floor are occupied by the day centre, and the sheltered dwellings occupy the rest of this floor and levels two and three.

Image Courtesy © Jordi Farrando architect

Image Courtesy © Jordi Farrando architect

Read the rest of Day center for the elderly and housing in Bellvitge, Spain by Jordi Farrando architect

House Camps Bay in Cape Town, South Africa by Babett Frehrking Architect

 
July 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Babett Frehrking Architect

The brief was to give an existing residential complex consisting of two units a new contemporary look and feel, create some additional quality space, improve the flow and convert a double garage into a new bachelor apartment.

Apartment 1: Four bedroom unit over three storeys + additional study

By replacing an old timber deck with a deep concrete balcony stretching from one side of the building to the other.covered by a concrete roof of the same size the open outdoor space is now usable in any weather condition and incorporates it visually and spatially into the living area with any easy flow between in and outside.

Image Courtesy © 4otomo

Image Courtesy © 4otomo

Read the rest of House Camps Bay in Cape Town, South Africa by Babett Frehrking Architect

Philips Lighting in Eindhoven, Netherlands by Diederendirrix architects

 
July 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Diederendirrix architects

Residential building in former Philips Lighting head office first step toward new quarter Eindhoven

Diederendirrix architecture & urban development has transformed the former Philips Lighting head office into a vibrant residential building consisting of 616 lofts and penthouses. The new façade with gold coloured window frames enables quality small-scale housing in the middle of the city. The completion of Lighting is the first and key step in the realisation of the Victoriapark.

Image Courtesy © Diederendirrix architects

Image Courtesy © Diederendirrix architects

Read the rest of Philips Lighting in Eindhoven, Netherlands by Diederendirrix architects

Wirawan House in Jakarta, Indonesia by RAW Architecture

 
July 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: RAW Architecture

Located in Puri Indah, West Jakarta region, the tropical open house creates intimate space from entrance through void in the garden, in living room, library, and the roof top garden.

Berlokasi di Puri Indah, Jakarta barat, rumah tinggal tropis terbuka didesain dengan ruang – ruang yang terbuka tertutup dari pintu masuk, dengan pengalam ruang void di taman dan ruang- ruang yang lebih kecil.

Image Courtesy © Eric Dinardi Bacteria Photography

Image Courtesy © Eric Dinardi Bacteria Photography

  • Architects: RAW Architecture
  • Project: Wirawan House
  • Location: Jakarta, Indonesia
  • Photography: Eric Dinardi Bacteria Photography
  • Client: Mr. Wirawan and Family
  • Architect in charge: Realrich Sjarief
  • Interior Designer: Mondrich Syarif, and Karina Tjandra from STUDIO PIU
  • Architecture Project Team: Bambang Priyono, Tatyana Kusumo, Miftahuddin Nurdayat, Rio Triwardhana, Suryanaga, Anton Suryanto, Andhang Trihamdhani, Emmy Ulfah, Randy Abimanyu.
  • General Contractor: > O + Workshop
  • Supervisor in charge: Sudjatmiko and Singgih Suryanto
  • Construction Manager: Endhang Syamsuddin, Bonari Ari Dzaki
  • Structure Engineer: John Djuhaedi
  • Mechanical and Electrical Engineer: Bambang Priyono, Andi, Karim, and Hamim
  • Landscape: Mr. Wirawan and Family
  • Project year: 2016

Read the rest of Wirawan House in Jakarta, Indonesia by RAW Architecture

ATRIUM – JUSSIEU UNIVERSITY in Paris, France by Périphériques Architectes

 
July 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Périphériques Architectes

The 16m building on the Jussieu university campus, near the historic center of Paris, extends and completes the grid plan that architect Edouard Albert designed in the 60s to serve 45 000 students and researchers. The response formulated by Périphériques Architects for the extension is based on the existing system, where buildings are laid out in a crown configuration; but at the same time, it deforms it: where Albert laid out a single patio, Périphériques Architects have planned two. One of them is covered by the bridge-buildings raised on pilotis to make short-cuts in the ring like circulation itinerary, and forms a “vertical place” that groups all the movements of the buildings. This concrete space opposes its heaviness and hardness to the light-weight metal cladding of its outer skin.

Image Courtesy © LUC BOEGLY

Image Courtesy © LUC BOEGLY

  • Architects: Périphériques Architectes
  • Project: ATRIUM – JUSSIEU UNIVERSITY
  • Location: Paris, France
  • Photography: LUC BOEGLY
  • Software used: AutoCAD

Read the rest of ATRIUM – JUSSIEU UNIVERSITY in Paris, France by Périphériques Architectes

CH house in Nuevo León, México by GLR arquitectos / Gilberto L. Rodríguez

 
July 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: GLR arquitectos / Gilberto L. Rodríguez

In a privileged site occupied by an old and obsolete house, we face a dilemma: renovate or demolish such house in order to make way for a new residential project. In conjunction with the client we decide to go for the latter alternative and go ahead with the demolition, adjusting the topography according to the new scheme, which will seek to benefit from the wonderful city views.

Image Courtesy © Jorge Taboada

Image Courtesy © Jorge Taboada

  • Architects: GLR arquitectos / Gilberto L. Rodríguez
  • Project: CH house
  • Location: Monterrey, Nuevo León, México
  • Photography: Jorge Taboada
  • Project Team: Emmanuel Soto, Pamela Díaz de León, Rafael Návar, Oscar O´Farril, Priscila López, Tonatiuh Aguilar
  • Extension: 850 m2
  • Year: 2011-2013

Read the rest of CH house in Nuevo León, México by GLR arquitectos / Gilberto L. Rodríguez

Grand Café Lochergut in Zürich, Switzerland by Dyer-Smith Frey

 
July 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Dyer-Smith Frey

For the interior design of Grand Café Lochergut Design Duo DYER-SMITH FREY created a contemporary interpretation of the Parisian coffeehouses in the 50ies.

On almost 130 square meters, encirled by generous window facades, the Grand Café Lochergut located at Badenerstraße in Zurich performs as a perfect “See and be seen” venue.

Image Courtesy © Nico Schaerer

Image Courtesy © Nico Schaerer

  • Architects: Dyer-Smith Frey
  • Project: Grand Café Lochergut
  • Location: Zürich, Switzerland
  • Photography: Nico Schaerer
  • Building area: 130 sqm

Read the rest of Grand Café Lochergut in Zürich, Switzerland by Dyer-Smith Frey

The East India Company Store in Edinburgh, Scotland by Kinnersley Kent Design

 
July 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Caroline Collett PR Ltd

The East India Company, the contemporary revitalisation of one of history’s most powerful and successful trading ventures, has opened a flagship store on Edinburgh’s George Street, the Scottish capital’s most prestigious shopping address, with all design work by leading British studio Kinnersley Kent Design.

The new East India Company store, its first ever in Scotland, will offer the brand’s premium luxury fine foods range, as per its eleven existing stores across Greater London, Kent and the Middle East (plus concessions in Harrods and Heathrow T4/T5), as well as its new East India Company ‘Home’ range, representing a first foray into the lifestyle market and also now available in the brand’s London flagship store in the heart of Mayfair, recently refurbished by Kinnersley Kent Design.

The East India Company Scottish flagship store, Edinburgh, Image Courtesy © Kate Berry

The East India Company Scottish flagship store, Edinburgh, Image Courtesy © Kate Berry

  • Architects: Kinnersley Kent Design
  • Project: The East India Company Store
  • Location: Edinburgh, Scotland, UK
  • Photography: Kate Berry
  • Retail design: Kinnersley Kent Design
  • Team:

    • Mick Kent (Partner)
    • Mark Leib (Director) Emily Watson (Designer) – Interiors
    • Kenny Sum (Director), Dimple Umeria-Alam (Senior Designer),
    • Chris Jones (Senior Designer) – Branding, Graphics, Packaging

Read the rest of The East India Company Store in Edinburgh, Scotland by Kinnersley Kent Design

Papamoa in Bay of Plenty, New Zealand by Collingridge and Smith Architects (CASA)

 
July 13th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Collingridge and Smith Architects (CASA)

A very tight programme saw the Children’s centre designed, approved and completed in 9 months.

The building is located on the edge of the Papamoa Beach township and our brief was to create a design that captured the nostalgic kiwi bach (holiday house) feel.

Image Courtesy © Collingridge and Smith Architects (CASA)

Image Courtesy © Collingridge and Smith Architects (CASA)

  • Architects: Collingridge and Smith Architects (CASA)
  • Project: Papamoa
  • Location: Papamoa, Bay of Plenty, New Zealand
  • Software used: Archicad
  • Client: New Shoots Early Childhood Centres / Pukenui Properties
  • Structural Engineers: McNaughton Consulting Engineers
  • Project Architect: Phil Smith, CASA
  • Design Team: Phil Smith, Graham Collingridge, Grayson Wanda, Chloe Pratt
  • M&E consultant: Eco Design Consultants
  • Quantity surveyor: Pukenui Properties
  • Planning supervisor: Simon Yates
  • Lighting consultant: Mike Renwick, Lighthouse Remuera
  • Main contractor: Pukenui Properties
  • Form of contract and/or procurement: Negotiated Contract
  • Total cost: Approx NZ $1.5 million
  • Gross internal floor area: 650m² in 2 buildings, one preschool, one under 2’s
  • Tender date: Dec 2010
  • Start on site date: Jan 2011
  • Contract duration: 6 months

Read the rest of Papamoa in Bay of Plenty, New Zealand by Collingridge and Smith Architects (CASA)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy