Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

E20_Private Residence in Pliezhausen, Germany by Steimle Architekten GmbH

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Steimle Architekten GmbH

The striking residence, a monolith designed of insulating concrete is located on a quiet street with little traffic in the village of Pliezhausen, a good 30 km south of Stuttgart.

Facing the street, the new building presents only a few openings cut deeply into the solid concrete shell. While the crystal-shaped house still relates to the existing built context due to its parallel elongated sides, it contrasts distinctly with the neighboring buildings by virtue of the tapered ends formed by its shorter sides. It is this oblique arrangement of the facades that enables the building to open out to the surrounding outdoor spaces and to offer its inhabitants unexpectedly expansive views in the distance. A conventional gable roof and the gently rising terrain reinforce the angular, sculptural effect of the house, which is designed on a hexagonal ground plan.

Image Courtesy © Brigida González

  • Architects: Steimle Architekten GmbH
  • Project: E20_Private Residence
  • Location: 72124 Pliezhausen, Germany
  • Photography: Brigida González
  • Construction: Insulating concrete outside, Masonry inside
  • Facade: Concrete front, Wood-aluminium glazing
  • GFA/ Area: 376 m²
  • GBV/ Volume: 1.375 m³
  • Living Area: 258 m²
  • Property Size: 658 m²
  • Completion: 12/2016

Read the rest of E20_Private Residence in Pliezhausen, Germany by Steimle Architekten GmbH

Paddington Terrace House in Sydney, Australia by Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

A designer would find oneself dancing to a familiar tune when approached to upgrade this terrace house in Paddington, a suburb east of Sydney City. Faced with the age old problems presented by much loved terrace housing – damp, dark and introverted – we sought to create a luminous space to give a full family a much needed dose of vitamin D. Introducing some fluid lines with a light filled stairwell at the centre and a sun drenched kitchen and living at the rear, the new configuration of old and new proves an enriching experience. Accustomed to muted tones, and a subtle palette, a much needed spring was put in our step by the bold use of colours, delphinium blues, cadmium yellows, beautiful artworks, exotic patterns and rich textures carefully selected by the interior designer in residence, Heidi Correa. The lush landscaping at the rear provides a verdant backdrop to family life. The final result knocked even us off our feet.

Image Courtesy © Justin Alexander

  • Architects: Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects
  • Project: Paddington Terrace House
  • Location: Paddington, Sydney, Australia
  • Photography: Justin Alexander
  • Project Architect: Naoko Nishizu
  • Builder: David Anderson of Buildsmart Projects
  • Structural Consultant: Charles Blunt of Rooney and Bye Consultant Engineers
  • Joiner: Corelli Joinery
  • Landscape Architect: Secret Gardens
  • Interior Designer: Heidi Correa

Read the rest of Paddington Terrace House in Sydney, Australia by Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

Bodegas Real Winery in Valdepeñas, Spain by Paredes Pedrosa Arquitectos

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Paredes Pedrosa Arquitectos

The project is an extension of a 17th century farmhouse and wine cellar in the countryside of La Mancha, which creates a centre devoted to wine culture. A new star–shaped piece is placed in the ancient courtyard, connecting old buildings and new ones. Its large scale is fragmented into smaller open spaces, each of them linked to the new functions around it. The courtyard, centre of the activity of the old farmhouse, is transformed by this star–shaped construction but maintains its character as an exterior space. The peaks of the star open towards the landscape giving entrance to the new complex. In this way the complex acquires a new relationship with the surroundings.

Image Courtesy © Luis Asín

  • Architects: Paredes Pedrosa Arquitectos (Angela García de Paredes, Ignacio Pedrosa)
  • Project: Bodegas Real Winery
  • Location: Finca Marisánchez, Main road from Valdepeñas to Cózar km.12,8, Valdepeñas, Spain
  • Photography: Luis Asín
  • Client: Bodegas Real
  • Project team: Alvaro Rábano, Alvaro Oliver, Andrea Franconetti
  • Interior design: Quinita Cotorruelo
  • Architect on site: Teresa Díaz

Read the rest of Bodegas Real Winery in Valdepeñas, Spain by Paredes Pedrosa Arquitectos

The Birdcage Lift Enquiry in New South Wales, Australia by Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects 

It began with a simple enquiry. “Can we have a bird cage lift?” And so with this addition at its core, a once unexceptional dwelling on Sydney Harbour was transformed into an extraordinary waterfront townhouse. By reconfiguring the house around a revived grand stair with the new bird cage lift at its centre, accessibility, comfort, elegance and good living across five stories was made possible.

Image Courtesy © Justin Alexander

Read the rest of The Birdcage Lift Enquiry in New South Wales, Australia by Luigi Rosselli Pty Ltd – Architects

Restaurant “Fiore di pietra” (stone flower) in Monte Generoso, Switzerland by Mario Botta Architetti

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Mario Botta Architetti

The new restaurant on the top of Monte Generoso graces the spot where an early twentiethcentury hotel once stood. The location is extraordinary: a small plateau overlooking the precipice on the north side of the mountain, characterised by a mighty rock with a steep 300- 400 metre drop. The impressive rock formation was the deciding factor for creating the “stone flower” – an octagonal building with individual “petals”. On the east front this circular crown provides the space for an observation deck that follows the ridge of the mountain.

Image Courtesy © Enrico Cano

  • Architects: Mario Botta Architetti
  • Project: Restaurant “Fiore di pietra” (stone flower)
  • Location: Monte Generoso, Switzerland
  • Photography: Enrico Cano
  • Client: Ferrovia Monte Generoso SA
  • Civil Engineering: Studio d’Ingegneria Luigi Brenni
  • Useful area: 2500 m² (of which 2140 m² new + 360 m² existing)
  • Volume: 9’200 m³ (of which 8’000 m³ new + 1’200 m³ existing)
  • Project: 2013
  • Construction: 2015-2017

Read the rest of Restaurant “Fiore di pietra” (stone flower) in Monte Generoso, Switzerland by Mario Botta Architetti

Rescue Company 2 in New York by Studio Gang Architects

 
April 28th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Studio Gang Architects

Located in Brooklyn’s Brownsville neighborhood, the new Rescue Company 2 facility is designed as a tool for training, enabling FDNY’s elite force of specialized rescue workers to stage and simulate a wide range of emergency conditions in, on, and around the building.

Image Courtesy © Studio Gang Architects

  • Architects: Studio Gang Architects
  • Project: Rescue Company 2
  • Location: New York, USA
  • Client: New York Fire Department
  • Size: 20,000 sf
  • Status: Under construction

Read the rest of Rescue Company 2 in New York by Studio Gang Architects

Vertical House in Dallas, Texas by Miró Rivera Architects

 
April 28th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Miró Rivera Architects 

Located on one of the few lots in Dallas elevated enough to enjoy a view of the downtown skyline, the five-story Vertical House rises dramatically above the treetops to capture views of the surrounding gardens and the skyline beyond. Characterized by clean lines, sheer glass walls, and sculptural sun shades, this sharply-detailed house offers an intriguing counterpoint to the tropical ambiance of its forest-like setting.

Image Courtesy © Paul Finkel | Piston Design

  • Architects: Miró Rivera Architects
  • Project: Vertical House
  • Location: Dallas, Texas, USA
  • Photography: Paul Finkel | Piston Design
  • Design Team:
    • Design Partners: Juan Miró, FAIA LEED AP and Miguel Rivera, FAIA LEED AP
    • Project Architect/Manager: Ken Jones, AIA LEED AP
    • Team Members: Carina Coel, Matthew Helveston, Edward Richardson, Andrew Torres
  • Site Area: 1.4 acres (61,726 sf)

Read the rest of Vertical House in Dallas, Texas by Miró Rivera Architects

S APARTMENT in NEUILLY-SUR-SEINE, FRANCE by Dwek Architectes

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Dwek Architectes 

Interior design is one of the disciplines that Olivier Dwek undertakes with a passion. His taste for the interaction of materials and unexpected, exclusive textures leads him to conduct all kinds of experiments with seasoned artisans. Working together, they engage in treatments of materials that generate sometimes unexpected results. For this Parisian apartment, the materials are combined and confronted following a rhythm that is metered down to the last detail. Nothing allows itself to be fully understood from the outset. Olivier Dwek likes to cover his tracks. Brushed aluminium, which boldly dominates the composition of the reception room, offers moiré reflections that could be mistaken with the grey velvet. The sense of a somewhat futuristic sophistication which he elicits is nuanced by touches of American walnut and natural foalskin introduced in the selected items of furniture. The stone flooring, shaped by the years it has spent in a riverbed, in turn creates an unfathomable impression, a vibrancy that appeals and questions. In this highly architectural, urban environment, it was important to incorporate light and nature. According to Olivier Dwek, one of the major revolutions in contemporary architecture involves the thickness of window frames. Having now become imperceptible, they enable the exterior to reach right to the heart of this city home.

  • Architects: Dwek Architectes
  • Project: S APARTMENT
  • Location: NEUILLY-SUR-SEINE, FRANCE

Read the rest of S APARTMENT in NEUILLY-SUR-SEINE, FRANCE by Dwek Architectes

The House of Prajna in Gyeonggi-do, South Korea by studio_GAON

 
April 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: studio_GAON

<The House of Prajna> seems like a vessel heading for the woods, embraced by the forest, with the pentagon shape of building site reminding of that of ship. On the bow of ship shape, a persimmon tree over hundred year old branches its arms toward the large sky with hollowed trunk.  Although this house is a result of intentional design, I feel like it is already been completed by thousands of interactions of invisible components. Every time I visit, I feel like appreciating the work of someone else’s.

Image Courtesy © Yong Kwan Kim

  • Architects: studio_GAON (Hyoungnam Lim, Eunjoo Roh)
  • Project: The House of Prajna
  • Location: Munwon-dong, Gwacheon-si, Gyeonggi-do, South Korea
  • Photography: Yong Kwan Kim
  • Video: Giraffe Pictures
  • Project Team: Sangwoo Yi, Seongwon Son, Sungpil Lee, Hanmoe Lee, Joowon Moon, Minwoo Lee
  • Structure: Reinforced Concrete, Wood Frame structure
  • Finish: Stucco
  • Construction: Starsis

Read the rest of The House of Prajna in Gyeonggi-do, South Korea by studio_GAON

Habitatge M11 in Catalonia, Spain by FFWD Arquitectes

 
April 27th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: FFWD Arquitectes  

In this flat situated in Barcelona’s Eixample, our starting point was an unfortunate period renovation from the 1980s.

At first glance, it seemed like the ’80s had erased all the original and distinctive elements of the space, which dates to 1875. But after some light “cleaning”, we uncovered some of the original elements, and realized they could be the soul for the new space. These elements were traditional Catalan hydraulic cement tiles, and exposed structural elements of the building, including exposed brick walls and the wooden beamed ceilings.

Image Courtesy © FFWD Arquitectes (David Benito Cortázar)

  • Architects: FFWD Arquitectes (Laia Guardiola Raventós & David Benito Cortázar)
  • Project: Habitatge M11
  • Location: Eixample, Barcelona, Catalonia, Spain
  • Photography: FFWD Arquitectes (David Benito Cortázar)
  • Total Area: 70 sqm
  • Project development: March to June’15; Interior
  • Built: 1st fase: June to July’15. 2nd fase: October’15 to January’16
  • Completion time: Interior works: January’16

Read the rest of Habitatge M11 in Catalonia, Spain by FFWD Arquitectes

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise