Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Walmer Yard in London, England by Peter Salter

 
December 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Peter Salter 

Walmer Yard is the first residential scheme in Britain by Peter Salter, the internationally acclaimed teacher and architectural designer. Seven years in the making, four finely crafted houses built around a shared courtyard in Notting Hill are now being shown to the architectural press.

The houses reflect Salter’s unique approach to the design of spaces for living. The structure, volumes and materials are employed to create a series of rooms and circulation spaces that are precisely tuned to domestic use, private peace and sensory experience.

Courtyard looking north with shutters closed, Image Courtesy © Hélène Binet

Courtyard looking north with shutters closed, Image Courtesy © Hélène Binet

  • Architects: Peter Salter
  • Project: Walmer Yard
  • Location: London, England
  • Photography: Hélène Binet
  • Client: Crispin Kelly and Seb Kelly
  • Principal Designer: Peter Salter
  • Associate Designer: Fenella Collingridge
  • Collaborators: Mole Architects; John Comparelli Architects
  • Site Architect: Hugo Keene with Peter Salter and Fenella Collingridge
  • Structural Engineers: Tony Holdbrook, Chetan Palmer
  • Approved Building Inspector: Chris Tang, MLM approved inspectors
  • M and E installation: Shaw Building Group
  • Main Contractor: Daren Bye & David Tofts – Shaw Building Group

Read the rest of Walmer Yard in London, England by Peter Salter

CAJU Brasserie in Bucharest, Romania by Grosu Art Studio

 
December 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Grosu Art Studio

The restaurant is located downtown Bucharest on a picturesque street behind Romanian Athenaeum. This area  is a symbol representing an ascending period for the Romanian capital. The owner of the place is  a well known chef in Romania, named Joseph Hadad, who decided to do a new type of brasserie with food signed by him.

Image Courtesy © Grosu Art Studio

Image Courtesy © Grosu Art Studio

  • Architects: Grosu Art Studio
  • Project: CAJU Brasserie
  • Location: Bucharest, Romania

Read the rest of CAJU Brasserie in Bucharest, Romania by Grosu Art Studio

Shoesme in Tilburg, The Netherlands by Joris Verhoeven Architectuur

 
December 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Joris Verhoeven Architectuur 

The new headquarters of Shoesme, a childrens shoe’s manufacturer in Tilburg, has been given two different faces. This conscious duality originated from its location in the city.

On one side, the building has a classical facade that radiates allure and status and blends seamlessly into the historic ribbon structure of the city. The gap in this typical street structure is filled with a building that always seems to have stood there. As if a missing link is put in the chain.

Image Courtesy © John van Groenedaal

Image Courtesy © John van Groenedaal

Read the rest of Shoesme in Tilburg, The Netherlands by Joris Verhoeven Architectuur

RM HOUSE in Romano d’Ezzelino, Italy by Studio di Architettura Claude Petarlin

 
December 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Studio di Architettura Claude Petarlin

The main aspect the attention of this project was focused upon, was the pursuit of  the characterization of the living area, which was rethought according to the “coating” of the existing central pillar. The identification of the new “appearance,” has made it possible to determine and distinguish two specific living areas and to create at the same time a new volume / container which services the TV area. New recessed light fixtures and “blades” of indirect light, consisting of hidden LED strips have been installed. New flooring made of knotty oak has also made it possible to level out the spaces which were previously fragmented by continuous visual discontinuities, determined by the different floor surfaces. All the service areas have been modernized thanks to the use of new materials and surfaces, such as the use of large slabs of porcelain stoneware and coloured enamels.

Image Courtesy © Studio di Architettura Claude Petarlin

Image Courtesy © Studio di Architettura Claude Petarlin

Read the rest of RM HOUSE in Romano d’Ezzelino, Italy by Studio di Architettura Claude Petarlin

De Beers Ginza Building in Tokyo, Japan by Jun Mitsui & Associates Inc. Architects

 
December 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Jun Mitsui & Associates Inc. Architects 

Ginza is renowned around the world as a commercial hotspot in Tokyo. Marronnier street in Ginza is an especially bright street lined with great buildings each with their own individuality and architectural design. We felt that the De Beers Ginza Building should express the brightness and the glow of Ginza at the same time. For the design, what we imagined firstly was an image of gently curving streams of light. Like a light ribbon being held above the ground, or the aurora that changes its colour and shape continuously, we thought it should have a bright and graceful form with curved lines that look like a women’s beautiful silhouette. We decided to brighten the stainless steel to appear like a diamond glitter along the silhouette to give it a sensitive look. The building has been constructed with stainless steel being rolled out in a curved shape. Each stainless steel surface has a special finish, so the appearance reflects the light of the sky and the town sensitively and changes its appearance throughout the day with the movement of the sun. At the same time, the architectural expression shows infinite changes depending on the position it is seen from. Ginza has always been on the frontier of design, adopting changes over time to form the town. De Beers Ginza is a part of that tradition and our design is an expression of this ever changing town on the frontier of architectural design.

Image Courtesy © Naoomi Kurozumi

Image Courtesy © Naoomi Kurozumi

  • Architects: Jun Mitsui & Associates Inc. Architects
  • Project: De Beers Ginza Building
  • Location: 2-5-11, Ginza, Chuo-ku, Tokyo, Japan
  • Photography: Naoomi Kurozumi
  • Software used: Autocad
  • Total floor area: 3,997.3 m2
  • Completion: 2007

Read the rest of De Beers Ginza Building in Tokyo, Japan by Jun Mitsui & Associates Inc. Architects

Tre.3 in Legnago, Italy by Studio Athesis

 
December 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Studio Athesis

The building is adjacent to the historic city center of Legnago. The project includes a modern re-interpretation of the sixteenth and seventeenth-century buildings situated in the historic centers of our cities. The new volume fits into the already-existing buildings with such proportions as to mediate between the impressive volumes present in the rear part of the parcel and the relatively-small houses overlooking the perimeter. The main façade overlooking Via G. Martino, is marked by full and empty spaces with three full parts separated by two pillared loggias; the building is volumetrically symmetric with respect to the central axis of the main body. The vertical division is also tripartite according to ancient traditions: rustication on the lower part, plaster in the middle with a window-framed cornice at the top (skyline). In the main body are some embedded, proportioned red balconies that become the adornment of the façade. The building slopes down in the rear, this forming terraces at different levels, providing ample, exposed spaces available to users.

Image Courtesy © Studio Athesis

Image Courtesy © Studio Athesis

  • Architects: Studio Athesis (arch. Damiano Zerman)
  • Project: Tre.3
  • Location: Legnago, Italy
  • Software used: Autocad, 3dsMax + Vray
  • Customer: DMD s.r.l.
  • Architectural Project: Arch. Damiano Zerman
  • Collaborators: Arch. Alessandro Merigo, Arch. Gianpietro Rinaldi
  • Structural project: Ing. Giampiero Marchetti
  • Mechanical system project: Ing. Loris Bisighin
  • Work direction: Ing. Davide Osanni
  • Contractor: Osanni S.a.s.
  • Progress: Under costruction

Read the rest of Tre.3 in Legnago, Italy by Studio Athesis

An agora at the heart of the CHU of Poitiers in France by Atelier d’architecture Brenac + Gonzalez et associés

 
December 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Metropolis Communication

The new building of the CHU de Poitiers gathers all the administrative services, which were originally scattered around the campus of la Milétrie, in a single place. The personnel, whose members have been working without ever meeting or seeing each other, are henceforth grouped together in the same building.

Image Courtesy © Stefan Tuchila

Image Courtesy © Stefan Tuchila

  • Architects: Atelier d’architecture Brenac + Gonzalez et associés
  • Project: An agora at the heart of the CHU of Poitiers
  • Location: Poitiers, France
  • Photography: Sergio Grazia & Stefan Tuchila
  • Project management: CHU of Poitiers
  • Project manager: Stefan Tuchila
  • Landscape architect: Agence Hilaire
  • Cost control: Oteis
  • Structural engineering: Oteis
  • Utilities engineers: ITF
  • Acoustical engineers: Sigma Acoustique
  • Façade engineers: Van Santen
  • Lighting design: Lumesens
  • Cost: €16m excl. VAT
  • Energy performance: RT 2012
  • Surface: 11,000 m²
  • Calendar: delivered in 2016

Read the rest of An agora at the heart of the CHU of Poitiers in France by Atelier d’architecture Brenac + Gonzalez et associés

Casa Manzoni Restoration And Museum Design in Milano, Italy by aMDL studio

 
December 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: aMDL studio 

Alessandro Manzoni lived in numerous houses, but the only one that can be considered really his is the mansion in Via Morone in Milan, where the writer lived from 1814 up till his death. The building, which had been badly altered in the course of time, has now been restored in such a way as to re-establish the warm and domestic atmosphere in which Manzoni’s literary output was produced.

Main Front, Image Courtesy © Mario Carrieri

Main Front, Image Courtesy © Mario Carrieri

  • Architects: aMDL studio (Michele De Lucchi Srl – Michele De Lucchi)
  • Project: Casa Manzoni Restoration And Museum Design
  • Location: Milano, Italy
  • Photography: Mario Carrieri
  • Client: Intesa Sanpaolo
  • Project Team: Alberto Bianchi (project director), Simona Agabio, Federica Iula
  • Consultants: Ediltecno Restauri (building contractor); Gasparoli (restoration); Enrico Colombo spa (installations); Sp_Systema (set builder and graphic production); Rossi Restauri (artwork’s restoration); Open Care (historical furnishings’ restoration); Erco spa (lighting); Riva 1920, Paolo Castelli spa (furnishings)
  • Area: 1.326 m2
  • Chronology: 2014-2015 (design); 2015 (completion)

Read the rest of Casa Manzoni Restoration And Museum Design in Milano, Italy by aMDL studio

Riel Estate in Tilburg, Netherlands by Joris Verhoeven Architectuur

 
December 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Joris Verhoeven Architectuur 

House Riel Estate completed in 2014 is located in a new residential development in the small village Riel near the town Tilburg. The property conforms with its archetypal main structure and materialization with the rural character of the village and the surrounding countryside; a main building with a gable roof, rural hand-molded bricks and heavy oak doors.

Image Courtesy © John van Groenedaal

Image Courtesy © John van Groenedaal

Read the rest of Riel Estate in Tilburg, Netherlands by Joris Verhoeven Architectuur

KM Kindergarten and Nursery in Osaka, Japan by HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

 
December 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

The project which is an old decrepit kindergarten located at Izumi city in the south of Osaka.

Izumi is a city which take the textile as the main industry from long time ago. But now as the work transfer to the overseas where has cheap labor, the local industry recession is today’s situation. About this planning, we set two topics. One is, By daily activities to solve kids’ lake of exercise which caused by inadequate site.  Another is, for teaching kids about the local history, put in the element of textile which representative the local industry.

Image Courtesy © Studio Bauhaus and Ryuji Inoue

Image Courtesy © Studio Bauhaus and Ryuji Inoue

  • Architects: HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro
  • Project: KM Kindergarten and Nursery
  • Location: Osaka, Japan
  • Photography: Studio Bauhaus and Ryuji Inoue
  • Site area: 4230 m2
  • Building area: m2
  • Surface area: m2

Read the rest of KM Kindergarten and Nursery in Osaka, Japan by HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy