Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

NURSERY in Nagykovácsi, Hungary by Földes és Társai Építésziroda

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Földes és Társai Építésziroda

During the design phase we strived to preserve the scales of the village. We chose the archetypical form of rural houses. Small independent pavilions were the bases of our spatial system which envelopes all three functions: a nursery, health visitor centre and a surgery. Shifting the volumes opened a small piazzetta at the entrance and intimate internal spaces were also formed which all present different exterior qualities. The volumes are interconnected via short glazed passageways.

Image Courtesy © Sirokai Levente

  • Architects: Földes és Társai Építésziroda
  • Project: NURSERY IN NAGYKOVÁCSI
  • Location: Nagykovácsi, Hungary
  • Photography: Sirokai Levente
  • Designer: Földes Architects
  • Chief architect: Földes László
  • Design architect: Sónicz Péter
  • Assistant architects: Csűri Johanna, Laczó Dániel

Read the rest of NURSERY in Nagykovácsi, Hungary by Földes és Társai Építésziroda

New Eden Hotel in Cornwall, England by Tate Harmer LLP

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Tate Harmer LLP 

Tate Harmer’s design for a new £8.5million hotel at The Eden Project, in Cornwall, has received planning permission. The scheme, set to complete in 2018, will comprise 109- bedrooms, a restaurant and education rooms.

Using locally sourced materials, the hotel will sit sensitively within the Cornish countryside and offer high standards of accessibility, energy-efficiency and sustainability.

Image Courtesy © AVR London

  • Architects: Tate Harmer LLP
  • Project: New Eden Hotel
  • Location: Cornwall, England, UK
  • Photography: AVR London
  • Client: The Eden Project
  • Contractor: TBC
  • Interiors: Devon Interiors
  • Structural engineer: Airey and Coles
  • M&E engineer: Hoare Lea
  • Landscape architect: Greysmith Associates

Read the rest of New Eden Hotel in Cornwall, England by Tate Harmer LLP

SELFRIDGES in London by Klein Dytham architecture

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Klein Dytham architecture 

KDA redesigned 1,800m2 of luxury goods retail space on the ground floor of Selfridges & Co’s famous Oxford Street store. Finding inspiration in the way stores fit neatly behind the existing architecture of London’s Victorian shopping arcades, and in the notion of wunderkammer – room-sized displays of interesting or exotic objects – KDa created the Wonder Room, a spaced that housed “a luxury goods emporium with the energy of a souk.”

Image Courtesy © Klein Dytham architecture

Read the rest of SELFRIDGES in London by Klein Dytham architecture

Flag Decomposition Recomposition in Osaka Prefecture, Japan by KTX archiLAB

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: KTX archiLAB 

This design is a trial to work on one of the Japanese identity symbols. The Japanese flag was dismantled then reconstructed into a 3 dimensional space. It was arranged in a way that the ratio between the white and the red areas respects the same ratio in the national flag. Furthermore, due to the very low ceiling, clear mirrors were installed in slit shapes to ensure an extended visibility over its 2230mm height.

Image Courtesy © Stirling Elmendorf

  • Architects: KTX archiLAB
  • Project: Flag Decomposition Recomposition
  • Location: Suita, Osaka Prefecture, Japan
  • Photography: Stirling Elmendorf
  • Client: Matsuo Gakuin
  • Head Architect Designer: Tetsuya Matsumoto
  • Area: 260sqm
  • Date of Completion: February 2017

Read the rest of Flag Decomposition Recomposition in Osaka Prefecture, Japan by KTX archiLAB

Two West KC & Two West LA in Kansas City by KEM STUDIO

 
April 25th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: KEM STUDIO

The Two West space was as much about the design of the branding + communications company’s culture as it was the design of the space. Unexpected interaction with communal lounge and café spaces, oversized doors and large expanses of uninterrupted glazing make the company process visible to employees and client, increase collaborative work space and define the company culture through the design of the space. In the end, the space and architectural elements reinforce the companies brand and facilitates how they want their employees to work.

Image Courtesy © KEM STUDIO

  • Architects: KEM STUDIO
  • Project: Two West KC & Two West LA
  • Location: Kansas City, USA
  • Software used: Revit

Read the rest of Two West KC & Two West LA in Kansas City by KEM STUDIO

Care Housing Boxmeer in The Netherlands by Zecc Architecten BV

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Zecc Architecten BV

Zecc designed an apartment building with 46 apartments commissioned by housing association Mooiland Vastgoed. The project concerns social housing for people with a need for limited residential care. The building is part of an ensemble of connected buildings and is designed to accent its height in the area. The building has a basement of curved masonry with a broad main entrance area. From the ground up the sculptural masonry transforms itself into an angular freeform with emphasized vertical elements.

Image Courtesy © Stijn Poelstra

  • Architects: Zecc Architecten BV
  • Project: Care Housing Boxmeer
  • Location: Boxmeer, The Netherlands
  • Photography: Stijn Poelstra
  • Client: Mooiland Vastgoed
  • Contractor: van der Heijden, Schaijk
  • Period: 2014 – 2016

Read the rest of Care Housing Boxmeer in The Netherlands by Zecc Architecten BV

Transforma Art Studios in Torres Vedras, Portugalby by Pedro Gadanho + CVDB Arquitetos Associados

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: CVDB Arquitetos Associados 

This project is based on the adaptation of a number of buildings in the historic centre of Torres Vedras so as to accommodate an innovative arts centre dedicated to music, performance, new media and the visual arts. The ambitions of the young institution, as well as the willingness to integrate and rehabilitate the urban ensemble – including a small housing scheme complete with its own street – determined that the Transforma headquarters should play on the ambiguity between public and private. While a cafeteria in the lower floor potentially expands onto the adjacent plaza through the main entrance, a newly minted urban pathway extends the existing alley to connect different levels of the city. Offering diverse spatial experiences, including the possibility of public passage, this path gives access to the multipurpose, kidney shaped auditorium that constitutes the central core of the arts organization. In general, public facades are minimally transformed, while new internal “organs” push against the old walls as a set of volumes and capsules linked to new functions and uses. Different colours are used to characterize these capsules as a basic process to claim their presence and exceptional character.

Image Courtesy © Fernando Guerra | FG+SG

  • Architects: Pedro Gadanho + CVDB Arquitetos Associados
  • Project: Transforma Art Studios
  • Location: Torres Vedras, Portugalby
  • Photography: Fernando Guerra | FG+SG
  • Built area: 1.750,00 m²/sqm

Read the rest of Transforma Art Studios in Torres Vedras, Portugalby by Pedro Gadanho + CVDB Arquitetos Associados

Design Center for Xinhee Group in Fujian, China by MAD Architects

 
April 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: MAD Architects 

Located in the Chinese coastal city of Xiamen, MAD Architects’ design for the Xinhee Design Center is currently under construction. The design center is for the international fashion group, Xinhee, and its six subsidiary brands. It has a site area of 15,000 square meters with building area of 61,000 square meters. “We envision it as a building with skin-and-bones,” reveals MAD founding principal Ma Yansong, “the correspondence of clothing and architecture is they both explore the relationship between the interior and the exterior.”
Xinhee Design Center has the central atrium space at its core; from there, six long spanning structures extend out to different directions, and become a star-shaped layout which formalizes a solid “bone” structure frame. A mix of office spaces and green gardens compose each of the organically-formed arms. A translucent and sun-shading envelope of PTFE hangs slightly off the vertical garden, and provides ventilation during the hot season. At the same time, it lightens the building to be elegant and floating, just likes a piece of delicate thin, soft, skin covering the “bone” structure of the building body. Ma Yansong elaborates, “It’s interesting for a building with such an intrinsically logical structure to look floating and free.”

Image Courtesy © MAD Architects

  • Architects: MAD Architects
  • Project: Design Center for Xinhee Group
  • Location: Xiamen, Fujian, China
  • Site Area: 15,624 sqm
  • Building Area: 61,534.6 sqm

Read the rest of Design Center for Xinhee Group in Fujian, China by MAD Architects

DOM in Tours, France by Edouard Brunet Architecte

 
April 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Edouard Brunet Architecte 

Located in the city centre of Tours (France) the project consists in transforming the interiors of a typical post- World War II flat. The rather unpretentious and small flat has been revamped in order to maximise the sensation of space and give it more soul.

Context:

The flat’s surface equals 65 m2 and the external structure has been kept untouched. The existing building was built with basic materials, hence the medium quality. The heating / water and electricity conduits are visible. Since it was built, the flat has not been redesigned or transformed: the flat is partitioned, as it is usually the case for flats from this period.

Image Courtesy © Edouard Brunet Architecte

  • Architects: Edouard Brunet Architecte (Edouard Brunet and Julie Duchateau)
  • Project: DOM
  • Location: Tours, France
  • Auto-construction: Dominique Bouyneau (OAK Agencement)
  • Surface: 65 m²
  • Year of construction: 2016

Read the rest of DOM in Tours, France by Edouard Brunet Architecte

The Wine Ayutthaya in Thailand by Bangkok Project Studio

 
April 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Bangkok Project Studio 

Situated on a bank of the Chao Phraya River in Phra Nakhon Si Ayutthaya Province, The Wine Ayutthaya is a new leisure place for wine drinkers. The building was constructed to become a new tourist attraction in hopes of stimulating the economy of local communities surrounding this world heritage site, which was the capital city of Thailand 400 years ago. The building is a product of architectural creativity and environmental context molded into a magnet for tourists.

Image Courtesy © Spaceshift Studio

  • Architects: Bangkok Project Studio
  • Project: The Wine Ayutthaya
  • Location: Ayutthaya, Thailand
  • Photography: Spaceshift Studio
  • Client: Soraya Visitsopa
  • Architect: Boonserm Premthada
  • Design team: Nathan Mehl
  • Main contractor: Local craftsman
  • Consultant: Boonserm Premthada
  • Built area: 215 sq. m.
  • Completion date: 24 March 2017

Read the rest of The Wine Ayutthaya in Thailand by Bangkok Project Studio

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise