Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Serip Lighting Exhibition Hall in Beijing, China by CUN Design

 
September 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: CUN Design

Feel SERIP

When I first saw the Portuguese brand SERIP lamps, their round, spiral and irregular shapes rooted from the nature remind me of the fantasy world in the movie Alice’s Adventures in Wonderland. Getting rid of traditional rules, the lamp design perfectly integrates styles such as minimalism, modern and classical. I love SERIP, it gives me a kind of fantastic, romantic and stunning colorful feeling. It is a big surprise for me that I had the chance to design its Beijing exhibition hall in March 2017.

Image Courtesy © Wang Ting and Wang Jin

  • Architects: CUN Design
  • Project: Serip Lighting Exhibition Hall
  • Location: Fenghuiyuan, Maquanying, Chaoyang District, Beijing, China
  • Photography: Wang Ting and Wang Jin
  • Chief designer: Cui Shu
  • Area: 430㎡
  • Design Time: 2017
  • Completion Time: 2017

Read the rest of Serip Lighting Exhibition Hall in Beijing, China by CUN Design

Kirkwood House in London, England by Jailmake Ltd

 
September 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Jailmake Ltd

When taking on this poorly planned out and ill functioning mid-terrace house, the solution was to turn the whole layout around.

The most dramatic change is the ground floor extension, creating a full width kitchen and dining room, with broad folding doors that lead straight out to a kitchen garden — but the impact is felt throughout the house. The flow has been redirected, drawing you straight through to the light filled living and dining space — but also allowing you to arrive, store you bike, hang your coat and put away your bag, in the ply-clad utility room. Filled floor to ceiling with rearrangeable shelving and integrated laundry rack, the room provides a dedicated space for the more day-to-day functions of a city home.

Image Courtesy © Jailmake Ltd

  • Architects: Jailmake Ltd
  • Project: Kirkwood House
  • Location: London, England

Read the rest of Kirkwood House in London, England by Jailmake Ltd

Aarhus Social and Health Care College in Denmark by Cubo Arkitekter

 
September 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Cubo Arkitekter 

The human scale

During their time on the school the students will follow different educations and classes preparing them socially and professionally for a praxis of health care and pedagogy.

In the Aarhus Social and Health Care College places the human being in center. Therefor it is the human scale, which influences the new schools vision for a rich, variated and humanistic architecture.

Image Courtesy © Martin Schubert

  • Architects: Cubo Arkitekter
  • Project: Aarhus Social and Health Care College
  • Location: Aarhus, Denmark
  • Photography: Martin Schubert 
  • Software used: Revit, SketchUp
  • Client: Aarhus Social- og Sundhedsskole
  • Landscape: Møller og Grønborg
  • Contracter: C.C. Contractor
  • Engineer: Niras
  • Area: 13.000 m2
  • Finished: 2015

Read the rest of Aarhus Social and Health Care College in Denmark by Cubo Arkitekter

JETLAG tea & wine bar in Prague, Czech Republic by Mimosa architekti

 
September 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Mimosa architekti 

This small bar in the centre of Prague offers especially tea and wine but also delicious coffee. Separately or in various even astonishing combinations. The space concept of travelling through time zones has been derived from its name „Jetlag“. Within this meaning one can “fly through” the entire world only along the whole length of the bar (15 metres).

Image Courtesy © BoysPlayNice

  • Architects: Mimosa architekti
  • Project: JETLAG tea & wine bar
  • Location: Prague, Czech Republic
  • Photography: BoysPlayNice
  • Client: Martin Vorel
  • Cooperation: Lenka Pechanová
  • Graphic solution: Martin Odehnal mo.cz
  • Area: 55m2
  • Project year: 2016
  • Realization: 7/2017

Read the rest of JETLAG tea & wine bar in Prague, Czech Republic by Mimosa architekti

House and studio for an artist in Santiago, Chile by Planmaestro Arquitectos

 
September 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Planmaestro Arquitectos 

The requirement was a building that would accommodate an artist’s studio and residential space for occasional use as a weekend house. The 1.500 sqm site is located in Peñalolén, a suburban district with low construction density, and neighbors some undeveloped sites. This condition leaves the building very exposed to its surroundings, so the client required that the project would limit the exposure of the interior spaces and provide privacy. The project also had to be capable of becoming an exclusively residential building at a future time, so it needed spaces to allow new uses and an extension to be planned.

Image Courtesy © Mathias Jacob

  • Architects: Planmaestro Arquitectos
  • Project: House and studio for an artist
  • Location: Peñalolén, Santiago, Chile
  • Photography: Mathias Jacob
  • Structural engineer: Ruiz Saavedra Ingenieros
  • Construction: Julio Hernández
  • Area: 135 sqm
  • Project year: 2017

Read the rest of House and studio for an artist in Santiago, Chile by Planmaestro Arquitectos

Beautiful House in London, England by Nacho Gias Studio with Tomas Gruber

 
September 20th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Nacho Gias Studio with Tomas Gruber 

Ma mama, A qui li rifrega Delacroix?! (But mum, who cares about Delacroix?!)

That was the question thrown by a child to his mum while I was waiting on a huge line for the Louvre Museum, in Paris. It made me smile until I realized that the child’s premise was full of truth, it kept a reality that we forget so often.

Image Courtesy © Nacho Gias Studio with Tomas Gruber 

Read the rest of Beautiful House in London, England by Nacho Gias Studio with Tomas Gruber

OPEN SANDNES City Hall in Norway by KAMJZ

 
September 20th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: KAMJZ

Enhancing Public Participation

The base for the design was the desire to create a free unrestricted access to knowledge and information, as well as a collaborative and cooperative management and decision making process with emphasis on the right to see the operations and activities of government at work. This supports government accountability and helps protect other necessary rights. The new City Hall of Sandnes would celebrate the concept of openness and transparency. Designed as a welcoming house which is as accessible as possible to it’s citizens and a building that lives up to the highest requirements for a modern, efficient and flexible office space. The volume required by the program would be adapted to the local urban conditions and modified to create connections with the surrounding area and bring the inhabitants closer to the city officials and their decision making process in the spirit of true participation. With all the office spaces continuously facing the streets a courtyard is created which would be the central area of the whole Havneparken masterplan. Walking and biking, crisscrossing from the streets, would be encouraged to reach the water promenade, creating a vibrant district for pedestrians and cyclists. The importance of the building in the area would be emphasized by it’s architectural exterior design where past tradition would be commemorated with a modern dynamic and universal outlook.

Image Courtesy © KAMJZ

  • Architects: KAMJZ 
  • Project: Open Sandnes City Hall
  • Location: Sandnes, Norway
  • Software used: Rhino, V-Ray, Photoshop, Illustrator, InDesign
  • Client: Sandnes Kommune
  • Team: Marco Bellotti, Łukasz Wenclewski, Yoshihiro Kaneko, Michał Polak, JinSol Kim, Yuliya Pidlubnyak, Artur Zakrzewski
  • Project Leader: Maciej Jakub Zawadzki
  • Year: 2015

Read the rest of OPEN SANDNES City Hall in Norway by KAMJZ

Rua Maria Loft in Lisbon, Portugal by KEMA studio

 
September 20th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: KEMA studio

Project is located in Anjos, Lisbon, Portugal, a zone where the industry mixes with housing buildings in a very dense urban tissue.

The pre-existing space had a function of carpentry, with a limited access to light and a small, lacking identity exterior space.

We decided to maintain as much as possible in the interior, except for the part of a back facade to let more natural daylight in and enforce the relation between interior-exterior.

Image Courtesy © João Morgado

Read the rest of Rua Maria Loft in Lisbon, Portugal by KEMA studio

Havran Café Steak Bar in Litomyšl, Czech Republic by Zavoral Architekt

 
September 20th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Zavoral Architekt

HAVRAN café-steak-bar is located in the renaissance house in Litomyšl. Design represents contemporary saloon in the old town house. Black curved light leads us through the narrow corridor to the saloon in upper level. One thirth of place takes steel and wooden bar in dark tone, seating area is in natural wooden colour. The main wall with crossed raven´s feathers painting is inspired by old wall textures. Golden painting changes its visibility according to the ligh and view angle. For the toiletts we had designed sink with triangular crossed section. All work made brilliant local craftmen and especially smith.

Image Courtesy © Adam Kössler and Jakub Janoušek

  • Architects: Zavoral Architekt
  • Project: Havran Café Steak Bar
  • Location: Litomyšl, Czech Republic
  • Photography: Adam Kössler and  Jakub Janoušek 
  • Client: Jakub Havran
  • Completion: 2015

Read the rest of Havran Café Steak Bar in Litomyšl, Czech Republic by Zavoral Architekt

The Boathouse in Lake of the Woods, Canada by Cibinel Architecture

 
September 20th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Cibinel Architecture

Nestled within a rocky shoreline, The Boathouse is designed for day and night time lounging and entertainment. It is situated at the edge of a densely forested north facing slope with dramatic cliff faces. In addition to needing boat parking and year-round storage, the client wanted a space that captured a full day’s sunlight as well as the northeastern views over the water.

Image Courtesy © Cibinel Architecture

  • Architects: Cibinel Architecture
  • Project: The Boathouse
  • Location: Lake of the Woods, Canada
  • Software used: sketch up, Vectorworks
  • Engineer: Hanuschak Consulting Inc.
  • Contractor: The Custom Woodworking Co.
  • New Construction: 2,500 sq. ft.
  • Completed: 2016

Read the rest of The Boathouse in Lake of the Woods, Canada by Cibinel Architecture

Kenesto: 30 day trial
Bentley: -Rail and Transit Video
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise