Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Work and live in Tel Aviv-Yafo, Israel by RUST architects

 
April 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: RUST architects

RUST architects designed a small 53 sqm apartment in an International Style building at the heart of Tel-Aviv. The building, which is a part of the White City World Heritage Site, was built 85 years ago. It is characterized by small apartments with high ceilings and wide strip windows.

Image Courtesy © Yoav Peled

Joan Oliver – Pere Quart Civic Center Extension in Barcelona, Spain by Pich-Aguilera Architects

 
April 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Pich-Aguilera Architects

The building, which takes in the Civic Centre Joan Oliver, was built in the late 90s. Their services are distributed on the ground floor and their spaces are articulated on both sides of a longitudinal corridor, where they are located, on one side, the classrooms and offices, and on the opposite side, the gym and the locker room.

Image Courtesy © Simón García

  • Architects: Pich-Aguilera Architects
  • Project: Joan Oliver – Pere Quart Civic Center Extension
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: Simón García
  • Software used: Autocad

Read the rest of Joan Oliver – Pere Quart Civic Center Extension in Barcelona, Spain by Pich-Aguilera Architects

Student Housing Campus Eindhoven University of Technology in Netherlands by Office Winhov + office haratori in collaboration with BDG Architecten Almere

 
April 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Office Winhov

Work began on building the Eindhoven University of Technology (TU/e) in 1957 based on the urban development plan of S.J. van Embden. His design aimed at creating an idealised factory environment for technical research and study consisting of tall, modern buildings on stilts that were connected with one another and with the laboratories and workshops located in between them by means of aerial walkways. The plan followed the modern ideal of self-contained buildings in a continuous landscape. The rational structure in which the buildings followed a fixed grid pattern was expressed in the curtain walls of the first generation of buildings on the campus. A master plan for the reorganisation and expansion of the campus has been drawn up following the original design. It envisages the introduction of accommodation for students and researchers on the north side of the campus on the edge of the green brook valley of the Dommel.

The building at the banks of the Dommel, Image Courtesy © Stefan Müller

  • Architects: Office Winhov + office haratori in collaboration with BDG Architecten Almere
  • Project: Student Housing Campus Eindhoven University of Technology
  • Location: Campus TU/Eindhoven, Netherlands
  • Photography: Stefan Müller
  • Client: Stichting Woonbedrijf SWS/Hhvl
  • Contractor: Huybregts Relou
  • Gross Floor Area: 12.600 m2
  • Project: 2013-2016

Read the rest of Student Housing Campus Eindhoven University of Technology in Netherlands by Office Winhov + office haratori in collaboration with BDG Architecten Almere

Colégio dos plátanos in Sintra by murmuro

 
April 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: murmuro

Colégio dos Plátanos is a school in Sintra which educates children from the age of 3 to 14; the project consists of the expansion and reorganization of the school. Having acquired a set of low quality buildings east of the existing school, the client intended to demolish them and expand the school complex eastwards, adding a series of new classrooms, complementary spaces and sport facilities. During the design phase the client changed course and decided to maintain the east buildings and commissioned a new construction of smaller scale, connecting the east and west buildings that had to be built in two phases, allowing for a reduced investment since our country was facing an economic crisis and on the verge of the troika intervention (IMF, EC, ECB). This decision also required the development of an intermediate structural solution and controlled demolitions in order not to interrupt the daily school operation; only with the conclusion of the second phase will the entire complex be fully articulated.

Northern facade overall view – phase 1, Image Courtesy © Pedro Nuno Pacheco

  • Architects: murmuro
  • Project: Colégio dos plátanos
  • Location: Sintra
  • Photography: Pedro Nuno Pacheco
  • Program: Education – Expansion
  • Size: 1850 m2
  • Client: Colégio dos Plátanos
  • Team: João Caldas, Rita Breda, Tiago Araújo, Pedro Rodrigues, Francisco Calheiros (architecture); Inês Oliveira (design); Pedro Pacheco (photograhy); TDP Engenharia (engeneering
  • Size: 1850 m2

Read the rest of Colégio dos plátanos in Sintra by murmuro

Nueva Sede Techpump in Gijón, Spain by Estudio Bher Arquitectos

 
April 4th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Estudio Bher Arquitectos 

The commission consists on the design of the new headquarters of a technological company: an open-plan office for 50 people, with three meeting rooms, lecture area, two little cubicle for individual use, and numerous spaces for workers to interact. In definitive, an innovative environment that empowers creativity and communication.

Making the most of the original characteristics of the premises, the final target of the project is to achieve a totally continuous space, both at visual and accessible levels.

Image Courtesy © ImagenSubliminal

  • Architects: Estudio Bher Arquitectos
  • Project: Nueva Sede Techpump
  • Location: Plaza del Seis de Agosto, Gijón, Asturias, Spain 
  • Photography: ImagenSubliminal

Read the rest of Nueva Sede Techpump in Gijón, Spain by Estudio Bher Arquitectos

Ctrl+Green in Madrid Río, Spain by RuizEsquiroz + Marta Muñoz Arquitectos

 
April 4th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: RuizEsquiroz + Marta Muñoz Arquitectos 

Ctrl+Green is a renovation project of an industrial space, changing its use into an office/house in the vicinity of Madrid Río. The architectural strategies are based on duplication and saving, both energy and space. Firstly, we duplicate some architectural elements (the floor and the façade) creating active chambers. Secondly, and thanks to the first strategy, we save and store energy as well as multiple objects (mainly books, tools and furniture), clearing the way for the views of Madrid´s skyline.

Image Courtesy © ImagenSubliminal

RF.C9 in Valparaíso, Chile by Gonzalo Iturriaga | Arquitectos

 
April 4th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Gonzalo Iturriaga | Arquitectos 

Refuge for a mountaineer. The commission consisted of a roof, a kitchen, a bathroom and one room. The necessary to start at dawn the route traced the day before.

The proposal consists in constructing through planes and angles a cover that in its folds allows the entrance and in its cuts the exterior views.

Image Courtesy © Gonzalo Iturriaga

  • Architects: Gonzalo Iturriaga | Arquitectos
  • Project: RF.C9
  • Location: Comuna de San Esteban, Valparaíso región, Chile
  • Photography: Gonzalo Iturriaga
  • Surface: 60 M2
  • Year of construction: 2015-16

Read the rest of RF.C9 in Valparaíso, Chile by Gonzalo Iturriaga | Arquitectos

Refurbishment of a penthouse in Madrid, Spain by Mariano Molina Iniesta

 
April 4th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Mariano Molina Iniesta 

When faced sometimes with the question “what kind of architecture are we up to?”, the most convincing answer is probably “the one that circumstances allow”. This is particularly true in the case of a refurbishment, in which preexistences, coupled with the program and the wishes of the client, leave little room for a purely speculative proposal.

Image Courtesy © ImagenSubliminal

Penghu Qingwan Cactus Park in Taiwan by CCL Architects & Planners

 
April 4th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: CCL Architects & Planners

Qingwan district is located at Penghu’s Fongguei Peninsula. Surrounded by sea, it is abundant in marine resources and natural wonders. The basaltic landscape, diverse vegetation, and forts remained from the military days make Qingwan the perfect place for tourism development.

Image Courtesy © LIN FU MING

  • Architects: CCL Architects & Planners
  • Project: Penghu Qingwan Cactus Park
  • Location: Peng Hu, Qingtian Xian, Lishui Shi, Zhejiang Sheng, Taiwan
  • Photography: LIN FU MING
  • Software used: Autocad, SketchUp
  • Design teams: CCL Architects & Planners + Co-Forest Environment Design Association
  • Contributors: LIN  CHI CHIN、CHANG CHIEN LUNG CHIN、JIANG CHANG LIN、CHANG TSUNG JUI、KUNG CHENG TA、SHIH YU SHIN
  • Client: Penghu County Government
  • Area: 1,716㎡
  • Max. Height: 9.5 m
  • Completion date: August 2015

Read the rest of Penghu Qingwan Cactus Park in Taiwan by CCL Architects & Planners

The Cervantes Institute in Brussels, Belgium by Carlos Arroyo Architects

 
April 4th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Carlos Arroyo Architects

Compact and Flexible

One of the major challenges of the project was to combine at the ground floor level the required flexibility for a multifunctional and public space, and allowing at the same time the possibility to locate 30.000 books of the library. The system proposed to solve this issue was a three-dimensional version of the Cervantes Institute Logo. Orthogal geometries created by thick red lines which limit undefined spaces. One can move between this lines full of books and spend some time sitting on the benches located on the hallways or going out to wider spaces to enjoy the lecture at the café. The books work also as a storefront background. The activities allocated in this floor are visible from the street as a way to highlight its public essence. A domestic library, a coffee hall, a multifunctional space with stands or the information displayed on the monitors.

Image Courtesy © Miguel de Guzman + Rocío Romero (Imagen Subliminal)

  • Architects: Carlos Arroyo Architects
  • Project: The Cervantes Institute
  • Location: Brussels, Belgium
  • Photography: Miguel de Guzman + Rocío Romero (Imagen Subliminal)
  • Client: Instituto Cervantes
  • Project Leader: Vanessa Cerezo
  • Design team: Alexander Krol, David Jiménez Iniesta, Paula Currás e Iciar Arboledas
  • Constructor: Plaintec
  • Video Music: Johnny Haway – My gun do error
  • Competition Design: July 2015
  • Implementation Design: September 2015
  • Construction: December 2015 – April 2016

Read the rest of The Cervantes Institute in Brussels, Belgium by Carlos Arroyo Architects

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise