Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Mothers home in Ljubljana, Slovenia by Jereb in Budja arhitekti d.o.o.

 
March 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Jereb in Budja arhitekti d.o.o.

Mothers home is a safe haven. A stepping stone for mothers with difficulies. A chanse of respite for their children. And a sense of home for their small fragile families.

Architecture follows these statements and is trynig to give form to inteweaving dualities of this social programme.

Image Courtesy © Blaž Budja

  • Architects: Jereb in Budja arhitekti d.o.o.
  • Project: Mothers home
  • Location: Ljubljana, Slovenia
  • Photography: Blaž Budja
  • Client: Ministry of Labour, Family and Social Affairs
  • Structural engineering: Andrej Blatnik u.d.i.g./Plata d.o.o.
  • HVAC: Marko Mervič d.i.s./Marko Mervič s.p.
  • Electrical engineering: Primož Poje u.d.i.e., Tomaž Vrčon eč. teh./Avelis d.o.o.
  • Traffic regulations and landscaping: Gašper Janežič v.o.k./Aspekt plus d.o.o.
  • Signage: Žiga Culiberg u.d.o.
  • Construction supervision: Vinko Kralj d.i.g./Vinko Kralj s.p.
  • Contractors: Adaptacije vzdrževanje d.o.o., Atlas oprema d.o.o.
  • Area: 817 m2
  • Timeline: Project – 2011/12, completed – 2016
  • Opening: 7.11.2016
  • Awards:
    • Nomination for Piranesi Award 2016
    • Work nominated for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017

Read the rest of Mothers home in Ljubljana, Slovenia by Jereb in Budja arhitekti d.o.o.

House M in Möhlin, Switzerland by Jan Skuratowski Architektur

 
March 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Jan Skuratowski Architektur

The new single-family house was designed as a separate residential unit and can hold its own next to the existing building from the 80s. It is situated on a partly raised plateau in the south-eastern part of the property. The two buildings differ in their roof design and thus emphasize their autonomy. At the same time, the new building paraphrases the existing building’s design: by its polygonal ground plan, which follows the hill’s shape, and expressive cantilevered floors. Wood was used a material to contrast the rather heavy sand-lime brick of the existing structure. Hierarchically, the new building is supposed to subordinate to the existing building and is therefore set slightly to the rear of the site. The new structure appears like a pavilion and, thanks to the flat roof, has a large accessible roof terrace that expands the small plot effectively. The greening of the roofs is intended to give the new building an animated character and link it with nature and the hill.

Image Courtesy © Simon Menges

  • Architects: Jan Skuratowski Architektur
  • Project: House M
  • Location: Titlisstrasse 24b, 4313 Möhlin, Switzerland
  • Photography: Simon Menges
  • Software used: ArchiCAD 18
  • Client: Christoph Müller
  • Energy standard: Minergie
  • Structural engineering:
    • Wooden structure: Pirmin Jung Ingenieur für Holzbau AG
    • Basement: Ingenieurbüro W. Herzog AG
    • Building physics: Pirmin Jung Büro für Bauphysik AG
  • Builders: Wohlwend Baugeschäft AG
  • Plot area: 371 m2

Read the rest of House M in Möhlin, Switzerland by Jan Skuratowski Architektur

M House in Garda, Italy by CLAB architettura

 
March 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: CLAB architettura 

M house is placed in a little hill surrounded by vineyards, in the southern Garda, close to the town and only a few steps away from the Natural Reserve of the Frassino Lake.

This amazing  natural Environment, enriched by the silent presence of the Mount Baldo, provide us the inspiration for the project.

Image Courtesy © Michele Mascalzoni

  • Architects: CLAB architettura
  • Project: M House
  • Location: Garda, Italy
  • Photography: Michele Mascalzoni and Marco Campolongo
  • Project Team: Circlelab s.r.l.
  • Landscape: Studio Lugo

Read the rest of M House in Garda, Italy by CLAB architettura

Trolley Five in Alberta, Canada by Modern Office of Design + Architecture

 
March 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Modern Office of Design + Architecture

Our design for the 17Th Avenue Brewery began with a study of the commercial typologies along 17th Avenue SW. Despite the fact that this corridor is one of Calgary’s most visited destinations, it was apparent that there was very little if any interaction between the building frontages and the street.

Image Courtesy © Modern Office of Design + Architecture

Read the rest of Trolley Five in Alberta, Canada by Modern Office of Design + Architecture

Lissen House in Castilleja de la Cuesta (Sevilla), Spain by Studio Wet

 
February 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Studio Wet 

“We carried out the expansion of a detached house, in an urban environment with a city model already closed years ago, a legally protected atmosphere, a building remaining in the plot that customers are willing to exhaust but always under the premise of a budget Limited and with reasonable programmatic requirements.We also add the derivations of the urban regulations -separation to boundaries and maximum fund- and the technological limitations in the local construction.To our methodology we call it critical pragmatism.Through it a project is built Of the tangible thing that always evaluates as contingencies indispensable, never assigning them the name of renunciation.In the end, contingencies become one, its construction.With
our proposal we respect the existing building by action (enlargement is done with a language Totally different) and omission (without transforming the volume or its appearance.) We have also found in the reverberation of the curved motives a vehicle for the visual coherence of the proposal, both for us in the process and for the client in the constructed. The curve as an expression of what is added to the existing building, both internally and externally.

And the result is a slowly developed and slowly built project. Too slowly, we are aware that this is also a luxury, especially for us, and that model of work is bound to disappear.

Image Courtesy © Fernando Alda Photography

  • Architects: Studio Wet (Gómez Mora, José and Montes Estrada, Daniel )
  • Project: Lissen House
  • Location: Castilleja de la Cuesta (Sevilla), Spain
  • Photography: Fernando Alda Photography
  • Collaborators: Sharifa Haidari, Manvir Hansra, Anna Thomaidou, Julián Calvo, Simona Lupo
  • Structure: Pedro Lobato
  • Facilities: Víctor Silveira
  • Execution Director: Daniel Yusty
  • Constructora: Cruz y Maguillo SL
  • Date: 11/23/2016

Read the rest of Lissen House in Castilleja de la Cuesta (Sevilla), Spain by Studio Wet

Ulma Drainage Channels in Granada School Of Architecture in Spain by ULMA Architectural Solutions

 
February 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: ULMA Architectural Solutions 

ULMA Architectural Solutions has supplied drainage channels to the Higher Technical School of Architecture in Granada. The new school was previously the Military Hospital, located in the Realejo district close to the Alhambra. The architect was Victor López Cotelo, and the work was selected for the FAD Architecture Awards 2016.

Image Courtesy © ULMA Architectural Solutions

  • Architects: ULMA Architectural Solutions
  • Project: Ulma Drainage Channels in Granada School Of Architecture
  • Location: Granada, Spain
  • Products used: U200K with FNX200KCCM grille and U150K with FNX150KCCM grille

Read the rest of Ulma Drainage Channels in Granada School Of Architecture in Spain by ULMA Architectural Solutions

PATIENT HOTEL in Copenhagen, Denmark by 3XN

 
February 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: 3XN

Copenhagen’s Rigshospitalet, Denmark’ s leading hospital, recently inaugurated its new Patient Hotel and Administrative Building, designed by 3XN Architects. 3XN designed the 7,400m2 building as an open, supportive and comfortable environment for patients, as well as an efficient work environment for the hospital’s administrative staff. The Patient Hotel offers 74 rooms on the three lower floors, while administrative offices comprise floors three to six.

Image Courtesy © Adam Mork

  • Architects: 3XN
  • Project: PATIENT HOTEL
  • Location: Juliane Maries Vej 18, DK-2100 Copenhagen
  • Photography: Adam Mork
  • Client: Rigshospitalet, Region H
  • Total Advisor: Aarhus Architects
  • Engineer: Grontmij
  • Landscape Architects: Kirstine Jensen
  • Interior: Rigshospitalet, Region H
  • Facade: Facade appears as a horizontal relief clad in the bright natural stone, Jura Gelb.
  • Floors: 6 (plus basement)
  • Size: 8.000m2 (Basement approximately 1,100 m2)
  • Construction Start: January 2014
  • Completed: August 2015
  • Official opening: August 21, 2015

Read the rest of PATIENT HOTEL in Copenhagen, Denmark by 3XN

Paço de Vitorino Hotel in Ponte de Lima, Portugal by PROD architecture & design

 
February 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: PROD architecture & design

Paço de Vitorino is a manor house located in the north of Portugal that has been in the same family since the mid-16th century. It’s history is marked several relevant events. The most outstanding dates from the mid-18th century when a major intervention occurred according to baroque canons. The resulting structure is characterized by a three stories main house on the east side, two lateral wings on the north and south side and a small chapel along the entrance wall on the west. These elements delineate a central large yard defined by adorned facades.

Image Courtesy © João Morgado Fotografia de Arquitectura

  • Architects: PROD architecture & design
  • Project: Paço de Vitorino Hotel
  • Location: Vitorino das Donas, Ponte de Lima, Portugal
  • Photography: João Morgado Fotografia de Arquitectura
  • Architects in charge: Paulo and Susana Lago de Carvalho
  • Collaborators: Fernando Paiva, Paulo Borlido, Carlos João and Pedro Paiva
  • Academic work: Miguel Araújo, Paulo Carvalho, Pedro Ribeiro and Susana Correia
  • Engineering: SprenPlan Engenharia, Vaproj and Pcgem
  • Landscape Architecture: Marta Malheiro (Piso Térreo Arquitectura Paisagista)
  • Decoration: Margarida Lobo Nazareth
  • Site total area: 44.000 sqm.
  • Total construction area: 1.852 sqm.
  • General Contractor: Salvador Fernandes & Filhos Lda.
  • Project: June 2010 – May 2014
  • Construction: July 2014 – October 2015

Read the rest of Paço de Vitorino Hotel in Ponte de Lima, Portugal by PROD architecture & design

M10-House in Fukuoka, Japan by Architect Show co,.Ltd

 
February 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Architect Show co,.Ltd 

M10-House 「House with Objects」 was a design planned in a corner lot in area crowded with houses and mansion right inside the heart of Fukuoka City, Fukuoka Prefecture.

With light court stands in its center, two volumes with different height and material articulation was neutralize by the L shape eaves element creating a modern an simple exterior appearance.

Image Courtesy © Ikuma Satoshi

Read the rest of M10-House in Fukuoka, Japan by Architect Show co,.Ltd

Kolon Future Research Park in Seoul, Korea by mOrphosis architects

 
February 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: mOrphosis architects

The Kolon Group, based in Seoul, is a diverse corporation whose activities range from textiles, chemicals, and sustainable technologies, to original clothing lines in the athletic and ready-to-wear fashion markets. Between the group’s 38 divisions, Kolon covers research, primary material manufacture, and product construction – a unique configuration that enables the company to capitalize on its own resources and advances, and to forge innovative collaborations between divisions. Supporting this collaborative model was a primary goal behind the design of Kolon’s new Corporate Headquarters and Research Facilities. Bringing researchers, leadership, and designers together in one location, the building combines flexible laboratory facilities with executive offices and active social spaces that encourage greater interaction and exchange across the company.

Image Courtesy © Morphosis Architects

  • Architects: mOrphosis architects
  • Project: Kolon Future Research Park
  • Location: Magok Industrial Park, Seoul, Korea
  • Client: Kolon Industries, Inc.
  • Visualization: Jasmine Park, Sam Tannenbaum
  • Design Director: Thom Mayne
  • Project Principal: Eui-Sung Yi
  • Project Manager: Sung-Bum Lim
  • Project Architects: Ji-Young Jon, Sung-Soo Lim, Zach Pauls, Aaron Ragan
  • Project Designers: Daniel Pruske, Natalia Traverso-Caruana
  • Project Team: Ilaria Campi, Yoon Her, Meari Kim, Sarah Kott, Michelle Lee, Jung Jae Park, Go-Woon Seo, Pablo Zunzunegui

Read the rest of Kolon Future Research Park in Seoul, Korea by mOrphosis architects

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise