Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Entrepreneur Offices in Madridejos, Spain by OOIIO Architecture

 
June 4th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: OOIIO Architecture

OOIIO wins 1st Prize in the public competition for the construction of the new Business Incubator Office Building in Madridejos, Toledo.

The municipality of Madridejos wanted to rehabilitate a former health center that had been abandoned in this “Manchega” locality and organized the ideas competition for it.

Image Courtesy © OOIIO Architecture

Image Courtesy © OOIIO Architecture

  • Architects: OOIIO Architecture
  • Project: Entrepreneur Offices
  • Location: Madridejos, Castilla La Mancha, Spain
  • Client: Council of Madridejos
  • Team: Joaquín Millán Villamuelas, Jesús Reyes García, Magdalena Polvorinos Caeiro
  • Area: 644 m2

Read the rest of Entrepreneur Offices in Madridejos, Spain by OOIIO Architecture

Main Stay House in Texas by Matt Fajkus Architecture

 
June 4th, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: Matt Fajkus Architecture

Austin’s Bouldin Creek neighborhood provides a unique and ever-changing context to the Main Stay House. The challenges were both cultural and site-specific. The Main Stay House exists as a simple and straightforward proposal – an architectural experiment on domesticity – enabling lifestyle flexibility through clean forms, relatable materiality, and an urban infill living space that blurs the lines between inside and outside.

Image Courtesy © Charles Davis Smith

Image Courtesy © Charles Davis Smith

Read the rest of Main Stay House in Texas by Matt Fajkus Architecture

Jazz Campus in Basel, Switzerland by BUOL & ZÜND

 
June 4th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: BUOL & ZÜND 

The idea was to plan a building which is dedicated to jazz. It was a challenge to bring the two disciplines together as jazzmusic works with improvisation and serendipity while architecture seaks to avoid random and tries to plan and fix things to make them persist. The second question was how to integrate a new building into the grown city structure of the old town in Basel. During our research we realized that the plan of the buildings on the site hasn’t changed much during centuries although the buildings themselves were exchanged several times. So we decided to believe in the “architecture-trouvée” and create the building’s volume on the base of the old citymap. The result is a diverse volume with a courtyard in the center.

Image Courtesy © Georg Aerni

Image Courtesy © Georg Aerni

  • Architects: BUOL & ZÜND
  • Project: Jazz Campus
  • Location: Utengasse 15-17, 4058 Basel, Switzerland
  • Photography: Georg Aerni
  • Software used: ArchiCAD, SketchUp
  • Design team: Robert Müller, Rémy Schuster
  • Structural engineering: WGG Schnetzer Puskas, Basel
  • Acoustics: Applied acoustics, Gelterkinden
  • Ventilation planners: Ruedi Wirz, Basel
  • Construction management: Sulzer + Buzzi, Pratteln
  • Execution planning steel-lightweight construction: Arbeitsgem. Rodoni AG und G. Canonica AG Basel
  • Owner and construction supervision: Stiftung Habitat, Stiftung Levedo, Hochschule für Musik, Basel
  • Construction period: 2011 – 2013

Read the rest of Jazz Campus in Basel, Switzerland by BUOL & ZÜND

Earls Kitchen + Bar Crossroads in Edmonton, Canada by McKinley Burkart Architects

 
June 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: McKinley Burkart Architects

Many food+beverage clients require design solutions for multiple locations, both nationally and internationally. McKinley Burkart recognizes the need for design that is scalable and adaptable, with individual elements that can be repeated and evolved effectively whether for two or 100 locations. Furthermore, McKinley Burkart believes in the power of interior design to develop a strong brand message and customer familiarity. The concept for Earls Crossroads, and future Earls locations, was to open and lighten the space while incorporating timeless materials that would patina over time. Ensuring design longevity, natural stone, wood, leather and concrete were used throughout the space. Creating a cohesive customer experience between multiple restaurant locations, McKinley Burkart aligned the design with the national brand. By focusing on a consistent tone, with distinct recurring components, rather than a cookie-cutter design, each restaurant location, is unique yet on-brand. The overall aesthetic creates the ideal space for comfortable and stylish dining and embodies notions of a laid-back cool vibe.

Image Courtesy © Jamie Hyatt Photography

Image Courtesy © Jamie Hyatt Photography

  • Architects: McKinley Burkart Architects
  • Project: Earls Kitchen + Bar Crossroads
  • Location: Edmonton, Canada
  • Photography: Jamie Hyatt Photography
  • Software used: AutoCad

Read the rest of Earls Kitchen + Bar Crossroads in Edmonton, Canada by McKinley Burkart Architects

Rye’s maritime history fused with contemporary design in East Sussex, England by JD Architects

 
June 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: JD Architects

JD Architects (JDA) has recently completed its ambitious redevelopment of Cinque Ports Street, the 1,050 sq. m. former Central Garage site in Rye. Derelict for fourteen years, these buildings have been given a new lease of life with a striking, angular wooden façade made from Kebony. With its clever design and sustainable focus, Cinque Ports Street was announced as a winner at this year’s RIBA Regional South East Award.

Image Courtesy © Oliver Perrott

Image Courtesy © Oliver Perrott

  • Architects: JD Architects
  • Project: Rye’s maritime history fused with contemporary design
  • Location: East Sussex, England, UK
  • Photography: Oliver Perrott

Read the rest of Rye’s maritime history fused with contemporary design in East Sussex, England by JD Architects

Marquette Residence in Québec, Canada by naturehumaine architecture et design

 
June 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: naturehumaine architecture et design

The project is located in the Rosemont-Petite-Patrie facing the backyard of Papineau Street, a busy commercial street in Montreal. The project consists of 6 housing units each boasting a private access. Forward, the project is characterized by its simple volume, uniformly coated with a brown brick. For their variable dimensions and offset openings instill dynamism to the front. Street side, 3 parking spaces are covered by a large terrace. To maximize the contribution of light on the first floor, it was found detached from the facade and the glass walkways with railings. Expanded metal coating covers the exterior structure of the terrace. Copper, the steel cladding covering the lower levels reminds the tone of windows that give rhythm the project.

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

  • Architects: naturehumaine architecture et design
  • Project: Marquette Residence
  • Location: Montréal, Québec, Canada
  • Photography:  Adrien Williams
  • Intervention: New Construction
  • Area : 7200 sqft = 6 units from 1100 to 1300 sqft
  • Completion Date: 2015 

Read the rest of Marquette Residence in Québec, Canada by naturehumaine architecture et design

Mitre house in Mexico by Garza Iga Arquitectos

 
June 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Garza Iga Arquitectos

This house was conceived from the start to be sold as an investment for a client. The interior layout is very commercial. But we wanted to make something different, something that stood out from the rest of the houses in the neighborhood. We chose to design a house that would be built quickly making the construction cheaper. The construction process can be summarized in three basic steps.

Image Courtesy © Delfoz

Image Courtesy © Delfoz

  • Architects: Garza Iga Arquitectos
  • Project: Mitre house
  • Location: Mexico
  • Photography: Delfoz
  • Software used: Autocad, Rhino, Illustration
  • Team: Daniela Garza, Eduardo Iga
  • Status: Built
  • Size: 1000 sqft – 3000 sqft
  • Year: 2015

Read the rest of Mitre house in Mexico by Garza Iga Arquitectos

Garrison Residence in California by Patrick Tighe Architecture

 
June 3rd, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: Patrick Tighe Architecture

The 3,500 sq. ft. home is located in Redondo Beach, one block from the Pacific Ocean. The simple massing is accentuated by articulated openings, situated and designed to frame views of the surrounding mountains and ocean. The geometry used to create the system of apertures continues throughout the interior. Surfaces of pattern and openings define zones of circulation and living spaces.

Image Courtesy © Art Gray Photography

Image Courtesy © Art Gray Photography

  • Architects: Patrick Tighe Architecture
  • Project: Garrison Residence
  • Location: Redondo Beach, CA
  • Photography: Art Gray
  • Project Team: Evelina Sausina; Michael Ho; Michael Nesbit
  • Structural Engineer: MMC Associates
  • Glasswork: Altered Glass
  • Upholstery Workshop: Modern 2 Los Angeles
  • Furniture: David Dunn Interiors & Architecture
  • General Contractor: PA Design
  • Area: 3800 sq. ft.
  • Year: 2015

Read the rest of Garrison Residence in California by Patrick Tighe Architecture

Maggie’s Cancer Caring Centre in Glasgow, Scotland by OMA

 
June 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: OMA

Maggie’s rely on the fundamental precept, often overlooked, that exceptional architecture and innovative spaces can make people feel better – thereby kindling the curiosity and imagination fundamental to feeling alive. Grand in their ambitions, but designed on a small scale, Maggie’s provide a welcome respite from typical institutional hospital architecture. Their spaces are more than merely functional; they serve as a haven for those receiving treatment. In creating a place to connect and learn from others who are going through similar experiences, Maggie’s help patients to develop their sense of confidence and resourcefulness.

Image Courtesy © Charlie Koolhaas

Image Courtesy © Charlie Koolhaas

  • Architects: OMA
  • Project: Maggie’s Cancer Caring Centre
  • Location: Glasgow, Scotland, UK
  • Photography: Charlie Koolhaas, Philippe Ruault
  • Client: Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust
  • Site: A green knoll on the grounds of Gartnavel Hospital
  • Program: 534 m2 comprising counseling rooms, sitting rooms, offices and a large multi-purpose space.
  • Partners in charge: Rem Koolhaas, Ellen van Loon Associate in charge: Richard Hollington III
  • Team: Atsuo Arii, Josh Beck, Alexander Giarlis, Stephen Hodgson, Takuya Hosokai, Maria-Chiara Piccinelli, Koen Stockbroekx
  • COLLABORATORS

    • Implementation architects: Keppie
    • Structure: Sinclair Knight Merz Services: KJ Tait Engineers
    • Landscape: Lily Jencks
    • Fixed shelves: Vincent de Rijk
  • Status: Completed September 2011

Read the rest of Maggie’s Cancer Caring Centre in Glasgow, Scotland by OMA

Canal House in Amsterdam, The Netherlands by Witteveen Architecten

 
June 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: LG Hausys Europe GmbH

This charming loft, full of life and standing on one of the famous Dutch canals, has recently been refurbished by Houtwerk BV – a member of the HI‑MACS® Quality Club – who based their work on a design by architecture firm Witteveen Architecten. The excellent result is the product of the creative relationship between the new modern elements and the original typical characteristics of the interior.

Image Courtesy © Herman van Heusden

Image Courtesy © Herman van Heusden

  • Architects: Witteveen Architecten
  • Project: Canal House
  • Location: Lauriergracht, Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Herman van Heusden
  • Material: HI‑MACS® S28 Alpine White (3 and 12 mm) for the walls, the doors, the personalized bathtub, personalized shower, and personalized bathroom
  • Manufacture: Houtwerk BV.  (Member of the HI‑MACS Quality Club)
  • HI‑MACS® distributor: Baars & Bloemhoff, the Netherlands

Read the rest of Canal House in Amsterdam, The Netherlands by Witteveen Architecten

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy