Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Bow Window Penthouse in Sydney, Australia by Luigi Rosselli Architects

 
April 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Luigi Rosselli Architects

In a first for Luigi Rosselli Architects the camera has left the ground to pan over the penthouse additions to a classic Art Deco style apartment block built in the late 1920s.  The penthouse’s defining feature is a bow window in the corner of the building facing the intersection of the street that reaches out to create a dialogue with the passers-by in the avenue below.  The bow window is also reminiscent of windows found in the Captain’s Quarters at the stern of historic ships; borrowing from naval architecture was appropriate for the seaside location of Bondi Beach.  The penthouse is separated from the existing brick unit block by a concrete slab and spandrel, this is a fire protection requirement.  A wave of metal roofing conceals the upper level of the penthouse from the street.  The wave dovetails towards the view, culminating in a balcony, of which two were designed but only one was allowed by the Council.

Image Courtesy © Edward Birch

Image Courtesy © Edward Birch

  • Architects: Luigi Rosselli Architects
  • Project: The Bow Window Penthouse
  • Location: Bondi Beach NSW, Sydney, Australia
  • Photography: Edward Birch
  • Project Architect: Carl Rutherfoord, Blake Letnic
  • Builder: Groundup Building Pty Ltd
  • Structural Consultant: Rooney & Bye Pty Ltd
  • Joiner: Frilingos Commercial interiors
  • Council: Waverley Council
  • Drone Video Footage: Groundcontrol

Read the rest of The Bow Window Penthouse in Sydney, Australia by Luigi Rosselli Architects

Pacemar Headquarters in Suresnes, France by AZC architectes

 
April 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: AZC architectes

The exceptional natural setting of Suresnes – an undulating landscape, like an amphitheatre – orientates the town towards the river Seine and the Bois de Boulogne.

Pacemar SAS, holding company of Louis Dreyfus Armateurs, purchased one of these modern blocks, built in 1989. The original building, some 4,300 sq m built in reinforced concrete with a column-and-beam structure, was designed over six levels: an 88-place underground car park, a ground floor, and four upper levels.

Image Courtesy © AZC architectes

Image Courtesy © AZC architectes

  • Architects: AZC – Grégoire Zündel, Irina Cristea, Jeremias Lorch and Laurie Tiradas
  • Project: Pacemar Headquarters
  • Location: Suresnes, France
  • Client: Louis Dreyfus Armateurs
  • Partners: Batiserf, Louis Choulet, Bureau Michel Forgue, VS.A, Artelia
  • Size: 5074 m2
  • Status: Completed
  • Year: 2015

Read the rest of Pacemar Headquarters in Suresnes, France by AZC architectes

WRAP HOUSE in Kent, UK by OB Architecture

 
April 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: OB Architecture

Set on an unassuming narrow plot within the Metropolitan Green Belt south of London, The Wrap House is a modern 200m2, 2-storey family home overlooking the open fields of Biggin Hill Airport.

Image Courtesy © Martin Gardner

Image Courtesy © Martin Gardner

  • Architects: OB Architecture
  • Project: WRAP HOUSE
  • Location: Kent, UK
  • Photography: Martin Gardner
  • Project Architect: Grant Freeman
  • Main Contractor: Smartframes Ltd
  • Structural Engineer: Lyons O’Neill Structural Engineers
  • Gross Internal Floor Area: 250 sqm
  • Completion: February 2015
  • Start on Site Date: May 2014

Read the rest of WRAP HOUSE in Kent, UK by OB Architecture

Stelzhamer school Linz in Austria by kirsch ZT GmbH

 
April 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: kirsch ZT GmbH

The objective was the redevelopment and extension of an existing school – a building made from prefabricated concrete slabs in the 1970s – in the centre of Linz. The building’s extension closed a gap of surrounding perimeter block development while at the same time creating an independent ensemble. Easy access to public transport and the location within a dynamically developing urban area justify the expansion of the school site.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

  • Architects: kirsch ZT GmbH
  • Project: Stelzhamer school Linz
  • Location: Linz, Austria
  • Photography: Hertha Hurnaus

Read the rest of Stelzhamer school Linz in Austria by kirsch ZT GmbH

8 Octavia in San Francisco, California by STANLEY SAITOWITZ │ NATOMA ARCHITECTS INC.

 
April 1st, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: STANLEY SAITOWITZ │ NATOMA ARCHITECTS INC. 

The site is where the elevated 101 Freeway connects to the surface streets at Market and becomes Octavia Boulevard – the entrance to north/west sector of San Francisco. The First Baptist Church with its classical façade and strong cornice is one pylon of this entrance.  Mirroring this mass, on the other side of Octavia Boulevard, 8 Octavia completes the gateway. This entry is seen as an opportunity to present our new city, one that folds tradition and innovation.

Image Courtesy © Bruce Damonte

Image Courtesy © Bruce Damonte

  • Architects: STANLEY SAITOWITZ │ NATOMA ARCHITECTS INC., Stanley Saitowitz, Neil Kaye, Ulysses Lim, Markus Bischoff, Mark Holmquist, James Eidse, Feifei Feng
  • Project: 8 Octavia
  • Location: San Francisco, California,US
  • Photography: Bruce Damonte
  • Photography(Aerial): Steve Proehl
  • General contractor: Dave nielsen
  • Structural: Ashley moraes
  • Mechanical: Robert wong
  • Completion: 2015

Read the rest of 8 Octavia in San Francisco, California by STANLEY SAITOWITZ │ NATOMA ARCHITECTS INC.

327 HILL HOUSES in MIKOŁÓW, POLAND by ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP

 
April 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP

An intimate and cozy housing estate in Mikołów located on the quiet outskirts of the city. The project includes twelve houses. The spatial arrangement is concentrated along the internal access road, the buildings contrast with the adjacent wall of the forest Due to the size of the plot, its geometric shape and inclination, and location in relation to the world directions the houses are grouped in a system similar to twin buildings – buildings are congruent to each other within the plot – yet because of the plot shape and sun exposure, congruent buildings are not identical.

Image Courtesy © TOMASZ ZAKRZEWSKI

Image Courtesy © TOMASZ ZAKRZEWSKI

  • Architects: ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP, KRZYSZTOF ZALEWSKI, ADAM GIL, PAWEŁ ZALEWSKI
  • Project: 327 HILL HOUSES
  • Location: MIKOŁÓW, POLAND
  • Photography: TOMASZ ZAKRZEWSKI
  • Realization time: 2015

Read the rest of 327 HILL HOUSES in MIKOŁÓW, POLAND by ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP

Silicon Valley’s Newest Rooftop Park in Sunnyvale, California by DES Architects + Engineers

 
April 1st, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: v2com

Parking Deck to Greenspace

DES A+E designed the High Garden to transform what would ordinarily be an underutilized parking deck into a green oasis. Instead of 250 parking spots, it has two-acres of greenspace. The park is one of the central amenities to the Moffett Place campus, which was recently leased to Google in its entirety. The campus is the 2nd largest office project under construction in Silicon Valley.

Moffett Place High Garden,  Image Courtesy © Gregory Cortez

Moffett Place High Garden, Image Courtesy © Gregory Cortez

  • Architects: DES Architects + Engineers 
  • Project: Silicon Valley’s Newest Rooftop Park
  • Location: Sunnyvale, California, USA
  • Photography: Gregory Cortez

Read the rest of Silicon Valley’s Newest Rooftop Park in Sunnyvale, California by DES Architects + Engineers

Alamos House in Pinamar, Argentina by Estudio Galera

 
April 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Estudio Galera

From the architects

Intended for permanent residence, this single-family home was set in a flat corner lot of a little more than 900m2 in a new parceling in the North of Pinamar (seaside town in the Coast of Argentina) where the building density does not exceed two houses per block.

Living, feeling, moving around, growing, enjoying and resting are some of the feelings that inspired the design.

Image Courtesy © Federico Cairoli

Image Courtesy © Federico Cairoli

  • Architects: Estudio Galera
  • Project: Alamos House
  • Location: Province of Buenos Aires, Pinamar, Argentina
  • Photography: Federico Cairoli
  • Project Team: Ariel Galera, Diego Ballario, Cesar Amarante, Francisco Villamil
  • Collaborators: Horacio Riga, Verónica Coleman
  • Surveying: Claudio D´eramo
  • Structural calculation: Ing. Javier Mendia
  • Render: Arq. Dwight Stone Shunk
  • Animation: Ballax
  • Constructor: Baker Building Construction // Leandro Condori
  • Landscaping: Lorena Allemani

Read the rest of Alamos House in Pinamar, Argentina by Estudio Galera

Aedifica designs BonLook’s first concept store in Pointe-Claire, Canada

 
April 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: v2com

Young, Quebec-based eyewear designer and retailer BonLook unveiled its first concept boutique at the Fairview Pointe-Claire shopping centre. The contemporary, innovative space created by Ædifica delivers a unique customer experience in the eyewear industry.

24567-preview_low_675-8_24567_sc_v2com

Image Courtesy © Aedifica

  • Architects: Aedifica
  • Project: BonLook’s first concept store
  • Location: Pointe-Claire, Canada
  • Photography: Drew Hadley

Read the rest of Aedifica designs BonLook’s first concept store in Pointe-Claire, Canada

Health Education Centre in Uganda, Africa by Ross Langdon and Studio FH Architects

 
April 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Ross Langdon and Studio FH Architects

The Ross Langdon Health Education Centre is a small community hall located in the village of Mannya in Rakai, South-western Uganda. It provides space for about 150 people, sitting on simple clay tile steps, and for a speaker, standing on a small elevated platform. Adjacent to the hall is a room for private meetings and a store. At the front is a walkway covered by a pergola providing shade for informal gatherings and relaxation.

Image Courtesy © Will Boase Photography

Image Courtesy © Will Boase Photography

Read the rest of Health Education Centre in Uganda, Africa by Ross Langdon and Studio FH Architects

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy