Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

“House in El Calvario” in Bétera, Spain by Sanahuja&Partners

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Sanahuja&Partners

This project involves the refurbishing of a row house in the protected heritage area of El Calvario, in the historical city centre of Bétera. This protected status required the conservation of the existing volumes of the façade’s overall composition, and of the roof.

Image Courtesy © Jacobo Molina

Image Courtesy © Jacobo Molina

  • Architects: Sanahuja&Partners and Emilio Cubilllos
  • Project: “House in El Calvario”
  • Location: Calle Marqués de dos Aguas, 52 Bétera, Spain
  • Photography: Jacobo Molina
  • Software used: AUTOCAD
  • Contractor: Acertus
  • Developer: Privado
  • Quantity surveyor: Ricardo Alonso
  • Area sqm: 136 m2
  • Project date: 2013
  • Construction date: 2014

Read the rest of “House in El Calvario” in Bétera, Spain by Sanahuja&Partners

Hokusetsu-Sokai in Osaka, Japan by Misaoarc Inc.

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Misaoarc Inc.

We reconstructed an old Japanese-style hotel as event space.
We made the small 3 banquet office which can hold a meeting.
We made wide multi-purpose space (cafe light meal and restaurant, etc.).
It’s possible to make these 3 rooms united space by a movement partition.

Image Courtesy © Stirling Elmendorf

Image Courtesy © Stirling Elmendorf

  • Architects: Misaoarc Inc.
  • Project: Hokusetsu-Sokai
  • Location: Yoshikawa, Toyono-cho Toyono-gun, Osaka, Japan  
  • Photography: Stirling Elmendorf
  • Total floor area: 198.39m2
  • Design period:2014.05-2015.09
  • Construction period: 2015.09-2016.01
  • Software used: Dracad, Form-Z

Read the rest of Hokusetsu-Sokai in Osaka, Japan by Misaoarc Inc.

House Matsumoto Okada in Japan by MTKarchitects

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: MTKarchitects

The “ROKUTENGOKEN-DO” is two-storey single family home. This house is sited in a quiet and relaxing residential area and has wonderful views and the natural surroundings.

Image Courtesy © Yuko Tada

Image Courtesy © Yuko Tada

  • Architects: MTKarchitects
  • Project: House Matsumoto Okada
  • Location: Matsumoto-City, Nagano Pref. Japan
  • Photography: Yuko Tada
  • Architect In Charge: Akira Metoki
  • Structural Engineer: Hidemasa Nagata
  • Construction: Matsumoto-Doken Co. ltd.
  • Area: 128.59 sqm
  • Site Area: 300.17 sqm
  • Year: 2015

Read the rest of House Matsumoto Okada in Japan by MTKarchitects

Living under the roof in Lvry-sur-Seine, France by Prisca Pellerin Architecture & Intérieur

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Prisca Pellerin Architecture & Intérieur

Presentation

This project is a complete renovation of an apartment 2-room attic. To enhance the quality of light of that “cocoon” housing, the bias has been to open up the spaces (decompartmentalisation, amplified perspectives, transparency of Parisian artist window frame… ) and playing on different shades of white and grey, specially thanks to different textures : glossy lacquer, matt and satin paint, polished concrete, leather and suede, linen, brick , white wood stain…

Image Courtesy © Hugo Hébrard photographe d’architecture

Image Courtesy © Hugo Hébrard photographe d’architecture

  • Architects: Prisca Pellerin Architecture & Intérieur
  • Project: Living under the roof
  • Location: Lvry-sur-Seine, France
  • Photography: Hugo Hébrard photographe d’architecture
  • Area : 24m2 (ceiling height > 1,80m) /64m2 (total area)
  • Construction period : 6 months
  • Cost of construction : 30.000 euros HT (excluding taxes)
  • Project year : 2013

Read the rest of Living under the roof in Lvry-sur-Seine, France by Prisca Pellerin Architecture & Intérieur

House V9 in Mexico by vgz arquitectura y diseño

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: vgz arquitectura y diseño 

The house is built on a fan-shaped 800 sq. mt. plot, open to the northeast. After volumetric studies, we decided on an H scheme, rotating the north body to get the most sunlight and south aperture, and tilting the roofs to the north.

Image Courtesy © Rafael Gamo Fassi

Image Courtesy © Rafael Gamo Fassi

Read the rest of House V9 in Mexico by vgz arquitectura y diseño

Franz Kafka Society Center in Prague, Czech Republic by STEVEN HOLL ARCHITECTS

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: STEVEN HOLL ARCHITECTS

The basement of the small one-story building, formerly used for laundry and storage, now houses a space for exhibitions, lectures, and concerts, as well as it accommodates Franz Kafka’s private library. On the first level of the building the Franz Kafka Society has located its offices. The previously dark and dismal spaces of the building are now washed in daylight coming through newly inserted windows and skylights that provide unexpected views to the towers of the Maisel Synagogue. Marcela Steinbachová (Skupina) and Steven Holl Architects have deliberately situated these windows off axis to the interiors. Inside the building new visual connections through openings and inspection holes give its small spaces depth and create visual connections.

Image Courtesy © STEVEN HOLL ARCHITECTS

Image Courtesy © STEVEN HOLL ARCHITECTS

  • Architects: STEVEN HOLL ARCHITECTS
  • Project: Franz Kafka Society Center
  • Location: Prague, Czech Republic
  • Software used: AutoCAD
  • Design architect: Skupina Marcela Steinbachova

Read the rest of Franz Kafka Society Center in Prague, Czech Republic by STEVEN HOLL ARCHITECTS

Square Civic And Community Building in Parramatta, Australia by Manuelle Gautrand Architecture

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Manuelle Gautrand Architecture

The ambition of the City of Parramatta was: “We want this development to be unique and spectacular – a building that will be recognized around the world and help to put Parramatta on the map”.

A cutting-edge glass construction featuring a wave-shaped façade of crystalline blocks has been selected as the winning design for Parramatta Square’s landmark civic and community building.

Image Courtesy © Manuelle Gautrand Architecture

Image Courtesy © Manuelle Gautrand Architecture

  • Architects: Manuelle Gautrand Architecture, Lacoste+Stevenson, Designinc
  • Project: Square Civic And Community Building
  • Location: Parramatta Square District, Parramatta, Australia
  • Client: City of parramatta
  • Estimated Construction budget: 38 million $AUD (26 million €)
  • Net area: 12.000 sqm
  • Competition: 2016
  • Studies: 2016 – 2017
  • Construction work: 2018-2019

Read the rest of Square Civic And Community Building in Parramatta, Australia by Manuelle Gautrand Architecture

SAN BENITO House in Buenos Aires, Argentina by Besonias Almeida arquitectos

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Besonias Almeida arquitectos

The place

It is a lot in a residential area of a closed neighborhood belonging to Villanueva, whose characteristic is to have modified flooded low lands, creating artificial lagoons with scenic interest and filling sectors with the remaining soil for public and private use.

Image Courtesy © Federico Kulekdjian

Image Courtesy © Federico Kulekdjian

  • Architects: Besonias Almeida arquitectos
  • Project: SAN BENITO House
  • Location: San Benito District, Escobar, Buenos Aires, Argentina
  • Photography: Federico Kulekdjian
  • Design and Project Management: María Victoria Besonías, Guillermo de Almeida
  • Collaborators: Arch. Micaela Salibe
  • Land area: 1123 m2
  • Built area: 253 m2
  • Construction year: 2016

Read the rest of SAN BENITO House in Buenos Aires, Argentina by Besonias Almeida arquitectos

St. Charles Bend Cancer Center in Bend, Oregon by ZGF Architects LLP

 
May 1st, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: ZGF Architects LLP

Designed as a user-centric and regionally-focused facility, the new St. Charles Bend Cancer Center is a true testament to patient-centered design. It manifests the completion of a long-cherished vision to consolidate key radiation and oncology services in one location and an opportunity to design a facility, through Lean tools and methods, that enhance caregiver productivity and increases patient satisfaction. The building’s design also draws upon Central Oregon’s inspiring landscape of dessert and mountain vistas, which has also lured some of the nation’s best oncology specialists, making Bend an oasis of hope and health. The design goal was to create a relaxing and peaceful healing environment and to bring a spa-like space to the clinical setting. The designers used a soothing color palette, warm wood tones and carefully selected artwork and photography from local artist that depict the natural scenery of Bend and its beautiful surrounding landscape. Open, bright spaces, sweeping views and a meticulously programmed interior combine to create a world-class cancer center and a true place of healing for the body and soul. An outdoor deck off the infusion room cantilevers over the healing garden, giving staff and patients a sunny porch on which to relax. When weather permits, patients also have the option of receiving treatment in an outdoor infusion garden, where moods can be elevated by sunshine, mountain air, whimsical sculpture and the distant mountain views.

Designed as a user-centric and regionally-focused facility, the new St. Charles Bend Cancer Center is a true testament to patient-centered design. Open, bright spaces, sweeping views and a meticulously programmed interior combine to create a world-class cancer center and a true place of healing for the body and soul, Image Courtesy © Pete Eckert

Designed as a user-centric and regionally-focused facility, the new St. Charles Bend Cancer Center is a true testament to patient-centered design. Open, bright spaces, sweeping views and a meticulously programmed interior combine to create a world-class cancer center and a true place of healing for the body and soul, Image Courtesy © Pete Eckert

  • Architects: ZGF Architects LLP
  • Project: St. Charles Bend Cancer Center
  • Location: Bend, Oregon, USA 
  • Photography: Pete Eckert
  • Total GSF: 24,000 GSF
  • Completion date: August 2014

Read the rest of St. Charles Bend Cancer Center in Bend, Oregon by ZGF Architects LLP

KitaF in Berlin, Germany by JAN RÖSLER ARCHITEKTEN

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: JAN RÖSLER ARCHITEKTEN

Transformation of a video library to a 750 m2 nursery.

The one storey building of a former video library is – except of one longitudinal side – surrounded by soil. The original floor plan with its polygon shape and its unusual depth turns daylight to the essential aspect of the design concept.

Image Courtesy © Simon Menges

Image Courtesy © Simon Menges

  • Architects: JAN RÖSLER ARCHITEKTEN
  • Project: KitaF
  • Location: Berlin, Germany
  • Photography: Simon Menges
  • Client: One World Kinder
  • General contractor: Jan Rösler Bau
  • Year: 2015

Read the rest of KitaF in Berlin, Germany by JAN RÖSLER ARCHITEKTEN

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy