Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Cinnamon Tower in Hamburg, Germany by BOLLES+WILSON GmbH & Co. KG

 
December 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: BOLLES+WILSON GmbH & Co. KG

The Cinnamon tower was conceived as freestanding campanile – a pin on a piazza was the concept behind the premiated competition design by BOLLES+WILSON for the existing 19th century Harbour Masters Building.

A tower was not anticipated in the competition programme, but the jury agreed that a tower anchors the public functions around the only remaining historical building to survive between the megablocks of the ‘Overseas Quarter’ master plan. The historic building would thus be more autonomous.

Image Courtesy © Christian Richters

Image Courtesy © Christian Richters

  • Architects: BOLLES+WILSON GmbH & Co. KG (Prof. Julia Bolles-Wilson, Peter L. Wilson)
  • Project: Cinnamon Tower 
  • Location: Osakaallee 10 20457 Hamburg, Germany
  • Photography: Cordelia Ewerth, Christian Richters, Mitja Schneehage and Rainer Mader
  • Client: Groß & Partner
  • Structural Engineering: Ingenieurbüro Abel · Gebhart GmbH & Co. KG
  • Service Engineers: WINTER Beratende Ingenieure für Gebäudetechnik
  • Building Physics: ITA Ingenieurgesellschaft für Technische Akustik mbH •
  • Fire Protection: hhpberlin- Ingenieure für Brandschutz GmbH
  • GFA: 4.250 m2
  • Realisation: July 2013 – July 2015

Read the rest of Cinnamon Tower in Hamburg, Germany by BOLLES+WILSON GmbH & Co. KG

3 Houses 3 Sisters in Coimbra, Portugal by BICA Arquitectos

 
December 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: BICA Arquitectos

In a small village near the city of Coimbra, 3 sisters inherit and share a land. They wanted to build a house that would join them for the second time in their lives, because the family houses they own are nowadays too large.

Located at the village’s entrance, this field is composed by two streets, a square and a small house. The implementation of the 3 houses elects as the main facade the south elevation, that adjoins the street and turns too the square at east.

Image Courtesy © FG+SG – Fernando Guerra, Sérgio Guerra

Image Courtesy © FG+SG – Fernando Guerra, Sérgio Guerra

  • Architects: BICA Arquitectos (Inês Cortesão, José Pedro Caetano)
  • Project: 3 Houses 3 Sisters
  • Location: São João do Campo – Coimbra, Portugal
  • Photography: FG+SG – Fernando Guerra, Sérgio Guerra
  • Client: Conceição, Rosa e Glória Cortesão
  • Design Team: Luís Bonito, Marco dos Santos
  • Area: 430 m2
  • Completion: 2009

Read the rest of 3 Houses 3 Sisters in Coimbra, Portugal by BICA Arquitectos

Arts building for The American school in London, England by Walters & Cohen Architects

 
December 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Walters & Cohen Architects

In 2011, the practice won an invited competition to design a new arts building for the well-established independent school in St John’s Wood. Taking its cue from the mass and footprint of the listed, semi-detached villas on the site adjacent, the four-storey building is designed to resemble a single large property. The complexity of the project is heightened by its location on a prominent corner plot in the St John’s Wood conservation area, where proposed developments attract a lot of attention.

Image Courtesy © Dennis Gilbert

Image Courtesy © Dennis Gilbert

  • Architects: Walters & Cohen Architects
  • Project: Arts building for The American school
  • Location: London, England
  • Photography: Dennis Gilbert and Marcus Peel

Read the rest of Arts building for The American school in London, England by Walters & Cohen Architects

Kindergarten Valdaora di Sotto, South Tyrol in Italy by feld72

 
December 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: feld72 

Nestling within the village structure of Valdaora di Sotto in South Tyrol, the kindergarten building communicates the interplay between tradition, contemporary life and nature. The third kindergarten made by feld72 aligns itself within its tranquil background without being subordinate to it. Self-evident and uncontrived. Embedded sensuously in its location, the building responds to the dominant aura of the parish church with the cemetery chapel and the elementary school in the centre of Valdaora di Sotto. The timber building sits as though in an encasement within the massive surrounding wall, lending security.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

  • Architects: feld72 
  • Project: Kindergarten Valdaora di Sotto, South Tyrol
  • Location: Valdaora, Italy
  • Photography: Hertha Hurnaus
  • Engineering consultancy: Ingenieurteam Bergmeister
  • Collaborators: Marino Fei, Carl Friedrich, David Kovařík, Therese Leick, Gerhard Mair, Edoardo Nobili
  • Model: Mattweiss
  • GFA: 950 m²
  • Completion: 2016

Read the rest of Kindergarten Valdaora di Sotto, South Tyrol in Italy by feld72

Moncalvo in Turin, Italy by Arch. Fabio Fantolino

 
December 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Arch. Fabio Fantolino

An apartment in a building of the early ‘900, located in the Turin hills a few steps from the Gran Madre and from the Piazza Vittorio, has been deeply and carefully restored in 2015 by architect Fabio Fantolino. The international vintage mood is the fil rouge of the project, where elements from the 50s are combined with a conscious recovery of pre-existing structures. The project includes the total renovation of the apartment, the interior design and the design of the lights and custom furniture.

Image Courtesy © Eugeni Pons

Image Courtesy © Eugeni Pons

  • Architects: Arch. Fabio Fantolino 
  • Project: Moncalvo
  • Location: Turin, Italy
  • Photography: Eugeni Pons
  • Year: 2015

Read the rest of Moncalvo in Turin, Italy by Arch. Fabio Fantolino

Liaisons in Ruichang, China by MOB architects

 
December 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: MOB architects 

“MOLEWA” (Mount Lu of World Architecture) was an international architectural competition that asked participants to propose designs for the “Flower Ocean / Huayan Township”, a development of a new urban district in Ruichang, China. The residential district of the new Township features close proximity to the “Flower Ocean Garden”, one of the world’s largest to be flower theme parks. The competition called for sustainable designs with concepts related to the “Flower Ocean”, which will promote cultural values and will encourage social interactions in the notion of a healthy and joyful lifestyle.

East view, Image Courtesy © MOB architects

East view, Image Courtesy © MOB architects

  • Architects: MOB architects
  • Project: Liaisons
  • Location: Jiangxi Province, Ruichang, China
  • Partners in charge: V. Baskozos, D. Tsagaraki
  • Project Architects: V. Daskalaki, D. Grigoriou, C. Lazou, K. Louizis, M. Kollia, T. Tozaj, A. Schoinochoriti, N. Baskozos, C. Baskozos
  • Civil engineer consultant: J. Marneris
  • MEP consultant: P. Gourdouparis
  • Organizer: Huayan Cultural Investment Company Ltd
  • Total Floor area: 17.200 m2
  • Site area: 10.456 m2

Read the rest of Liaisons in Ruichang, China by MOB architects

Dynamic Seismic Hotel in Italy by Margot Krasojevic

 
December 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Margot Krasojevic

The hotel’s design focuses on zoned programmatic areas which separate and slide away from each other in the event of an earthquake. The areas constructed from a lightweight aluminium frame with pre-cast concrete and recycled plastic polymer panels make it easier to move them away from each other and move through the tremor for easier displacement.

Image Courtesy © Margot Krasojevic

Image Courtesy © Margot Krasojevic

  • Architects: Margot Krasojevic
  • Project: Dynamic Seismic Hotel
  • Location: Italy
  • Software used: Revit, 3dS Max and Catia

Read the rest of Dynamic Seismic Hotel in Italy by Margot Krasojevic

The Garage in Beijing, China by Neri&Hu Design and Research Office

 
December 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Neri&Hu Design and Research Office 

In a city of 26 million inhabitants and 7 million vehicles, being trapped in a car in Beijing’s notorious traffic is a compulsory experience in the capital city. Neri&Hu’s approach to the architectural renovation and interior design of an Automobile Service Center in Beijing attempts to recapture the allure and magic that was once associated with cars. Along with a café and offices, the project as a whole is conceived as a workshop space, partly raw and partly refined, it is activated throughout with the energy and spirit of the industrial era.

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

  • Architects: Neri&Hu Design and Research Office
  • Project: The Garage
  • Location: 11 Hepingli South Street, Dongcheng Area, Beijing, China
  • Photography: Pedro Pegenaute and Xia Zhi
  • Principals: Lyndon Neri & Rossana Hu
  • Senior associate, architecture: Nellie Yang
  • Project manager: Jerry Guo
  • Senior associate, product design: Brian Lo
  • Associate, product design: Nicolas Fardet
  • Associate, graphic design: Christine Neri
  • Senior graphic designer: Siwei Ren
  • Graphic designer: Haiou Xin
  • Gross Area: 2680sqm
  • Design Period: February 2014 – July 2016

Read the rest of The Garage in Beijing, China by Neri&Hu Design and Research Office

K21 Skardsøya in Møre og Romsdal, Norway by TYIN tegnestue Architects

 
December 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: TYIN tegnestue Architects 

The cottage holds a special place in contemporary Norwegian culture. A few generations back the majority of the Norwegian people made a living from farming, fishing or lumbering, trades which afforded closeness with nature. In the contemporary and urbanized way of life the cottage is a means maintaining this closeness. This particular cottage is modestly sized with its 60 square meters, and thus a sustainable structure both in terms of material usage and energy consumption. The building sits amidst marshland, sea-adjacent rock and scattered pine- and juniper-vegetation. An important consideration in the project was to avoid interfering with this sensitive surrounding terrain. It heals slowly due to climatic factors. The cottage lies 21 meters above sea level, and the distance to the sea front is 100 meters. Some marsh had to be cleared in preparing for the building phase, exposing bedrock and thus aiding in integrating the cottage with the terrain. The structure rests on a concrete base, and the main building is a studwork house with beamed ceilings. The main building sits on three different levels. This lowers its height and emphasizes a connection between the interior of the cottage and the outside areas. The access point is on the western side of the lot, slightly lower than the cottage itself. Visual impact depends markedly on perspective. From the west the cottage appears rather tall, while from the east it looks lower and more adapted. Entry to the main building is situated next to the outhouse, and a shared gallery roof keeps it sheltered from rain and wind. The clients did most of the construction work themselves. This level of client participation is rare, and we were delighted to see the level of personal commitment put into the details. The exterior of the building is clad in spruce harvested from the clientÕs own forest. This untreated material fades rapidly, attaining a light and silvery shimmering hue. The outside detail is kept to a minimum to ensure an even patina for the walls.

Image Courtesy © Pasi Aalto

Image Courtesy © Pasi Aalto

  • Architects: TYIN tegnestue Architects 
  • Project: K21 Skardsøya
  • Location: Møre og Romsdal, Norway
  • Photography: Pasi Aalto
  • Client: Sissel By and Olve Aarhaug
  • Mezzanine Architects: Andreas G. Gjertsen and ¯rjan Nyheim
  • Cost: 1 700 000 NOK
  • Area: 60 m2
  • Building period: 2013 – 2016

Read the rest of K21 Skardsøya in Møre og Romsdal, Norway by TYIN tegnestue Architects

The Abbotsford Warehouse Apartments in Victoria, Australia by ITN Architects

 
December 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: ITN Architects 

Designed by Nigel Grigg of ITN Architects, this former industrial warehouse has been converted into two, three storey warehouse apartments by removing the roof, retaining the lower floors and constructing a new upper floor which has been set back on all sides to create upper decks and balconies.

Image Courtesy © Michael Downes

Image Courtesy © Michael Downes

  • Architects: ITN Architects (Nigel Grigg)
  • Project: The Abbotsford Warehouse Apartments
  • Location: Langridge Street, Abbotsford Victoria Australia
  • Photography: Mathew Moore, Michael Downes and Nigel Grigg
  • Client: Alexandra Neumann, Christopher Neumann
  • Builder: Tony Biggs – Harvest Building Company
  • Engineer: Josh Millie – Jomil Engineering
  • Furnishings and Stylist: Alexandra Neumann
  • Site area: 254 m2
  • Building area: 590 m2
  • Completed: 2012

Read the rest of The Abbotsford Warehouse Apartments in Victoria, Australia by ITN Architects

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy