Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Champs-Meunier Sud in Le Mont-sur-Lausanne, Switzerland by Richter Dahl Rocha & Associés architectes SA

May 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Richter Dahl Rocha & Associés architectes SA 

The southern part of the newly built Champs-Meunier compound holds 3 buildings. These are scattered following a terrace scheme and sit in a rural context whilst still standing on the border of the city center. The 47 flats are each composed of 3 to 5 rooms and are transversal. The flats are distributed around a central core, allowing the scheme to be simple and efficient.  Moreover, large balconies outspread the living areas, thus permitting the interior / exterior boundary to vanish.

Image Courtesy © Fernando Guerra | FG+SG

  • Architects: Richter Dahl Rocha & Associés architectes SA
  • Project: Champs-Meunier Sud
  • Location: Ch. des Champs-Meunier 11-13-15, 1051 Le Mont-sur-Lausanne, Switzerland
  • Photography: Fernando Guerra | FG+SG
  • Client | Investor: Solvalor Fund Management SA
  • Team Lausanne: Jacques Richter, Ignacio Dahl Rocha, Manuel Perez, Nuno Santos, Angela Clua, Thanh Trinh, Roberto Kossi Odi, Sacha Pannatier, Bernard Emonet
  • Structural engineer: Jean-Paul Cruchon & Associés SA
  • Geotechnical EngineerKarakas & Français SA

Read the rest of Champs-Meunier Sud in Le Mont-sur-Lausanne, Switzerland by Richter Dahl Rocha & Associés architectes SA

Min Hwi Jeong in Ulsan, South Korea by On Architecture INC

May 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: MasilWIDE

This is a project looking for another architectural alternative to the housing market located in the innovative cities that are currently being developed.

The building site that is located in the Innovation City is located in the T intersection. The location of shopping mall is good, but for the location of the house is unsecure of the privacy. To solve this problem, we use the cube block as a screen device on the residential sector. As a commercial building, at night, it had an unique lighting feeling and gaining awareness became an advantage. Also, it’s located about 15m lower side of the road and the opposite side has an advantage of the view of urban landscapes and mountains. Considering this surroundings, at the 1st floor was external court and the entire floor was glass mass to give an enjoyment to the users. But, the biggest problem is that if the street block is form as a commercial type house only, then the 2nd floor and 3rd floor has a problem of lighting. A house should to be bright and naturally ventilated to maintain comfort. To secure the privacy of 1st to 3rd floor to the south, we formed a cube block as a screen device and on 3rd floor, we made sky garden in external court for the lighting and natural ventilation. Especially, on 3rd floor, between 2 external court can be a living room, dining room, or home bar and by placing a wall in kitchen, it can be an independent space or one space. Also, in this multi-purpose space, we installed a folding door around the external court to make as a another one space. The kitchen is the center space when the owner of third floor generation comes. The kitchen communicates with the sky garden, multi-purpose space, and living room. The attic separates the 2 areas into 2 spaces and make as a connecting passages. This connecting passage connects the attic with the bridge between the external court and the external deck and connects with the sky garden too. Through the center of the sky garden, various spatial program can be form and hopefully there will be new ways of communicating amongst family members too.

Image Courtesy © Yoon, Joonhwan

  • Architects: On Architecture INC
  • Project: Min Hwi Jeong
  • Location: Ulsan, South Korea
  • Photography: Yoon, Joonhwan

Read the rest of Min Hwi Jeong in Ulsan, South Korea by On Architecture INC

‘CONSORCIO’ Branch Concepcion in Chile by Enrique Browne & Asociados Arquitectos

May 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Enrique Browne & Asociados Arquitectos 

The rainy city of Concepción, is located in the mouth of the Bío-Bío River, 520 Km south of Santiago. It has aprox. 220.000 inhabitants, but its threshold spans reaches some 630.000 people. The highlights of its economy are the elaboration of steel and the wood industry, both on wide exporting booms. We were asked to design a branch of the ‘Consorcio Nacional de Seguros’, National Insurance Consortium, in a corner site, in front of the only historic and antique church in Concepción, whose façade had been unfortunately reconstructed after an earthquake. Furthermore, it had a front fenced square that impoverished its quality and public character.

Image Courtesy © Enrique Browne & Asociados Arquitectos

  • Architects: Enrique Browne & Asociados Arquitectos
  • Project: ‘CONSORCIO’ Branch Concepcion
  • Location: San Martín Street with Lincoyán Street, Concepción, Chile
  • Architect: Enrique Browne
  • Associate Architect: Patricio Browne
  • Collaborator Architects: Enrique c. Browne, Sebastián Morandé, Davor Mavlovic
  • Models: Verónica Celedón
  • Builder: Ignacio Hurtado y cia.

Read the rest of ‘CONSORCIO’ Branch Concepcion in Chile by Enrique Browne & Asociados Arquitectos

Dupli Casa in Near Ludwigsburg, Germany by J. MAYER H. und Partner, Architekten

May 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: J. MAYER H. und Partner, Architekten

The geometry of the building is based on the footprint of the house that previously was located on the site. Originally built in 1984 and with many extensions and modifications since then, the new building echoes the „family archaeology“ by duplication and rotation. Lifted up, it creates a semi-public space on ground level between two layers of discretion. The skin of the villa performs a sophisticated connection between inside and outside and offers spectacular views onto the old town of Marbach and the German national literature archive on the other side of the Neckar valley.

Image Courtesy © David Franck

  • Architects: J. MAYER H. und Partner, Architekten (Juergen Mayer H.)
  • Project: Dupli Casa
  • Location: Near Ludwigsburg, Germany
  • Photography: David Franck
  • Project architects: Georg Schmidthals, Thorsten Blatter
  • Project team: Sebastian Finckh, Andre Santer, Simon Takasaki
  • Architect on site: Architekturbuero Wiesler, Stuttgart
  • Structural engineer: Dieter Kubasch, Ditzingen, IB Rainer Klein, Sachsenheim
  • Building service engineer: IB Hans Wagner, Filderstadt
  • Building physics: Ingebieurbuero Dr. Schaecke + Bayer, Waiblingen-Hegnach

Read the rest of Dupli Casa in Near Ludwigsburg, Germany by J. MAYER H. und Partner, Architekten

Chengdu Vanke Jade Park in Sichuang Province, China by Li Yizhong Interior Design

May 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Li Yizhong Interior Design

Located in Jinjiang Road and Shenyang Road at the junction, Chengdu Vanke Jade Park was to create a sales center with interesting shape and filled with unique temperament. 

The design objective in creating this architecture was inspired by a box, with facades constructed from thousands of stainless steel plates embracing tension in contemporary art. A kind of grand feeling is poured from the facade when the night is coming. 

Image Courtesy © Li Yizhong Interior Design

  • Architects: Li Yizhong Interior Design
  • Project: Chengdu Vanke Jade Park
  • Location: Chengdu, Sichuang Province, China
  • Project Team: Li Yizhong, Chen Song, Xiao Yao, Gao Xingwu
  • Service: Interior Design, Soft Furnishings Plan and Consulting Service
  • Materials: Calacatte Gold Marble, Wood Finish, White Marble Tiles, Grey Mirror, Black Wire Drawing of Stainless Steel
  • Area: 596 square meters

Read the rest of Chengdu Vanke Jade Park in Sichuang Province, China by Li Yizhong Interior Design

Original elements of life in Guangdong, China by C.DD

May 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: C.DD

The project is located in Hemingzhou Hotspring Resort & Spa, which is far away from the hustle and bustle in cities. The developer targets at building an ideal resort for ecological recuperating and refining one’s mind and body.

The designers believe that the life should be of high quality in addition to a variety of experiences. Everyone should have a wonderful life.

Image Courtesy © OUYANG Yun

  • Architects: C.DD
  • Project: Original elements of life
  • Location: Qingyuan, Guangdong, China
  • Photography: OUYANG Yun
  • Project Team: CAI Tie-Lei, LIANG Yi-Hui, YU Guo-Neng, CHEN Yun-Chang, HE Liu-Wei,
  • Main Materials: Oak, matt white latex paint, wood grain brick, grey floor tile, marble, clear glass
  • Completion Time: 2016.01

Read the rest of Original elements of life in Guangdong, China by C.DD

Copine in Washington by Olson Kundig

May 3rd, 2017 by Sanjay Gangal

Article source:  Olson Kundig

The design of Copine restaurant frames the open kitchen, offering guests a view into the artistry behind chef Shaun McCrain’s approach to contemporary American cuisine highlighted with classic French cooking techniques. Equal parts intimate and social, the space offers a scale of transparency throughout, allowing the food to take center stage.

Image Courtesy © Olson Kundig

  • Architects: Olson Kundig
  • Project: Copine
  • Location: Washington, USA
  • Software used: Revit, Newforma, SketchUp

Read the rest of Copine in Washington by Olson Kundig

JS Corporation’s Company Building in Gangnam, South Korea by Y Group

May 2nd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: masilwide

We wanted to express the facade of the building based on the image of the respectable midsize company. The square window, which was an existing window of the officetel, was used as a motif of the exterior of the building as it is. Because it was considered that the detailed elevation design with the restrained elements of the building elevation was more suitable for the fashion company than the building with the flamboyant gesture. Form of the building before the renovation was a common building built in the 90s in Gangnam, which was built in the days when the energy saving designing standard were not clear. The project was planned with a significant challenge that is from the design to improvement of energy performance. First, the glass finished staircase has been inefficient due to the greenhouse effect, which has led to a mass study of architecture from increasing the percentage of the wall of the existing staircase. As a result, facade that was planned stone finished staircase with the minimum fenestra and dignity was finished at the corner intersection with a presence.

Image Courtesy © Inwoo-Yeo

  • Architects: Y Group
  • Project: JS Corporation’s Company Building
  • Location: Gangnam, South Korea
  • Photography: Inwoo-Yeo and Jinseok-Yang

Read the rest of JS Corporation’s Company Building in Gangnam, South Korea by Y Group

Porto Seguro Cultural Center in Sao Paulo, Brazil by São Paulo Arquitetura

May 2nd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: São Paulo Arquitetura

An invitation to the public is made through large entrances without physical barriers and with a welcoming character. The folds guide the route and encourage curiosity to discover a new space. An exposed concrete pure monolith, gives life to the new cultural center of the city of Sao Paulo, Brazil. Located in Campos Elíseos, central area of the city, in the corner between Alameda Barão de Piracicaba and Alameda Nothmann, the proposed architecture comes with a series of measures aimed towards the urban revitalization of the region.

Image Courtesy © São Paulo Arquitetura

Read the rest of Porto Seguro Cultural Center in Sao Paulo, Brazil by São Paulo Arquitetura

National library of Lithuania in Vilnius by 2XJ Architects

May 2nd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: 2XJ Architects

The new interior design for the Martynas Mažvydas National Library of Lithuania was created in the context of the renovation of the building which was originally constructed in 1963.  Many elements including interior spaces, plan structure, interior elements and finishing materials are protected by strict heritage regulations. Therefore the interior spaces essentially were left intact, many interior elements and materials were restored or recreated. Many new functions were introduced within the existing spaces on the six floors of the building. New functional zones include few hundred working spaces for visitors, spaces for co-working, coffee shops, conference room, gallery, recording studio, cinema room, arts incubator, daycare centre and more. A lot of attention was dedicated to the aesthetic solutions highlighting the relation between “the old“ and “the new“. The aim was to make a clear distinction rather than moderating between the two. A modern homogeneous structure of black furniture and other interior elements was created, which forms a new identity for the library. The modular furniture system is minimalist in style, pretentious forms were avoided. Some of the elements were as large as 6 meter in height corresponding to the large scale of interior spaces.

Image Courtesy © Leonas Garbačauskas

  • Architects: 2XJ Architects
  • Project: National library of Lithuania
  • Location: Vilnius, Lithuania
  • Photography: Leonas Garbačauskas
  • Lead Architects: Jokūbas Jurgelis, Laimis Valančiūnas, Jurga Marcinauskaitė
  • Area: 6100m2
  • Completion Year: 2016

Read the rest of National library of Lithuania in Vilnius by 2XJ Architects

Bentley: -YII 2018 Awards - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise