Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House 669 in Stockholm, Sweden by HelgessonGonzaga Arkitekter

 
February 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: HelgessonGonzaga Arkitekter

“House 669” is an expression of the customers dream of getting their own house on a low budget and within a set fabrication process. The context is typical of many mid-sized Swedish towns contemporary development. The plot is prepared for fast and cost-effective construction of a catalogue house. Building your own home here normally comes down to the choice of a style. “House 669” lands in this context, neighbouring the neofunctional look and across the street a modern mansion sitting on a plot of 600 m2. It is a house built in collaboration with a local catalogue house manufacturer, but sustains the pursuit of living in an environment that supports the families everyday life, including work, play, social life and rest. The volume is archetypical, like a quick drawing of a house. 1 1/2 levels and open to the ridge, it provides a variety of spaces. By stripping away the standard materials (3-strip parquet, plasterboard ceilings, laminate window sills etc.) often found in catalogue houses, “House 669” achieve a more tactile material palette. Three coloured “islands” divide the ground floor which becomes the scene for social life, while structurally supporting the private rooms upstairs.

Image Courtesy © Mikael Olsson

  • Architects: HelgessonGonzaga Arkitekter
  • Project: House 669
  • Location: Stockholm, Sweden
  • Photography: Mikael Olsson
  • Architect in Charge: Isabell Gonzaga, Andreas Helgesson Gonzaga
  • Collaborator: Malin Larsson
  • Contractor: JB Villan
  • Area: 172.0 sqm
  • Budget: 310 000 Euro
  • Project Year: 2016

Read the rest of House 669 in Stockholm, Sweden by HelgessonGonzaga Arkitekter

The ‘House of Delft’ Mixed-Use Hub in The Netherlands by Van Dongen – Koschuch Architects and Planners

 
February 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Van Dongen – Koschuch Architects and Planners

Delft, city of innovation in the Netherlands

The entire world knows Delft from Delft Blue pottery and the painter Johannes Vermeer. But there is more to Delft. Delft is a city of innovation and pioneers. Making the impossible possible is in the DNA of Delft. It has been for centuries, from the first beer brewers who innovated with water management in the 14th century. A couple of centuries later, Hugo de Groot created modern international public law and Antoni Van Leeuwenhoek invented the microscope. And recently, Boyan Slat, a student at the Delft University of Technology, surprised the world with the Ocean Cleanup, a solution for ridding the oceans of the ‘plastic soup’.

Image Courtesy © Van Dongen – Koschuch Architects and Planners

  • Architects: Van Dongen – Koschuch Architects and Planners
  • Project: The ‘House of Delft’ Mixed-Use Hub
  • Location: Delft, The Netherlands
  • Architects in charge: Frits van Dongen and Patrick Koschuch
  • Area: 13.000 sqm
  • Project year: 2016

Read the rest of The ‘House of Delft’ Mixed-Use Hub in The Netherlands by Van Dongen – Koschuch Architects and Planners

Sberbank University in Moscow, Russia by Erick van Egeraat

 
February 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Erick van Egeraat

The 32 000 m2 Sberbank Corporate University Campus provides education, (re-) training, seminars and team building programs to the business professionals of the company’s 250 000 staff, to continuously improve their performance within the corporate standards of Sberbank. The buildings are located in a rural setting, bordered by forest on the southern side, and the Istra river embankment on the northern side.

Image Courtesy © Erick van Egeraat

  • Architects: Erick van Egeraat
  • Project: Sberbank University
  • Location: Moscow, Russia
  • Client: Sberbank RF
  • Designer: Erick van Egeraat
  • Project Architect: Willem van Genugten
  • Size: 32.000 m2
  • Status: Competition 1st prize 2010, building opened 2014

Read the rest of Sberbank University in Moscow, Russia by Erick van Egeraat

Nansha Kingboard Free Trade Zone in Guangzhou, China by Aedas

 
February 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Aedas

Nansha Kingboard Free Trade Zone Mixed-use Project, designed by Aedas, is located in Guangzhou, the starting point of the ancient Maritime Silk Road. The site is an elongated, irregular-shaped plot with fantastic views of the Jiaomen River and Phoenix Lake.

Image Courtesy © Aedas

  • Architects: Aedas
  • Project: Nansha Kingboard Free Trade Zone
  • Location: Guangzhou, China
  • Client: Guangzhou Zhanying Property Co., Ltd.
  • Director: Ken Wai
  • Gross floor area: 80,762 sqm
  • Completion year: 2020

Read the rest of Nansha Kingboard Free Trade Zone in Guangzhou, China by Aedas

Chapel of Our Lady of Perpetual Succour in Goa, India by architecture R/T

 
February 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: architecture R/T

The chapel bears no resemblance to others in the locality, yet has a deep rooted connection to its location. The building with natural stone textures blends well with the surrounding vegetation and complements the hill slope on which it abuts. The natural stone backdrop provides a divine setting, bathed in natural light, to the prayer hall. Other than the flat portion of the site where the old demolished chapel was sited, the rest of the area including the hill slope and the hill top beyond was replete with wild vegetation and teak trees that has been left more or less undisturbed. The chapel has been built in the most environment friendly manner.

Image Courtesy © architecture R/T

  • Architects: architecture R/T
  • Project: Chapel of Our Lady of Perpetual Succour
  • Location: Mashem-Canacona, Goa, India
  • Software used: sketchUp

Read the rest of Chapel of Our Lady of Perpetual Succour in Goa, India by architecture R/T

ICE Krakow Convention Centre in Poland by Ingarden & Ewý Architects

 
February 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Ingarden & Ewý Architects

ICE Kraków Congress Centre is a modern, world-class venue dedicated to culture – music, opera, ballet, theatre – and congresses. Designed at the highest standards of acoustics and mechanics. Besides the three main halls with 1915, 600, and 300 seats, the shell holds a multifunctional conference space of 550m2. ICE Kraków stands in the most prestigious location in Poland: opposite Wawel Castle, a location that influenced main design decisions. Hiding a multi-story foyer open to a panorama of Kraków, the Vistula embankment façade is spectacularly transparent. The outer shell combines glass, ceramics, and aluminium, with colours ceramic tiles reflecting those of the interior: red of the Auditorium Hall, graphite of Theatre Hall, white of the foyer, and the silvery aluminum used for the roof.

Image Courtesy © Krzysztof Ingarden

  • Architects: Ingarden & Ewý Architects
  • Project: ICE Krakow Convention Centre
  • Location: Krakow, Poland
  • Photography: Krzysztof Ingarden
  • Software used: Autocad and Rhino
  • Client: Krakow Municipal Office
  • Design consultant: Arata Isozaki & Associates (AIA)
  • Cooperating architects: KKM Kozień Architekci, K3 Architekci
  • Structural design: Project Service
  • HVAC: ARUP
  • Acoustics: ARUP Acoustics  – Ove Arup & Partners International Ltd, Raf Orlowski (chief consultant), Construction supervision and testing: Raf Orlowski,  Ramboll Acoustics
  • General contractor: Budimex SA and Ferrovial Agroman SA
  • Operator: Krakow Festival Office

Read the rest of ICE Krakow Convention Centre in Poland by Ingarden & Ewý Architects

New Rome /EUR Convention Centre and Hotel ‘the Cloud’ in Italy by Studio Fuksas

 
February 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Studio Fuksas

Italian architecture practice Studio Fuksas has completed the largest building in Rome in over 50 years. Opening to the public in October 2016, the New Rome /EUR Convention Centre and Hotel ‘the Cloud’ is a €239 million earthquake proof complex that has taken 18 years of planning and construction. It will host auditoriums, exhibition spaces and a hotel – amassing 55,000 square metres in new public space. Through both trade and tourism, the convention centre is expected to bring in between 300 – 400 million euros annually to the city of Rome.

Image Courtesy © Leonardo Finotti

  • Architects: Studio Fuksas (Massimiliano and Doriana Fuksas)
  • Project: New Rome /EUR Convention Centre and Hotel ‘the Cloud’
  • Location: Rome-Eur, Italy
  • Photography: Leonardo Finotti and Moreno Maggi
  • Model and Sketches: Francesco Colarossi and Archivio Fuksas
  • Client: Eur SpA
  • Interior design: Fuksas Design
  • General contractor: Società Italiana per Condotte d’Acqua SpA
  • Engineering: Plans: A. I. Engineering, Torino
  • Structures: Studio Majowiecki; Studio Sarti
  • Safety: Studio Sarti
  • Acoustics: XU – Acoustique, Parigi, A.I. Engineering, Torino
  • Lighting consulting: Speirs& Major Associates, Edinburgh, London
  • Initial Cost Estimate: € 276.000.000 (year: 2007)
  • Final Cost: € 239.000.000 (October 2016)
  • Built surface: 55,000 sq. m.
  • Period: 1998-2016

Read the rest of New Rome /EUR Convention Centre and Hotel ‘the Cloud’ in Italy by Studio Fuksas

West Dune House in Fatima, Canada by Bourgeois / Lechasseur architects

 
February 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: v2com

This secondary house is located in the Magdalen Islands, facing West Dune and the sea. The clients are a retired couple that would like to spend a few months a year there.

The house was inspired by a formal exploration of sand models, seen at a Wallpaper Magazine exhibition in London. The volume measurement is inspired by local traditional architecture and by the natural shapes of wind-swept dunes. Due to its shape, the house looks as though it was sculpted out of a monolith of sand. The side walls follow the roof’s slope and extend to the edge of the deck to create an enjoyable space sheltered from the wind. The entrance is concealed in the reinforced side wall, providing protection from the weather.

Image Courtesy © Adrien Williams

  • Architects: Bourgeois / Lechasseur architects
  • Project: West Dune House
  • Location: Magdalen Islands, Fatima, Canada
  • Photography: Adrien Williams + Nigel Quinn
  • General Contractor: Constructions MPL
  • Year of construction: 2013

Read the rest of West Dune House in Fatima, Canada by Bourgeois / Lechasseur architects

Superhouse 00/30 in Illes Balears, Spain by Superhouse Property Group Ltd.

 
February 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: v2com

Superhouse is a brand and an ethos – a vision for what is possible in contemporary residential architecture. Superhouse want to create nothing but the 30 most exceptional houses in the world for the super-rich.

Superhouse has been created by Magnus Ström, founder of Ström Architects, based on the South coast of England. Inspiration for the Superhouse concept first came when Ström worked next to a world-renowned naval architect. This was when Superyachts were first brought to his attention, and it raised the questions: “Why couldn’t houses also reach the same heights of design quality and workmanship?” and “Why do ‘Superyachts’ exist, but ‘Superhouses’ don’t?”

View to the house from the sunken pool firepit, Image Courtesy © The Boundary

  • Architects: Superhouse Property Group Ltd.
  • Project: Superhouse 00/30
  • Location: Illes Balears, Spain
  • Photography: The Boundary
  • Lead Designer: Magnus Ström
  • Dates: unbuilt
  • Awards: American Architecture Prize (Silver in Architectural Design / Residential Architecture)

Read the rest of Superhouse 00/30 in Illes Balears, Spain by Superhouse Property Group Ltd.

46H in Toronto, Canada by baukultur/ca

 
February 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: v2com

Toronto-based development company baukultur/ca just recently completed the transformation of a 110-year-old house into a contemporary, highly sustainable home and, even though strictly modern, its exterior complements the traditional Beaches neighbourhood.

The four level residence is one of the few houses in Toronto designed to minimize the carbon footprint, and its specific use of materials and finishes reduces future maintenance as well as supports the sustainable approach even further. Even though it is built to sell in a market just about to become aware of sustainability and its benefits for both the city as well as the homeowner, baukultur/ca took the opportunity and, at the same time, the risk to construct a home that not only enhance the immediate environment but also would establish new standards in design and energy efficient green building.

Rear View: Thermal modified wooden siding framed by white metal cladding of side walls and roof. Back addition housing the family room cladded in standing seam copper, Image Courtesy © SilverHouse

  • Architects: baukultur/ca
  • Project: 46H
  • Location: Toronto, Ontario Canada
  • Photography: SilverHouse, Alex Lukey
  • Designer: Felix Leicher
  • Contractor: Tipeq Inc.
  • Size: 3 storeys + finished basement; 2,880 sqft
  • Construction period: May – November 2016

Read the rest of 46H in Toronto, Canada by baukultur/ca

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy