Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Lekhwiya Sports Complex in Doha, Qatar by Perkins Eastman

 
May 1st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Perkins Eastman 

The Lekhwiya Sports Complex will be the home stadium for the winning team of the Royal Cup, the Lekhwiya Club. The complex will also be used as a training site and home base for a guest team participating in the 2022 World Cup.

Designed in collaboration with ECG, Pieper Sports Facility Consulting, and Site Concepts International, the Lekhwiya Sports Complex will serve as an identifiable icon for the home club, while its mix of uses will provide for a variety of experiences for players, fans, and sponsors alike. Inspiration for the design drew from longstanding aspects of Doha’s and Qatar’s culture and their dominating features. For instance, Doha’s location on the water, its history as a port city, and its boating and sailing culture inspired the design of the stadium’s very form. At the same time, the history of pearl harvesting in the Arabian Gulf is referenced in the smooth white oval and dome shapes.

Lekhwiya Sports Complex (Images Courtesy Perkins Eastman)

  • Architect: Perkins Eastman 
  • Name of project: Lekhwiya Sports Complex
  • Location: Doha, Qatar
  • Building size: Stadium – 60,000 sf
  • Structure: Concrete, steel, tensile fabric
  • Client: Private Engineering Office of the Emir
  • Image credit: Courtesy Perkins Eastman
  • Associate Architect, MEP Engineer, and Structural Engineer: ECG
  • Sports consultant: Pieper Sports Consulting
  • Landscape Designer: Site Concepts International
  • Status: Under construction
  • Completion Date: Stadium: August 2012

Read the rest of Lekhwiya Sports Complex in Doha, Qatar by Perkins Eastman

Easter sculpture museum in Albacete, Spain by EXIT architects

 
May 1st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: EXIT architects

The Museum Project was the result of an ideas competition organized by the Hellín Municipality. The competition rules considered the refurbishment of the Casa del Conde as well as the construction of an extension on the plot area former occupied by some small service buildings of the house.

Images Courtesy Fernando Guerra and EXIT architects

  • Architect: EXIT architects – Iban Carpintero / Mario Sanjuan
  • Name of Project: Easter sculpture museum
  • Location: Hellin, Albacete, Spain
  • Client: Public works Ministry / Hellín Municipality
  • Built area: 2.160 m2
  • Budget: 3.512.235 euros

Read the rest of Easter sculpture museum in Albacete, Spain by EXIT architects

The Atrium in Victoria, B.C. by D’Ambrosio Architecture + Urbanism

 
May 1st, 2012 by Sanjay Gangal

Article source: D’Ambrosio Architecture + Urbanism

The Atrium, a high-density mid-rise office building set in a transitional area of downtown Victoria, challenged its architects: how can a speculatively-built office building revitalize a moribund area and enrich the community at large? How can the economics of high-density, downtown office buildings work in a mid-rise, green-building form?

Photo © silentSama

  •  Architects: D’Ambrosio Architecture + Urbanism
  • Project: The Atrium -Victoria, B.C.
  • Location: Victoria, B.C.
  • Client : Jawl Investment Corp.
  • Software used: Vectorworks CAD predominantly, as well as Sketch-up professional and photoshop. The architects built many physical models of wood and paper board.The wood trusses and the concrete superstructure of the building were both computer modeled (dynamic models to test behavior during seismic events) by the fabricators ‘Structurecraft’ and ‘Stantec’ respectively.
  • Project Manager:  Jawl Properties Ltd.
  • Structural Engineer: Stantec Consulting
  • Civil Engineer: Genivar Consultants Ltd
  • Landscape Architect: Murdoch DeGreeff Inc.
  • Photos: silentSama, D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Occupying the length of a city block, the Atrium actively engages its civic context. To complement Victoria’s historical downtown, and reintegrate the block into its urban fabric, the building takes a mid-rise form, built to the street walls to give definition to the public realm. The building’s palette of natural, durable materials invests the district with a welcome sense of commitment.

Photo © silentSama

A transparent ground floor houses cafes and restaurants, inviting people to approach, look in, and stay a while. Rain gardens edge the site, a first for a private development in Victoria, catching and cleaning polluted street run-off, and softening the cityscape.

Photo © silentSama

A seven-storey atrium introduces daylight into the heart of the structure, and maximizes the use of wood in non-combustible construction. The wood, visible from the street through a seven-storey glass wall, distinguishes the atrium from the surrounding offices, and invites the public to animate this urban room. Community groups have taken up the invitation, using the atrium to host such events as an opera performance and a film festival reception.

Photo © silentSama

To create a more animated urban space, the project team commissioned an artist to design an installation for the atrium.  This installation treats the atrium floor as a canvas for an abstract mosaic. The work is derived from the building’s lines and uses local marble tiles. Wood sculptures complement the mosaic’s lines, and provide places to sit.

Photo © silentSama

Overhead, innovative wood trusses support a 7,200 square-foot skylight.  Panelized hemlock slats follow the sweep of the atrium’s curving walls, and tongue and groove cedar soffits bring warmth and definition to the building’s street level. The family-owned company that commissioned the building ran one of the first lumber companies on Vancouver Island, a history that enriches the meaning of using wood in the atrium.

Photo © silentSama

The atrium not only serves as a public room, but it acts as a return air plenum in the building’s highly efficient displacement ventilation system. Conditioned air is delivered near the floor, so the air requires less cooling. Convection draws the air to heat-generating occupants and equipment, where it’s needed. As the air warms, it rises naturally to exhaust through the ceiling. Displacement ventilation uses less energy to deliver higher quality air more quietly, and is a key component in the building’s LEED Gold-targeted environmental strategies.

Photo © silentSama

A primary ambition for the Atrium was to create a building that will endure, and that will earn the regard of people who will help it to endure. In doing so, the Atrium gives weight to urban fit, sustainability, and occupant well-being as well as to profitability. While an institutional or owner-occupied office building might achieve a similar balance of priorities, as a speculative office building the Atrium raises the standard for its type.

Photo © silentSama

Images Courtesy D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Images Courtesy D’Ambrosio Architecture + Urbanism

Ovre Forsland and Bjornstokk Hydraulic Power Stations in Helgeland, Norway
 by stein hamre arkitektkontor as


 
May 1st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: stein hamre arkitektkontor as


Background
The client, HelgelandsKraft AS, is a large producer of hydraulic electricity in northern parts of Norway. In 2008 they started planning several new hydraulic power stations with high environmental ambitions. From the beginning their task for the architect was to find the best way to make their new power stations adapt to the site, and at the same time function as attractions and destinations. The general idea from the architects at stein hamre arkitektkontor, is the design of the new stations should reflect characteristics of the locations. At the same time the buildings should be spectacular. They should also tell the story about the production of power.

Illustration Ovre Forsland (Images Courtesy mir / stein hamre arkitektkontor as)

  • Architects: stein hamre arkitektkontor as

  • Name of Project: Ovre Forsland and Bjornstokk Hydraulic Power Stations
  • Location: Helgeland, Norway
  • Client: HelgelandsKraft as
  • Structural Engineer: SWECO
  • Light design: Stokkan Lys / stein hamre arkitektkontor as
  • Total Area: 150 sqm
  • Images: mir / stein hamre arkitektkontor as

Read the rest of Ovre Forsland and Bjornstokk Hydraulic Power Stations in Helgeland, Norway
 by stein hamre arkitektkontor as


Acadia Parish Conference Center in Crowley, Louisiana by Trahan Architects

 
May 1st, 2012 by Sanjay Gangal

Article source: Trahan Architects

Located to the north-east of Crowley, the site lies between the urban/residential development to the west and the rural/agricultural development to the east. The design seeks to mediate this threshold and express the importance of the local agricultural development to place. Rice is the primary economy in the Parish and city of Crowley. Rice fields create a beautiful mosaic that blanket the landscape. Contours follow the natural topography, control water run-off and delineate rice paddies. As technology has advanced the rice fields have evolved from a more fluid configuration to a more orthogonal configuration. This results in a more efficient layout and maximizes the yield.

Rendering

  • Architect: Trahan Architects
  • Name of Project: Acadia Parish Conference Center
  • Location: Crowley, Louisiana
  • Program: Conference Center
  • Floor Area: 69,000 g.s.f.
  • Cost: To Be Determined
  • Software used: AutoCAD (2D), Rhinoceros and FormZ (3D), Illustrator and InDesign (Graphics)

Read the rest of Acadia Parish Conference Center in Crowley, Louisiana by Trahan Architects

Memoria e Luce, 9/11 Memorial in Padua, Italy by Studio Daniel Libeskind

 
May 1st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Studio Daniel Libeskind

Memoria e Luce is a memorial in Padua, Italy for victims of the 9/11 attacks on New York City. The memorial is designed as an open and luminous book, featuring anorginal twisted steel beam salvaged from the wreckage of the World Trade Center that was donated by the US to the Veneto Region, and in turn to the city of Padua. The memorial was completed in September 2005 in collaboration with Permasteelisa.

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

  • Architect: Studio Daniel Libeskind
  • Name of Project: Memoria e Luce, 9/11 Memorial
  • Location: Padua, Italy
  • Building size: 2,500 sq.ft (Area), 56 Ft.(Height)
  • Structure Steel: Structure with glass cladding
  • Client: Regione Veneto

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

  • Structural Engineer: AMIS Agenziamilanostrutture
  • Lighting Designer: iGuzzini
  • Contractor: Permasteelisa Italy
  • Status: Completed
  • Completion Date: 2005

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

Memoria e Luce, 9/11 Memorial

Muttawar Sustainable Residential Community in Muscat, Oman by Klingmann Architects + Brand Consultants

 
May 1st, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Klingmann Architects + Brand Consultants

In order to balance a respect for history and tradition with the need to create a modern neighborhood, the design takes cues from the regional architecture and builds on the best practices in contemporary architecture. The aspiration for the project is to build a sustainable development that is of high quality while being cost-efficient.

Community is organized by the principles of the Arabic courtyard house

  • Architect: Klingmann Architects + Brand Consultants
  • Name of project: Muttawar Sustainable Residential Community
  • Location: Muscat, Oman
  • Project Area: 64,640 m2
  • Team: Anna Klingmann, Enrique Limon, Simon Lee , Caren Becker, Fidelma Hawney, Ling Zhong
  • Project Scope: Masterplanning, Architectural Design, Landscape Design
  • Project Type: Residential Community with Mixed-Use
  • Client: Global Omani Development & Investment Company

Close-up of gateway – traditional motifs and screens

The community is organized according to the principles of the Arabic courtyard house, a response that is sensitive to the culture and climate of the place. Expanded to a whole self-sustaining community, this vision creates a new type of residential development that has the neighborly feel of a house that has expanded to nurture a new community while balancing the vibrancy of a city in microcosm.

Main entrance gateway into the modern neighborhood

Sustainability is at the core of the architectural expression, encompassing environmental, social, economic and cultural sustainability by preserving traditional crafts and promoting new techniques and technologies. The design of the residential development is small scale, compact and organic, and will comprise locally sourced materials including limestone, marble, and aluminum. It is inherently sustainable through passive means, such as natural ventilation, the use of traditional arcaded spaces and loggias, mashrabiya screens and water features to maximize passive cooling.

Aerial view of sustainable community

Typical modern interior respecting local history and traditions

ROCA London Gallery in United Kingdom by Zaha Hadid Architects

 
April 30th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Zaha Hadid Architects

Designed as a versatile multi-purpose environment, the Gallery will host a wide range of social and cultural events, including exhibitions, meetings, presentations, debates and receptions. Zaha Hadid Architects have created a precisely ordered, intimate sensory design environment which stimulates the visitor through its active and engaged relationship with Roca’s products.

Image Courtesy Zaha Hadid Architects

The kitchen for Transformers 3 movie in Chicago by MINIMAL

 
April 30th, 2012 by Sanjay Gangal

Article source: MINIMAL

MINIMAL featured in Transformers 3 Movie: The Bad Guy`s Kitchen 

For Transformers 3, released on July 6th 2011, Marvel has chosen MINIMAL for the design of one of the main character’s kitchen

MINIMAL’s cutting edge design featuring a high tech sliding counter top is the perfect fit for Ryan’s contemporary kitchen inTransformers 3 – Dark of the Moon. With unique Italian sense of aesthetics and commitment to custom design, MINIMAL has tailored a kitchen space that perfectly portrays the character’s personality: provocative for its sensual lightness and intimidating for its clean lines.

Image Courtesy MINIMAL.

  • Architects:  MINIMAL
  • Project: The kitchen for Transformers 3 movie
  • Location: Chicago
  • Year : 2011
  • Model used : Glam SLT

Designed by Stefano Venier, the kitchen stems out as a full-relief sculpture in the middle of Ryan`s enviable apartment. The focal point of the room is the island, a unique example of technology, design and functionality.Through an electronic movement, the hand crafted Thermo Oak top can be either opened up to serve as an entertainment table or closed to hide the brushed stainless steel counter top, the soldered sink and the retractable faucet.

Image Courtesy MINIMAL.

In line with MINIMAL values, the kitchen combines the desire for harmonious proportions, sensual materials and precise craftsmanship. High-end appliances and a scrutinized layout provide efficiency while making this space an inviting center of the home. The kitchen shows how efficiency and comfort, beauty and function are always inseparable for MINIMAL, even when the inspiration is dictated by a subversive charisma.More than custom cabinets, MINIMAL has surpassed any level of personalization creating a dream bespoke space.

Image Courtesy MINIMAL.

MINIMAL shows how to set new standards worldwide, conquering the global market, invading other planets and transforming any kitchen conception.

 Technical characteristics:

Model used: GLAM Sliding Top

Doors: White Glossy lacquer, 22mm (3/4”) thick with 30° top edge

Sliding Counter: Thermo Oak with electronic movement (counter thickness 8cm = 3 1/8”)

Counters: Hand crafted brushed stainless steel, 3mm (1/8”) thick with soldered sinks and retractable faucet

Appliances: Miele

Hood: Custom by Minimal

Open Shelving: Thin stainless steel shelving system 6mm (1/4”) thick with Thermo oak back panels

Image Courtesy MINIMAL.

London Metropolitan University Graduate Centre in UK by Studio Daniel Libeskind

 
April 30th, 2012 by Sumit Singhal

Article source: Studio Daniel Libeskind

The 10,000 sq. ft. Graduate Student Centre for the London Metropolitan University is a building dedicated to the growing and diverse graduate population. Opened in March of 2004, the Centre serves not only as a facility to enhance the staff and student experience, but acts as a major gateway to the University on Holloway Road.

View from Holloway Road (Images Courtesy Bitterbredt)

  • Architect: Studio Daniel Libeskind
  • Name of Project: London Metropolitan University Graduate Centre
  • Location: London, United Kingdom
  • Building size: 10,000 sq.ft
  • Client: London Metropolitan University
  • Structural Engineer: Cadogan Tietz
  • Image credit: BitterBredt, SDL, Steve Blunt and Michele Nastasi

Read the rest of London Metropolitan University Graduate Centre in UK by Studio Daniel Libeskind

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise