Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

REFURBISHMENT SIMÓN BUILDING in Santa Cruz de Tenerife, Spain by Equipo Olivares architects

 
September 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Equipo Olivares architects

This project intervened in a site resulting from gutting the interior of two historic (listed) buildings. We conceived the new building from the conservation of the historic façades, whose stability was assured by buttressing them with a metallic structure. Taking these façades as our starting point, we worked out a strategy to erect one building where two stood previously. We then set out to consolidate the height of the new slabs. To bridge the gap in preexisting elevations, we placed the open staircase-patio on the front of the building at no. 33, setting back the new volumen. In this way, the slabs would not face old gaps.

Image Courtesy © Rehab E Simon eo

Image Courtesy © Rehab E Simon eo

  • Architects: Equipo Olivares architects (JAVIER PÉREZ-ALCALDE SCHWARTZ, FERNANDO AGUARTA GARCÍA)
  • Project: REFURBISHMENT SIMÓN BUILDING
  • Location: C/CANDELARIA nº33 ESQUINA PLAZA de CANDELARIA, Santa Cruz de Tenerife, Spain 
  • Photography: Rehab E Simon eo
  • Collaborator: RAQUEL PADRÓN LASO
  • Surveyor: JOSÉ FLOREAL MARTÍNEZ
  • Structure: AQUILINO DORTA
  • Developer: EPCOT Canaria S.L.
  • Built area: 826,91 m²
  • Year of completion: 2016

Read the rest of REFURBISHMENT SIMÓN BUILDING in Santa Cruz de Tenerife, Spain by Equipo Olivares architects

Apartment Gl in Brasília, Brazil by Estúdio MRGB

 
September 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Estúdio MRGB 

It’s about a renew of an apartment built in the 80’s, located at Brasília-DF, Brazil. After carefully analyzing the physical structure of the unit could have a clear vision on the real conditions of the apartment.

Narrow rooms due to excess of compartmentation, bad light spaces that caused an enclosure and confined feeling, that describe not an enjoyable place.

Image Courtesy © Estúdio MRGB

Image Courtesy © Estúdio MRGB

  • Architects: Estúdio MRGB
  • Project: Apartment Gl
  • Location: Distrito Federal, Brasília, Brazil
  • Software used: Autocad 2012, 3dsmax  2014, Photoshop CS6
  • Authors: arch. Igor campos , arch. Hermes romão
  • Colaborators: arch. Cássio Oliveira, arch. Camila Glycério, arch. Luiza Campos
  • Modeling, Texturing, Illumination and render: Estúdio MRGB
  • Most commun mateirals: Wood and concrete
  • Size: 60 m2 | 645 sqft
  • Year: 2012

Read the rest of Apartment Gl in Brasília, Brazil by Estúdio MRGB

Local Rock Summer Residence in Auckland, New Zealand by Patterson Associates

 
September 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Patterson Associates 

Patterson Associates have created this Summer residence on Waiheke Island. A place famous for fine vineyards with illustrious names such as Cable Bay, ManOWar and Passage Rock.

This home is located on a steep coastal escarpment above a tree fringed white sand beach on its northern coast.

Image Courtesy © Simon Devitt

Image Courtesy © Simon Devitt

  • Architects: Patterson Associates
  • Project: Local Rock Summer Residence
  • Location: Waiheke Island, Auckland, New Zealand
  • Photography: Simon Devitt
  • Design Director: Andrew Patterson, Pattersons
  • Project Manager: Peter Scott
  • Team: Davor Popadich, Shane Taylor, Andrew Patterson
  • Builder: Peter Davidson, Davidson Construction Ltd
  • Electrical: Calman & Absolute Sound
  • Total Floor Area: 395.5 m2
  • Site Area: 953m2 approx
  • Start Date: 2003
  • Completion Date: 2010

Read the rest of Local Rock Summer Residence in Auckland, New Zealand by Patterson Associates

Charleroi Fire Station in Wallonia, Belgium by Philippe SAMYN and PARTNERS

 
September 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Philippe SAMYN and PARTNERS 

INTRODUCTION

Considering the specific characteristics of the site, the architecture of the project is simple, contemporary, compact and functional (flow of people and vehicles) while offering an iconic and recognisable form, compatible with the firm tertiary character of the environment.

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

Image Courtesy © Marie-Françoise PLISSART

  • Architects: Philippe SAMYN and PARTNERS
  • Project: Charleroi Fire Station
  • Location: Rue de la Tombe , 112-6001 Charleroi- Marcinelle, Province of Hainaut , Wallonia , Belgium
  • Photography: Charlie DEAN, Marie-Françoise PLISSART, Simon SCHMITT
  • Software used: Autocad and Revit
  • Contracting Authority: Ville de Charleroi
  • Associate Partner: Olivier JOTTARD
  • Collaborateurs: Coline BAZIER, France DEFRENNE, Nathan DUVIVIER, Carol LIZIN
  • Associate Partner: Olivier JOTTARD, Blandine CAPELLE, Alexandro CHICHIZOLA
  • Budget19.926.291,67 €
  • Superstructure: 13.359 m²
  • Infrastructure: 6.362 m²
  • Construction Starts: 2014-09-01
  • Provisional Acceptance Of The Building: 2016-06-02

Read the rest of Charleroi Fire Station in Wallonia, Belgium by Philippe SAMYN and PARTNERS

KAIROS Pavilion in Lisbon, Portugal by ATELIER JQTS

 
September 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: ATELIER JQTS

KAIROS is a project created in 2012 by the architects João Quintela and Tim Simon in partnership with the company’s prefab concrete Gracifer and with the Lisbon Architecture Triennale’s support (www.trienaldelisboa.com) as an answer to an inhibitor and unsustainable social and economic context, with the aim of encouraging, generating and presenting site-specific installations in which Space appears as the central theme.

Image Courtesy © Diana Quintela

Image Courtesy © Diana Quintela

  • Architects: ATELIER JQTS (ATELIER JOÃO QUINTELA TIM SIMON)
  • Project: KAIROS Pavilion
  • Location: Lx Factory, Lisbon, Portugal
  • Photography: Diana Quintela
  • Curators: João Quintela, Tim Simon, Fabrícia Valente
  • Builder: Isabel Gomes, Gracifer Derivados de Cimento
  • Engineer: Manuel Gameiro, AJZ Construções
  • Coordinator’s Team: José Gonçalves
  • Construction’s Team: José Ramos, Artur Panchuck, António Santos, Florbela Pestana, Reinaldo Gomes, José Gonçalves, João Quintela, Tim Simon
  • Date: 2012

Read the rest of KAIROS Pavilion in Lisbon, Portugal by ATELIER JQTS

“POMARET” HOUSES in Barcelona, Spain by Picharchitects

 
September 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Picharchitects

The Project consists on a set of semi-detached houses located on the edge of the city of Barcelona, ​​bordering Collserola’s natural area.

Three challenges backbone the proposal on the one hand the need for a formal dialogue with an existing house, on the other its integration with the surrounding green space and finally the possibility of incorporating passive and active systems that advance the building`s commitment to environmental sustainability.

Image Courtesy © Simón García

Image Courtesy © Simón García

  • Architects: Picharchitects (Felipe Pich-Aguilera and Teresa Batlle)
  • Project: POMARET
  • Location: Collserola, Barcelona, Spain
  • Photography: Simón García
  • Group Architects: Pau Casaldáliga and Angel Sendarrubias
  • Project Architect: Ute Müncheberg

Read the rest of “POMARET” HOUSES in Barcelona, Spain by Picharchitects

Norwegian Mountaineering Center in Møre og Romsdal, Norway by Reiulf Ramstad Arkitekter

 
September 24th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Reiulf Ramstad Arkitekter

The Norwegian Mountaineering Center is anchored in an innovative interpretation of nature’s fantastic dimensions and the dramatic experience of mountaineering. The design of the building is based on its function as a mountaineering center and gathering place for both locals and visitors. This provides the structure with a characteristic volume communicating its contents with exciting and unique geometrical expression. Its outer skin is clad in a uniform surface, highlighting its originality and situation next to the train tracks of Raumabanen and the station area in the Åndalsnes town center.

Image Courtesy © Søren Harder Jensen

Image Courtesy © Søren Harder Jensen

  • Architects: Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Project: Norwegian Mountaineering Center
  • Location: Åndalsnes, Møre og Romsdal, Norway
  • Photography: Reiulf Ramstad Arkitekter, Søren Harder Jensen, Fotograf André
  • Software used: AutoCad
  • Client: Stiftelsen Tindesenteret
  • Size / value: 900 m2
  • Commission type: Invited competition (2009), 1st prize
  • Status: Completed 2016

Read the rest of Norwegian Mountaineering Center in Møre og Romsdal, Norway by Reiulf Ramstad Arkitekter

The European Council and Council of the European Union in Brussels, Belgium by Philippe SAMYN and PARTNERS architects & engineers

 
September 24th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Philippe SAMYN and PARTNERS architects & engineers

As a consequence of 2004 European enlargement, the Justus Lipsius building becomes too small for the council of the European1 (hereafter named the Council). According to the treaty of Nice, adopted in 2001, all European Council2 sessions are held in Brussels, which also generates new real estate needs. In order to respond to those, the Belgian State offered the Council to cede block A from the complex “Residence Palace” to make it the future seat of both the European Council and the Council, once this building renovated and adapted to its future owners’ needs.

Image Courtesy © Quentin Olbrechts

Image Courtesy © Quentin Olbrechts

  • Architects: Philippe SAMYN and PARTNERS architects & engineers
  • Project: The European Council and Council of the European Union
  • Location: Rue de la Loi, Brussels, Belgium
  • Photography: Quentin Olbrechts, Georges MEURANT, Thierry Henrard, Jacques Ceyssens, Marie-Françoise Plissart, POLYGON graphics cvba – Stijn Stragier
  • Client: Belgian Buildings Agency
  • General Direction: Laurent VRIJDAGHS, Administrateur général 
  • Design Partner: Dr Ir Ridder Philippe SAMYN, architect & engineer
  • Associate Partners: Arch. Mehdi CHTOUROU, Ir-Arch. Jean-Charles PUECHBLANC
  • Budget: 240 M€ (value as of index January 2004)
  • Area: 53.815 sqm superstructure (including 9.271 sqm conference rooms, 27.163 sqm offices, 3.370 sqm pressroom and 8.375 sqm ceremonial rooms and restaurants)
  • Asbestos removal started: January 2008
  • Completed: June 2016

Read the rest of The European Council and Council of the European Union in Brussels, Belgium by Philippe SAMYN and PARTNERS architects & engineers

Annandale Scrubby Bay in Banks Peninsula, New Zealand by Patterson Associates

 
September 24th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Patterson Associates 

This is a robust structure, designed to form the centre piece of a remote, symmetrical and thundering surf beach.  It is sited on one of New Zealand’s iconic coastal sheep and cattle stations and is intended as a farm experience for family groups up to 12 people.

Image Courtesy © Greg McKenzie

Image Courtesy © Greg McKenzie

  • Architects: Patterson Associates
  • Project: Annandale Scrubby Bay
  • Location: Pigeon Bay, Banks Peninsula, Christchurch, New Zealand
  • Photography: Stephen Goodenough, Simon Devitt and Greg McKenzie
  • Client: Mark & Jacqui Palmer
  • Team: Davor Popadich, Grant Scurr
  • Builder: Hoogervorst Builders
  • Engineer: Tyndall & Associates
  • Start Date: 2009
  • Completion Date: 2013

Read the rest of Annandale Scrubby Bay in Banks Peninsula, New Zealand by Patterson Associates

Utive Refuge in Panama by JiA-Jose Isturain Architecture

 
September 24th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: JiA-Jose Isturain Architecture

The project sits on the hills of Utive in eastern Panama.

The basic dwelling was designed for a young couple in need of a retreat from the crowded city of Panama. We focused our efforts on creating ways of taking the most advantage of the site’s scenic potential and natural conditions. Such explorations defined the building envelope and the main section of the roof, where natural conditions impose their presence. The three sections of the façade describe the three basic functions that occur inside—living, eating and sleeping, with this last section been slightly twisted on the horizontal plane, so private functions can be isolated from the public areas. The distortion of a pure volume also suggests certain circumstances such as the direction of the contour lines and the presence of some trees.

Image Courtesy © JiA-Jose Isturain Architecture

Image Courtesy © JiA-Jose Isturain Architecture

Read the rest of Utive Refuge in Panama by JiA-Jose Isturain Architecture

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy