Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Maison Stephane Hessel in Lille, France by JDS/JULIEN DE SMEDT ARCHITECTS

 
March 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: JDS/JULIEN DE SMEDT ARCHITECTS

The competition for a new mixed-use building in Lille piqued our interest both in its unprecedented mixture of program and its prominent triangular site in the heart of the new district of Porte de Valenciennes. The brief outlined a 70-cradle nursery, a 200-bed youth hostel, and an office dedicated to social and economic innovations all collected under one unified roof; a tall order even by multifunctional building standards. Rather than simply dividing horizontally by level or vertically by mass, our solution combines efficient organization with a programmatic strategy that converts the geometric constrictions of the site into social amenities, and resolves the seemingly contradictory functions in an intertwined social spiral.

Image Courtesy © Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

  • Architects: JDS/JULIEN DE SMEDT ARCHITECTS
  • Project: Maison Stephane Hessel
  • Location: Lille, France
  • Photography: Julien Lanoo
  • Client: SAEM Euralille
  • Budget: 12.150.000 EUR
  • Size: 6.980 m2

Read the rest of Maison Stephane Hessel in Lille, France by JDS/JULIEN DE SMEDT ARCHITECTS

ITRI Central Taiwan Innovation Campus Exterior Design by noiz architects

 
March 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: noiz architects

Industrial Technology Research Institute (ITRI), located at Central Taiwan Innovation and Research Park in Nantou, Taiwan, is a public research institute promoting industrial innovations in Taiwan, and it is expected to be a central facility for Science Park to be built in this region. Noiz collaborated with Bio Architecture Formosana to enter the design competition for the facility (in April 2010) and won the first prize. During the development phase, the project site had to be relocated once during the design development phase, and the construction finally completed in September 2014. Noiz was in charge of the entire exterior design including building envelope, facade, roofscape and landscape, while Bio Architecture Formosana was responsible for the architectural design.

Image Courtesy © Daici Ano

Image Courtesy © Daici Ano

  • Architects: noiz architects
  • Project: ITRI Central Taiwan Innovation Campus Exterior Design
  • Location: Nantou, Taiwan 
  • Photography: DaiciAno
  • Project team: Keisuke Toyoda (partner), Jia-Shuan Tsai (partner), Yusuke Oono (project manager), Chun-Wei Lee, Hui-Hsuan Chen, Chin-yu Tsai, Alex Knezo, Junichiro Horikawa / noiz
  • Partners: Keisuke Toyoda, Jia-Shuan Tsai
  • Floor area: N/A
  • Completion: December 2014

Read the rest of ITRI Central Taiwan Innovation Campus Exterior Design by noiz architects

SERPENTINE PAVILION in London, England by BIG

 
March 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: BIG

For the Serpentine Pavilion 2016, we have attempted to design a structure that embodies multiple aspects that are often perceived as opposites: a structure that is free-form ret rigorous, modular yet sculptural, both transparent and opaque, both box and blob.

Image Courtesy © BIG

Image Courtesy © BIG

  • Architects: BIG
  • Project: SERPENTINE PAVILION
  • Location: London, England, United Kingdom
  • Partners-in-Charge: BjarkeIngels, Thomas Christoffersen
  • Project Leader: Maria Sole Bravo
  • Team: Aaron Powers, Alice Cladet, Claire Thomas, Daniel Sundlin, Jakob Lange, Kai-Uwe Bergmann, KristianHindsberg, KristofferNegendahl, Lorenz Krisai, Maria Holst, Maxwell Moriyama, Rune Hansen, Tianze Li, Tore Banke, Wells Barber
  • Collaborators: AKT II, BIG IDEAS, Dinesen Gulve, Fiberline Composites A/S, SAPA Extrusions Denmark A/S
  • Client: Serpentine Galleries
  • Status: In Progress
  • Size in m2: 300
  • Date: 22/02/2016

Read the rest of SERPENTINE PAVILION in London, England by BIG

Grünberger in Bozen, Italy by noa* (network of architecture)

 
March 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: noa* (network of architecture)

noa* (network of architecture) completes a traditional urban residential house and adds a contemporary volume, which grows into the vineyards of Gries.

“…the material penetration of the old and the new create a field of confrontation of the generations – an untamed urge for transformation…”

Image Courtesy © noa* (network of architecture)

Image Courtesy © noa* (network of architecture)

Read the rest of Grünberger in Bozen, Italy by noa* (network of architecture)

Cyberwalk in Manesar, Gurgaon, India by DFI Architects

 
March 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Epistle communications

“Man belongs to nature and that is how he has been designed to function.”

Originating from this notion, CYBERWALK was conceived to bring man and nature together, within an office environment that would enable better Ideation, creative thinking that would lead to innovation in a relaxed working environment.

Image Courtesy © DFI Architects

Image Courtesy © DFI Architects

  • Architects: DFI Architects
  • Project: Cyberwalk
  • Location: Sector 109, Manesar, Gurgaon, India
  • Client: Aarone Group
  • Design Team: Girish, Dilvir, Naveen, Vikas Madaan
  • Site Area: 10.00 acres
  • Built-Up Area: 18.40 Lakh Sq.Ft.
  • Start Date: 2008
  • Completion Date: November, 2012

Read the rest of Cyberwalk in Manesar, Gurgaon, India by DFI Architects

The Corner house in Kitashirakawa, Kyoto by UME architects

 
March 9th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: UME architects 

The site is located in Kitashirakawa, Kyoto adjacent to astream, the Higashiyama mountains with its ‘Daimonji’ of ‘Gozan-no-Okuribi’ (a summer event in Kyoto) and has distant views to Hieizanmountains. The site overlooks open-spaces bothacross the street where the local university has a botanical garden, and adjoining where achildren’s playgroundis situated. Together the two open spaces turn the site into a corner block.

Image Courtesy © Yasushi Ichikawa

Image Courtesy © Yasushi Ichikawa

  • Architects: UME architects
  • Project: The Corner house
  • Location: Kitashirakawa, Kyoto, JAPAN 
  • Photography: Yasushi Ichikawa
  • Architect in Charge: Satoru Umehara
  • Consultants: S3 Associates Inc.
  • Constructor: TEN Planning, pivoto(furniture)
  • Structure: Steel construction
  • Area: 120.0 sqm
  • Project year: 2015

Read the rest of The Corner house in Kitashirakawa, Kyoto by UME architects

Netherlands Embassy Berlin in Germany by OMA

 
March 9th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: OMA

The Netherlands Embassy is a disciplined cube with equally disciplined irregularities which aims to facilitate a better understanding of Berlin, confronting divergent ideas about how the city, with its complexity, heaviness, opacity, and beauty, should build / rebuild. Traditional planning guidelines of the former West Berlin demanded that new buildings in the neighbourhood (the Roldandufer in Mitte) reflect the local 19th century architectural style. Planning officials in the former East Berlin were more open to innovation. As a result, OMA combined an obedient approach (strictly fulfilling the block’s perimeter) with a disobedient one (building an isolated cube).

Image Courtesy © Christian Richters

Image Courtesy © Christian Richters

  • Architects: OMA
  • Project: Netherlands Embassy Berlin
  • Location: Berlin-Mitte, Rolandufer / Klosterstrasse, Germany
  • Photography: Christian Richters, Hans Feldman, Hans Werlemann, Phil Meech
  • Client: Netherlands Ministry of Foreign Affairs, Dienst Gebouwen Buitenland, The Hague
  • Partners-in-charge: Rem Koolhaas, Ellen van Loon
  • Project Director: Erik Schotte
  • Project Architect: Michelle Howard, Gro Bonesmo
  • Team: Beth Margulis, Anu Leinonen, Daan Ooievaar, Adrianne Fisher, Robert Choeff, Christian Muller, Oliver Schütte, Fernando Romero Havaux, Matthias Hollwich, Katrin Thorhauer, Barbara Wolff, Bruce Fisher, Anne Filson, Udo Garritzman, Jenny Jones, Shadi Rahbaran, Mette Bos, Adam Kurdahl, Stan Aarts, Julien Desmedt, Annick Hess, Rombout Loman, Antti Lassila, Thomas Kolbasenko, Moritz von Voss, Paolo Costa, Carolus Traenkner, Susanne Manthey, Christiane Sauer, Tammo Prinz, Nils Lindhorst, Felix Thoma,
  • Project Management: Royal Haskoning
  • Site: Facing street corner, park and riverfront
  • Program: 8,500m2: offices 4,800m2; housing 1,500m2; parking 2,200m2
  • Research: Bill Price, Marc Guinand
  • Structure: Royal Haskoning / Arup Berlin
  • Services: Huygen Elwako / Arup Berlin
  • Prize: European Union Prize for Contemporary Architecture, Mies van der Rohe Award 2005

Read the rest of Netherlands Embassy Berlin in Germany by OMA

Salling Tower in Aarhus, Denmark by dorte mandrup arkitekter

 
March 9th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: dorte mandrup arkitekter

The new viewing tower and landmark on the harbour of Aarhus Ø, The Salling Tower, is shaped as a dramatic urban sculpture with a significant architectural expression.

Image Courtesy © Torben Eskerod

Image Courtesy © Torben Eskerod

  • Architects: dorte mandrup arkitekter
  • Project: Salling Tower 
  • Location: Dock 7, Nikoline Kochs Plads, Aarhus Ø, Denmark
  • Photography: Torben Eskerod
  • Client: City of Aarhus / The Salling Funds
  • Height: 1st plateau: 4,3 m, 2nd plateau: 7,5 m
  • Status: Inaugurated 10/8 2015

Read the rest of Salling Tower in Aarhus, Denmark by dorte mandrup arkitekter

“House in Cala Ambolo” in Javea, Spain by Ramón Esteve Estudio

 
March 9th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Ramón Esteve Estudio

Located in a privileged environment, on top of a cliff with panoramic views of great landscape value, on the one hand facing the Cala Ambolo, and on the other side facing the Bay of Granadella, in Javea. The house stands as a viewpoint to the open sea in multiple directions “The House in Cala Ambolo consists of a strategically fragmented area that addresses the views towards the visual interest of the plot”.

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

Image Courtesy © Ramón Esteve Estudio

  • Architects: Ramón Esteve Estudio
  • Project: House in Cala Ambolo
  • Location: Javea, Spain
  • Collaborating Architects: Anna Boscà, Estefanía Pérez, Victor Ruiz, Maria Martí
  • Project Manager: Oscar Rivas, Miquel Gómez Romero
  • Collaborators: Tudi Soriano
  • Technical Architect: Emilio Pérez
  • Built surface: 700m2
  • Project: 2014

Read the rest of “House in Cala Ambolo” in Javea, Spain by Ramón Esteve Estudio

Umaid Heritage by Design Atelier

 
March 9th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Design Atelier

Umaid Heritage Elevation controls require the use of local Jodhpur stone to be expressed as the primary building material.

Design Atelier worked out various elements for stone construction, for expression in screens, blocks and flutes to build a contemporary form that responds to the high sun and which gives the form an unusual presence in light. Natural stone preserves the unique local character, adds to the aesthetic appeal of stability, grandeur and continuity of style in the construction. Not only is local stone sustainable, its versatility of use, enduring life cycle, low maintenance and 100% recyclable qualities qualify it as a useful green material.

Image Courtesy © Design Atelier

Image Courtesy © Design Atelier

Read the rest of Umaid Heritage by Design Atelier

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy